Украинский язык в данный момент не настолько силён и развит в своём родном государстве, чтоб мог на равных конкурировать с русским. Это не касается только западных областей Украины. Когда не будет угрозы успешного развития родного украинского языка - то можно будет задумываться и о втором государственном, если возникнет надобность.
Якщо Ви не зрозуміли змісту сказаного, скористайтесь перекладачем і не використовуйте вирвані фрази, вони не відображають думки взагалі.
Да как может русский язык угрожать украинскому??? Что, если русский станет вторым государственным, мы с Вами забудем украинский? Или, к примеру, smeet перейдет на русский??? А если не сделаем русский вторым государственным, то моя русскоязычная семья станет украиноязычной?
Так як він це робив в минулі 300 років Ви особисто не забудете, Ваші діти будуть його впізнавати, а Ваші внуки будуть називати його "иностранным". Мій син розмовляв українською доки вчився в українській школі.Після навчання в медичному вузі 6 років російською(на Україні) медичну карточку українською мовою заповнити не може.І говорити став на жахливому суржику-ось вам і вплив російської. Ні але Ваші внуки в школі навчаться гарно говорити українською мовою, а їхні діти можливо стануть україномовними, оскільки сфера вживання української(як однієї державної)розшириться . Між іншим Степанич, чого Ви мені не відповіли на питання про навчання медицині на 17 році незалежності України російською мовою, і про навчання чужоземних студентів в Україні російською мовою????Я чекаю.
Та ладно, я пойму и может даже попробую ответить на украинском (не совсем правда, но все может быть) Мне страшно от одной мысли, что я буду постоянно говорить на украинском!
Чого Ви тоді вважаєте , що нам не було страшно коли нас стільки років заставляли говорити російською.Чи вам може бути страшно а на наші почуття ви не зважаєте.
Безусловно, вам было страшно. Соответственно, напрашивается вариант, как здесь уже говорилось, сделать русский вторым государственным. Но тогда украинский может пострадать, из чего получаем, что делать русский вторым государственным нельзя. Однако меня как-то не прельщает перспектива учиться в институте на украинском.
Мені було страшно, коли в 1980 році, я блукав по Запорізькій землі,по святих для всіх українців місцях, де існувала українська вольниця,по запущеній Хортиці, і нічого інтересного крім циган-фарцовщиків, і диму з труб я не бачив.Пам"ятаю, як був у вашому цирку, і його також відвідала туристична група з США.І коли подув вітер з сторони труб. то американці всі як по команді повитягували носовички і закрили ними дихальні шляхи.А українську мову там не можна було знайти навіть зі службовими собаками. Не вчіться, в принципі недалеко Росія, там повно вузів з російською мовою викладання.Там Вам буде комфортно.Я наприклад не знаю вузів Росії де є українська мова викладання, хоча українців в Росії багато.Там просто все набагато простіше-не подобається не йди.Вони не переймаються кому що комфортно а кому ні.
А я думав, що це українці робили! Не страшно! Зі мною так само було. Виправляється дуже швидко, було б бажання. Навіщо??? Я не знаю відповіді. Можу висловити припущення: мало медичної літератури українською, більшість викладачів краще викладають російською... Кстати, мне тоже интересно услышать Ваше мнение по поводу: Хто??? Як???
Да, дым у нас конечно от заводов ужасный. А в последнее время так вообще люди просто задыхаются, при том, что организмы у нас уже натренированные... Про Хортицу просто обидно говорить, какой она стала... С украинским у нас чуть полегче стало. Если Вам повезет найти одного из 20 украиноговорящих людей города. Хотя, может и больше. Вы можете просто проехаться по проспекту и запомнить на каких балконах висят флаги Украины. Да уж, до России не очень далеко. Но приймут ли меня там нормально. Да, я говорю на русском, но произношение у меня все равно будет не то.
Ага самі українці писали циркуляри з ЦК КПРС про поширення вживання російської мови у всіх сферах суспільного життя. Навіщо робити дурницю,щоб потім її виправляти.Я розумію країни Африки і Азії-де дефіцит медичних вузів і вони вимушені вчити російську і навчатись у нас. а потім їхати додому і перекладати все вивчене на свою.Але у нас цих вузів досить.А страдаємо від того,що комусь некомфортно вивчити державну мову. Для того щоб існувала держава Україна з своєю мовою. Ні це просто називається саботажем.Всі надіються, що або все вернеться на круги своя, або що введуть другу державну і все обвійдеться без напрягу.
Щодо Запоріжжя, то коли я був на курсах підвищення кваліфікації, ми ходили на футбол. Грав Спартак Кострома. Мене здивували болільники. Кричали на кшталт "кацапи проклятие". Я тоді подумав що і в нас в Львові ніхто так не відважився б сказати. Була перша половина 80-х... То що всі розмовляли по-російськи але були настроєні дуже антисовєтськи.
А що, були такі циркуляри??? До речі, українців серед членів ЦК КПРС було немало. Хто страждає? А держава Україна з ДВОМА СВОЇМИ мовами існувати не може? Не думаю, що це якийсь свідомий саботаж. Хача питання є: навіщо держава штучно створює "напряг", якщо можна його не створювати?
Не знаю давно не був.В принципі по телебаченні показували, що Хортицю відбудували, навіть діючі музеї є.А на рахунок україномовних в Запоріжжі, то я б не був таким песимістом.Мені здається їх більше ніж Ви думаєте. Ось бачите у Вас є кращий вихід, тим більше вимова Вам поможе, Вам вже легше ніж тому хто приїхав в Україну недавно.Беріть приклад з Кучми,Януковича і других політиків. які вивчили мову без проблем і за дуже короткий період.Моєму синові теж не дуже комфортно було, прийшовши з шкільної парти в ВУЗ(між іншим в Україні) навчатися зовсім чужою мовою.Нічого витримав, з розуму не зійшов.Українська спортилася, але як каже Степанич це процес обернений.
Круто. Патриоты/националисты в городе Запорожье действитетльно будут защищать Украину очень и очень... Они бы, если бы была возможность, ставили бы под пулемет и спрашивали "любишь Украину?" Наверное потому, что их здесь мало.
А Ви не знаєте?Це були яничари(яничари теж були українці але отурчені) Ми українці.І мені не просто некомфортно,мене болить душа.Доки ми в своїй державі будемо пахолками.Доки зайди будуть нав"язувати свої порядки?Вибачайте, я Вас зайдою не вважаю, ви буцім-то українець, але напевно такий, як були ті з ЦК КПРС. В державі Україна своя мова одна-українська,друга мова експортована з сусідньої держави,політикою змішування народів. Напряг якраз створює кандидат на другу державну.Чого в Прибалтиці не ставлять такого питання, бо там своя влада була з самого початку, а в нас багато яничарів.
Короче хочу я или не хочу, украинский мне учить придется... И учиться на нем тоже... А для этого им надо хорошо владеть, что у меня однозначно не получится. Надеюсь, выживу.