Відповідь: Не будь байдужим!!! Снова приводить примеры динамчно развивающихся государств, имеющих более одного государственного языка? Государств, действительно заботящихся о своих гражданах, а не пытающихся разделять и властвовать.... Государственнический подход к языку - как к цементу - вполне в духе прапорщика Дауэрлинга - из "Швейка": "....и язык команды был тогда тоже единый для всего войска. Попробовал бы кто заговорить у них по-этрусски! Господа римские офицеры показали бы ему кузькину мать! Я тоже требую, чтобы все вы отвечали мне по-немецки, а не на вашем шалтай-болтай...."
Відповідь: Не будь байдужим!!! Скажімо суржико-руськоговор"ящими. Так піде? А якщо вже боротися з суржиком, то й з говіркою теж треба боротися. Дайошь чистоту язиків!
Відповідь: Не будь байдужим!!! Степаничу 1 Давайте замінимо термін «українізація» на визначення статусу мов: 1.1 української 1.2 російської 1.3 кримсько-татарської 1.4 інших Звідси питання звучить дещо інакше: чи ви впевнені, що українській мові необхідно надати статус єдиної державної. Так, впевнений. З чітким окресленням статусу інших названих мов. 2 Ні, не треба. Але сфера застосування і рівень знання державної повинні бути закріплені законодавчо. 3 Ні, не здається. Окрім засобу комунікації, мова – це складова культури. Якою вона (культура) буде через 500 років? А якою вона буде, якщо ми зараз похоронимо українську мову? Ніхто не знає. Є в Азімова, здається, оповідання про екскурсії в минуле, де випадково була роздавлена чи то квітка, чи то комаха, і як це відбилося на майбутньому у всіх сферах життя. В єдиному майже впевнений, що ні на російській мові, ні на російській культурі фактичне функціонування української, як єдиної державної,(і у зв’язку з цим можливе зменшення в Україні російськомовного середовища) практично не відіб’ється. От якщо кримсько-татарська мова не буде забезпечена належною сферою функціонування і умовами для розвитку, це однозначно негативно вплине на татарську культуру. 4«в конце-концов носители украинского языка могут (если хотят и имеют талант) и развивать украинский, и творить на нем, и способствовать его сохранению» Чисто совковий аргумент. Ще додайте щось про вільну конкуренцію обох мов. 5 І на завершення: «почему ради сохранения УКРАИНСКОГО языка должны быть ущемлены носители языка РУССКОГО?» Вашими ж словами: А чи не штучно Ви гіперболізуєте важливість збереження «російськомовності другої половини населення України?»
Відповідь: Не будь байдужим!!! Я думаю - выставлять себя истиной в последней инстанции нам не очень подходит. Давайте проведем референдум - и вот тогда можно будет сказать: - народ Украины ПРОТИВ второго государственного или - народ Украины ЗА второй государственный. Почему-то радетели принудительной украинизации как огня бояться этого - обратиться к народу...С чего-бы?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Згоден цілком і повністю. І знову згоден. Так, складова. Але ПЕВНОЇ культури. У даному випадку української (відповідно російська - російської і т.д.). Але! Десятиліттями в Україні складалася і склалася русько-українська культура. Погодьтеся, руський донеччанин чи харків"янин, - це не тамбовський руський. До речі, приклад з Азімовим недоречний, ІМХО. Там йшлося про те, що мандрівники у минуле щось там розчавили і повернулися у свій час, то застали там не зовсім той світ, який покинули. Але люди, які жили після того, як мандрівники у часі "покуралєсілі" іншого світу не знали, тобто для них усе йшло природньо. І цей, інший, світ був не кращим і не гіршим, він був ІНШИМ. Чисто "свідомітське" заперечення. Ще додайте про москалів, п"яту колону, янучар... ну, Ви знаєте. Ні, не гіперболізую. Бо мова йде просто про те, що ця половина українців має таке ж право жити комфортно, як і українськомовна. Відмовляючи ій у цім праві ми створюємо їм непотрібні труднощі і дискомфорт. У той же час, дозволивши вводити російську РЕГІОНАЛЬНОЮ ми нічим не притискаємо інтереси українськомовних.
