Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Не будь байдужим!!!

То й нехай...Але ж "прітєсняют" і поневіряють бідних російськомовних...

• Подобається Подобається x 1
  2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Спасибо - именно это я и поддерживаю - знание всеми гражданами Украины русского и украинского - как минимум. Мы с Вами ведь их знаем, и в этом наше большое преимущество - перед теми же жителями России...Для нас доступна культура обоих народов - причем в оригинале, а не в переводе...Тут на форуме уже писали, что современные школьники умея разговаривать - не умеют писать по русски, а значит - не читают русскую литературу, русский язык искусственно "выкорчевывают"...И так мы прийдем к тому, что прочитать Гоголя в оригинале смогут только старики...Воистину - что имеем - не храним, потерявши - плачем....
    Я учился в русской школе - т.е. все предметы преподавались по русски, но на русский язык и литературу отводилось столько же времени, как и на украинский язык и литературу. Теперь же преподавание переводят на украинский, и вместе с этим русский вообще исключают из преподавания - объясняя это гонениями на украинский язык в советские времена...Давайте же теперь "гонять" русский в школах - хотябы также, как "гоняли" украинский в советское время...

3. zenyk

zenyk Well-Known Member

та ніхто його штучно не викорчовує на Україні - він природньо вимирає сам....

4. Богданович

Богданович Well-Known Member

На жаль, пожу Вам побажати знайти крім нідерландської ще й швейцарську мову

А в Бразидії мабуть розмовляють бразильською)

А щодо освіти - то стан в ній насправді плачевний. Пропрацював кілька років у школі, втік і щасливий

5. zenyk

zenyk Well-Known Member

не тільки старенькі, але й ті кого руска мова цікавить - на Україні для всіх рівний доступ до знань і в тому числі до вивчень державних мов іноземних країн

6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

А як оце, дотепнику?
    http://www.jobs.ua/education_language/dutch/
    "Нидерландский язык часто называют голландским или фламандским. На самом деле данные названия относятся к соответствующим группам диалектов"

7. Romko

Romko Дуже важлива персона

Ви всі якісь наївні...
    В Мексіці розмовляють по-мексіканськи,в Австралії по-австралійськи,в Америці по-американськи,в Канаді по-канадійськи,в Бразілії по бразилізійськи,в Арґентині по-арґентинськи...
    Шо,нє?

8. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Так як я жив в нідерландах деякий час; нідерландська мова існує офіційно, як літературна мова. Діалекти як голандський, зеландський, інш. існували дуже давно і існують надалі. Відрізняються один від одного досить суттєво. Фландрія (Бельґія) і Голландія. ;) В Амстердамі Бельґійців (і фламандців і француватих валонців) не люблять, німців ненавидять. Сказати комусь із них що їхня мова це фламандська або німецька не раджу, справді не раджу.

9. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Вас, Зеніку, не зрозумієш!;) То Ви проти російської як другої державної тому, що у цьому випадку загине українська. То пишете, що російська "сама природньо вимирає"! Визначтесь, і буде Вам добре!:)

10. Дальневосточник

Мы присутствуем при рождкении нового языка? Русский язык - знаю, росiйську мову - знаю....Руска мова - это что за чудо-юдо такое, пан zenek? :)
    Продолжаете издевательски коверкать родной мне язык - в надежде хоть таким образом унизить?так это зря...Как написал наш великий соотечественник Михаил Булгаков:
    "....Первоначально он отнесся ко мне
    неприязненно и даже оскорблял меня, то есть думал, что оскорбляет, называяменя собакой, -- тут арестант усмехнулся, -- я лично не вижу ничего дурногов этом звере, чтобы обижаться на это слово..."

11. Богданович

Богданович Well-Known Member

Насправді, Нідерлланди і Голандія - єдиний (поки що) в Європі приклад т.зв. мовної унії, коли країни повністю узгодили правопис і офіційно визнали, що це одна мова. Рекламні сайти - не аргумент.
    Тим більше, в Бельгії йдеться про 2 офіційні й одну регіональну мову: французька, фламандська - офіційні, німецька - регіональна

12. zenyk

zenyk Well-Known Member

...шось я не зрозумів: а Ви хотіли б щоб Гололя тільки старенькі люди змогли прочитати? чи чом це Вам не сподобався мій допис?

