Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Шинкарь

Шинкарь Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Обыкновенная политическая спекуляция (дубина).
    Я хочу, что бы её небыло, поэтому нужно принять русский.
    Другой вопрос, допустим нет выборов на Украине, и нет спекуляций, ненужен мне второй государственный, но как налогоплательщик, для своего комфорта, я бы требовал полное обслуживание русского (обязательный дубляж в аннотациях товаров и медикаментов, ведение делопроизводства с
    возможностью выбора языка).
    Далеко ходить не надо это все есть в Чехии по отношению к словатскому языку. Чем Вам не пример из ЕС?

• Подобається Подобається x 1
  2. no_coment

no_coment Well-Known Member

Відповідь: Нардепи (об'єднана: зрадники, маєткарі)

Ваш нигилизм меня пугает!
    Стаус "двойного" государственного языка предлагает людям "на местах" выбор где и как использовать язык (пример №1. Испания, каталонский язык http://www.espana.ru/rus/study/index.php?did=1584).
    В Вашем паспорте, вторая станица заполнена на русском, и к чему это Вас обязывает?

Мне глубоко безразлично использование нацональными меншинами (компактно проживающим в отдельных регионах), своего родного языка в полном объеме: русинов, венгров, молдаван, румын, крымских татар и русских... Реально, равноправное использование (повсемесно) всех государственных языков - невозможно!
    Никогда западная Украина не откажется от украинского языка "с польским наречием" так как и юго-восток Украины от "русского с украинским наречием"!
    Реально, украинского языка (как такового) не существует нигде! Мне невозможно представить "единодушие" моих земляков "забыть" собственные "сыдИв, ровЕр, говорЫв, КувЫкив, и т.д.".... равно так как и "СерЬОжа, спЫчки, лИсапед, о-сьо-сьо и т.п." - в центральной Украине в пользу ЧИСТОГО, ЛИТЕРАТУРНОГО УКРАИНСКОГО ЯЗЫКА. Каждый из нас, до последнего, будет использовать свое собственное наречие! Вот именно в этом и состоит подлинная демократия "в языковом вопросе"!

P.S. Не мешайте людям жить!

3. zenyk

zenyk Well-Known Member

....а Німеччина, Франція, Великобританія і т.д.... - не просунуті країни???? відсталі???

4. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Нардепи (об'єднана: зрадники, маєткарі)

http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=131470&postcount=729
    Віддайте мені все,віддайте мені мову
    Якою мій народ мене благословив.
    Ліна Костенко
    Ето навєрноє западенскіє поети на свойом нарєчії напісалі.Савсєм ніпанятно:moskali:

5. Оля

Оля Старожилка форуму

До чого тут "западная Украина" не откажется от "украинского языка "с польским наречием"?:eek: Та нехай як собі хто хоче, так і розмовляє. В цьому і вся "прєлєсть" і різномаїття України. А мова в Україні ОДНА! Сучасна літературна! Що ще не зрозуміло? Замалий в ній словниковий запас? Треба ще щось допоміжне?

6. Шинкарь

Шинкарь Well-Known Member

Конечно продвинутые, в этих странах как и у вышепомянутых тоже нет мовного питання. Это же просто как 2х2.

7. no_coment

Великобританія (Уельс, валійська мова) http://ru.wikipedia.org/wiki/Валлийский_язык
    Франція (ще все запутаніше): http://ru.wikipedia.org/wiki/Языки_Франции
    І на останок - Німеччина (прошу дуже):http://www.medtours.ru/germaniya.html

8. zenyk

zenyk Well-Known Member

....та ні, боязнь тут ні дочого...то, до прикладу, якщо посеред мого подвір'я сусід поставить собі столик, і скаже, що він на тому столику буде пиячити, коли приходитиме до мене в гості - мені то страху ніякого не спричинить, а от дискомфорт - величезний! Нащо мені опікуватись тим столиком, ховати його від дощу, підтримувати його в чистоті, обходити його? Нащо мені та морока? А тому, незважаючи на всю повагу до сусіда, і бажання бачити його в гостях часто - я йому не дозволю ставити його столик на моєму подвір'ї!

Додано через 7 хвилин
    та за що і боремось!!!

Додано через 14 хвилин
    Ви ше скажіть, що причина цьому етнічна монолітність населення і відсутність інших націй серед платників податків!
    не грайте вар'ята!!!!!

9. Danilo

Danilo Well-Known Member

Еєє... Як би то по м'якше, щоб не образити? Ваш Випадок - це патологія.:) Розумієте ще так-сяк, а писати грамотно, тим більше перебуваючи у гостях на галицькому форумі не можете. Це що за таке навчання? Люмпенська психологія, совкова. "Общепанятну знаю, а всі решта мені не потрібні?"
    Навпаки, єдина державна українська мова повинна домінувати у школі, а такі як російська, молдавська, польська вивчатися за бажанням , як іноземні.

