Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Прошу зрозуміти, що є обов"язкове навчання. Математика там, географія і т.д. Офіціальна державна мова входить. В регіонах, згідно Хартії, може входити і регіональна мова. Якщо когось не будуть вчити державної мови, то буде порушеннем прав людини....

2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Мы взялись обсуждать изучение - так хочу Вам сказать, что украинский язык преподавался и преподается во всех школах Украины. Преподавание на украинском языке - конечно не во всех - но государственный язык изучается.
    Вот с остальнымим положениями Хартии как-то знаете, не очень....

3. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Пробачте,я не дуже регулярно слідкую за засіданнями ВР.Хоч раз ставилося питання про регіональні мови(не тільки про російську)?

4. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Так я не розумію, при чім тут друга ДЕРЖАВНА мова. Вам регіональну потрібно? Ну, то просіть. Регіональну. Згідно з Хартією.

5. Дальневосточник

Подобное возможно только после поддержки этих требований президентом, а он активно препятствует введению региональных языков. Причем принятие облсоветом решений никак не повлияло на действительное положение вещей...

• Подобається Подобається x 1
  6. Городецький

Городецький Well-Known Member

Трохи помиляєтесь. Введення регіональних мов не передбачено Конституцією. А правити Конституцію може лише наш законотворчий орган - Рада. А Ви знаєте яка в нас Рада ... :sad:

7. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Вже ніяка :)

8. Дальневосточник

Знаю. Половина Рады ест землю в приверженности к Евроатлантическим ценностям - но при условии, что эти ценности будут существовать отдельно от Украины... Я что-то пропустил - может Вы напомните мне защиту Хартии о языках со стороны Тарасюка или Костенко... Их требования введения ее на Украине (ратифицирована - напомню - в 1999 году)...
    Вспомнил о них только потому, что в отличие от НУ или БЮТ твердо стоят на своем курсе - в Европу...

9. І.Павлович

Знову запитання:коли депутати ВР від російсько-, татарсько-,польсько- і т.д. регіонів ставили питання САМЕ В В.Р. про регіональні мови,а не про другу державну?

10. no_coment

no_coment Well-Known Member

Дозвольте вклинитися в цікаву, але, на жаль, безперспективну (з погляду її однозначного вирішення) тему (бо бачу, що давно ніхто сюди не заходив). Давайте зробимо паузу (може й навіть і для того щоб з'їсти "Твікс" - купу калорій) і визначимося в категоріях? Спершу в категорії "мови"? Що такуе мова? Для чого вона існує?

11. no_coment

Я , в цілому, поділяю визначення "мови" у Вікіпедії: http://ru.wikipedia.org/wiki/Язык

12. no_coment

Це, знову ж, з Вікіпедії: "По оценкам, около половины ныне существующих языков выйдет из употребления уже к середине XXI столетия. Многие языки исчезают из-за того, что их носители вступают в контакт с более сильной языковой средой, поэтому под угрозой исчезновения в первую очередь находятся языки малых народностей и языки народов, не имеющих государственности. Если язык изучают менее 70 % детей, он считается исчезающим. По данным «Атласа мировых языков, находящихся под угрозой исчезновения» ЮНЕСКО, в настоящее время в Европе исчезновение угрожает примерно 50 языкам." Цю інформацію я спраймаю, як таку, що має під собою підгрунття.
    ЗАПИТАННЯ: Прошу сказати: "Що саме (хто саме) загрожує українській мові та русскому языку в Україні?"

13. no_coment

ЗАПИТАННЯ наступне: "Хто примушує нашіх співГОРЕмадян вивчати италійську, португальську, англійську, німецьку і навіть польські мови? І чому вони це роблять так надхненно без тиску і примушень викладачів?"

