Вот странно, а ученики моей мамы со второго класса учат русский как обязательный (!) предмет. И где тут национализм?
Мушу Вас розчарувати. Галичани знають російську мову. Хто краще, хто гірше... Але знають. А ось тьотя Броня Вассерман не знає, не розуміє і не хоче розуміти. Хоч і від цього залежить її здоровя (думаю, в аптеці добре пояснять що то за ліки і як їх приймати, але то інша тема). І з Ваших слів на сході з 2-го класу вивчають українську. То що, тьотя Броня цілковита ідіотка? Чи як це все називається?
Трохи дивно читати такі закиди. Якби у Донецьку чи в Луганську, чи навіть у Харкові тільки людей говорили на вулицях українською, скільки говорять російською на вулицях Львова, я б щиро тішився і думаю, така проблема самознищилась. Колись давно, в часи занепаду совка нас в школі вчили російської ділячи клас на 2 групи, не дай Боже більше 14 чоловік, вчителі, які ще тепер навчають світової літератури, свою роботу знали, їх уроки були цікаві, і я можу сказати, що навіть зараз, коли я російською взагалі не користуюся, моїх знань вистачить для того щоб позмагатися з абсолютною більшістю росіян. Мені дуже прикро, що англійську в школі викладали на 2 порядки гірше - не вистачало вчителів, а заочники з Кам. Подільського чи Житомирського педінститутів самі ще потребували неслабОго навчання, жеби когось потім вчити. Я вже мовчу про то, що в місті з 40 тис населення на 7 шкіл не було жодного вчителя ані німецької, ані франзузької, а в костелі тишком-нишком і далеко не кожного приймали на "гурток" польської мови. Ситуація не сильно змінилась і зараз, я б тішився, якби мої діти вивчали англійську так як ми колись вчили російську, проте окрім перевантаженої і нецікавої програми, некваліфікованих вчителів нічого не видно. От і доводиться по вечорах качати казки, мультики і забавки, щоб хоч якось зберегти інтерес до цих мов. З російською таких проблем нема - хапають з телебачення, годі потім витиснути з голови.
Перепрошую, пане, рассказ Ваш содержателен, абсолютное большинство россиян уже заливают водкой горе от поражения в соревновании с Вами по русскому языку (кстати, верю), только непонятно, чего сказать хотели. Какие "закиды" Вас удивляют и какая именно проблема самоуничтожилась бы (и с чего вдруг), если бы на улицах Донецка разговаривали по-украински столько же людей, сколько на улицах Львова по-русски, и как этого достичь?
Хотів сказати лишень, що досить вже малювати проблеми на пустому місці, писати про мовні утиски в Україні з Масскфи, ніколи не бувши власне на місці. Не втручайтеся, не розпалюйте ту мовну ворожнечу і вона сама, природним чином самознищиться. А ні російська не зникне, там де вона природна і потрібна, а й українська займе свою нішу там, де вона потрібна.
А те, що російська мова не є державною і не буде, то ви перестанете нею розмовляти? Так в чому трагедія?
- змагання. Не сдержался человек, вырвалось, чему учили - лично я сдаюсь, не вижу шансов. Теперь понятно что, но непонятно кому Вы говорите. Если мне - то ради Бога, считайте свою просьбу услышанной. Я прекращаю втручаться прямо сейчас, с этой минуты! И даже не буду просить Вас привести примеры моих вмешательств и распаливаний в прошлом. Не велика я птица, чтобы со мной цацкаться, за словами там следить... Вы лучше скажите, а чего Вы игнорируете тех форумчан, которые вроде как не из Москвы, и даже наоборот с Украины, и кстати патриоты - на других ветках не раз доказали, меня, втручателя, и "мне подобных" гоняли, а вопросы имеют... Они ж вот тут, прямо на этой ветке, на предыдущей странице имеются! ОК, хватит риторических вопросов, итак, я не вмешиваюсь, значит, мовный вопрос на Украине снят! Между прочим, в экономические ветки я давненько не заглядывал...