10. Ізольда

Ізольда Well-Known Member

Олю, я десь вже писала про це. Напочатку своєї Президентської кампанії Ющенко , так само як і Янукович спекулював мовним питанням. Навіть у східних регіонах російською розмовляв. І все тільки заради отримання симпатій більшої кількості виборців.
    Ту ж саму практику брав і лідер синьо-білих, коли йшов до парламенту. А коли вони отримали жадані крісла, геть забули про свої обіцянки. І тільки Азаров белькотів таким жахливим суржиком російської з перекрученими українськими словами, що й навіть мені огидно стало (а я вважала Миколу Яновича людиною розумною).
    А зараз, перед новими виборами, знову почали ворушитись. Але насправді, це тільки балачки. Я, російськомовна, не вірю в те, що колись Україна офіційно стане двомовною.
    А неофіційно... Якщо б українскьу мову і літературу викладали у школах не тільки заради галочки і не за дибільними хрестоматіями, то набагато більше людей зі Сходу та Півдня почали нею розмовляти. А та пародія, що лине з екранів телебачення - то навіть не мова, а якийсь страхітливий суржик. А книговидавництво - сучасних авторів намагалась читати, але чомусь вони мене не "збуджують". Видають чорт зна що. А стосовно дитячих книжок добре описане у цій статті: http://www.bereginya-rodu.org/statti/zvidky_genocid.php . Скажу чесно - не в усьому я погоджуюсь з авторкою, але в неї багато цікавих думок.
    Мені в житті поталанило тому, що два роки (7-8 клас) в нашій російській школі українську мову викладала талановитий педагог Лідія Григорівна Довбишенко. С першого дня вона відкинула підручники і сказала нам "Туди навіть не дивіться. Там немає мови".
    І почала викладати за своєю власною програмою. Приносила нам рідкісні книжки, відкривала багатьох письменників і поетів з незнаного для нас боку (як приклад, принесла любовну лірику того ж Тичини), співала нам пісень, читала вголос, розповідала історію українського костюму... Замість нудних вправ нашим домашнім завданням було написати твір або вірш, при чому не на стандартну тематику. Теми в Лідіїї Григорівни були філософські чи моралльно-етичні. І сталося диво. Навіть найгірші наші учні набули мовного чуття, навчилися розмовляти та писати. Ми чекали на уроки української мови та літератури, бо там нам було ЦІКАВО, бо для нас відкривали те, що жоден вчитель ніколи вже не зміг відкрити. Тоді ми відчували себе українцями і пишалися цим....
    Але в паралельному класі навчалась дочка багатеньких батьків Майя, надвзичайний "розум" якої Лідія Григорівна чомусь не визнавала і замість п'ятірок ставила чотвірки. Круті батьки Майі цього просто так не залишили і вижили Лідію Григорівну зі школи (її дирекція й так не дуже любила, бо йшла вона проти течії і не виконувала програму).
    Замість нашої улюблениці прийшла випускниця педагогічного ВНЗ. Вона не любила мову так само, як і своїх учнів. Тому майже все, що в нас заклала Лідія Григорівна, було винищено отією **** (тут йде нецензуре слово :)).
    І тим, що я зараз пишу на пристойній як для Запоріжжя українській я завдячую саме моїй дорогій вчительці. Якщо хоча б у третині шкіл були такі вчителі, у країні склалася звосім інакша мовна ситуація.

11. no_coment

Все у Вас гарненько так собі виходить але....

Ви не визнаєте того, що "російськомовний" південний схід (та південь) не впали нам у спадок від СРСР (1917-1991рр), а були такими, принайми, останніх років з....300(!!!). За ці часи відбулися певні процеси асиміляціїї та змішення народів, сформувався власний мовний діалект (який рівно нагадує як російську, так і українську мови, але лишається власним, притаманним цьому регіону). Подібні процесси відбувалися у всіх європейських державах.

Ніхто "зі сходу" (українського) не має бажання вдердися до "Вашого садочку" жеби влаштувати сабантуй на свій манер. Але ж вони теж не бажають, щоб хтось у Київі (чи у Львові) вирішував їх долю, стиль життя, якою мовою їм спілкуватися, вивчати, застосовувати, тощо.
    Регіональні мови (маючи захищенний статус) європейський країн "відмирали" десятками, а іноді і сотнями років(!!!), на користь основної, а Ви пропонуєте за 10-15 років, силоміць викорінити 300-літню історію половини України? Це - безглуздо і надзвичайно шкідливо для цілосності України! Інша справа якби цього бажали самі "визволені від язикового ярма" мешканці сходу!

Наприклад, у Канаді http://ru.wikipedia.org/wiki/Канада (за виключенням провінції Квебек), мало хто використовує французьку (менш ніж 1% всіх громадян!!), але вона має статус державної (!!!) мови.

І ще, самі "англійські" (http://www.raskraska.ru/azbuka/azbuka-e.html) суттєво відрізняються (вимов, правовис, обороти, тощо) в різних країнах світу де вони мають статус офіційних (або державних), навіть у тих, які "не виносять" американську політику. Але вони не поспішають відмовлятися від її статуси у власних країнах на користь власних, історичних типу "тумба-юмба", тощо.

Інше питання, що наші горе-політики вивели цю проблему на рівень принципових питань суспільного устрою маніпулюючи свідомісттю власних громадян та заробляючи на цьому "сумнівні очки".

