Та яке там. Почитайте "Кайдашеву сім"ю"- дуже вишукано описано, особливо запам"яталось "-насери матері своїй в великодній очіпок" Напевно... Читати Подревлянського було б нудно і не цікаво
Кайдашева сім'я — реалістична соціально-побутова повість українського письменника Івана Семеновича Нечуя-Левицького, написана 1878 року. (З ВІКІПЕДІЯ). В цей час Україна вже була розшарпана і поневолена не раз, а народ піддавався впливу не одної культури.
У мого знайомого, який працював на штреці був шеф, який ніколи не матюкавсі, але часто вживав гі.но і до ср.ки. Одного разу прийшла до нього ревізія і шось там написала. Ревізор зайшов до кабінету і вручив акт перевірки. Шеф почитав акт і каже до ревізора: -ти шо? вирішив мені в кишеню наср.ти? Та я тобі так наср.ю, що ти за тиждень не відмиєшся!!! Хочеш вже? Шеф підняв трубку і зателефонував шефу того ревізора і з криками "ШО ТИ МЕНІ ЗА ЗЕЛЕП ПРИСЛАВ!" довго шось говорив, кинув трубку і каже до ревізора: - йди звідси! Той встав і направився до дверей, а шеф вдогонку: - шо б ти вср.вся і тиждень води в хаті не було! Наступного дня зробив збори колективу, де виступав і казав наступне про перевірку: - Як так могло статися? Вчора його (ревізора) від цицки відтягнули, а сьогодні він вам, асам, наср.в акту на три сторінки!!! Через пару днів до нього прислали нового головного бухгалтера. Перший раз жінка переступила поріг шефа, а він з-під окулярів питає: -Жидівка? Та каже: -ні. -А ну то добре, а то у мене була така їдна... правда не жидівка, але все мені робила навпаки. Я їй одне, а вона - друге. Тре робити так, як я скажу, зрозуміла? -зрозуміла. -То був інструктаж, можеш іти.
А на парах чисаме не вчили що дівчата до 110 років в Україні були цнотливими у часи князя Худобицького? Зовсім не матюкаюсь за виключенням тих не частих моментів коли спілкуюсь із москалями або підляшківсьми киянами.
це вже мене трошечки зачепило навіщо ж так грубо? я просто сказала про один цікавий факт, а ви починаєте критикувати моїх викладачів, які, до речі, є дуже поважними людьми. не думаю, що вони читають нам лекції "із пальця".
По барабану. Якщо не маєш до себе поваги, то мати на довго не допоможуть. (в колективі своїх) Проте є випадки ,коли потрібний результат і немає часу на перевиховання (наприклад на виробництві) тоді в хід іде виробнича мова (звичайно, якщо ти не директор і це не твоє виробництво...) Нагадав собі. Працював на одному виробництві в межах року. Перший тиждень не матюкався зовсім. Тоді наступних три тижні влаштував співробітникам і підлеглим такий мат-перемат (як швець), що решта часу практично нее чув грубих слів в моїй присутності. (але я тоді був молодий і зелений ) Зараз певно би робив, як Мих написав - і щоб в тебе тиждень води не було...
Брак інтелекту породжує необхідність застосування матюків... а як ще по-іншому можна виразити свої емоції... а черпати знання, наприклад, з розумних книжок не кожен буде... от і виходить: хто винен... дім, сім"я, школа, вулиця... як нема того внутрішнього фільтру і самоконтролю, є лише вседозволеність...
Книжки книжками....ерудиція- ерудицією...освіта - освітою... Та,якщо людина не має самоповаги,то це вже все.
Колись, ще в студентські роки (кажу чесно, ну був грішок деколи "висловитися" від душі), наша компанія боролася за чистоту мови. Ми придумали систему штрафів: вживання русизмів чи полонізмів - 5 коп., образливих слів - 10 коп., матюк - 20 коп., словосполучення з матюками - 50 коп. Потім запаяли банку від розчинної кави і зробили в кришці щілину (типу скарбничка) і слідкували один за одним. Туди на протязі тижня за кожне некрасиве слово кидалися монети. В п'ятницю після пар підраховували касу, за ці гроші купували вина, закуску і в когось на хаті влаштовували хлопчачу вечірку. Це бу "розгрузочний день", говорити можна було абсолютно все без штрафів. А потів все з початку. Якщо в перший тиждень було стільки грошей, що їх було важко пропити, то через місяць-другий ледве назбирували на пляшку пива на всю компанію. З тих пір пройшло багато років, а в підсвідомості і досі сидить той контроль за мовою.
я не вижу ничего страшного в использовании мата. есть явление - объект и если он так называется - или человек который так поступает - КАК его назвать? особенно меня этот вопрос интересует на дороге! вот как крое как му-ки ган-оны назвать некоторых водителей? так чтобы коротко и чтобы они поняли, что не правы?)))
В мене контроль був жорсткіший. "Мєста,нє столь отдальонниє"... За кожним словом треба пильнувати. "Фільтруй базар" - не просто цвітаста метафора,а необхідність. За кожне слово можна відповісти. І то жорстко.
Колись один співробітник їздив на екскурсію в чоловічий монастир, не пам'ятаю конкретно в який саме, і розповідав таку річ: там йшов повним ходом ремонт і молоді монахи, років так по 22-25 носили великі деревяні бруси. Один не втримав, і брус сильно вдарив по нозі іншого. Той від болю аж зблід і сказав: "Брате, ти мене дуже розтривожив. Піду до каплички помолюся". Ото сила волі! Одного разу на роботі співробітник зтрушував з паяльника надлишок припою, і крапля впала мені на руку. Я жартома теж сказав - брате Володимире, ти своїм паяльником мене розтривожив... До кінця робочого дня від сміху ніхто вже працювати не міг. ---------- Додано в 11:11 ---------- Попередній допис був написаний в 11:09 ---------- Так як в одному оголошенні в газеті "Ваш магазин": - Терміново куплю інвалідну коляску і фільтр для базару.
Колись читала дуже цікаву статтю, в якій пояснювались хвороби, які можуть виникнути внаслідок засмічування мови нецензурщиною, і лайкою. Зараз знайшла тільки це:http://gazeta.ua/index.php?id=150800
Я на днях вкотре переконалася (нажаль на власному досвіді), що оті матюки, які "вириваються" людям, зазвичай не лайливим, у форс-мажорних ситуаціях, насправді десь в їхніх головах сидять, ну бо чого б це раптом вони просились на світ Божий, якщо десь у підсвідомості не є замкнені? Так от - у мене в підсвідомості таких слів не є. Виходила на спацер з дитиною і зачиняючи двері вдарила себе оними по пальцях: сльози бризнули, матюки ні. Ну не сидять в моїй підсвідомості такі слова (мабуть тому мене разить так немилосердно чужа лайка). На той момент бачила людину вперше і особисто не посміла звернути увагу, але я так на чоловіка свого глянула красномовно, що він сам попросив господаря "фільтрувати базар". ---------- Додано в 00:15 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:45 ---------- Ще можу зрозуміти в анекдоті, коли "из песни слов..." Але, загалом, мій запас слів дозволяє мені у поширеній формі виразити власний емоційний стан у будь-якій ситуації.
Обідно, що таке роблять з нашою країною. Як на мене українській нації взагалі не властиво таке безкультурья, яке у нас зараз. Людям у віці, коли вони дивляться телевізор - стає незручно. Навіть якщо це соціальна реклама. Один раз можна показати. Два рази. Навіщо без кінця це крутити? Складається відчуття що у нас народ -ненормальний.