Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. TARIKAFR

TARIKAFR Well-Known Member

А я от ніколи б не подумав, що будуть люди, що поведуться на таку тупезну рекламу Вітренко.
    Та мова не йде українізувати бабульок, за якими минуле, але не майбутнє України. Мова іде про те, що діти в Україні повинні розмовляти українською мовою + своєю рідною, якщо хочуть досягти успіху в цій країні.
    Будь яке намагання українізувати старе покоління - брєд сумашедшего.
    Не потрібно забороняти розмовляити, вивчати, любити, плекати будь-яку мову, в тому числі і російську. Та жити в Україні і неповажати її мову і культуру - так це має мати свої наслідки, як неможливість поступти в укр ВУЗ, чи мати високооплачувану роботу, здобути гарну карєру...
    Тобто вивчення української потрібно стимулювати, а не наказувати за російську, яка нічим не ліпша і не гірша за угорську, болгарську, циганську... Не так?

• Подобається Подобається x 5
  2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

То і женіть вітрянок зі своїх шкіл. :)))
    То ж тільки їм ТАКе в голову прийде.

Альо!
    А хто забороняє? :ireful1:

3. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

В маршрутках висят таблички "Не курить!" А ведь никто и не курит.
    А ежели какой больной на голову и вздумает закурить в маршрутке, то имеется повод ткнуть его носом в эту табличку. Шоб не верещал потом: "А где написано, что нельзя?"

• Подобається Подобається x 1
  4. smeet

smeet просто спілкуюсь

Ви напевне не читали моїх попередніх постів і тому задаєте такі питання.Моя позиція така.Мову потрібно відроджувати поступово-починаючи з учнів перших класів.60 річних бабусь взагалі не потрібно турбувати.Теперішні чиновники ще всі прекрасно розмовляють російською мовою.Питання,якщо у Вас прийде 60 річна бабуся, яка приїхала до своїх дітей з україномовного регіону і прийде у органи влади і звернеться до чиновників,як їй відповідять?Якою мовою?Їй буде комфортно?Діло в тому ,що наші чиновники знають і російську і українську, а ваші українську знають?Так що поки будуть чиновники ще нашого покоління , ще совдеповські проблем для Вашої бабусі не буде.А діти , які підуть в перший клас сьогодні вже будуть в дорослому віці прекрасно знати державну мову.Ви на таке згідні?

А на рахунок ролика з чорним піаром від Вітренко-це повний абсурд.Я надіюсь. що Ви доросла і розумна людина і Ви прекрасно розумієте для чого це так знімалось.

Останнє редагування модератором: 12 жов 2008
  5. Марусино

Марусино Well-Known Member

безумовно й наші знають. Я сама в мерії працюю, знаю, що до чого. Не можна не знати, бо вся документація ведеиться на українській, це вже так, такий закон.
    Щодо того, як ви пишете "Так що поки будуть чиновники ще нашого покоління , ще совдеповські проблем для Вашої бабусі не буде." - в житті так не буде. Просто не вийде. Тому що ми, наші з вами діти (ну будемо говорити принаймні за моїх) - рідна мова буде самі знаєте яка. В їх дітей теж так, бо батьки такі. І так далі. Просто річ у тім, що всі ми знаємо ТЕЖ і любимо українську. Просто рідна мова в нас - русский. А наше з вами покоління, як ви сказали - воно буде і в нашіх діточках, ми ж їх батьки! Які батьки, такі й діти. Це прописна істина природи.

"А діти , які підуть в перший клас сьогодні вже будуть в дорослому віці прекрасно знати державну мову." - :) я вам більш скажу)) діти, які пішли до школи в 80-90-сті - теж прекрасно знають державну мову:) що з того? і ми знаємо, і наші діти знатимуть, але рідна - русский.

• Подобається Подобається x 2
  6. Bogun

Bogun Well-Known Member

Ви мене дивуєте. Я зрозумів так, ви українка чи ні. Просто деякі висловлювання ваші нагадують вислів зі твору "Мина Мазайло": "Лучше бить ізнасілованой, чєм українізірованой".

Україна має займатися захистом і просуванням українською мови, як Росія займається російською.

