Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Справжнє обличчя Росії.

kYula,
    ну що за тяга ВСЮДИ вплутувати Росію??? Я ще раз кажу (читайте по губам:)): МІЛЬОНИ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАДЯН ХОЧУТЬ, ЩОБ РОСІЙСЬКА БУЛА ДРУГОЮ ДЕРЖАВНОЮ. Наголошую: УКРАЇНСЬКІ ГРОМАДЯНИ хочуть. А Ви про Росію! Та підтримує це Росія, це нормально. Але нам то що? Ну чому всюди приплутувати Росію???

• Подобається Подобається x 1
  2. kYula

kYula Well-Known Member

Ви - не "мільони" ;)

Не вплутуватимуться самі, той вплутувати не будемо.

• Подобається Подобається x 2
  3. Sandy

Sandy GRAND

Такою є моя точка зору, маю право.

Не слід виставляти цю точку зору як маргінальну, це помилково. І не триколорні, і не вітренківці, і не камуністи бажають мати російську мову як другу державну. Я один з них.

Додано через 1 хвилину
    НЄ ВЄРЮ!!! :D

4. Степаныч

Та я як раз і не вимагаю цього.:) Але і не проти. Нехай буде, що поганого?

У мене питання до Вас, kYula. Я російськомовний громадянин України. І сім"я російськомовна. Ми не вимагаємо вводити другу державну, але підтримуємо тих, хто цього вимагає. Ви вважаєте нас своїми ворогами? Загрозою для українства?

У корні не вірно! Брутальний приклад: куди прямує собака - туди, куди вона хоче, чи туди, куди керують блохи?

5. kYula

kYula Well-Known Member

....
    Хіба мова про рос.мову, а не "страшну хвилю"?

;)

Додано через 7 хвилин
    ...Нещодавно моя російськомовна бабуся таке дивне запитала...
    Каже : "Я говорю по-русски. Ты меня убьешь за это?"...
    Я випала) Не маю нічого проти російськововних громадян, АЛЕ
    Я проти росыйської 2ї державної, оскільки:
    а)вона повністю "вб"є" українську мову
    б)ніхто російську в Україні не забороняє...А отже, сенс в 2й? Чи Ви недобре розумієте українську (над якою і так домінує російська)?
    в)часто питають українців: "От Ви стали незалежні...А ВІД КОГО?.." Правда. Ми все ще залежні, та час того позбуватися.
    так.
    Чи Ви новини не дивитесь? Доказів моїх слів - океан!

Додано через 13 хвилин
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=78479&postcount=1 :)

6. Городецький

Городецький Well-Known Member

В колгоспи теж зганяли "во благо" ...
    Господи, як страшно жити! Може Ви мені покажете ту хвилю, бо я бігав-бігав Дніпром, нічо' не знайшов.

• Подобається Подобається x 3
  7. Sandy

Sandy GRAND

Також, як зараз не надають належного статусу мові мільйонів українських громадян. Теж "во благо".

8. Степаныч

kYula,
    останнім часом я починаю утверджуватись у думці, що спілкуватися з молодим поколінням, яке виховується сучасними політиканами, все складніше. Хоча, можливо, у мене не вистачає розуму викласти свою позицію. Та все ж попробую. Так от. Є громадяни україни. Високого зросту, малого, худі, повні, кучеряві, лисі, брюнети, блондини...... різні. У ТОМУ ЧИСЛІ - російськомовні, україномовні, ну і т.д. Ви ж не зневажаєте українця за те, що він лисий (як я:)). Він не гірший і не кращий за кучерявого. Вони РІВНІ як громадяни. І якщо російськомовні хочуть мати другою мовою українську - най і мають! БО МИ РІВНОПРАВНІ ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ. Чому одна половина українців (україномовних) забороняє другій половині українців (російськомовним) у тому, що належить їм по-праву?

Щодо того, що друга росіська як державна "вб"є" українську - повна нісенітниця! Українську не вбито протягом віків, коли російська була домінуючою.

А щодо незалежності... Її не може бути в принципі.

Ні!:)

Дівчинко,
    та як зможуть нами керувати, якщо ми на туфту не будемо звертати уваги? "Собаки гавкають, а караван іде"(с). "Нам своє робить"(с). Давайте притримуватись цих принципів, і усе буде гаразд! І буде!

9. kYula

kYula Well-Known Member

...мене виховала Україна.
    А політики...вони викликають огиду (в більшій чи меншій мірі).

Подивіться статистику...Вона сама за все скаже.

Не може, але незалежність має бути ззовні.

• Подобається Подобається x 3
  10. Romko

Romko Дуже важлива персона

А в мене в більшій.

11. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Трохи не зовсім в тему, але це мені дещо нагадало:
    1990-91 рік (до путчу). Зайшов я до свого колишнього однокурсника (в робочий час) обговорити якесь техніне питання. Однокурсник - росіянин, син військовця (покійного), дуже порядна людина. Жив у "номенклатурному" будинку.
    Тут телефонує його мама: Сину, швидше йди додому, сьогодні "щось буде". Ти, якщо можеш, запитай Бориса - він же "рухівець" (??? !!!) - кого вони чіпатимуть - росіян, євреїв чи комуністів (??? !!! :) ).
    Я беру слухавку, шанобливо кажу: Пані Батьківна, не хвилюйтеся, ми ганятимемо виключно комуністів, але я розпорядився, щоби Ваш під"їзд не чіпали - ані сьогодні, ані будь-коли. Клянуся нашою дружбою з Вашим сином.
    Уявляєте - вона повірила, подякувала й заспокоїлася !
    Цирк !

• Подобається Подобається x 7
  12. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Знаете, в чем парадокс результатов этого опроса ? Если опросить здесь же о втором языке, как государственном, то как истинные представители ЗУ большинство здесь будет против.
    О чем это говорит ? О том, что если хотите, чтобы дети знали языки, то родители будут платить деньги. Русское информационное пространство и попса, конечно дадут понимание языка, но не культуры. Культурные родители, каковых большинство на ЗУ, конечно же захотят сделать детей культурными, а не попсо-культурными. А школ-то русских всего 5 во Львове, например.

Для непонятливых. Бизнес рождается, прямо на глазах. Репетиторы русского языка и литературы на ЗУ. $10 или больше в час. :) Или уже схвачено ?

13. Romko

Romko Дуже важлива персона

Чорнобильцю,чи не хочете Ви сказати,що учні російських шкіл в Донбасі...та й в Росії - всі культурні?

14. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Нє, він хоче вдати, що москалі то жиди. Щось слабо віриться. :D:D:D

15. Чернобылец

Не, я сказал, что на ЗУ все в основном культурные. И исключительно пишу о ЗУ. А Донбасс, ну что вы и так все о них знаете, что с них взять, вам и так ясно, сплошные бандюковичи, "пятая колонна", обуреные пропагандой, совок....... Все равно вам от них толку не будет, даже и внимания на них не обращайте. Вон Спражня Россия есть уже, а то распыляете свое внимание по большому древу, концентрация теряется Да и там ясно, вы уже себе доказали, что они отсталые угрофинны, монголы хотя так часто это повторяете себе, на разных тут ветках, видимо недостаточно еще себя и своих единомышленников убедили Вы продолжайте, продолжайте:) Они там точно все некультурные, но об этом пока еще не знают.

А вот коментарий Лилии, ей богу не понял. Вообще уровень культуры, это конечно не только уровень образования и знание языков. Условие необходимое но недостаточное. Вообще, сильная культура, она воспринимает лучшие образцы мировой культуры, а не ставит заборы, не отторгает, делаясь сама слабее.