Действительно - как? Вы уж, дамы и господа, определитесь. Если у Вас твердое убеждение, что Ваш оппонент или совсем не знает языка (и тогда понятен призыв - вчи мову!) - или учился-учился - но так ничего и не понял (поскольку iдiйот!) - то кому Вы пишите свои посты? Он же ничего не понимает! А если понимает - раз так настырно и долго пытается доказать в полемике свое видение решения языковых проблем ы Украине - то не являетюся ли Ваши призывы "поучиться" - или намеки на "дебильность" - простой попыткой унизить своего оппонента? ТАК поступают отдельные "товарищи" при отсутсвие достаточных аргументов в свою пользу... Мы овладеваем более высоким стилем спора. Спор без фактов. Спор на темпераменте. Спор, переходящий от голословного утверждения на личность партнера. Что может говорить хромой об искусстве Герберта фон Караяна? Если ему сразу заявить, что он хромой, он признает себя побежденным. О чем может спорить человек, который не поменял паспорт? Какие взгляды на архитектуру может высказать мужчина без прописки? Пойманный с поличным, он сознается и признает себя побежденным. М. Жванецкий Главное, чтобы Вы - когда у нас будет два государственных языка - не перестали разговаривать по-украински! А то именно этим всех и пугают! Как это? Я - не могу понять - хоть убей... Сотни лет - при отсутствии собственной государственности, под властью русских, поляков, австрияков - и кого только еще - язык не погиб....А в независимой стране - появись второй язык - и "всьо!" - "згине, як роса на сонцi".... Я даже и не понйму - как можно верить в ТАКую дурню....Это еще похлеще, чем коммунизм в 80-м....
Так, сотні років але мова була збережена, принаймі на Заході польською не розмовляють Я не кажу, що мова загине, я кажу що з вами станеться якщо ви і ваші земляки вивчете українську? Російськомовні вони і тут такі, мову вчити не хочуть (нехай американці вчать російську) так і живуть на Брайтоні, де можна прожити без англійської
Прогресс - уже есть! Не згине! Вопру крикнуть "Слава!" Теперь продолжим - а что случиться с галичанами, если луганчане будут говорить по-русски, учить своих детей на русском языке, давать им образование - в своих университетах - опят-же на русском языке? Аппетит пропадет? Депрессия нагрянет? Что именно? Откуда это всепоглащающие желание устроить все "единообразно" - как в казарме? Может - стоит поглядеть на Канаду?
Палкому прибічнику "багатостраждальної" російської мови присвячую: http://www.radiosvoboda.org/content/article/1812447.html Етно-політичні проблеми кримської освіти
А може хай Канада дивиться на нас. Чому ми повинні хворіти комплексом меншуватості і як мавпи копіювати чиїсь дії?
А може проблема якраз тут, на поверхні? Можливо потрібно закрити хочаб зо п"ять-сім резиденцій-пасік? А на ті грошики підняти зарплатню вчителям, і житло дати. Не просто так, а з гарантією. Щоби вчитель пропрацював в Криму років з п"ятнадцять... Довідка. Однокімнатна квартира в хрущовці Партеніта коштує 90-95 тисяч американських рублів.
І це все, що Ви побачили? Та дай кримським діячам хоча ціну 70 пасік, все одне, зроблять усе, щоби остаточно зросійщити українців і кримтатар.
По цій простій причині її як другої оф. мови і не буде, як вам тяжко це усвідомити. Свою чорну справу зробив ящик та урбанізація за 50 років більше ніж ляхи та москалі за сотні років. Ви це чудово знаєне. Такщо клин клином вишибають. А там буде видно.
Допис від Дальневосточник Переглянути допис Організовуйте платну школу для російської, як то роблять українці за кордоном.
А хто там ставить намісників в областях? А хто там вибирає голів всяких? Чи за Перекопом Закони України не діють? А прибиральниці на Кримській пасіці якою мовою з пасічником вітаються? І вашими ж словами: