Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Так і я про це. Про еліту я не говорив – лише допустив, що більшість форумчан належить до інтелігенції, що аж ніяк не в’яжеться з МОВОЮ багатьох дописів. Іноді через незнання, іноді, щоб похизуватися, вживаються недоречні діалектизми, перекручення. Розмовна мова це одне, тут цілком допустимий і сленг, і діалектизми, і новоутворення, але на папері (комп’ютері) думка повинна бути очищена від сміття. Крім того, на форумі є і росіяни, і суржикомовні (...мовні, а не ...пишучі)– то ж чому не подати приклад гарної літературної мови? Невже нам не під силу?
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? А поприкалуваццо? Ми ж відпочиваємо на форумах. Чи нє?:radist:
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Не повірите, але сиджу за клавіатурою з хустинкою за комірцем!
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Правильно, Чорнобильцю. І я хотів би щоб мої діти знали безліч мов. Як європейських так і азійських і т.д. Але є скрізь правило (писане і неписане) - приїжджаєш в якусь країну, прошу вчи її мову (якщо до цього не вивчив). То ж як Ви можете пояснити той феномен, що 3-4 покоління "рускаязічних" в Львові ніяк не може осилити української? Я не кажу про Донбас (що з їх візьмеш крім аналізів:cowboy: ). Я кажу про райони України де української мови не знати НЕМОЖЛИВО. А вони примудруються не знати. Як і всього іншого що звязане з Україною. Як Ви це назвете? Відрижка синдрому окупантів? Чи може ще як?..
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? mamatu «…російською доводиться володіти через родичів…» Розуміємо і прощаємо Додано через 4 хвилини Чернобылец пише: "Если опросить здесь же о втором языке, как государственном, то как истинные представители ЗУ большинство здесь будет против. О чем это говорит ?" Це свідчить про те, що більшість тут хоче бачити українську мову повноцінною і логічно мислить. При сьогоднішній ситуації в Україні українська мова не витримає конкуренції з російською – другою державною. Тому без певних репресій (в межах Закону) супротив російської (я про це писав-але мене витерли, мабуть «репресії» не сподобалися), як напр.. обов’язкове тестування рівня знань мови для отримання певних професій… і багато чого іншого - не обійтися. Або втратимо мову А припинення вивчення рос. мови в ЗУ (не знаю ситуації на сході) – це велика глупість. Але повірте, це ще не найбільша глупсть влади. ЇЇ легко виправити… «Вообще, сильная культура, она воспринимает лучшие образцы мировой культуры, а не ставит заборы, не отторгает, делаясь сама слабее». Так то ж сильна. Ми ще немічні. Ще твердо на ногах не стоїмо. Мусимо якісь фільтри ставити, щоб не втопитися в «лучших образцах…» «Хотят люди, чтобы их дети знали русский, хотят». Особисто я теж хочу – але щоб не в статусі державної на Україні.:naci: Додано через 6 хвилин Педро пише: «Це з Росії культура?! Від яких то пір?» Педро. Як ми досягнемо в Україні рівня російської культури – це буде справжній «великий прорив».:radist:
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? О, власне. Зараз це мій вибір. І то саме з огляду на те, куди я повернуся. Мій брат розуміє російську настільки, аби телевізор дивитися, але книжки російською не читає. Може, й мій малий таким буде, хто знає. Мені лиш цікаво, чому так багатьом людям бракує мізків зрозуміти мою ситуацію окремо, не в рамках того, що в Україні всі погано і всі мріють кудись виїхати? О власне! Багато американців ніколи ні слова російською не розуміли, а Достоєвського обожнюють. І без мови оригіналу. Це ж треба. Власне, як на мене, мова свідчить про протилежне.
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? На этом и согласимся. Украинский знать надо. Крапка. А уже нормальное поколение его разовьет. Додано через 3 хвилини Съездите в США. ПОколениями не знают английского китайцы, пуэрториканцы, испаноговорящие. Живут просто хуже других и все. Відрижка синдрому окупантів? И никто их не заставляет.Это их выбор - жить хуже, чем образованные. Демократия !
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? "...знать надо. Крапка." Згідний. Але жду - не дождуся того часу, коли ті, хто знає ще й українську мову, будуть жити краще...:radist: Додано через 25 хвилин Лілія: "...як на мене, мова свідчить про протилежне..." Не можна так категорично. Якщо підходити до інтелігентності з критерієм мови - то мені жаль і Франка, і Кобилянську... а щодо Грушевського - зараз заплачу
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? А вот и еще для размышления (цитирую): "Как бы это не звучало сейчас странно, но унифицированный, официальный язык московской Руси создавался выпускниками Киево-Могилянской академии: Епифанием Славинецким, Семионом Полоцким, Арсением Сатановским и др. Славинецкий был назначен "справщиком", т.е. исправителем церковных книг. Полоцкий был воспитателем царевича Федора Алексеевича и имел очень большое влияние в Москве. Как писал в 1927 году в своей работе "Общеславянский элемент в русской культуре" Трубецкой, "когда в XVII в. церковнославянский язык московской редакции был вытеснен общерусским церковнославянским языком, сложившимся на основе западнорусской (киевской) традиции, стали происходить изменения и в разговорном языке высших классов русского общества. В язык этот стали проникать элементы западнорусского светского языка, причем особенно много этих элементов было, конечно, в разговорном языке западнически настроенных людей. При Петре I эти люди стали играть руководящую роль, а вместе с ними продолжали выдвигаться и коренные киевляне и западнорусы. В связи с этим в словарь разговорного языка высших классов (а через него и в словарь светско-литературного и канцелярского языка) влилась мощная струя элементов западнорусского светско-делового языка, который, однако, сам вскоре прекратил свое существование" . То, что русский литературный язык создавался на начальном этапе усилиями, как правило, малорусов не было секретом для украинофилов XIX века. Вот что писал по этому поводу Пантелеймон Кулиш в одном из своих писем: "Ми збагатили московську річ словами, которих при їх темноті науковій у москалів не було. Тепер треба взять своє назад з лихвою, не вважаючи на те, що хозяйствував на нашому добрі Пушкін і інші". Основу русского, а точнее общерусского литературного языка заложили малорусы, используя в качестве материала для него малорусское и великорусское наречие, а так же киевскую редакцию церковнославянского, что именно из их творческого наследия гений Ломоносова, а затем Пушкина продолжил создание языка великой науки и литературы мирового масштаба! " Говорят - известный факт. А мне было ново. Кто стоял у истоков русского языка ? Украинцы !