16. Liliyah Romanova

Та я про те, що ще ніхто нічого не сказав, а ви вже порахували, скільки це за годину коштуватиме. ;) Ґешефт! :D:D:D

17. Чернобылец

А чего мало ? Я думаю там разберутся, потом посчитают и переголосуют.:) Но не все.

Хотя расчет простой, процент получился высокий, а школы не обеспечат.

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

О, Чорнобилець, то виявляється Вам присутнє досить таки непогане почуття гумору! Це з Росії культура?! Від яких то пір? І, виявляється, батьки в Львові не сплять, а шукають репетиторів російської мови?
    Нещасні мої діти - вони ніколи не будуть знати російської! Так і лишаться на все життя безкультурними! Правда я за це не дуже хвилююсь для мене головне щоб вони розмовляли чистою англійською (якомога менше австралійського акценту і дурнуватих молодіжних американізмів). Ну і щоб хоч трохи українською... і може французською...
    А для львівян - любителів російської мови я б порадив інші азійські, більш корисніші мови для майбутнього - китайську чи японську.

19. Liliyah Romanova

Нічого, ми знайдемо тих, котрі в російських школах вчилися (вони там української культури взагалі не вчаться), і влаштуємо обмін. ;) Це ж Львів, знайомства все переможуть. :D

Додано через 1 хвилину
    Ой, ну та дайте чоловікові трохи помріяти? Чи ж вам шкода? ;)

• Подобається Подобається x 4
  20. Чернобылец

Лилия,

Вы меня неправильно поняли и сами же на свое понимание меня прореагировали. Там, где вы находитесь или Педро - это ваш или Педро выбор, какие языки дети будут знать. Это не означает, что они будут менее культурные. Культура - это многогранное понятие, знание языков опосредованно к культуре относится.
    Если ваши дети будут знать и читать лучште образцы произведений мировой культуры, то необязательно им читать их на языке оригинала.

Что такое культура ? Она ведь не всегда изложена используя какой либо язык. С картинами, как, которые понятны ? Если русский создал картину на территории Украины с ее пейзажами, используя приемы итальянской школы живописи - это чье ? Вот Айвазовский - это чей ?

Ну давайте посмотрим с языком. А что такое язык произведения ? Это форма изложения, это орудие писателя, а смысл, - это гуманитарное содержание, который он хотел вложить в свое произведение. Так что его делает истинно "народным" (я сознательно избегаю слово национальным) ? Именно то, что он описал нравы и порядки какого то региона местности и людей там проживающих. Но смысл его произведения выходит за пределы этих границ и делают его не просто писателем этого региона, а элементом мировой культуры. Его начинают переводить и читать везде.

Можно спорить о точности выражений на том или ином языке, но смысл, содержание же произведения не в языке, а описании нравов и обычаев людей этого региона, где он вырос и жил, а также гуманитарный смысл . Описал определенный регион и его людей, их фамилии, их привычки, но это понятно людям и за пределами этого региона. Гашек со своим Швейком, несомненно чешский писатель, но я бы от него не отказывался, он стал частью и моей культуры и вообще мировой культуры. Так же и Карел Чапек, а его слово "робот" стало международным. И если Шевченко, Толстого, Достоевского....... приняли другие страны, хоть и в переводе, то стали ли они немного русскими по культуре тоже ? Имена их героев, их жизнь, переживания стали близки во многих странах мира. И именно в этом великость писателя, в гуманитарном смысле произведения, а не в том на каком языке он изначально написал.

Единственно, я бы поостерегся говорить, что где-то все без культуры живут. Разные везде люди, разные.

А интерпретация была чисто результатов опроса. Хотят люди, чтобы их дети знали русский, хотят. Да и украинский тоже. И результаты опроса это показывают. Так это же здорово ! Я уж не говорю об экономической составляющей этого знания, в силу того, что это самый большой в настоящее время внешнеэкономический партнер.

а де твій аватар? :)