Як Вам м"яко сказати, щоб Ви не всерделися, тут Ви трошки забрехалися. У всіх вузах України медицина викладалась і викладається до цих пір(крім Львівського,Франківського,Ужгородського, і Тернопільського-не знаю як у Вінницькому)російською мовою.Це значить, що вони до цих пір мають загальносоюзне значення? Це зовсім друге питання.
Как бы Вам по мягче ответить... Вы наверное не поняли,что речь шла о советских временах..и тогда медицинские специалисты нужны были не только на УССР...
Я потрапив у перший клас у цілковито україномовного набору моєї школи (колись російської). Попердні перед нами 2 і 3 клас, один російський, а інший український, а перед тим виключно ромійські класи. Більшість моїх вчителів. Були (і є ) з Росії (жінки військових) або зі Східних областей України чи закінчили мою ж школу. Початкові класи, україномовні вчителі. А далі розпочався Comedy Club. Попереднім класам читали на російській мові програмі (навіть у тих змішаших). А нам довелося на українській. Вони розмовляли на такому жахливому акценті та увесь час, навіть до 11 класу, питали, як це слово буде українською. При тому, що майже усі діти спілкувалися на українській мові. Ми вчили української мови своїх вчителів. А вже потім я помітив, що вчителі, які спілкуються з нами на хорошій українській мові, між собою російською. У нас обов'язкова була до 9 класу російська мова, а її читала вчителька з Астрахані. Як не дивно мій класний керівник (вчителька укр. мови), хоч також досвідчений і радянський педагог, серйозно навчала українську мову, страшно виправляла наш суржик. Казала: "Або говоріть на літературній, або краще мовчіть", але ми не скаржались. А російську, м'яко кажучи, не любили. Всіляко прагли її не вчити. Але цим вчителям я дякую, що вони мене навчили відділяти українську мову від російською та знищили мій суржик. Розумієте в Україні потрібно проводити "насильственную" десуржикізацію.
А як же діалекти? Український во Львові, Ужгороді, та Чернігові це три велики різниці. Я вже мовчу по російськомовні регіони. Чи ваша десуржикізація спрямовани лише на них?
Я про діалекти не говорю, у мене в селі і досі старі люди говорять: "Я сі бою". А суржик - це суміш української та російської. У мене друзі в Закарпатті, крім того, що говорять на місцевому діалекті. чудово спілкуються літературної українською. Розумієте у Львові говорять більш-менш чистою українською з деякими особливостями (словечками), але чистою. Зовсім по-іншому говорять у селах під Львовом, там свій характерний діалекти, а не львівська українська мова з діалектними словами.
Тобто, суміш українського та угорського, та українського та польского дозволяєте? А от української та російської - ні-ні! Цікаво, чому?
Вибачте в Україні масово не спілкуються на суміші польської (угорської) з українською. Крім того, ви самі згадали про діалекти, вони існують. СУРЖИК - це не діалект, а суміш, крім того масова.
Біда нам до тих часів,хай буде по Вашому, правда в Африці теж російською розмовляють? Адже на Україні готовили африканських студентів теж російською мовою. Вгадайте , якою мовою вчать на Україні африканських студентів сьогодні, на 17 році незалежності. Воістину велика і могуча російська мова,якщо нею розмовляє цілий африканський контингент.Тай араби, та й індуси. Нерозумію, чого не зроблять російську-замість англійської мовою міжнародного спілкування. Демократія. Суржики є і нікуди ми від цього не дінемося.Як зробити, щоб його не було?Складно ,але можна.Школа, телебачення, радіо-людину скрізь повинно оточувати середовище з гарною, правильною українською мовою.Я постійно звертаю увагу, як в середовищі українсько-російсько-угорсько-польсько-словацько-румунсько-німецько-ромського суржику, буквально за 17 років почистилася мова, завдяки телебаченню.Люди почали вживати такі слова, які ніколи не вживали.Ще б така ситуація років через 20-30 українська буде ідеальна. Потрібно зробити так щоб говорити українською стало модно і престижно.Молодь тоді потягнеться. Розпочати можна з будівництва супершикарних.новітніх шкіл. з виключно українською мовою навчання.Батьки навперебій захотять туди давати дітей. І в такому дусі продовжувати(самі престижні вузи України тільки з українською мовою навчання). Любий суржик-це недобре.Він існує, але в принципі -це недобре.Це як американська англійська.Кажуть що не кожен англічанин зразу зрозуміє американця.Добре це чи ні-давайте поміркуємо.З суржиком зручно, ти його вже знаєш, вчити не треба. Всі навкруги тебе в принципі розуміють. А на все інше тобі наплювати. Можна ще легше, як в компі(бачите як легко не треба писати в комп"ютері), можна ще легше написати в к-пі,можна і в к-і.Але щось стає незручно.Тобто людство мільйон років до нашої ери починало з АААААА,УУУУУУ,ЕЕЕЕЕЕЕ.Потім перейшло на АУУУ,ГААААА,ДЕЕЕЕ.Це вже було складніше.Ви розумієте до чого я? Невже ми хочемо з цивілізованого стану перейти до нечленороздільних звуків? Зате так легше. Мова народу-це признак цивілізованості. Кожна з мов-які існують в світі-це джерело народної мудрості.Кожна з мов найкраща для людей чия вона є.Тоді чого робити з них мікс.От уявіть ,що ми перемішали слова з 10 пісень,чи гарна пісня стане від цього. Отож кожен народ повинен берегти і розвивати свою мову як ніжну квітку, без якої він не стане відчувати прекрасне. Мені сумно дивитись , як виступає В.Сердючка. Так не смішно а сумно бо ці виступи розраховані на тих, хто не може себе назвати інтелектуалом. Вони йдуть до АААААА,ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,ООООООООО і т.д.
