Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Відповідь: Не будь байдужим!!!

У Донецькому регіоні найвищий рівень вивчення української мови

Голова Донецької облдержадміністрації Володимир ЛОГВИНЕНКО переконаний, що через 4-5 років мовне питання не цікавитиме політиків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Донецьку.

"Що стосується української мови. Я вважаю, що ця тема, мовне питання, просто політизується і не більше", - сказав губернатор.

В.ЛОГВИНЕНКО зазначив, що "за тією динамікою роботи, що проводиться в нашій області, думаю, пройде ще 4 або 5 років, і ця тема абсолютно не цікавитиме політиків".

Він порадив політикам підходити до цього питання "спокійно, зважено і грамотно" і не нагнітати ситуацію.

"Сьогодні будується діалог на запереченні. Одні говорять, що хтось не хоче, інші говорять - не треба нас примушувати вивчати українську мову. Це природний людський протест", - сказав В.ЛОГВИНЕНКО.

За його словами, сьогодні в Донецькому регіоні "найвищий рівень вивчення української мови – це дошкільники, потім – учні перших - четвертих класів". "Якби у нас тут не було результатів, ми не могли б говорити, що динамічно розвиваємося в цьому напрямі. А вже результати є", - пояснив В.ЛОГВИНЕНКО. І ще раз зазначив: "У нас настільки поступально йде створення умов для навчання, що вже за цими кроками можна судити - пройде кілька років, і ця тема не буде політикам цікава, тому що прикладів не буде".

постiйна адреса статтi:
    http://www.unian.net/ukr/news/news-240800.html

2. Chortenia

Chortenia Маленьке файне вредне

Наболіло

Передивилася цей розділ, не знаю, в яку тему писати, та й окрему відкривати для цього шкода, але так воно в мені кипить, що відкрию.
    Я не агресивна стосовно ані мови, ані раси, ані національності, ані сексуальної орієнтації. З серії робіть, що вам хочеться, тільки щоб це іншим не шкодило. Під час існування СРСР в Україні ми не жили, тож спілкувалися російською, до Львова переїхали у 1992, відтоді і почалася моя "українізація", з чого дуже тішуся, бо все ж таки українка. Російську мову використовую здебільшого у перекладах, ну і трохи усно практикую, щоб не забути. Це передісторія.
    Тепер, що накипіло. Відвідали ми з понтом "HR-виставку" у Києві. У ній брали участь компанії та індивіди, які надають послуги у сфері управління персоналом: рекрутинг, навчання, оцінка персоналу, організація і т.д. Знервувало те, що ВСЕ російською, усі матеріали, усе спілкування, усі послуги. А якщо пишуть, що "ми надаємо послуги кількома мовами",то це російська і англійська, українською там і не пахне. Українською мовою навчання проводить тільки KMBS. Я у своїй країні для своєї компанії, для своїх людей не можу отримати послуги рідною мовою (а у сфері тренінгів мова дуже важлива, бо все ж таки він повинен проводитися не тільки мовою, але й на рівні ментальності тих, хто навчається, а погодьтеся, що укр. і рос. - це дві великі різниці). Ще мене бісило і бісить, що купа з понтом львів'ян одразу переходили на російську, ну щоб посолідніше виглядати (хоча по-правді, вони нею не дуже то й володіють). Типу ти за свої ж гроші та ще й підлаштовуватися маєш. Усі професійні форуми і періодика - російською, і чомусь західняки таки пишуть на них російською, хоча усі все добре розуміють.
    Ну це бісило, а боляче було за те, що зібралися далеко не дурні люди, один з хороших освічених прошарків українського населення, і все російськомовне і, скажімо так, неукраїнодумаюче і неукраїнозорієнтоване. Дуже боляче за то було :sad:

• Подобається Подобається x 12
  3. duncan

duncan батяр з личакова Staff Member

Відповідь: Наболіло

не всі.....

вб-супорт має розділ український....
    на форумі по веб-програмуванню я "пролоббіював" створення українського розділу....
    на моєму власному історичному форумі більша частина інформації та дописів таки українською....

це я до того, що ми самі маємо щось робити, а не чекати на те, що хтось зробить за нас...

• Подобається Подобається x 4
  4. Chortenia

Chortenia Маленьке файне вредне

Відповідь: Наболіло

То я мала на увазі форуми на ту тематику.

Підтримую на всі 100%.
    Правда, у плані проф. форумів я, мабуть нічого не зможу зробити, бо вони мені не подобаються,і я там не дописую. Не люблю "теоретичного" трьопу і вимахуванням один перед одним.
    А от з нашими працівниками говорю українською, перехожу тільки, якщо вони щось нерозуміють, або коли відчуваю, що прийшов трішки час попрактикувати розмовну російську. Керівник нашого філіалу в Кіровограді (який укр ні бум-бум та ще й сам росіянин за походженням) весь час мене просить, щоб говорила з ним українською, щоб звикав.

5. Полковник

Полковник миється в бані

Відповідь: Розпалювання національної, расової ворожнечі та ненависті

Хм, действительно, ПОЧЕМУ?
    А Вы как считаете, КАК ДОЛЖНО БЫЛО БЫТЬ?

