Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. terrible

terrible Well-Known Member

:)щось таке приблизно я і думав.

2. Володимир Вишня

Володимир Вишня Well-Known Member

Випадково не про Р.Ф. мова йде :haha:

3. nata-k

nata-k Well-Known Member

До речі, у цьому контексті додам ще свій case report. Я народилась и жила в Росії до 13 років. Хоча я і бувала регулярно на Україні, але розмовляла лише російською.
    Коли спілкувалась зі своїми кузенами :) (вони жили в Україні постійно), вони ніяк не могли збагнути - чому я вивчаю лише російську мову у школі (з мов радянського союзу)? Чому я вивчаю лише загальний курс історії, літератури? А вивчення якоїсь мови, історії окремої республіки нема.
    Мені тоді здавалось, що це не має значення.

Я зрозуміла як я помилялась, коли ми переїхали жити в Україну Я пішла вчитись в російську школу, але я вчила українську мову, історю, літературу... І тільки тоді я збагнула скільки я втратила.

Сама побудова радянської освіти (особливо на теренах Росії) мала за мету обезцінити культури інших республік. Десь у підсвідомість (дорогой SFO вот вам мой ответ про подсознание) закладалась думка - "та всі вони такі самі, хіба що говорять не грамотно" Ніби ніяких особливостей у історії, ніякої цінності у мові чи самобутності у культурі інших народів. А передусім братів-слов"ян :)

• Подобається Подобається x 14
  4. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

він багатьом в приваті спамить - пробує свої "нескладухи" (чи хиби психіки) видати за "нелогічність опонента"

• Подобається Подобається x 1
  5. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Оля-ля-ля..... а зачем же нам школе преподавали Т.Г.Шевченко?Шота Руставели? и др. которых я уже и забыл?

Боря?А Вы "лопаты" для кабаков еще делаете?

Останнє редагування модератором: 5 бер 2009
    • Подобається Подобається x 2
  6. Оля

Оля Старожилка форуму

А Ви до цього часу дожили і не зрозуміли?о_О То щоби "відмітитися", "что СССР - интернациональная страна". Ну і цікаво, що ж Ви там запам"ятали з Шевченка зі школи? ;) От за СССРу нам російську доводилося вчити на рівні з українською. Цікаво, для чого?

Та напевно в усіх племенах Африки так само багато людей відносяться до української, як до діалекту. :) І з якої то сторони українцям має боліти, як хто поза межами України відноситься до їхньої мови? Що росіяни думають про українську мову - то їхня проблема. :)

Останнє редагування модератором: 5 бер 2009
    • Подобається Подобається x 9
  7. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Олю,
    на відміну від Вас, СФО - не філолог і його може шляк трафити [= Кондратий по голове стукнет] якщо йому фахово довести, що саме російська є суржиком. Україно-болгаро-татаро-фінським.
    Нехай собі користуються.
    І мені не западло користуватися. Але з тими, з ким Я САМ ХОЧУ спілкуватися.

• Подобається Подобається x 3
  8. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

А на всіх околицях Києва, і в області 80% розмовляють дома українською,
    то може 2 державну прийматимемо тільки в конкретних містах та регііонах??

9. Ну, не 80%, десь 60-70, але це так.

10. Маланка

Маланка Well-Known Member

державна мова має бути одна, рідна, та що від батька прадіда, якою розмовляли наші батьки -українці. А якщо комусь краще говорити на іншій мові, яка йому легше дається, але прицьому він є українцем, то нехай говорить. Тільки б знав українську, міг розуміти її.

• Подобається Подобається x 4
  11. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Соединение слов "государство" и "родное" - мягко говоря странно. Кто это у нас - олицетворяющих государство - родной? Юля? Ющенка? Или может - Черновецкий? :)
    55 лет тому перекинулся один товарищ - к имени которого также принято было добавлять - родной... Государство нам - не родня. И государственный язык - это скорей ГОСТ - для единообразия в общении с машиной - а не "венец всего сущего"... :)
    Любой язык - это не парадный костюм, который одевают в особых случаях, а в остальное время он висит в шкафу. Предложения ТАКого рода - всем иметь вышиванки - и по команде одевать - а в остальное время - хоть голыми ходите...Согласитесь - это странно... :)