Російська мова в Україні - загроза або необхідність? Як відомо, російськомовне населення України - найбільша національна меншина в Європі, чия мова не має державного статусу. Навряд чи така ситуація відповідає деклараціям про прагнення до Європейських цінностей. Крім того, протистояння в області мови - одна з головних причин розколу между Заходом і Сходом країни. Можливо це і не головна причина, але безумовно - важливий символ розколу. Таким чином, візнання державного статусу за російською мовою може стати першим кроком на шляху до об'єднання країни. Такий крок принципово поміняє відношення російськомовних громадян до української держави що, у свою чергу, змінить баланс сил в Парламенті на користь сил демократії і прогресу. Це і буде якнайкращою гарантією безпеці країни. Пропоную обговорити. З повагою, kwl
Хіба я казав, що сталінських репресій не було??? Да, не воспринимаю. Я учился в ДМИ 1976-1981г.г. Ну хоть краем уха, но должен же был слышать о том, что Вы пишете? Преподавали на русском. А на каком? Неужели в ВУЗах огромной МНОГОнациональной страны нужно было учить на национальных языках? Закончил, к примеру, таджик на таджикском, приехал работать в Украину. И что? И естесственно, что русский был языком межнационального общения. А какой должен был быть? Дивуюся: в чому Ви хочете мене переконати? Я виріс в селі, Кіровоградська область. УСЕ СЕЛО, УСІ навколишні села спілкувалися українською. Школи - виключно українські, російська викладалася як іноземна. Про яку русифікацію може йти мова??? Де вона була? Ну я ж не в заповіднику ріс!
А температуру на Марсі теж "принципово змінить"? А як воно (на Вашу думку) повинно вплинути на поголів'я тушканчиків?
Коли збираються люди.котрі хочуть про щось договоритися і вийти на спільний компроміс,вони відкидають питання , які викликають протистояння на самий задній план.Ви самі сказали, що це питання є головна причина розколу між Сходом і Заходом.Отож якщо ми хочемо компромісу тоді це питання потрібно відкинути на задній план, років так на 20. Тобто потрібно спочатку побудувати державу, відродити економіку а потім вирішувати питання мов в Україні.Скажіть будьте добрі, перед вами поставлю таку ситуаційну задачу. Помер батько, залишивши двох дітей.Є спадщина,котру потрібно справедливо розділити між дітьми.Але є ще одна проблема,одне з діток смертельно хворе, і лежить в реанімації.При цьому в тому що хворе одне, винувате друге,чи прямо чи опосередковано.Що Ви як суддя будете робити.Ділити їх зразу,чи дочекаєтесь поки не вилікується те котре хворе?
У даному випадку компроміс - зробити російську другою державною. Від цього НІХТО НІЧОГО НЕ ВТРАТИТЬ, а одна із проблем зникне.
Вибачте, ставимо мораторій на російську мову на найближчих 20 років, а згодом подивимося, такі проблеми в молодій державі не вирішуються. Або спочатку треба було робити 2 державну, а зараз треба хоча б 20 років почекати. Економіка у нас головна, а не мова.
Якщо не хоче лікуватися самостійно, а хвороба може бути шкідливою для навколишніх людей-тоді вимушені застосовувати примусове лікування. Помиляєтесь колего від цього втратить український народ, тобто корінна нація-вона просто втратить свою самоідентифікацію-українську мову.
Навіть не так, спочатку потрібно було робити так як це зробили в Прибалтиці-не знаєш мови не маєш громадянства.Тоді це зробити було легше.Люди звичні до тоталітаризму навіть би не пручалися.Але не зробили-Бог їм суддя, тепер це важче зробити.Це питання дійсно потрібно відкласти років на 20, за цей час відродити економіку, відродити українську мову. а далі поговоримо.
Язык надо прививать "насильственно", розгами, страну надо лечить тоже "насильственно". Получается, мы не можем спокойно, по-нормальному... Почему?