Додано через 3 хвилини

та Ви розумієте....жодної думки, щоб принизити когось я не мав. Однак переклад русский язык-російська мова не цілком вірний, бо не передає всього колориту оригіналу. Оскільки словосполучення "російська мова" було б доречна для народу - росіян-росиян, але оскільки народ зветься - руский, тому і мова має бути в цього народу - руска.

Вибачте, якщо Вам здалось, що я коверкаю Вашу рідну мову. Не хтів.

Додано через 12 хвилин
    конкретизую свою позицію: за умови введення обовязкової до вживання на державному рівні рускої мови - українська почне занепадати. Однак, за умови збереження сьогоднішнього статусу кво - руска мова почне природнім шляхом пропадати на теренах України, як публічна, і залишиться виключно в статусі мови національної меншини, як засіб спілкування між її носіями, як мова етно-культури народних пісень та субтворчості(на зразок камеді клаб).

Проте підстав провадити захист рускої мови шляхом введення її як другої державної на Україні - немає.

При цьому я б цілком підтримав ідею пріоритетності надання дозволів російськомовним громадам з метою можливості створення ними різного роду культурних та освітніх центрів, бібліотек і т.ін.

13. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

я також так думаю. по-моєму, все ж таки ніхто російську мову не утискає. і все це напускні балачки. навіщо нам друга державна?
    мені навіть пару віршів із Писання згадалось, чисто асоціативно...
    "двоєдушна людина непостійна на всіх шляхах своїх"(Як.1:8)
    "кожне царство, поділене супроти себе, запустіє. і кожне місто чи дім, поділені супроти себе, не втримаються"(Мат.12:25)
    навіщо вводити двоїстість там, де в ній немає необхідності?

мабуть, не варто українцеві заради власної ж честі так висловлюватись. російська мова - велика по-своєму мова, цього не можна відкидати. але нехай вона державною залишається в Росії.

14. zenyk

zenyk Well-Known Member

безперечно. я цього і не відкидав. Однак я говорив не про мову в цілому, а про роль рускої мови саме в Україні. Оскільки в Україні іншого застосування руска мова не може мати, адже коли державна мова українська - то і всі суспільні чи державні відносини належить провадити українською. Тому для російської залишається - виключно культурна ніша, що аж ніяк не применшує її значення для світової культури!

15. Дальневосточник

Вот и дайте мне ответ - почему в русскоязычной Луганщине - принудительно вводить другой язык....Нет в нем тут необходимости...Разве это не желание поделить? Привить двоедушие? Ведь Учение Христово - оно о любви к ближнему, а не о подчинении или принуждении....Вот и я - вместе с вами спрошу "навіщо вводити двоїстість там, де в ній немає необхідності?"
    P.S. пишу - и вижу очередной виток на этой ветке - "тому, що державна...", "...а откуда ты сюда приехал?"..." а чья это земля..." и т.д., и т.п.... И Хартию вспомним, и Канаду...
    Ну что - поехали? :)

16. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

мають:) а чи реально це? от я особисто щоліта іжджу в одне село відпоивати. там усі говорять румунською, бо історично так склалося (12 км до Румунії те село лежить). це є нацменшина України - румуни. і все у них по-румунськи, всі суспільні відносини, румунські школи і т.д. держава повинна гарантувати вільний розвиток нацменшин в Україні.
    я взагалі загубилась трохи в цій гілці. що тут обговорюється: А)чи може російська мова мати місце в Україні / / Б)чи потрібно рос. мові надати статусу другої державної? моя думка А) - так, Б) - ні.
    неможливо людині заборонити говорити певною мовою. як ви собі уявляєте, нехай на мене не ображаються східняки, просто Донецьк є яскравим прикладом, обмежити в Донецьку рос-ку мову? як? стати над людьми і не відходити від них, щоб все робилося українською? це ж нереально. по роботі коли я зіштовхувалась із документацією зі східних регіонів, то часто траплялися папери рос-кою мовою. мені, звісно важкуавто було деякі специфічні терміни із області права перекласти на українськуку , оскільки я їх все життя знала тільки українською. проте немає жлдних правових підстав щодо обмеження використання російської мови, наприклад у діловійкореспонденції.
    є біле і чорне. є напівтони. думаю, що тут та ситуація, де цілковита категоричність не завжди є застосовною. підкреслюю, я нікого нів чім не переконую. це тільки мої думки:)

Додано через 2 хвилини
    думаю не варто. навіщо ці війни?
    правильно. мова вже введена. і мова - українська. а що, хтось забороняє послуговуватись російською?...