• Подобається Подобається x 3
  12. bora

bora Well-Known Member

Тому? Оце потішило. Та в Росії навіть банально пітерці вважають, що москвичі мають свій акцент, чи то навіть діалект - а ті навпаки.:) Про решта регіонів взагалі мовчу. Марно сподіватися, що зате чужі мови будуть сприймати.:)

• Подобається Подобається x 4
  13. SFO

SFO Well-Known Member

Останнє редагування: 5 бер 2009
  14. terrible

я б не сказав, що в моему районі переважає російська. суржик явно перемагає її... так само як і українську(

15. bora

bora Well-Known Member

В мене родичі - кияни. Завжди розмовляли між собою та з друзями українською. Як влаштовувалась в Києві на роботу і трохи там жила пригадую, що частенько чула в різних компаніях російську, але зазвичай там же всім подобалась моя українська. О! Навіть вимогу подекуди ставили - гарна українська! Так що я мала таку собі конкурентну перевагу навіть. А от де дійсно могли присіпатись, - чого я не говорю "нормально", так це хіба на базарі чи в якому "бутіку" продавщиці бульби;)

• Подобається Подобається x 5
  16. SFO

SFO Well-Known Member

Бойцовая Рыбка и Веда!
    (меня больше всего поразила ваша реакция, ведь, как я понял, вы из русскоговорящих семей).
    Мне кажется, я понял, почему вам так не хочется, чтобы ваш язык, язык, на котором вы общаетесь в кругу семьи, со своими родителями и детьми, и на котором общается добрая половина вашей страны (http://pic.ipicture.ru/uploads/090305/Uw7T3rc76t.png) не становился государственным.
    Как же я мог забыть, что вы теперь живете в другом государстве!
    Которое идет извилистой дорогой в Европу, к демократии и т.д. (Я думаю, что вы разделяете именно так и думаете, иначе бы вы не оказались на западноукраинском форуме).
    Для вас очень важно доказать (наверное, прежде всего самим себе), что вы живете именно в другом государстве, отличном от конкретно одного, большого восточного соседа. Про этого восточного соседа у вас (особенно у Рыбки, как я понял) имеется уже четкое, сложившееся негативное мнение - империя зла, жестокость, убийства, криминал, мат, НЕ-ЕВРОПА.
    Чтобы максимально отдалится культурно от этого соседа, чтобы показать, что мы "не такие" ваше государство не принимает второй по численности говорящих язык за государственный (и это более 40% людей, а не 4% татар в России, у которых, к тому же их язык признан государственным на их территории).
    Вы (я тут обращаюсь именно к "Бойцовской Рыбке" и к "Веде") по-моему, ПРОСТО БОИТЕСЬ каких-либо ассоциаций вашей идущей в Европу страны с восточным соседом, поэтому, являясь русскоговорящими, даже и мысли не допускаете, чтобы ваш язык был признан равноправным в вашей же стране.
    "Если у нас язык другой - мы и живем в другой стране" - думаете вы, наверное.
    Рыбка, вы не иностранец в своей стране! И если вы, украинские русские, действительно другие, более демократичные, хватит боятся своего же языка!

17. Oddly

Oddly Well-Known Member

SFO - ви - провокатор. при чому, безпідставний (без каких-либо на то оснований), незважаючи на всі ваші аргументи. навіщо розпалювати дискусії заради самих лише дискусій? адже, як видно з вашого допису, ви на західноукраїнському форумі - виключно для провокацій :pardon:

• Подобається Подобається x 6
  18. bora

bora Well-Known Member

Не дивно. Днями бачила російську передачу де жартували про "українок з Ленінградки"... Це вже виявляється синонім певної професії і ніхто не важає необхідним такі речі вирізати на центральних ТК. Нормальним людям від такого ПУБЛІЧНОГО відношення логічно, що хочеться відмежуватись. Кожен це робить як вміє. А Ви кажете стереотипи, східні сусіди...

• Подобається Подобається x 6
  19. terrible

а скільки Вам років, вибачте за неконректність:blush:
    та і Вам дуже фартить, певно, тому що в мене часу немає з Вами поговрити на цю тему сьогодні:sad:

20. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Товарищ. Вы не правы! Русский язык признан государственным
    . А украинский - на их територии - в Украине.

Так что ваши слова - поклеп.

а де твій аватар? :)