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Сюди ще треба додати Мелетія Смотрицького, чия граматика, видан 16.. якогось року, покладена в основу російської літературної мови. Додано через 6 хвилин звернув увагу на цитату "...был вытеснен общерусским церковнославянским языком, сложившимся на основе западнорусской (киевской) традиции..." Рука не повернулася у Трубецкого (це його цитата?) написати хоча б "малороссийским"
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Как ни парадоксально не звучит, но это и есть наш общий язык. Кстати замечал на украинцах из дальнего зарубежья никогда не знавшего русского, как быстро они переходят на русский, и с определенного момента начинают путать слова. Это в том случае, если нет изначальной враждебности к русскому языку. Он ИМХО и силен из-за того, что лучшее слилось вместе и развито совместно лучшими умами. Все таки Петр Первый был незаурядным человеком. Он понимал слабость того старого до-Петровского русского языка, и то что он был тормозом развития страны.
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Общий. Своє було погане - забрали у нас краще, разом із ученими, а тепер "общий". Або "вообще то у вас и языка своего нет, так, наречие великорусского...Испоганенное немецким и польским...":moskali: І римляни колись так робили. Лиш, правда, на мову не посягали, надто вже різнилася. А взагалі - правильно, "І чужому научайтесь..." вчив нас класик. Додано через 4 хвилини "...быстро они переходят на русский, и с определенного момента начинают путать слова. Это в том случае, если нет изначальной враждебности к русскому языку..." Ще один оригінальний критерій лояльності до російського. А навпаки буває? З російської - на українську
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Чего забрали ? Пользуйтесь на здоровье. И ученые, они ваши. Да и мы от них тоже не откажемся. Вообще важно, чтобы язык были open-ended. Это вообще, ИМХО, должна быть незамкнутая система. Посмотрите, сколько в современном русском заимствований, пришедших с Азии. Писатели, путещественники свободно включали их в свои произведения, не боясь загрязнений. То же самое с английским языком. Я, конечно не специалист по языковедению, однако предполагаю, что язык развивается, как бы одновременно с развитием общества, во взаимодействии с другими языками, с участием лучших представителей науки и культуры. Не совсем стихийный процесс. Буває. Мені багато слів українською мовою подобаються більше. Простій приклад - назви місяців. Вони мені, як рідні. А адже я не вивчав українську мову в школі ніколи. І перший раз почув український, коли мені було вже 26 років. Навчимося поважати один одного і у нас все буде.
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Постійно ходимо по колу. Ніяк не хочеться зрозуміти просту річ: російськомовні українці НЕ ЕМІГРАНТИ в Україні. Вони живуть у СВОЇЙ країні, нізвідки не приїжджали, не емігрували. До речі, вони теж у подавляючій більшості своїй в 1991 році голосували за створення держави Україна. А зараз їм кажуть: "Та ви зайди. Ви живете у нас, у "автентичних", тож і сопіть у дві дірочки мовчки".:shutup: А вони не хочуть. Наглєци, аднака!
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Еге ж, по колу. Знову Ви свою казку про нещасних російськомовних завели? А вони не хочуть! А вони не хочуть вчити українську. Бо просто не хочуть. Чи може порівняємо в скільки разів більше російськомовних які не знають української проти україномовних які не знають російської? Не вийде, тому що на нуль ділити не можна. Хто ж тоді російськомовні? Да, наґлєци! Да, зайди! Або просто невігласи! Не всі звісно ...
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Гм, а ви впевнені? А у Львові кажуть інакше. "Вот как приехали мьі... нас вселили, так еще борщ не остьіл..."
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? +10! Згідний на всі 100! Ось тут і головна проблема - вони вперто не хочуть вчити українську. Принципово! Ставлячи тим автентичних українців в ранг людей другого сорту. Мов, "мі сдєсь хазяєва". І чим швидше з цим буде покінчено, тим кращі перспективи для українського майбутнього.
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Стоп, стоп, стоп! На ЗУ Україні є дуже немало українців, які російської не знають. Та що нє нада "на ноль". А у Донецьку, Харкові, Криму... так не кажуть. І чого б то? От тут і собака зарита! Адже "справжні хазяї" - автентичні! Як вони скажуть, так і повинно бути! А хто проти - "чемодан... (ну, далі Ви знаєте)". А слабО хоча б уявити, що немає "хазяЇв" і "хазяЄв"? А усі рівноправні? Правду кажуть: "Раб не хоче бути вільним. Він хоче бути рабовласником".
Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти? Може, краще всіх вивезли та асимілювали? Знаєте, я ніколи не забуду, за яке речення на іспиті з історії я отримала "5". У нас викладач такий був. Головне у відповіді дійти до сентенції, що викладає суть питання. "Чим більше місто - тим менше українців".