Відповідь: Не будь байдужим!!! Дуже цікаво подивитись зі сторони на мовну дискусію між галичанами та східняками (умовно кажучи).Я не проти російської мови,хай на Сході та Півдні спілкуються,але просто,якщо змінити статус вєлікого і магучего,то знов будуть спекуляції з цього приводу,знайдуться охочі до цього політики:дадуть статус регіональної,захочуть статусу офіційної,зроблять офіційною російську,захочуть статусу II державної,а потім I державної(апетит приходить після їжи),саме це підтримують промосковські політикани.Доречі,на Донбасі в україномовних гімназіях конкурс при вступі туди(я це точно знаю,бо був в цих закладах).Дуже правильно було б проводити широку підтримку державної мови саме на тих землях,які були піддані насильницькій русифікаціїї(особливо Донецька,Луганська області,АРК Крим)
Відповідь: Не будь байдужим!!! Це стосується усіх нас. І мене, і вас, і Шинкаря, і Зеника та інших форумлян. Мені цей форум до вподоби тому, що люди підіймають дуже важливі та цікаві теми, тут можна знайти рідкісну інформацію, аргументовано подискутувати. Але іноді цивилізовані бесіди перетворюються на розборки з переходами на особистості. Я вважаю, майже всі, хто спілкується на форумі, були втягнені у подібне. А форум- то модель реального життя, у якому ми поводимось так само. Тільки-от модераторів немає. І допоки не буде поваги людини до людини, народ України так і не дойде згоди в таких важливих питаннях, як НАТО, мова, національне самовизначення, тощо... Додано через 2 хвилини Особисто я не проти цього. Але нехай підтримують цивілізованими методами, а не повторюють дії русифікаторів зразку 20 років минулого сторіччя. Це єдине побажання.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Давайте на будем изменять. Давайте законодательно закрепим это И все будут довольны.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Это как ? А вы знаете, я уже становлюсь против русского как государственного. Такая вот у меня искаженная логика. В принципе не так много людей, которые знают прекрасно знают литературный украинский и украинскую культуру, а те кто знают - это люди высокой культуры, и ничего не имеют против других языков и других культур, так как они взаимнообогащаются. Т.е. эти высококультурные сами будут и учить и знать русский и своих детей обучать. А эти, которые, кроме своей неграмотности и отстаивания титульного языка ничего не имеют, они сами отпадут в рыночной экономике следом за бомжами и алкоголиками. А культурные люди, это те, которые могут найти взаимопонимание, несмотря на все различия Мне на мое время хватит. А если чего не знаю, то найму переводчика, если государство мне мое право не обеспечит. И получу удовольствие от такого перводчика, который против моего родного. Вообще родной язык - это язык матери, тот, что ты в детстве от нее слышал. Если мать любишь - ее язык (мову) не предашь) и говорить глупости о русификации, не принимая это во внимание мягко говоря неразумно. Мало ли что происходило 10 веков назад. Но объективные процессы распространения языков в силу научной и технологической продвинусти и миграции населения открытием школ и гимназий не остановить. Надо самим продвинутой нацией становится.
Відповідь: Не будь байдужим!!! А є 300 голосів в Верховній Раді?Це ж зміна статті Коституції,сер'йозні речі,шановний.
Відповідь: Не будь байдужим!!! А ви ніколи не замислювались, звідки ця ненависть? І звідки протилежна реакція, коли ненавидять усе російське? А взагалі, ненавидять лише фанатики. Я не думаю, що справа так глибоко зайшла, що у наших форумлян виникли такі сильні почуття. Це, насправді, не ненависть, а просто викид емоцій через пагану інформованість. Повірте, на Сході живе багато людей, які поважають українську мову і культуру. Ви думаєете, в нас не ходять байки про "фашистів-галичан", так само як і на Заході розповіді про "анти-український Схід". І обурює мене те, що східняки, які ніколи не спілкувались із жодним Львів'янином, так само як і западенці (сподіваюсь, це слово нікого не образить), що ніколи не були на Сході, вірять у ту брехню.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Можно я чуть добавлю ? Фанатичные дураки, на самом деле, хотя это почти масло-масляное. Ну не могут люди различать плохое-хорошее во всем. Логика нарушена.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Шановна Ізольда,цікаво де ви проживаєте,назвіть хоча б регіон,якщо це не таємниця.Питаю просто із цікавості