17. Дальневосточник

(Тяжело вздохнув).....
    Ну что же, давайте снова....
    Я не знаю - почему, но такое положение сейчас - в Луганске практически не услышать украинской речи. Вы можете много рассуждать - но это - так. И вот в этом городе - все официальные бумаги - только на украинском. Аннотации к лекарствам - тоже. Судебные заседания - на украинском...ну и т.д, и т.п...Можно почитать, что я уже излагал на этом форуме...Говорите - правильно? Говорите - ввели? Цитируете святое писание...Позволили говорить не на государственном на кухне и на улице? Это - достижение демократии?
    Я вот тогда что спрошу - когда сменили Конституцию, и указали в ней единственный язык - народ спросили? Даже в совдепии, при всех ее "показухах" Конституцию принимали референдумом... А у нас - испугались? Народ нужен - чтобы говорить от его имени, а не спрашивать его мнения...Моего - не спросили.....Наш облсовет хотел ввести на территории Луганщины региональный язык - на основании ратифицированной Европейской Хартии - отменили судом. Знаете с какой формулировкой?
    "Признание русского языка региональными решениями местных советов противоречит статьям 10 и 92 Конституции Украины, в соответствии с которыми порядок применения языков определяется исключительно законами. Таким образом, принимая решение по этому вопросу, местные советы вышли за пределы полномочий, предоставленных органам местного самоуправления Конституцией и Законами Украины (чем нарушили также и положение части первой статьи 144 Конституции)."
    т.е - Европейскую Хартию мы ратифицировали - но применять не желаем....

18. zenyk

zenyk Well-Known Member

от дійсно: чому Лагнщина російськомовна?
    Луганськ російськомовний (в переважній більшості) - так
    деякі райцентри Луганщини російськомовні - так

Луганщина російськомовна - не є!

Луганська обсласть: 2540,2 тис осіб
    українці 1472,4 тис. осіб 58,0%
    росіяни 991,8 тис. осіб 39,0 %

http://www.ukrcensus.gov.ua/results/general/nationality/

Додано через 1 хвилину
    навіть при совдепії в конституція не встановлювала російську мову державною в Україні!

• Подобається Подобається x 4
  19. Дальневосточник

Давайте поспорим о вкусе устриц с теми, кто их ел (М.Жванецкий)
    Я не буду вновь повторять, что более бесчеcтной переписи населения - я не знаю (может быть - при сталине такие были?)... А вот то, что Вы ставите знак равенства происхождение=язык - то это Ваше собственное ноу-хау :) И оно совершенно не имеет под собой никакого серьезного обоснования.
    Достаточно - региональной. Я не устанавливаю правил - как жить во Львове. И вправе ожидать такого же отношения к себе. К сожалению - основное право человека - мои права заканчиваются там, где начинаются права другого человека - у нас не действуют.

20. zenyk

zenyk Well-Known Member

маєте інші докази - прошу наводити!

Додано через 11 хвилин
    тобто Ви хочете сказати, що при сталіні кількість українців була більшою на Луганщині, а впродовж діяльності ссср на території України - українців ставало дедалі менше, а натомість дедалі більше ставало росіян (виходячи з того, що кількість населення в цілому збільшилась)???

прошу порівняти цифри:
    українці вважали рідною мову своєї національності: 85,2%, вважали рідною російську : 14,8% вважали рідною іншу мову: 0,0 %

росіяни вважали рідною мову своєї національності - 95,9 %, вважали рідною українську мову - 3,9%, вважали рідною іншу мову - 0,2 %

білоруси вважали рідною мову своєї національності 19,8%, вважали рідною українську - 17,5% вважали рідною російську - 62,5% вважали рідною іншу мову - 0,2 %

http://www.ukrcensus.gov.ua/results/general/language/

подивіться, порівняйте цифри - і зробіть справедливий висновок, а не висновок на захист своєї рідної мови!

при цьому, зверніть увагу на те скільки росіян вважають рідною мову своєї національності, і скільки людей іншої національності вважають рідною російську, а потім скажіть мені - чи це не є наслідками тотальної русифікаці????

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)