Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Веда

Веда Well-Known Member

О школах - это не совсем правда. О вузах - совсем неправда.

А как же с представителями других национальностей? Какие вы видете условия для развития их языков?

2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

у???? корінні - то коли ті корені виросли - чи не в 60-х з довколишніх сіл?
    корінні - то Борщагівка, Троєщина і Бровари?
    у???? я розумію, що ви молода та юна - але не варто аж так ідеалізувати світ :) тому що оця-от, як ви влучно висловилися, мова "вокзальных торгашей и пьяниц" часто і на Ярославовому валу звучить, і на Прорізній :)
    ==
    попитайтеся у знайомих "корінних киян" - в якому поколінні вони "корінні"?

взагалі-то я проти знищення російсьої мови на наших теренах. А якщо ми застосуємо такий підхід - то це й буде "русифікацією по Щербицькому" - тобто тотальне вихолощення та поступове знищення мови.

гм... а от мені чомусь видається, що "рос.меншина" вимагає якраз зворотнього - щоб був один український канал на ТБ і один на радіо....
    І кілька україномовних вузів на ЗУ...
    ==
    ну і т.д. - з точністю до Мазепа зрадник, і паради енкаведистів (бо ж фронтовики так довго не живуть - вдумайтеся: 2007 - 1945 - 18 - який то має бути вік? чи контузія - новітній засіб до продовження тривалості життя?)
    ==
    ну, тобто як була Україна окупована - так і залишилася.... Інше питання - що окупаційна влада змінила символіку і деякі власні імена в гаслах...

Останнє редагування модератором: 9 січ 2009
    • Подобається Подобається x 2
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Придумалась скороговорка....
    Коммунисты искореняли-искореняли украинский - да недоискоренили....Теперь мы будем искоренять - искоренять русский - да искореним-ли? :nea:
    Имеется в виду уникальный адрес в сети интернет.И еще - любимая шутка российского ФСБ - "мы сечем ваш ip" (смысл - Вы под колпаком!) :give_rose:

• Подобається Подобається x 3
  4. Ну почему? Вот говорят суржиком: "Скільки тобі ГОД?" По-русски "лет", по-украински "років". Нигде больше такого нет. :)))

5. Веда

Веда Well-Known Member

Вже не вперше доводиться читати дописи, де є якась неповага до села. Хто ми без селян? Всі ми без винятку вийшли з села. Хто раніше, хто пізніше. У селі наше коріння. І кожне, навідь саме велике і древнє місто з села починалося селами приростало.
    Жителі сіл, які поступово приєднували до Київа набагато більше київляни, ніж "городська" ліміта є москвичами, чи пітерцями...

Отаке є всюди...:)

• Подобається Подобається x 4
  6. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А Ви можете назвати мононаціональну країну в сучасному світі? Європі?
    Ось в Німечині процент турків мабуть вищий ніж росіян в Україні.
    І національні мови, звичаї підтримуються державою. Але державну хочеш- не- хочеш мусиш знати. Щоб роботу знайти, тай громадянство отримати.
    Порядок повинен бути! Нас в свій час ніхто не питав чи ми російську хочемо вчити...

• Подобається Подобається x 1
  7. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

неповага до села не в дописах - а у більшості "корінних киян"
    не плутайте божий дар з яєшнею, і не видавайте бажане за дійсне.
    Я розмовляв українською і в Дніпропетровську, і в Києві, і в Сумах, і на Полтавщині.
    І десь собі уявляю, що можна почути від жителів тих місцевостей у відповідь на українську.
    І от найхамовитіші "корєнниє" - саме в Києві. "Сталіца аднака!"
    ==
    о - про Луганщину забув. На Хітрому ринку в Сєвєродонєцку мені аж скидку за мову зробили - майже вполовинили ціну.

• Подобається Подобається x 3
  8. Вам минус: Бровары не входят в состав Киева.
    П.С. У меня там бабушка с дедушкой живут. Хороший городок. :)
    Троещина и Борщага присоединились к Киеву уже давненько.
    Мой папа коренной киевлянин (не знаю, в каком поколении). Он неоднократно говорил, что во времена его детства и молодости (60-е - 80-е годы) Киев почти полностью был русскоязычным городом, без никаких "привокзальных суржиков".

9. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Що заважає вияснити?
    Байдужість? Страх?