Відповідь: Не будь байдужим!!! 300 в данном случае не нужно, это рядовой вопрос и достаточно 226. В конституции ни чего не прописано про лейбы на товарах.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Подписываюсь под каждой буквой. Мой муж очень жалеет, что знает только два языка и сейчас активно учит английский. Мы мечтаем, что наши дети, помимо русского и украинского в совершенстве будут знать несколько европейских языков. Это откроет перед ними как карьерные перспективы, так и возможности познавать другие культуры напрямую, без переводчика. А значит - обогощаться духовно. Я очень люблю русскую литературу - не зря ведь ее признали во всем мире. Я знала одного американца, который, имея научную степень, изучал и преподавал своим соотечественникам русскую литературу. И завидовал (в хорошем смысле) народу, который смог породить и воспитать Толстого, Пушкина, Достоевского, Шолохова (Представьте, АМЕРИКАНЕЦ прочитал то, что многие русские и украинцы так и не осилили). Я не хочу лишать своих детей возможности прикоснуться к этим сокровищам. Потому что помню тот кайф, когда я читала Гамлета в оригинале (каким бы ни был хороший перевод, оригинальная вещь все равно отличается) -спасибо моей английской школе. помню, как нравилось мне, когда моя учительница украинского языка, о которой я тут писала, пела украинские песни... И я понимала каждое слово, и могла его прочувствовать. Я не хочу растить детей-ксенофобов. А язык, на котором они будут общаться в повседневной жизни, пусть выбирают сами. Додано через 1 хвилину Козаки ми, з Запоріжжя
Відповідь: Не будь байдужим!!! Для зміни статтей Конституції потрібно обов"язково конституційна більшість. Чому ж коаліція не змінила стстус російської,вони ж дуже хотіли цього?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Как говорил одни из моих любимых писателей - Михаил Задорнов "У людей программа сбилась"
Відповідь: Не будь байдужим!!! Фух....... Это не изменение конституции, речь не идет об изменении статуса языков. Скажите, лично Вы поддерживаете мои предложения?
Відповідь: Не будь байдужим!!! Ізольдо,тепер розумієте,звідки бралися оті нелюди,які чинили звірства на нашій території http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=96268&postcount=34 http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=133330&postcount=150 http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=133228&postcount=794
Відповідь: Не будь байдужим!!! Нам треба докласти зусиль, щоб у нашій країні не з'явились нові нелюди (в нелюдів немає справжніх національності чи віросповідання - це лише прикриття для їхніх злочинів). Геноцид - це огидно і страшно
Відповідь: Не будь байдужим!!! Я проти того,щоб російська була державною чи офіційною.Офіційна двомовність розірве нашу державу навпіл-Схід цього хоче,а Захід абсолютно проти
Відповідь: Не будь байдужим!!! Якщо виходити з цього, інтереси однієї половини Україні все ж-таки принесуть в жертву загальному "добробуту". Може, воно й краще буде - хоч політикам не буде на чому спекулювати. Але забороняти російську мову в жодному разі не треба. Якщо вже народ висловиться за одну мову, то перехід повинен здійснюватись поступово, плавно, без насильства та полювання на відьом. Хоча, й зараз за Конституцією ми ніби одномовні, але деякі висловлюються про двомовний статус як про вирішене питання. А те що на підприємствах та в установах спілкуються російською - то вже на відповідальності керівників цих закладів. І саме вони можуть вирішити яка мова стане офіційною у їх маленькій "державі".
Відповідь: Не будь байдужим!!! Ізольдо,якби ж то всі думали так,як Ви.А,як можна розмовляти з тими ,кого лише при згадці про нашу історію,нашу мову,пересмикує.
Відповідь: Не будь байдужим!!! Зізнаюсь, що у роки максималістичної юності поводилась так само, бо всі націоналісти, яких я зустрічала у той час, були агресивно налаштовані щодо російськомовних та відлякували мене своїми радикальними ідеями. Я палко сперечалась з прихильниками ОУН-УПА, на українську при спілкуванні не переходила, доводила, що вона є діалектом російської мови та обирала собі керівників курсових робіт, які не вимагали писати українською. І нікого не чула, не бачила і слухати не хотіла. Мої батьки, які виховували у меня повагу до людини будь-якої культури, були в шоці. Але мій чоловік, людина з двомовної родини, який, до речі, пише гарну прозу українською, поступово зміг переконати мене щодо мови та культури. Я почала більш прискіпливо вивчати історію рідного краю та всієї країни, почала згадувати українську мову. І з часом мої погляди змінились. Те, що з цього вийшло, ви можете читати у моїх дописах. Мій чоловік не силував мене, змушуючи одразу прийняти та полюбити те, що на той час було мені чужим. Потім згадалось закладене батьками та вчителькою; завдяки йозі я почала більш позитивно дивитись на світ, і мої погляди змінились. Якщо бути терплячими, можна переконати багато людей. Не вдалося з першого разу, треба спробувати другий, третій , а не одразу кричати "Чемодан-вокзал-Россия". Таке ставлення відштовхує як від носія мови, так і від самої мови. Тільки от, де знайти цих терплячих людей, які б пішли в народ, щоб його просвітити?