• Подобається Подобається x 1
  14. Boris_Kiev

15. Дальневосточник

Понравилось.
    Ну чтож, давайте подробнее:
    из статьи Кiрноса:
    < Здається, статус російської мови в Україні турбує тільки тих, «кому ліньки», — ліньки вчити українську, ліньки думати, що запропонувати своїм виборцям, ліньки читати хартії, на які самі вони посилаються.>
    Я - знаю Украинский язык. Всеобщее уничижающее обобщение К.Кiрнаса - чтобы показать себя трудолюбивым мыслителем, которому есть что предложить мне - своему избирателю...Ну - посмотрим, что.
    снова статья Кiрноса:
    <У цивілізованому світі питання двомовності порушують, коли в межах однієї держави живуть представники двох КОРІННИХ національностей (тобто тих, що жили на даній території ЗАВЖДИ)>
    Ну чтож - безусловно верно. Украинцы и Русские.Коренные национальности Луганщины.
    далее:
    <А що в Україні? Від початку існування незалежної України адвокати двомовності виступають за надання статусу державності чи офіційності російській мові в основному для російськомовних УКРАЇНЦІВ. Але ж вибачте, це є абсолютним правовим нонсенсом. Ніде в світі представники якоїсь національності не вимагають, щоб узаконили їхнє право розмовляти мовою іншої національності!>
    Напомню - я русский. Что до русскоязычных украинцев - то вот из Хартии:
    "Европейская хартия региональных языков или языков меньшинств"
    ----
    а) термин "региональные языки или языки меньшинств" означает языки, которые:
    i) традиционно используются на данной территории государства жителями этого государства, представляющими собой группу, численно меньшую, чем остальное население государства; и
    ii) отличаются от официального языка (языков) этого государства.
    Они не включают в себя ни диалекты государственного языка (языков) этого государства, ни языки мигрантов;
    b) термин "территория, на которой используется региональный язык или язык меньшинства" означает географический район, в котором упомянутый язык является средством общения части населения, что является основанием для принятия различных мер по защите и развитию, предусмотренных настоящей Хартией;
    -------
    заметьте - украинцы по происхождению традиционно на Луганщине русскоговорящие(заметьте - в Хартии разделены меньшинства и региональные языки - чтобы не навязывать представителям основной нации нетрадиционный язык).И они имеют все права продолжать говорить на русском языке.г-н Кiрнос утверждает совершенно обратное.
    далее
    < На жаль, є й інша частина російськомовних українців. Назвемо їх самобичувально-хохлофобними українцями.
    Віднедавна представники останніх у місцевих радах південно-східних областей України, посилаючись на Європейську хартію регіональних мов і мов меншин, надають (чи думають, що надають) російській мові статус «регіональної».>
    Коментировать этот и дальнейший националистический бред не имею желания.
    Эта статья - правильный ответ на Хартию?
    И она предназначена мне - избирателю?

16. Boris_Kiev

Я уже говорил по поводу предвыборных обещаний: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=64479&postcount=200
    Честнее тот, кто НЕ обещает нереального.

17. no_coment

Господа, прошу прощения, я же, типа, новенький, а Вы меня - на ножи, "со старта"...
    Якщо ми визначилися з формулюванням категорії "мови" прошу відповісти на наступне (доволі банальне)запитання: "Для чого існують мови?"
    P.S. Це, з однією метою - визначити напрямок дискусії із врахуванням відправних точок самого предмету цієї самої дискусії

18. Sasha

Sasha Well-Known Member

Да вроде все обещают реальное..А толку? Вот, Ющенко обещал стоять на страже интересов каждого громадянина.. Видимо, он тихонько добавлял: ...кожного, окрім Дальневосточника и..20 млн:D

19. І.Павлович

Ви справді вважаєте,що половина України
    1.Російськомовна
    2.Підтримує ідею двомовності
    3.Прагне захисту від української мови ???
    Я - російськомовний росіянин.Я не бачу ані найменьшого утиску за свою російськомовність.Книжок російською - більше,ніж українською,фільмів по ТВ безліч.Всі мої російськомовні друзі(різних верств населення) притримуються цієї думки.В російськомовному Києві.