• Подобається Подобається x 3
  7. smeet

smeet просто спілкуюсь

Я тоді ніяких проблем не бачу.Ніхто не каже, і гріх би мав якби казав забувати рідну мову. Людина яка знає декілька мов, від цього тільки багатша духовно.Якщо людина знає українську і рідною вважає російську-це ерудована людина,і людина що заслуговує повагу. Але ж є такі, котрі кажуть що ваш "язык мертвый, на нем говорят очень малое количество людей, в основном это язык села, так что сидите и не суйте всюду свой язык.Он нам не нужен и мы никогда на нем разговаривать не будем, а вам некуда деваться, так что молчите в тряпочку."

• Подобається Подобається x 6
  8. Re:Story

Re:Story Well-Known Member

Если бы ты знал, насколько ты близок к правде...

9. levandivka

То Росії тре терміново організувати лагєря для біженців від мовного ґвалту.

• Подобається Подобається x 4
  10. Re:Story

Re:Story Well-Known Member

:good: :))) :blush: надо... вот такие мы плохие..

11. Bogun

Bogun Well-Known Member

Пані Re:Story скоро ви будете вчити твір Миколи Куліша "Мина Мазайло". Почитайте, досить вдала п'єса. Чесно деякі репліки звідти повторюють наші мовні суперечки на форумі :).

http://www.ukrcenter.com/library/read.asp?id=1093

Останнє редагування: 14 жов 2008
  12. Галюсік

Галюсік Well-Known Member

сьогодні була на складі і бачила на дверях надпис: "кладова", а далі все по українськи.
    Хіба є таке слово в укр.мові?

13. smeet

smeet просто спілкуюсь

Мені здається що Ви не втікнете.Максимум на 11 поверх інтуриста.Чи там вже не продають шампанське з шашликами? А Лахті ще є? А зупинка Сталеварів?
    Комора.

Останнє редагування: 15 жов 2008
  14. Галюсік

Галюсік Well-Known Member

А ще такий кумедний, як на мене, випадок. В одному ресторані у Дрогобичі в меню написано від руки: "морожено", а потім перекреслено і вже написано правильно: "морозиво". Як каже одна моя знайома: "Стара баба як каже, так і пише". А офіціантки там були якраз тітки совкової закалки, хоча ресторан новий.

15. smeet

smeet просто спілкуюсь

Коли я був студентом, ми одного разу прийшли групою в кафе пообідати.офіціантка дала нам меню. Ми читали-звісно вісе було на російській мові. Так от в графї хліб було написано-"хлеб черный" і "хлеб белый", тільки в слові "белый" буква -е була перепутана місцями з буквою -б.Коли ми це побачили, нам очі вилізли на лоба.Коли підійшла офіціантка і спитала про заказ, ми хором попросили ось цього хліба.Офіціантка почервоніла і втікла з залу.Нам прислали другу офіціантку і ми потім довго всі сміялися над помилкою друкарки.:haha:

• Подобається Подобається x 3
  16. kwl

kwl миється в бані

Ну хорошо, шутить, так шутить.
    В шахтерском городке в Донбассе, где я вырос, над столовой красовалась надпись "Їдальня". Сами понимаете, что иначе как "...бальня" ее никто не называл.

Что еще расскажете веселого?

17. levandivka

Тяжке дитинство?:empathy:
    Розуміємо...:russian_ru:

18. smeet

smeet просто спілкуюсь

В нас казали безвітамінне дитинство.:)

В дитинстві в нас розказували такий віршик:
    Ішов хохол нас..л на пол
    Ішов кацап зубами цап!!

Останнє редагування модератором: 15 жов 2008
  19. Ewgen

Ewgen Member

А если россиянин плохо знает украинский и из-за уважения к языку не пишет на украинском?
    Как по мне, то я не считаю чем то зазорным если человек обращается ко мне на своем родном, если я его отлично понимаю.

20. smeet

smeet просто спілкуюсь

Поняття "плохо знает"-є тимчасове.Якби Ви цю мову поважали, так як Ви пишете, то вивчитли б її за місяць, два.А так це просто відмовка.

Останнє редагування: 16 жов 2008
    • Подобається Подобається x 4
а де твій аватар? :)