Відповідь: Не будь байдужим!!! levandiv»ці і Степаничу Та доки ми будемо боротися і воювати. Боролися з буржуазним націоналізмом і пережитками минулого, боролися за п’ятирічки, боролися, воювали… Тепер воюємо на майданах,воюємо з рогулями і москалями, боремся за мову, культуру … А цивилізованішими (мирними) методами можна? Дальневосточнику І знов за рибу гроші… Так то ж «динамично развивающиеся государства», а то Україна. Де усі воюють… Дальневосточник «Почему-то радетели принудительной украинизации как огня бояться этого (референдума) - обратиться к народу...С чего-бы? » Ще раз… не українізації, а реалізації законодавства про мови. Так правильніше звучить, і, головно, милозвучніше... «С чего-бы?» Бо народ ще темний, не усвідомлює усіх "прелестей" української мови. Ось понаущаємо трішки - тоді й на референдум:naci:
Відповідь: Не будь байдужим!!! Степанычу «Чисто "свідомітське" заперечення» 1:1 «Десятиліттями в Україні складалася і склалася русько-українська культура». А ви ланцюжок не простежуєте? русько-українська - російсько-українська – російська. Українська складова в силу різних причин чомусь затухає. А російська культура поглинула здобутки української, залишивши Україні фольклорну та шароварну. Так може дати шанс і українській національній культурі?? «І цей, інший, світ був не кращим і не гіршим, він був ІНШИМ». Так і я про те. Що культура буде ІНШОЮ. А чи кращою, чи гіршою, далекі нащадки не знатимуть. Та й ми не спрогнозуємо. Але ж не переходить Світ на есперанто, хоча було б найпрактичніше. Усі усіх розуміють – Едемський сад.:radist: «…дозволивши вводити російську РЕГІОНАЛЬНОЮ» Хіба я проти? Але регіональною. З першенством української. як державної, і в перспективі, міжнаціональної комунікації. Додано через 2 хвилини Та я про те, що від Революції ми не перестаємо за щось боротися, з чимось і кимось воювати. А коли ж творити щось путнє почнемо?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Маєте на увазі, що російська мова кінець-кінцем витіснить українську? Переконаний, що ні. При правильній, адекватній мовній ДЕРЖАВНІЙ політиці. У будь-якому випадку українська залишиться державною. Цього ж ніхто не заперечує. А державну мову хош-не хош, а знати потрібно. Питання, як на мене, у іншому. А саме у бажанні "щирих українців" заставити носіїв РОСІЙСЬКОЇ мови зберігати, популяризувати та розвивати УКРАЇНСЬКУ. Це у корні неправильно, ІМХО. Так її ж іще вивчити потрібно! І я про те ж.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Если мова - единственная и конечная цель, а остальное само приастет, вместе с инвестициями и НАТО, как многие думают, то это конечно не так. Я попытаюсь просто и с примером. Не снизу вверх, а сверху вниз. И без нормальной программной политики не обойтись. Заклинаниями не помочь. Язык не самоцель в моем понимании, это средство строительства государства, как бы пафосно это не звучало. если цель только, чтобы все заговорили - это это не совсем правильная цель. Простой пример. Строительство Вавилонской Башни русско-украинской бригадой, скажем 10 лет назад. Естественно на русском языке. Приезжают вдруг из столицы и говорят: "Так на следующей неделе строим все на украинском." Начальник стройки чешет репу. Такой вот диалог. Начальник стройки: -" Так ребята, готовы к задержке стройки ? График поплывет, естесственно. Можно, но время надо" Ответ: - " НАм на твой график наплевать, у нас там куча дел в столице, но ты строительство закончи. Начальник стройки: " Слушайте на следующей неделе не могу, безопасность прежде всего сначала надо бы людей обучить, за вынужденный простой оплатить, чтоб народ не разбегался. Смотрите - уже и в ЕЭС, почти без виз можно, да и Россий тут уже кучу предложений шлет. Платят там побольше, но народ хотел бы рядом с домом работать, местные все. Но это только начало проблемы. Вторая проблема - людей бы обучить надо. И не только рабочих, что майна-вира по украински понимали, но и инженеров. Третья проблема - чертежи бы надо перевести, на украинский, терминология есть ? Четвертая проблема -нам теперь в штат нужно фахивцив-преподавателей, чтоб не только размовляли, но и техническую строну понимали прекрасно" Пятая проблема. У нас там есть несколько уникальных технических решений, надо бы, чтоб НИИ нас поддержал. Они на украинском понятно смогут ответить ? Короче, готовьтесь к задержке строительства, да и без дополнительного финансирования не пойдет ! Начальство из Киева:""Денег нет, нам за газ надо расплатиться, по вкладам Сбербанка рассчитаться" Что вы думаете произошло. Стройка остановилась, вынужденный простой не оплачивали, народ разбежался в ЕЭС и Россию заробитчанами, есть то хочется, семью надо кормить. Что же осталось, что дает прирост ВВП ? То что и было традиционно и плюс некоторые дополнительные реалии. Первобытное земледелие и скотоводство, свойственное еще трипольской культуре, и новое - расширенная сфера услуг, жилищное строительство, купля продажа, прогон газа через территорию, строительство новых памятников и разрушение старых. Чуть не забыл про новых историков, бывших идеологами до 1991. А нового почти ничего не строится, зато много чего