20. no_coment

Щиро вдячний за ссилочку. Да і стаття , безперечно цікава.
    По перше: Я людина малограмотна, і чомусь до цього часу вважав, що корінним населеням Північної Америки є не французи і англійці (а також португальці, іспанці та італійці - всі ті, хто заселяв Америку після іі відкриття), а індіанці (чия мова сьогодні, не використовується належним чином навіть в резерваціях).
    По друге: Я завжди думав (хай мені гриць), що, наприклад, в США немає офіційного використання національності, а виключно - громадянство! Іншими словами: афроамериканці, мексиканці, решта кольорових та бліднолицих зі всього світу не переслудуються за своє походження, наприклад, з островів в Індійському океані, а пишаються, насамперед, своїм громадянством США,а не корінням з островів (хіба у випадку досягнення певних успіхів, та й то з приводу - ось я дикий , а досяг вершин капітолію!)?
    По третє. Особисто я вважаю, що рідна мова - це та мова якою я думаю, а не на яку я перекладаю свої думки з метою їх висвітлення свому візаві (знову зрозумів, що я - дурень)? Ніколи не думав (от я даун), що канадські школярики - внуки емігрантів з України (які українською може не розмовляють взагалі) повинні вважати українську - своєю рідною мовою, тільки тому, що вони українці за походженням?
    В четверте. Щодо захисту та розвитку української мови. Сам я з м.Комсомольська, Полтавської области. В "ганебні, сов'єтські часи" співав в дитячому хорі, танцював.. об'їздив чимало республік колишнього СРСР, де нас ідентифікували виключно як з України. Я не можу собі пригадати ні одних гастролів де б ми не танцювали гопака і не співали українських пісень в національних костюмах. Зараз, щоб моя донька танцювала в українських костюмах і відвідувала ансамбль народних танців я викладаю певну суму грошей, а за постановку танцю скажімо під пісню Калінки-малінки (теж народної пісні) можно позбутися оренди. Можливо мені не відомі державні програми уряду, щодо розвитку української творчості, припустимо у Донецьку, але по чесному, за державні кошти? От, що НАТО популяризують (за кошти Держдепу США) це видно скрізь (напевно москалі нам заважають українське в Україні розповсюджувати - гроші недають!)!
    По п'яте. Про "колони" руських офицерів, що були "заслані" до України з метою створення єдиної нації - радянського народу. Справа в тім, що на теренах колишнього СРСР існувало біля сотні вищих учбових закладів військового профілю. При цьому, більш ніж 60 відсотків яких знаходилося на теренах нашої рідної України. В кожному обласному центрі УРСР були розташовані по декілька учбових закладів - всіх родів військ. Тому офіцерський склад збройних сил СРСР складався с українців майже на 65%(!!). "Не слов'яни" складали менше двох відсотків всіх офіцерів. Тому ще треба дуже сильно порахувати - хто кого куди "закидував"? А "кидали" офіцерів по всьому світові на виконання відповідних інструкцій, що вимагали від кожного офіцера відслужити не менш ніж 3 роки в "неспиятливих кліматичних умовах" - Далекий схід, Сахалін, Камчатка, Забайкальє, тощо..
    По шосте. Ще більшим дурнем себе відчув, "дізнавшись", що у ГУЛАГу знаходилися виключно Українці (бо росіян там не було), так само як і на полях ВВВ (москалі, білоруси, грузини, вірмени та решта представників більше ніж 150 національностей та народностей переховувалося за Уралом) .
    Далі. Безперечно, якщо, припустимо до нас емігрує ефіоп - він буде змушений вивчити нашу мову (бо ми його, а він відповідно нас - незрозуміємо), але люди (та їх пращури), що мешкали на теріторії цієї держави понад 300 років (це більше ніж англійці і іспанці та французи в США) повинні мати право на спілкування своєю рідною мовою. Спробуйте уявити (гипотетично), що індіанці, раптом, почали безапеляційно впливати на мовне питання в США чи Канаді?
    На завершення. Безперечно однобічне "врегулювання" мовного питання в Україні порве її навпіл, тому питання Квебеку (а ще цікавішим є приклад Швейцарії з іі 5 державними мовами) нам може й знадобитися.

Перепрошую, якщо когось образила моя точка зору - неграмонний я!

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)