Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. Оля

Оля Старожилка форуму

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Ізольдо, Ізольдо!

З Вашої логіки виходить, що в Україні російськомовні не бажають більшість розмовляти українською, бо у них були погані вчителі? Помиляєтеся! 70 років радянського нищення української мови, негласного зведення її до рівня "дєрєвєнскої" - от що цьому причина!
    В мене була бездарна, бюрократична вчителька російської мови, але при цьому я російську добре знаю.
    Та і любов до чогось вчитель не завжди може прищепити. Дати знання - так. А любов, повага принаймі, чи ставлення із розумінням прищеплюється в сім"ї. А позиція багатьох громадян "ми здесь живём, не имеет значения, как мьі сюда попали, русский язьік - язьік международного общения, нам пофиг какая то мова" - це і є основна причина всього цього сирбору з мовним питанням.
    В Америці нема навіть приблизної проблеми з мовою. А тут поз"їжджані всі. А дітям, чиї батьки, діди колись сюди приїхали і в голову не приходить, як то можна не розмовляти англійською. Тут тільки згадують якого вони роду-коріння. Бо політика така - "мелтінг пот".Хто ким був нікого не обходить. Тепер він - американець.

• Подобається Подобається x 3
  2. Ізольда

Ізольда Well-Known Member

А хіба та ж сама радянська школа не нищила мови? Вивчання української за бажанням, дебільно складені хрестоматії, які нічого, окрім відрази до української літератури, не викликали....
    Я маю зворотній приклад: одна дівчина, яка до недавнього російську мову зневажала та розмовляти нею вважала за приниження, зізналась мені, що перші зернятка тієї ненависті були закладені в неї саме вчителькою.
    Я сама до вступу в університет ненавиділа математику, хоча всі в родині мали технічну освіту та я додатково займалася нею. І все через двох вчительок - одна виховала в нас відразу до математики через пагане її викладання, а інша відвернула мене від цього предмету через пагане ставлення особисто до мене.

Вчитель - ні. Але ПЕДАГОГ - так. Мені поталанило, моя вчителька була насамперед, педагогом. У нашому класі переважна кількість учнів мала російські прізвища, якщо бути точними, 26 з 32. П'ятеро мали українські прізвища, один хлопець - якесь східного походження. Всі до появи нашої Лідія Григоровни українську вважали мовою "колгоспників". Але за ті два роки ми змінили своє ставлення, а один хлопець й взагалі став завзятим націоналістом.
    Так, від родини залежить багато. Але ж під впливом позародинного оточення діти з нормальних сімей чомусь стають злочинцями чи наркоманами. Школу у СРСР використовували як міцне знаряддя пропаганди. Починають використовувати й зараз. Нам, школярам 90-х поталанило - через безлад у країні забити мізки нам не встигли ніякою ідеологією. Тому деякі з нас мають можливість аналізувати факти та робити свідомий вибір і стосовно мови, і стосовно ставлення до країни, у якій вони мешкають.
    Як висновок - при вихованні свідомої людини важливі всі чинники - родина, школа, оточення.

• Подобається Подобається x 1
  3. Romko

Romko Дуже важлива персона

В часи свого максималістичного дитинства я,затаївши дихання слухав розповіді старших про часи окупації.В часи максималістичної юності я,з такими ж (товариство "Спадщина") в 1988 році збрали спогади людей,які особисто пережили тюрми і табори,приймали участь у всіх мітингах,відновлювали стрілецькі і повстанські могили,організовували Шевченківські вечори і вечори памяті(за власні кошти,на одному ентузіазмі).
    Зараз,у 40 багато що змінилося,було багато розчарувань,але одне залишилось одне святе:память про моїх предків.Про діда,який ,щоб не здатися в полон НКВД,знищив себе і ворогів,підірвавши ящик з гранатами(йому було 24 роки і він ще не бачив своєї дитини).Про всю родину,яка була вивезена,розстріляна,нищена.
    Я не є фанатиком УПА,Але,коли обпльовують все,що для мене святе,я буду максималістом....

4. Оля

Оля Старожилка форуму

То я й про це і мала на увазі. Нищила, нищила. І то свідомо, заплановано.

О! Ізольдо!
    Ненависть на мовному і національному грунті сильніша навіть від злочинності! Скільки я зустрічала "кОнчених" людей, а від них так перло от саме цією вбитою в голови ненавистю, що диву дивуватися треба було, що такий злочинний контингент такий був "свідомий" в цьому плані.
    Навіть більше Вам скажу. Що ота проблема з мовою навіть до церкви залізла. У нас тут серед вихідців з України стільки стинань на мовному грунті, що не повірите! Ніби віруючі люди, що повинні ворога любити, а не можуть свого брата любити і з ним в одній церкві змиритися, бо "зачем нам ваша мова"?

