Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Ganna

Ganna Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Не знаю в яких саме городішках Ви шановний Читатель Обкома були, проте скажу Вам з власного досвіду ЯК на мене дивилися коли я у місті Херсоні в 1999!!!! році зверталася у крамниці або будь-де українською мовою, наче в мене роги, шкіра яскраво-зелена та ще й свічуся вся.
    І російську мову НІДЕ не ображали, вона вивчалася нарівні з місцевою, хто хотів той вчив, кому було треба, про літературу я взагалі мовчу.
    А той розвиток письменності про який Ви говорите - явище природне, прогрес називається, там де є у тому потреба воно стається, а де насаджується насильно то просто завмирає

• Подобається Подобається x 2
  2. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Технікуми, ПТУ. Професійна освіта як така.
    Саме завдяки спорідненності мов, русифікація найбільший розвиток отримала в Україні і Білорусії.Чим далі від російської - тим простіше було зберегти автентичність: знати російську і не забувати свою. І практично всюди приїжджі росіяни не вважали за потрібне вивчати місцеву мову.Самою системою були створені умови, за яких її не потрібно було знати. А зараз, коли умови змінилися, це сприймається як зазіхання на права російськомовного населення.

• Подобається Подобається x 3
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Скажите - не было людей, не согласных с таким отношением к их родному языку? Боровшихся против несправделивости? Сейчас ситуация изменилась - и появились недовольные нынешней языковой политикой - но уже с другой стороны (например - я). Надеюсь - в демократическом государстве это не запрещено? Или пойдем по сталинскому пути - несогласных сажать в лагеря и психушки, высылать -лишая гражданства - за гарницу? Давайте определимся, что за тип государство мы строим - Северно-Корейский или Канадский? :)

4. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

я за те, щоб будувати в Україні УКРАЇНСЬКЕ суспільство. а не якесь там чужинське...

• Подобається Подобається x 6
  5. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

ТАК Дальневосточник умисно надав вибір "двох зол": або диктатура, або Квебек...
    Пам'ятаєте запитання "ти за большевіков, алі за комуністов"..? :)

6. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Були завжди. І з ними боролися саме наведеними Вами діями.
    Ні той, ні інший. Російська мова має ті ж права що і угорська, кримсько-татарська,чеська, молдавська, польська ... Російських шкіл стало меньше, але ВСІ НІХТО НЕ ЗБИРАЄТЬСЯ ПЕРЕПРОФІЛЮВАТИ. Це не є боротьба з російською мовою, це лише бородьба з наслідками радянської мовної політики. Більшість російськомовного населення є таким лише у 2 - 3 поколінні. Їх діди та прадіди розмовляли українською, і українською кращою аніж у сьогоднішніх селах середньої України. Я застав живою свою прабабусю по мамі. Вона розмовляла як співала! І це на київщині, а не на заході.
    Коли мовою виробництва стане українська, процес повернення великого прошарку людей до своєї мови(а більшість з російськомовних позіціонують себе як українці) стане природнім. Це займе деякий час, бо повинні змінитися ті ж інженери, а інженерів повинні навчати... Моя донька вчиться у КПІ і велику частину дисциплін (якщо не всі) викладають російською. І такий стан у більшості технічних ВУЗів. То яку мову треба захищати?!

7. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Ну и чо?Люди что там жили,виноваты были ,что родились и всю жизнь разговаривали на русском?
    ОЙ..да не врите Вы опять умоляю Вас..:cowboy:
    Если опять же специалисты готовились для местной промышленности,то строго на местном языке!
    Вам даже Борис подтвердит,что были прекрасные учебники по электротехники н украианском языке!Для кого то же эти учебники печатались!а
    Ой..ей..ей..ну чо врать то опять????Я приехал в Лысянку в первый раз в 1983 году!Там практично никто и не разговаривал по русски то!И в Обухове тоже самое.Только приезжие между собой.
    Бывал я и в Белоруссии в Слониме,и в Огре в Латвии,да хрен там местные разговаривали на русском,токо с приезжими.
    Умовы были нормальные!Хочешь учить родной язык - пожалуйста!Вот тебе школа,все дисциплины на родном ,местном языке!А русский так,по боку!
    Я уже много лет работаю с компаньеном,который на 14 лет меня моложе.Ну так вот,Вы бы только слышали,как он красиво разговаривает по украински!А учился то он в простой украинской школе,правда еще в совветское время!
    Русскую техническую!!!А то хрен напасешься переводчиков на технические переводы!:moskali:

8. levandivka

Будьте ласкаві, враховуйте, що
    брешуть - собаки,
    форумляни - (в гіршому випадку) помиляються...

Ви не в Росії, а на Львівському Форумі...

