Відповідь: Не будь байдужим!!! Матиму надію, що і у мене так буде. От моя батьківська сім"я була натурально двомовна. Тобто, ми з батьком спілкувалися між собою українською, а з матір"ю - російською. Пам"ятаю, у дитинстві думав, що так в усіх сім"ях, що так і потрібно. +12! А у мене коли дружина з кимось при мені розмовляє українською, вона якось стає сама не собою. А розмовляє, у т.ч. свариться, усе російською. І дискомфорт!!! Не думаю. Якщо не введуть російську другою державною, то для нього це буде природнє явище. От син і дочка закінчували російську школу. Але ніяких мовних проблем з подальшим навчанням не було. Ну я ж для загострення дискусії! Шо є, то є. По собі знаю.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Пока я слышу обратное - "русские оборзели....равноправия требуют!".... В советские времена - в самое время гонений на украинский язык - в школе времени на изучение русского языка и литературы - и на украинский язык и литературу отводилось одинаково. Теперь - в расцвет демократии и общечеловеческих ценностей - на русский язык в русскоговорящих областях отводят времени - как на английский (именно так - изучают как иностранный)....Прям по нашей Конституции - защита и равные права....Только - с гамериканским....Может - гамериканцы - уже коренные жители Украины, а?
Відповідь: Не будь байдужим!!! З жінкою якою я прожив найдовше в житті ми спілкувались чотирма мовами: українською, російською, анґлійською і французською. Ніякого дискомфорту.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Нє! Відомий прийом ставати в позу "ах, мене ображають!". (розумію, що Ви це "для загострення дискусії", але...) Вас, особисто, ніхто ні одним з цих слів я не "називав". "Де море" - бо по кругу, 112-му. З дружиною - українською, а з матір'ю і багатьма членами родини - російською. Жодного дискомфорту... Ну нє! Не бороню. Але, як в Росії немає ДЕРЖАВНИХ українських шкіл, ТАК і в Україні - російських. Ніхто Вашій родині не боронить за власний кошт, хоч китайську. (дійсно, "де море", у 100-те повторюється...)
Відповідь: Не будь байдужим!!! Вороне, погодьтеся, що поведінка НОРМАЛЬНОЇ людини повинна бути ВМОТИВОВАНОЮ. Якщо Вам було комфортно, приємно, цікаво і т.п. спілкуватися 4-ма мовами, це прекрасно. Але ж Вас НІХТО НЕ ПРИМУШУВАВ. А коли створюються такі умови, що люди вимушені це робити, навіть відчуваючи дискомфорт, тільки задля чиїхось забаганок, то це викликає природній спротив.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Якось весь час ми відходимо від двох тез з приводу мови: 1. Найбільшими прихильниками російської як 2-ї державної є ті, хто української незнає і вчити нехоче. 2. Як люди, що позіціонують себе "корінними", проживши все життя в УРСР та Україні, незнають української мови? А чому я проти 2-ї: це дасть можливість на рівні закону українську мову незнати.І її так і незнатимуть!!!
Відповідь: Не будь байдужим!!! Оп'ять демагогія... Ви на одні терези кидаєте "говорящих" і "корінність". Корінних росіян в Україні, не більше за гамериканців. (як і корінних киян у Києві). Про час на іномовні предмети - повний паритет. Нє? Додано через 3 хвилини Фігась! Забаганок... Шо Ви там про мордобой писали?... На рівному місці?..
Відповідь: Не будь байдужим!!! Знову по колу! Спілкуватися ніхто ніде не примушує! А з приводу звернень до держорганів - коли Ви останній раз до них звертались? І як часто Ви це робите загалом?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Щазз з"їжджу на більярд з пивом, повернуся, відповім! (Якщо не перетвориться на пиво з більярдом).
Відповідь: Не будь байдужим!!! Степаничу, Ви самі неодноразово писали, що для Вас, для Ваших дітей, для Вашого оточення мовної проблеми не існує. Невже не ясно, що проблема штучно роздмухується ? І Кравчук, і Кучма, і політики всіх рангів обіцяли те чи інше вирішення проблеми. А яке ж може бути вирішення, якщо проблеми НЕМА ? Якщо державний діяч принизить державну мову - це буде початок його кінця.
