Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. FeRmatta

FeRmatta Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

тільки де в тих країнах їх справжня мова? рідна? ви знаєте, що там практично нема тієї рідної мови...і сонце не впаде і від того, що другою державною мовою НЕ стане російська

2. Полковник

Полковник миється в бані

Чё? Луна упадёт?

3. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

І навіть луна не покотиться. Бо тих, хто патологічно не хоче знати українську, не так вже й багато.

• Подобається Подобається x 1
  4. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Була гілка, яка мова є рідною. Здається, до одного знаменника так і не дійшли. На мою думку, це особиста справа кожної людини. Хтось, більш емоціональний, вважає, що ця мова прийшла до нього "з молоком матері" (красиво, але нісенітниця). Хтось, більш сухий і раціональний, вважає, що мова - всього лиш інструмент для спілкування. То нехай кожний залишиться при своїй думці. Єдине, чого не можна робити, це НАВ"ЯЗУВАТИ СВОЄ СВІТОСПРИЙМАННЯ (у тому числі і щодо мови) ІНШИМ ЛЮДЯМ. "І буде нам добро" (с).

5. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

+1.
    Але дуже хочецця відкрити гілку на противагу цій, і назвати її "Вспокойтеся!!!" :)

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Нардепи. Недоторканість. Зрада. Маєткарі.

То лі дєло,Расєя!

7. Богданович

Богданович Well-Known Member

Наприклад, у Обєднаному королівстві Велика Британія окремі королівства (Уельс, Шотландія) мають свої державні мови. У Бельгії проблема між валлонами і фламандцями. Але!!! Це окремі різні народи, кі не мають своїх держав, і щонайменше в британському парламенті депутат-шотландець виступає державною англійською мовою.

Порівняння з Швейцарією некоректне - це конфедерація. Розглядаймо унітарні європейські держави. Франція - Прованс розмовляє французькою...

Італія - мовних проблем нема, Іспанія - баски...

8. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

не бувала там. а в Рахові сподобалось, і у Ворохті. а в Яремчому класний глінтвейн роблять. особливо він був доречним, коли ми з друзями туди приїхали і цілий день була злива. я навіть шкіряні кросівки викручувала - так змокла))
    думаю, що скільки б ми тут не обговорювали хто якою мовою послуговується, та кожен вибір робитиме сам.
    я особисто за те, щоб в Україні розмовляли українською мовою.
    навіть на думку деяких теоретиків держави і права, ознакою держави є мова. тож можна зробити відповідні висновки.

9. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Пожалуйста - статью\пункт из текста Хартии, где такое написано!
    Я понимаю, как хочеться выдать желаемое за действительное, и не дать возможности признать русский язык - региональным.
    "Для целей настоящей Хартии:
    а) термин "региональные языки или языки меньшинств" означает языки, которые:
    i) традиционно используются на данной территории государства жителями этого государства, представляющими собой группу, численно меньшую, чем остальное население государства; и
    ii) отличаются от официального языка (языков) этого государства.
    Они не включают в себя ни диалекты государственного языка (языков) этого государства, ни языки мигрантов;
    b) термин "территория, на которой используется региональный язык или язык меньшинства" означает географический район, в котором упомянутый язык является средством общения части населения, что является основанием для принятия различных мер по защите и развитию, предусмотренных настоящей Хартией"

10. Богданович

Богданович Well-Known Member

Дальневосточник
    Все-таки, я помилився, признаю. Це не Хартія, оригінал якої (англійською) мені не хочеться шукати. Це - німецьке федеральне законодавство.
    Крім того, якщо займатися буквоїдством і не признавати російську мову, то див:

• Подобається Подобається x 2
  11. Дальневосточник

Я то смотрю - поскольку русский - не диалект украинского, а живущие на Востоке и Юге Украины - не мигранты, а коренные жители.

12. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Правильно, карєнния. Тільки той корінь десь в Рязані, Волаґдє чи ще в якомусь "захалустьє".

13. Дальневосточник

Скажу больше - Вам прийдется с этим смириться.Если, конечно, Ваши корни не из Варшавы :)

14. zenyk

zenyk Well-Known Member

....Ви знаєте, з Вашим трердженням про корінних жителів України - росіян, я ше якось змирився, але Ваше явно дискримінативне ставлення до українців мене обурило до глибини душі!!!!!
    то шо по Вашому: якшо я корінний мешканець України, українець - то права дослідити Ваше право називатись крінним мешканцем України (!) я не маю?????? а от якби я мав шось від поляка то таке право в мене б з'явилось?????? ЦЕ ХАМСТВО!!!!!!!