5. Ізольда

Ізольда Well-Known Member

Боже мій, молодий хлопець, жити б йому та й жити. Чому першими вмирають найкращі? Зрозумійте, до нас факти про боротьбу НКВДшників з галицько-волинськими патріотами, доходили перекрученими пропагандоаю. Та й зараз правду можна дізнатись лише від очевидців отих подій, або їх рідних. Історію переписують ледь не кожного дня. Те ж саме стосовно страждань наших, східняків...
    Щодо принциповості та максималізму. В мене таке виникає, коли намагаються зневажати подвиг наших воїнів за часів Великої Вітчизняної. Повірте, простому солдатові було байдуже до ідеології: вн захищав батьківську землю, свою хату, дружину з дитиною. Він мстився за закатованих друзів, за угнаних до німецьких таборів молодих дівчат та хлопців, за спалені поля, викорчувані садочки. В мене два прадіди воювали, вони багато розповідали про ту страшну війну, якою страшеною ціною дісталась перемога. І коли хтось починає якось глузувати з цього, я починаю забувати, що я йог :) :)
    Висновок з цього один: ніколи не можна забувати цих важких уроків історії. Я більш ніж впевнена, що ви розповіли історію своєї родини власним дітям. А я розповім про це своїм дітям, бо справжню історію України у підручниках вони наврядчи знайдуть.

Додано через 1 хвилину
    Чесно, у такому випадку скоріше б вони переплавились у тому американському котлі та стали американцями, бо українцями бути вже не навчаться.

6. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Вот ведь что интересно. Пытаются исходить в поведении из прошлых обид. Типа вот с нами когда-то плохо поступили, так и мы сейчас восстановим справедливость. Я вот не учил в детстве и не слышал украинский, я приехал в зрелом возрасте. Ну во-первых я не удивился, что есть украинские газеты, журналы, ТВ и обучение в школе. Это было как-то естественно. Единственно однажды я задал вопрос по одному слову, которое звучало одинаково на русском и украинском, и писалось по разному. И получил ответ, немного грубовато-прямой, но очень правильный - "На свете есть не только великий и могучий русский язык, но и украинский великий и могучий". Мне было достаточно. И мне всегда нравились люди, как я уже и писал,

1. знающие языки и те,
    2. которые грамотно излагать и обосновывать свои мысли.
    Согласитесь, что 1-е и 2-е не одно и тоже. Не говоря уже о культуре самого общения и терпимости. Читая здесь многих, которые не понимают своего преимущества, я иногда думаю, что их и не надо было русскому или украинскому учить. И именно тут и кроется "тайна" и разгадка шароварного либо коров'яного языка. Тот кто называет другой язык и борется с ним коров'яным, у того он шароварный и наоборот. Культуре не научить, она должна быть осознана. Культурные люди будут в противоречиях искать точки соприкосновения. Павло Глазовой со стишками не пример культуры.

Бороться за ареал распространения любого языка можно только культурой, наукой и образованием. Что говорить, если Левандивка жалуется, что во Львове суржиком говорят. Кто виноват ? Русский язык ? Риторический вопрос.

Что касается терминов диалекта и отдельного языка. Все зависит от терминологии. Русский и украинский настолько близки, что если кто говорит, что украинский - диалект русского, то верно и наоборот.

7. Шинкарь

Шинкарь Well-Known Member

Сейчас не идет речь о государственности русского. Вы можите ответить на простой вопрос: "Согласны вы или нет, что на товарах продаваемых на территории Украины должна быть наравне с украинской, и русская аннотация"? Просто да или нет.
    Будьласка.

8. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

"На українській" чи "Українською", просвітіть, о, прекрасна Ізольдо... :o

9. zenyk

zenyk Well-Known Member

не розчаровуйте наш рускомовний контингент: вони ж всі нас переконують, що кожен українець на Сході України прагне спілкувати рускою навіть зі своєю мамою, татом, бабцею і дідом.....

Додано через 7 хвилин
    Давайте не будем!!!!!
    а законодавчо це вже закріплено!!!
    Тому давайте будемо дотримуватись даного слова: не будем змінювати статус рускої мови - значить не будем більше піднімати це питання і на цьому поставимо масненьку крапку!!!

Додано через 16 хвилин
    Ви уявляєте скільки будуть коштувати Ваші "нововведення" бюджетних грошей?
    Ви про вчителів подумали? а про пенсіонерів? а про військових? Давайте краще ці гроші запустим на насправді потрібну справу: медицина, соціальний захист....освіта в решті-решт! і тоді освітчені люди не будуть потребувати перекладача, а будуть самі розуміти потрібні для них речі!!!
    а змушувати виробників товарів (які і без того не мають особливо захмарних прибутків, м'яко кажучи) - це удар по економіці.....
    ...тому давайте не будемо з голим задом відстоювати якісь захмарні речі, а спустимось на землю і будемо працювати над економікою, над виконанням чинного законодавства і над власним добробутом!