6. natkanetka

natkanetka Well-Known Member

Полковнику,
    думаю, якщо держави рівноправні, то чому мова якоїсь держави має бути важливіша?
    а як зараз в країнах ЄС? там не домінує жодна мова. у Франції не обов'язково вчити німецьку, але якось розуміються, нє? є для того перекладачі. і взагалі добре знати різні мови. такшо можна знайти вихід. і не обов'язково при тому вчити російську, бо ні для грузина, ні для українця та мова нерідна.

• Подобається Подобається x 1
  7. Alexey Titievsk

Alexey Titievsk Well-Known Member

Вот те раз. А как же быть тем, которые в Восточной Украине родились?

8. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповім піснею:
    Можна все на світі
    Вибирати, сину.
    Вибрати не можна
    Тільки Батьківщину...

• Подобається Подобається x 3
  9. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

За часів формування СРСР на сході України українська мова була домінуючою.До речі, на території САМОЇ російської Федерації на той час російська не була домінуючою...

10. Alexey Titievsk

Alexey Titievsk Well-Known Member

Да, совершенно верно, и укрaинский язык целенаправленно вытеснялся, но это не меняет сути моего выссказывания, относящегося к фразе:"бо ні для грузина, ні для українця та мова нерідна". Мы же сейчас не в 1922 году, а в 2008 и позади 2-3 поколения украинцев, считающих русский своим родным. Понятно, что быстро ничего не произойдёт и пройдёт опять 2-3 поколения, те же 70-80 лет, пока украинский язык не займёт своё доминирующее место в Украине. :)

11. Львiва

Львiва Well-Known Member

Я думаю что в данном случае лучше подойдет анекдот:

Червячек-сын спрашивает червячка-отца :
    - Папа а правда, что некоторые червячки живут в яблоках ?
    - Правда сынок.
    - А некоторые в вишенках?
    - Правда.
    - Пап а почему же мы все время живем в говне ?
    - Сынок, Родину не выбирают.

12. smeet

smeet просто спілкуюсь

Класний російський анекдот.Вміють росіяни сміятися над собою!!!!!

13. duncan

львіва, якщо мені не зраджує пам’ять, то ви "родіну" обрали.... [​IMG]

14. Полковник

Полковник миється в бані

Прекрасный удар по сталинско-ленинской национальной политике!
    И как они сами до ЭТОГО не доперли?
    Итак. Что имеем?
    Имеем 15 республик - 15 сестер!
    Все сестры самобытны и говорят на разных языках.
    Что делать?
    Как украинке договорится с грузинкой о закупке "Боржоми", узбечке продать хлопок эстонке, молдаванке обменять виноград на таджитский ковер?

Выход есть - добре знати різні мови - но, осилит ли каждая сестра выучить 14 языков? (особенно, ясный перец не повезет украинцам, белорусам и русским :)).
    Значит, вроде как, не пдходит ТАКОЙ вариант.

Берем второй - є для того перекладачі - в КАЖДОЙ республике держать крупный учебный центр (центры) по подготовке узбекско-грузинских, эстоно-казахских, армяно-белорусских и т.д. и т.п. переводчиков.
    Не знаю, мне кажется, что тоже не очень катит....

Послушайте, а Вы действительно считаете, что страны евросоюза общаются между собой исключительно через переводчиков и никаких МЕЖДУНАРОДНЫХ языков общения не используют?

• Подобається Подобається x 2
  15. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

в Австрії як була, там бабульки 80-тілітні спокійно пояснюють англійською на якій станції метро треба зробити пересадку, щоб дістатись туди-то...

ми її можемо не вчити в школах, в університетах, але не вивчити її неможливо(принаймні на рівні розуміння), адже вона скрізь так і пре...

16. duncan

гарно сказано.....
    але це утопія......
    не може такого бути, історія показала, що не може....
    карл піпінід колись таке планував...
    він помер і ідея пропала....
    російські правителі планували, пакості для України зробили багато, але все одно не вдалося.....

в євросоюзі кожен вчить свою мову, а також якусь одну або дві іноземні.....
    за виїмком французів.....
    цим -- байдуже....

17. Полковник

Полковник миється в бані

Вы что сказать-то хотели?
    Чем опять Панству не угодил?

18. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Між іншим: ЧОМУ "апщепанятной" має бути саме російська ?
    Ще 30 років тому лінгвісти усього світу визнали найбільш чітко алгоритмізованою, майже без "винятків" і "викрутасів" - ВІРМЕНСЬКУ мову.
    Просив я - просив колегу-вірменина дати нам основи мови (хоча би для внутрішнього, "масонського" застосування) - а тому все було в лом.

Саме американці колись запропонували вірменську на роль мови по-перше, міжнаціонального спілкування, а по друге - як мову, яку без проблем могли розпізнати комп"ютери тих часів.

Наприклад, у вірменській - нема граматичного роду (Ах, какой красівій дэвушька!") :)

19. duncan

а це до чого?...

я тільки сказав, що "одна мова, одна держава" це непогано, але неможливо...
    і навів приклади...

20. Полковник

Полковник миється в бані

А хрен его знает?
    Так ИСТОРИЧЕСКИ сложилось. Мог быть и армянский язык.
    Но ТАК ИСТОРИЧЕСКИ не сложилось.
    Вот и все фантики.

а де твій аватар? :)