п.с. право назватись корінним мешканцем в законодавстві України (на відміну від законодавства інших країни) - не прописане. Тому говорити про те, що Ваш рід прожив на Україні 350, чи 200 чи 86 років (чи скільки там між черговими воєнними інтервенціями росії на Україну минуло?) - якось ранувато. Давайте спочатку дочекаємось законодавчого визначення.
    Це дасть змогу забезпечити Україні додаткові гарантії незалежності, на зразок США, де людина наразі не може стати президентом, якщо її батьки були народжені в іншій країні....

15. Дальневосточник

to пан zenyk.
    Если Вы без нервов посмотрите на мой пост - то заметите смайлик...Он к тому, что я с улыбкой воспринимаю потуги унизить меня родственниками из Рязани. Вполне возможно, что пару сотен лет тому мои предки и приехали оттуда.И что из того? Я так понимаю, что если бы они были из Варшавы - столько крику бы не было...
    А вот о хамстве - так я считаю хамством выставлять в карикатурно - уничижительном виде мой родной язык - русский.
    Прочтите:",,,карєнния....Волаґдє... " Я - не позволяю себе в столь гнусной форме писать по украински, и хотел бы такого же отношения к моему родному языку.
    P.S. возраст совершеннолетия у нас - 18? Тогда, установи мы закон похожий на США - и никто не смог бы еще стать у нас президентом, поскольку и я , и думаю Вы, пан zenyk, родились ни в Украине, а в СССР. А раз так - то и Вам прийдется доказывать, что Вы коренной... :)

16. zenyk

zenyk Well-Known Member

....так от я про то і говорю: акцентувати увагу на "корінистості" своєї особистості на даному етапі розвитку України - передчасно!
    тому доречною є тільки аксіома: Україна - країна українців!
    для кого ще Україна стане рідною землею - життя покаже :)

не сприйміть це як докір, а тільки як спробу почати розставляти все на свої місця після бурі історії....

тому Ваш закид про необхідність мені доводити свою "корінність" слід розпочати з необхідності довести, що я українець, а це - абсурд.

п.с. ...вибачайте, може і дійсно занадто різко висловився, однак Ваш допис занадто близько межував із звичним шовіністичним ставленням росіян до українців....згадати тільки чого вартий допис на прикордонному стовпці в Сумсьій області: "....тут проходить кордон між росією та Польщею...".....

і тут же хочеться спитати: а де ж кордон між Фінляндією і Китаєм?

17. Дальневосточник

Для меня аксиома - "моя страна - это страна народа Украины".
    А то, что Вы называете аксиомой - на самом деле - к огромному счастью (вспомним Косово, Боснию, Приднестровье и пр...) - не имеющая решения в нашей стране теорема...Есть политики (пан Тягнибок, ни к ночи будь помянут!) - пытающиеся ее решить...Я верю - не решат. Потому, что это Ваша, пан zenyk, страна - и моя. А при таких исходных данных теорема - "Украина - страна украинцев" - может иметь только кровавое решение...Ни себе, ни своим детям я такого не желаю, надеюсь - и Вы тоже.

18. zenyk

zenyk Well-Known Member

вираз "Україна - країна українців" є аксіома, основа, кістяк!
    вона в жодному разі не може означати, що Україна тільки для українців! Тому я абсолютно не відкидую права людей будь-якої національності жити на Україні!
    А навіть би хотів, шоб таке право заохочувалось зі сторони держави!!! адже я, як і переважна більшість українців - є гостинний і радий прийняти всіх хто йде на Україну з миром і добром!

однак всім слід памятати аксіому: Україна - країна українців, а тому не слід сюди нести "устави" культуру та звичаї інших країн!!!

• Подобається Подобається x 4
  19. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

так, навіть у законодавстві України прописано, що одним із основних обов"язків іноземця або особи без громадянства в Україні є повага до звичаїв і законів України.

так як і не відкидають цього права українців за кордоном. взяти хоча б форум, чимало народу тут, як я зрозуміла, зараз перебуває за кордоном. але від того вони ані на краплину не стали менше українцями.
    а коли я була на семінарі в Австрії, 2 роки тому, то на День незалежності України була в Іннсбруку - це Альпи. так там українці, що там проживають, святкували так - що у мене аж сльоза від радості пробилась)) зі стрічками, у вишиванках, пісень українських співали, а біля будиночків майорів український прапор)))

20. sem41

sem41 Well-Known Member

Жити в Україні і не знати української це просто неповага до країни в якій живеш.Преси російської доста,телебачення теж.В мене донька (12 років)навчається в українській школі,російської ніколи не вчила, і коли якось після поїздки в Крим напівжартома запропонував їй поспілкуватись на російській, то був приємно вражений.Звичайно ж помилок трохи було, але повірте мені,вона російською розмовляє набагато краще ніж пан Азаров. Так той міністр, а вона дитина, яка ніколи не вивчала російської.Висновок мій такий,то називається "а вот я специально не буду,и всё тут"

• Подобається Подобається x 4
а де твій аватар? :)