• Подобається Подобається x 6
  9. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

А моя бабуся знала людей, які теж дуже красиво розмовляли українською. При тому, що вчилися 2 роки в ЦПШ.

10. Дальневосточник

Вообще-то я имел ввиду нечто другое - мы опять пойдем "своим путем" - как Северная Корея - или путем демократических государств - как Канада. Я понимаю - пример Канады слишком неудобен для доказывающих невозможности мирного сосуществования двух языков в одном государстве. Тут мне вспоминается любимый Игорь Губерман (простите - немного грубовато - но "фтему") :)
    "Нам век не зря калечил души,
    никто теперь не сомневается,
    что мир нельзя ломать и рушить,
    а в рай нельзя тащить за яйца"

11. levandivka

Зовсім не тому канадський приклад нам не підходить. Джерела двомовности різні...
    Що Ви там про яйця писали?..

12. Romko

Romko Дуже важлива персона

Як я зрозумів,то в русскоязичний рай можна тягнути і за...,і за...,і під дулом.
    А в український ніззя...

13. levandivka

Та і не треба нам. (як їм не треба..?)
    Нє?

14. Romko

Romko Дуже важлива персона

То ми з Вами знаєм,що не треба...
    А вони не розуміють...

15. levandivka

Сподіваєтеся переконати? :)

16. Дальневосточник

Да, источники разные. В Канаде - приезжие. У нас - свои. :)
    Не буду разводить флейм - мы это уже обсуждали ;)
    Что осуждаю комуно-сталинские методы принудительного счастья - "железным кулаком загоним в светлое будущее". И пытаюсь обратить внимание, что за "демократической" риторикой скрываются эти самые методы....

17. levandivka

В Канаді і одні, і другі - панаєхалі. А в Україні інакше склалося.

Де це Ви "кулак", та ще й залізний побачили?!
    Зараз весь "брухт" підмітають швидонько і продають. Залізо вже не валяється.

• Подобається Подобається x 1
  18. Дальневосточник

Тут пан Romko недавно и с упоением цитировал интересную статью -
    поцитирую и я ему:
    "...В Україні КП(б)У протягом двадцятих років, як відомо, провадила згідно з ухвалами Комінтерну, VII, VIII, X, XII та інших з’їздів РКП(б) — ВКП(б), з’їздів КП(б)У величезну національно-виховну роботу, що увійшла в історію партії та України під назвою "українізації" (або "дерусифікації").
    Українська мова запроваджувалася у всі ділянки суспільного та громадсько-виробничого життя, заохочувалося засвоєння української історії та культури, вироблялося поняття про національну приналежність та національні обов’язки українця-комуніста; література й публіцистика дістали право широко обговорювати національні проблеми, зокрема висміювати такі ганебні явища, як ненависть до рідної мови й культури, як національний нігілізм і перекиньство тощо.
    Велася підготовча робота для "українізації пролетаріату", "українізації" великих міст, промислових центрів. При цьому підкреслювалася необхідність "одрізняти зрусифікованих робітників, що вживають мішаної української мови, від російських робітників". Щодо останніх, як національної меншості в Україні, рекомендувалося "уважне ставлення... і забезпечення їхніх інтересів", а щодо перших — роз’яснення їхньої національної приналежності та їхніх національних обов’язків.
    У цитованих тут тезах ЦК КП(б)У (1927) зазначалося:
    "Партія повинна вперто, систематично і терпляче роз’яснювати робітничій клясі України її відповідальність за зміцнення союзу з українським селом, повинна переконати брати активну участь в українізації шляхом вивчення української мови і т. д. Партія повинна подбати про утворення сприятливої обстановки для українізації пролетаріату українських промислових центрів"
    Все уже было у нас...Идем проторенным большевичками путем.... :)
    P.S. Я там немного выделил - на форуме любят порассуждать о возврате украинцев по происхождению к украинскому языку - как истина без обсуждений...Вот оно токуда -из ВКП(б) :D

19. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Та ніхто про це тут і не згадує. В Польщі украінци па праісхаждєнію розмовляють по-польськи, В Росії по-російськи, в Англії по-англійськи... І ніхто їх не осуджує за це. А ось в Україні я впевнений, що українці будуть розмовляти на своїй рідній історичній мові! І не тільки украінци па праісхаждєнію... Думаю така ж доля чекає і імігрантів-росіян. А ось любителям втарова гасударствєнава прийдеться шукати країни де "язік" є пєрвім гасударствєним.

20. Дальневосточник

Вы, я вижу, на ПП не реагируете. Тогда - открыто: в попытках карикатурно выражаться на родном мне языке Вы унижаете только себя.

а де твій аватар? :)