Так, що "той столик" належить Вашому свівгромадянину, а не громадянину іншої держави і "встановлювати" його він бажає у власному садочку. Ви бажаєте обмежити права власних співгромадян? Ні? Тоді проводьте референдум і приймайте його рішення по всіх нагальних питань (якщо Ви їх такими вважаєте)!
    Все решта (рос.): "Запор мысли - понос слов!"

• Подобається Подобається x 2
  12. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Класс!!!! А поставить свой столик у меня во дворе - Вы считаете не только допустимым, но и обязательным для меня? Для чего мне эта морока? Неужели Вам надо доставлять неудобства соседям? Может мы решим это к обоюдному удовольствию? Неужели мы не сможем?

13. Ізольда

Рішення є: здвигаємо столи, накриваємо їх і за чарочкою починаємо нормальне цивілізоване спілкування

14. no_coment

А що - це "мисль":shutup: ! Га?

15. Ізольда

Я прочитала отчет о "форумивке" и поняла, что этот метод таки работает :).

16. zenyk

zenyk Well-Known Member

не визнаю!!!! оскільки російськомовні на Сході і Півдні країни - тільки великі міста!!! решта населених пунктів - на 90% україномовні!!! навіть бабця Дальнєвасточніка (який тепер чомусь вирішив вважати себе руским) - українською розмовляла!!!

Додано через 2 хвилини
    і ніхто не вказує їм якою мовою спілкуватись в повсякденному житті!!! державна мова - має застосовуватись в публічних та державних справах на всіх рівнях!!!! до побутового рівня вона имог не ставить!!!!
    я ж не вимагаю державною мовою зробити галицький далект, на якому я спілкуюсь в повсякденному житті!!!! я вимагаю дотримуватись ДЕРЖАВНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ДЕРЖАВНИЙ І ПУБЛІЧНИХ СПРАВАХ!!!!!!!

Додано через 4 хвилини
    якої половини?????
    про яку це Ви половину говорите????

якщо вже почали розмову про рускомовних - то прошу не пересмикувати!!!! а рускомовних на всій Україні не більше 30%!!!!!!

Додано через 7 хвилин
    а в Україні і не ставлять питання відмовлятись від англійської на користь "тумба-юмба"!!!!! Українці вимагають недопустити встановлення рускої мови державною!!!!
    і не траба тут влаштовувати конституційних переворотів по мовному питанню!!!!
    На Україні - одна мова державна - УКРАЇНСЬКА!!!!
    А інша (недоведи Господи) може буде лише після якихось надзвичайних подій типу війни, революції, чи інших катастроф!!!!

Додано через 8 хвилин
    якою мовою?

17. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Да Божеж мiй!!!! Давайте я буду турком? Вас это устроит? Русскоговорящим коренным Луганским турком....И люди, живущие со мной в одном городе - Луганске - тоже,заметьте русскоговорящие - пусть будут турками.... И другие большие и малые города восточной Украины будут заселены - допустим- русскоговорящими коренными турками... И Крым... Так почему Вы считаете, что мы - турки - кому-то и чем-то обязаны? Почему какие-то далеко живущие от нас политики принуждают нас - на нашей Украинской турецкой земле общаться с государством на другом языке? С какого такого переляку? Я что - взял в займы что-то у этих политиков и не отдал? И теперь "поставлен на счетчик" в лучших бандюковских традициях? Что такого я - русскоговорящий турок - должен сделать, чтобы эти политики со своими "языковыми эксперементами" оставили меня в покое?Неужели треть насалелния страны - это мелочь, которую можно отбросить "легким движением ноги"?

18. Ізольда

Хіба саме мова - це найголовніша ознака цивілізованого спілкування?

19. no_coment

Так в чім проблема? ГАйда на референдум щодо статусу Російської мови! Але, Ви приймите його результати, чи будуть "перефеферендуми" :) якщо щось незкладеться?
    Теж саме стосується і "позаблокового статусу України"?
    Слабо почути точку зору 70% "чистих" українців?

20. Ізольда

Зенику, то ви певно, переплутали. 30% - то згідно перепису росіян за національністю. А Південь та Схід, кількість населення яких більша за кількісь населення Західних та Північних областей, переважно російськомовні.
    Стосовно малих містечок -там переважно панує суржик, як результат злиття двох культур. Ви самі кажете, що розмовляєте на галицькому діалекті, який утворився з суміші українскьої мови, і мови тих держав, які володарювали цією землею у різні історичні періоди.
    Та ж сама ситуація й на Сході - в нас є свої діалектичні утворення, чистою мовою говорять лише в університетах на кафедрах української. Деякі населені пункти навіть гордяться своїм неповторним суржиком, бо у нього закладений колорит місцевості.
    І ще одне: жоден з тих, з ким ви сперечаєтесь, не вважає українську мову паганою або нижчого гатунку. Всі поважають її, чому ж ви не поважаєте російської? Хіба я, Дальневосточник, no_coment та інші вам її нав'язують чи критикують ваше спілкування рідною мовою? В жодному разі. Чому ж ви не можете поважати ту мову, на якій спілкуємось ми?

а де твій аватар? :)