недостроенного. И нечего потом удивляться, что ничего нет. Точно по пословице -"Мова - враг мой !" А вы "Запрет, завтра заговорят, и будет у нас всеобщее благоденствие, мир и злагода". Будет, будет. Только в ЕЭС и РОссии. Да и люди там будут производить и прибавочный продукт и налог платить и новые объекты будут там возводиться. Эти все проблемы затянуты в тугой узел, там где спрятано будущее государства. И за этим языковым деревом, многие просто не видят леса. Видят обиды, прошлое, как восстановить историческую справедливость..... Ну там по списку. Это как мы спорили по поводу технической терминологии. Евреев в Польше много, а ученых мало. И дело не только в терминологии. А о том, как к развитию собственной науки и производства государтсво относится. Вопросы то простые. Что мы строим ? И что мы хотим, чтобы в государстве было ? Я тут читал про две модеои независимости. Даже приводил ссылку. Модель первая - поиск нового хозяина, котрый решит все проблемы. Прибалтика. Модель вторая - стротельство своего мощного государства. Что выбираем ? А отсюда и идет все остальное и мова, и внутрення политика, и развитие промышленности, и отношение граждан к друг другу, и их благосостояние и нежелание уезжать заробитчанами....... Все в одном тугом узле. А что касается ущемления. Да нет ущемления. Просто грамотные родители постараются дать лучшее образование своим детям. А тут и вопрос образования встает и его конкуренции. И не только на Украине, а и за ее пределами. Побогаче отправят в Англию, США. Победнее в Россию. Вернутся ли они ? Дети олигархов, да, им надо управлять, пока не развалится. Остальные нет, скорее всего. Может поставим железный занавес ? Ну чтобы не уезжали ?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Степаничу Допис від iso "Хіба я проти? Але регіональною. З першенством української. як державної, і в перспективі, міжнаціональної комунікації". Степанич: «І я про те ж» Хоч із Степаничем нарешті порозумілися :radist: Додано через 5 хвилин Чонобильцю З приводу Вами сказаного, перефразую лиш класику: хто дуже не хоче, той завше знайде десятки причин. А якщо пошукати засоби, не пробували?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Не можу втриматися,щоб не процитувати Євгена Дударя(хоч Степанич вважає його,і Василя Стуса психічнохворими)
Відповідь: Не будь байдужим!!! Хоть я и не Степаныч, но мне всегда разумные люди нравились. Извините за комплимент. Кстати, про мою фразу "То что сейчас называется Украиной " ПРи определенных условиях она может стать и больше. Именно это я и имел виду. Так что зря обиделись. Может потом объясню, как я это вижу. Это уже из сферы геополитики и проблем через 20-30 лет с энергоносителями. А это может перекроить карту мира и Европы. Отвечу за десятки причин. Просто надо с правильного конца начинать. И все будет. А я просто объяснил на простом примере. Не нравится, скажите, как стройку ускорить. Или хотя бы не замедлять. Или хрен с ней ? Само вырастет, само развалится, а мы через костер прыгать будем, и нам все построят ?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Ну... Я на ЛФ в перекурах заходжу, між роботою (творенням, за що нас люди хвалять)... А боротьба..? Ніколи мені... Додано через 3 хвилини Та не переживайте Ви ТАК, Ромку! У Степанича всі - нєдообслєдованниє...
Відповідь: Не будь байдужим!!! Чернобыльцу "Так что зря обиделись" Да не обиделся. Не помню.Наверно лишний раз акцентировал то, что по взрывоопасности условия Льв.форума относятся к категории А, и даже из искры может разгореться пламя А насчет комплиментов-всегда пожалуйста, но предпочтительнее от женщин:radist: Как стройку устроить? Да кабы знал, то писал бы не сюда, а в Верховний совет
Відповідь: Не будь байдужим!!! Ясное дело, народ темный, вождь - мудрый...Лучший друг языкознания (помните, о ком?) Как тут не запеть "...На тебя уже движется новое стадо с новым Лениным наперевес..." P.S. "....У новоутворенiй своїй державi ми в першу чергу вiдкрили школи....Не закрили жодної з насаджених нам росiйських....." Достаточно немного соврать - и нет веры всему остальному...Потому что нельзя обманом построить правдивое общество... Как написал Игорь Губерман - "Ища путей из круга бедствий, Не забывай, что никому Не обходилось без последствий Прикосновение к дерьму."
Відповідь: Не будь байдужим!!! Да там, если и остались умные люди, то уж очень хорошо прикидываются дураками. А кричат громко, "Мы за наш народ, за национальные интересы, только мы, а все остальные зрадники" Если б лиц не видели бы, то не чонь то и различали бы. А так то морды побьют, то новое платье оденут.....
Відповідь: Не будь байдужим!!! І де зараз та етруська мова? І як можна не помітити, що всюди де є кілька мов, є міна уповільненої дії: Квебек, Шри Ланка, баски,.. Ірландці прокинулися (дай Бог не запізно). Білорусам видно досі байдуже. Єдине де кількамовність не вибухає, то де забезбечена мовна одноманітність по кантонах (Швейцарія), або де друга мова фактично є незначним рудиментом (Финляндія). Або сильна (майже тиранічна) центральна влада (політкоректно без прикладів). Додано через 5 хвилин Хтось тут писав: мала брехня псує все інше!