• Подобається Подобається x 2
  10. Шинкарь

Шинкарь Well-Known Member

Как все просто.
    Та давайте.
    И давайте на будем потворствовать двойным стандартам и закончим разговор об УПА. Давайте?

11. zenyk

zenyk Well-Known Member

до чого тут УПА?
    чо Ви в черговий раз з теми на тему скачете????

Додано через 4 хвилини
    забороняти??????
    а хто говорив про заборону?????
    я так розумію до форуму це не стосується, але хто з політиків таке міг сказати????
    Ви шось наплутали в черговий раз і намагаєтесь якусь чергову істерію серед рускомовних пробудити.....так не робиться! Такі речі - є злочином, бо провокуюсь національну ворожнечу!!! Припиніть кидатись такими необережними словами!!!

Додано через 10 хвилин
    ....чи ще мало український нарід натерпівся?.....напевно важко Вам буде знайти ше більш терплячих ніж є на цьому форумі......

п.с. скажіть: а як Ви ставились до своїх батьків, бабці, діда в юнацькі роки?

12. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

+1. Ізольдо, гарно пишете, але часом, 1 необережне слово...

13. Romko

Romko Дуже важлива персона

За УПА то я зачепив,,черговий раз надоїло як обпльовують.
    А,відносно мови,то:
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=134777&postcount=838
    І крапка.

14. no_coment

no_coment Well-Known Member

Цілком погоджуюся з Вами!

1. Почнемо з освіти. Навчимося правильно писати українською, наприклад, такі слова: "освічені", "руського" та "російськомовного" (або "руськомовного"), "російською", тощо.

2. Продовжемо в економіці. Виробнику "глибоко фіолетово" якою мовою буде написана інформація на його продукції. Головне для нього - це попит на власний продукт! А заради цього він надрукує етикетки хоч на китайській! Ось де "екоміка" бізнесу!

3. Закінчемо в собі. У власній країні має бути комфортно усім її громадянам. Держава повинна створювати сприятливі умови для самореалізації своїх громадян. Місцеві громади повинні мати більше прав, щодо організації життя своїх регіонів з усіх питань. Треба позбуватися гігантоманії, тотального впливу держави на окремого громадянина. Треба усвідомити, що країна складається з окремих громадян які разом і є - держава!Щаслива родина - богата країна!

15. zenyk

zenyk Well-Known Member

а як же бути з цими людьми? як їм комфорт забезпечити:

білоруси 0,6 %
    молдавани 0,5 %
    кримські татари 0,5 %
    болгари 0,4 %
    угорці 0,3 %
    румуни 0,3 %
    поляки 0,3 %
    євреї 0,2 %
    вірмени 0,2 %
    греки 0,2%
    татари 0,2 %
    цигани 0,1 %
    азербайджанці 0,1 %
    грузини 0,1 %
    німці 0,1 %
    гагаузи 0,1 %
    інші національності 0,4 %

чому в Вас постійно бурлить таке дрібно-націоналістичне мислення? в Ваших тезах проглядується тільки одне твердження: головне шоб мій "російськомовний" народ жив комфортно, а інші хай про себе самі піклуються......

....так не пасує поводитись в сучасному світі, де в кожній країні перемішано купа націй.....

16. Оля

Оля Старожилка форуму

бАгата країна, якщо вже хочете комусь так давати зауваження з правопису. ;)

17. Доброчин

Доброчин Well-Known Member

Десь, я це вже чув:)

18. no_coment

Тоді, я маю право закинути Вам шовінізм (http://uk.wikipedia.org/wiki/Шовінізм)!
    Я ніколи не відстоював права виключно однієї національності! Ви не уважно читаєте мої пости (якщо взагалі читаєте). Так, кількість окремих національних меншин, в країні не дотягує і відсотка, але, наприклад, в Закарпатті, існують цілі поселення угорців, циган, русинів, тощо. І ті самі, "неповні" відсотки перетворюються у локальні, тотальні, етнічні поселення. Іх права мають бути захищені на всіх рівнях (в тому числі і мова, література, тощо).

А те, що Ви "переживаєте" про інші багатонаціональні розвинуті країни - це дуже добре. Правда, Ви, так і не зреагували на мої пости про статуси регіональних мов у ціх країнах (на Ваше запитання (http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=135221&postcount=861)).
    Впевнений, що якби поставало питання "другої", наприклад ...англійської (???) в Україні, Ви б заняли з-о-о-о-всім іншу позицію! Не так?

19. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Ну чтож - значит референдум.
    Чтобы прекратить все спекуляции.
    Чтобы наконец поставить точку.
    Жаль только, что проводить его предложили ПиаРовцы, а не Президент...

20. no_coment

А Ви так невважаєте :p ?

а де твій аватар? :)