Відповідь: Не будь байдужим!!! А на сьогодні цього немає! Яскраві приклади - Азаров і мери деяких міст УКРАЇНИ, які ПРИНЦИПОВО не вважають за потрібне при виконанні ДЕРЖАВНИХ ОБОВ"ЯЗКІВ (не у побуті) користуватися ДЕРЖАВНОЮ мовою. Про Крим: у якому році він перейшов під юрисдикцію УРСР? І де, цікаво, українські школи, які повинні були там бути як в адмінодиниці України? Борисе, це питання не до Вас.Я лише використав Вашу фразу.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Здесь принято ставить знак равенства между происхождением - и языком. И никого это не удивляет.Тогда и я буду считать также. Соответственно - русских по происхождению граждан Украины вполне достаточно отставания своего языка.
Відповідь: Не будь байдужим!!! У випадку, коли йому щось буде загрожувати.АЛЕ ЙОМУ НІЧОГО НЕ ЗАГРОЖУЄ! Російських шкіл стало меньше, але вони є. Російськомовної літератури будь-якого гатунку - море. Російських фільмів лише субтитрованих - скільки завгодно. Реальна загроза існує для мов невеликих спільнот, але аж ніяк не для російської! Це Вам каже російськомовний росіянин (пробачте, що знову на цьому наголошую).
Відповідь: Не будь байдужим!!! Знаєте я колись навчався в українській школі.Вже при вступі до інституту (і під час навчання теж звичайно), зіштовхнувся з проблемою російських термінів в математиці та фізиці, зауважте,що в школі на російській мові мені не пояснювали що таке "производная",але якось не робив з того проблеми.Запитав що то за звір такий і все.Підручники,технічна література, практично вся була на російській і що.Та нічого вчився без проблем, російську знаю краще багатьох росіян.І що в тому поганого. Знаєте, я може і не проти навіть був би другої державної- російської:shutup: ,якби ВСІ, абсолютно ВСІ державні службовці (депутати всіх рівнів,міністри і т.д. і т.п. то однозначно) при прийомі на роботу здавали екзамен і з російської,і з української (а в Криму ще й з кримсько-татарської.Уявляю Грача і іже с ним):D . Але ж то буде так тоді.Прийшов я десь, звертаюсь на українській, а мені зразу ж відрубають "Гаварите на нормальном языке" І будуть вважати що зробили то на законних підставах.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Я - знаю украинский язык достаточно хорошо,покупаю книги на этом языке...На прошлой неделе - кстати, прочитал "Рекреации" Андруховича...Что Вы скажете о творчестве этого молодого автора? см. выше А мне кажеться иначе - "пусть теперь "старший брат" повертиться, когда я стал паном!".....Ну - не знал украинский язык академик Амосов...И что - он от этого хуже спасал людей? Бред и ахинея...Законом сделаем людей счастливыми? А кто не хочет - к стенке? Как-же, помним...Комиссары в пыльных шлемах вернулись... Простите, такой же бред, как сказка о "львовских магазинах, в которых говорящих по русски не обслуживают"
Відповідь: Не будь байдужим!!! А що, мова про іноземну державу, і "якій поталанило стати паном"? Чи мова про Україну, і намагання поставити все на СВОЇ МІСЦЯ? А спробуйте змоделювати те саме, але про водійське посвідчення. Вийде: "я тут столько лет без прав ездил, хуже ездил?" Може й не "гірше", але розмовляти українською в Україні, з посвідченням за кермом - правильніше.
Відповідь: Не будь байдужим!!! 1. Більшу частину свого життя він прожив в СРСР 2. Він не був держслужбовцем Доречі, киянин Булгаков до української мови ставився зверхньо, інколи його навіть називали російським шовіністом, але це не завадило йому бути чудовим письменником, одним з моїх улюбленних. Дочитайте всі мої дописи.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Особисто моїй дружині,на Одещині,на базі відпочинку від "Укртелекому" говорили "такой бред". Я не кажу що з нею не хотіли розмовляти тому що вона звернулась українською, але таке "пожелание высказали в лицо".То без образ. Я наприклад собі такого не дозволив би.Дуже часто,якщо бачу що людина що звертається російською приїзджа,не важливо звідкіль,чи то з Росії,чи то зі Сходу України- стараюсь її полегшити спілкування і переходжу на російську.Але останнім часом помітив за собою,що в розмові з людьми що прожили у Львові по 30-40 років, а української так і не вважали за потрібне для себе вивчити,принципово на російську не переходжу.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Втом то и беда - что страна - наша, да только одна часть ее граждан ведет себя по отношению к другой части -как к завоеваному народу...Определяет, на каком языке он будет говорить, что смотреть и слушать...А недовольство последего тут же называется бунтом (или - пятой колонной - или великодержавным шовинизмом - выбирайте на вкус) Хороший пример! Издадим закон - о 2-х равноправных языках - и все проблемы решены.И никто не будет никому "должен". Все будет по правилам.