10. Веда

Веда Well-Known Member

На цей допис могу сказати одне - можливо з дуже різними людьми ми спілкуємося, чи по різному спілкуємося... Дуже люблю Київ, часто там буваю. З повальним хамством не стикалася... Як і у Львові не довелося відчути і вселенської ненависті до россійськомовних...
    Є поки єдине місто на теренах бувшого СРСР, де я завжди відчувала себе не дуже комфортно - Москва.:dntknw: Може тому, що мої предки з Пітеру?;)

• Подобається Подобається x 4
  11. Дальневосточник

Слава Йсу, не краївку будувати тре....:good:
    Ах, там украинскому учат?!? :crazy:
    Что за комиссия, создатель...Все ударились вслед за вождем в языкознание....Нет, после эпохального труда йоси - эта тема закрыта... :)
    Надо понимать, что на территории УССР были школы, в которых украинский язык не изучался совсем?!? Что - не совсем правда? Или - не было ВУЗов, в которых шло преподование на украинском языке (ну - кроме истории кпсс :crazy: ) ?!? Что - совсем не правда?
    Я могу назвать множество стран в мире, где более одного государственного языка.Ну - не мне же Вам про ТАКое рассказывать... :pardon:

12. Чупага

Чупага Well-Known Member

Цікаво з Москвою та Кремлем.Як людина потрапляє в Москву то мутірує .
    В Кремлі Ленчик з Дніпра став кремлядью і Микита Донецький став ...?:dntknw:

Останнє редагування: 9 січ 2009
  13. Фесько

Фесько Well-Known Member

А Ви що, вчилися мови у кінотеатрах? Дальнєвосточнику, в кітотеатрах мову не вчать, її вчать у вузах/школах, а я бачу ви все ніяк не звикните :mocking:

14. Веда

Веда Well-Known Member

Да кто русский искореняет? передач на русском - смотри - не хочу. Газету на украинском или книгу - найти очень сложно, а чаще днем с огнем...
    Кто-то не дает смотреть "высокоинтеллектуальные" передачи типа "Наша раша"? На работе заставляют говорить по-украински или не берут на работу, потому, что вы по-русски говорите? Нет возможности учить русский язык, развивать культуру? Оскорбляют русскоязычных детей, как это было во времена СССР с украиноязычными? Обзывают вас селюком, потому что вы говорите по-русски???

Для нормальной работы государства, для нормального развития наука и техники, для стабильности и единства граждан ВСЕХ национальностей должен объединить ОДИН язык. Почти во всех странах, за редким исключением, есть если не государственнй, то официальный язык, который имеет преимущество. И это правильно, рационально и нормально.

Дальневосточни, вы утверждаете, что
    . Это неправда. Повторюсь: в большинстве городов и поселков были ТОЛЬКО русские школы, где были уроки украинского языка и литературы (часов значительно меньше, чем русского, но немного больше, чем, например, английского). Все остальные предметы преподавали на русском.

Не могли бы вы уточнить, какое количество, в каких регионах и какие вузы...

15. Дальневосточник

Прдлагаете подождать?
    Нет ничего нового под луной....:sorry:
    А у вокзала торговка не говорила - "переходи на общепанятный"?!? :)))
    Знаете, есть прекрасная страна - Финляндия (а то Канада - уже навязла в зубах!)....Или - Швейцария с ее 4 (четырмя!!!!) языками....:haha:
    Знаете - строем - единообразно - мы ходили в эсэсэсриии...Куда пришли - рассказывать? :)))
    Вынужден вас огорчить - часов было СОВЕРШЕННО ОДИНАКОВО. Я - свидетель. И меня интересует именно преподавание языка-литературы.
    Я - не справочный google.... :)
    Мои одноклассники учились - в Киевском университете, во Львовском лесотехническом - все лекции - кроме истории кпсс - на украинском.

Останнє редагування: 9 січ 2009
  16. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я б не сказав, що в Києві агресивно ставляться до української мови. Але до україномовного відносяться як до жителя другого сорту - мов що з нього взяти, селюк-селюком.
    Правда бувають винятки. Памятаю в якомусь ресторані в Києві зустрічали, здається, 1985... Сиділи за столом, веселилися. Познайомилися з сусідніми столиками. За одним столиком коли дізналися, що я зі Львова, зверталися до мене тільки по-українськи. Це була компанія київських євреїв...

• Подобається Подобається x 2
  17. Фесько

Фесько Well-Known Member

Во Франції навіть заборонили співати пісні на іншій мові, не те що у кінотеатрах - он як дбають про свою мову. Нацисти, так Дальнєвосточнику?

18. А мне это не нужно. Я одинаково отношусь ко всем людям. Просто констатировала факт.

Ну это уже слишком! :ireful1:

Ну если вы были в Киеве аж в 1985... Что я могу сказать? :pardon:
    Процент тех, кто говорит на русском и украинском сейчас где-то 70/30.

19. Веда

Веда Well-Known Member

Поверьте, знаю. Даже в посте, чтобы у вас сомнений не было, указала, что за редким исключением. Недочитали??? ;)
    И не стои путать грешное с праведным и приводить вместо фактов из реальной жизни неуместные цитаты, чтобы "доказать" то, чего в Украине нет и в помине...

20. Фесько

Фесько Well-Known Member

Так, я теж вважаю це якось неправильним. Але і пропозиції Дальнєвосточника теж.

а де твій аватар? :)