Церковно-славянском языке? Церковно-славянском языке - это мёртвый южнославянский язык, который ближе к болгарскому языку. Он изпользовался православных странах (Болгария, Сербия), но сейчас богослужения ведуться на местных языках Возьмем даже русскую Википедию: Ни одна из форм церковнославянского языка не тождественна с древнерусским языком (сведения о котором чрезвычайно отрывочны, ввиду малочисленности письменных памятников), хотя на Руси использовались оба и, естественно, они не могли не влиять друг на друга. До XVIII века церковнославянский язык использовался как общелитературный, однако никогда не был разговорным (на нём мог общаться только узкий круг образованных людей). Церковнославянский язык по своему происхождению — южнославянский, а потому фонетические процессы, отразившиеся в нём, часто не совпадают с русскими. http://ru.wikipedia.org/wiki/Церковнославянский_язык Гм, мені смішно фактично староболгарську мову (яка навіть не використовується у Болгарії) вважати мовою з якої вийшла українська та російська мова? Це заперечують російські вчені. В Болгарії введуть на болгарській, у Польскій Автокефальній церкві (яку визнала РПЦ) на польській, в Румунії на румунській. В Росії проповіді на російській введуть.
Сталінські репресії я не застав. Діда із сторони матері репресували, він був священнослужителем, зник невідомо куди. Але то Росія, воно ж нібито й ні до чого на фоні страждань виключно українців. А от русіфікації не було, це вже при мені. Що поробиш? Щодо "анархії аграрної"... У мене два друга займаються як раз аграрним бізнесом, знаю ще чоловік 6-8, які теж працюють у цій галузі (фермери). Думаю, вони все ж таки краще Вас орієнтуються. Ніхто не був членом "кучмівської мафії", а відношення до аграріїв зараз не краще, а може навіть гірше, ніж було при Кучмі. Розумію, що Вас розчаровую. Але НІХТО не зможе переконати мене в тому, що я кучерявий, якщо на самому ділі я лисий. Ви вже звиняйте.
По-перше, двомовного. По-друге, і під час навчання (училище, інститут), і потім, під час роботи, і сьогодні серед моїх друзів, знайомих були як україномовні, так і російськомовні. І НІКОГО З НИХ ЗА ЦЕ НЕ ПЕРЕСЛІДУВАЛИ! І не заставляли зректися своєї мови. І мови своєї ніхто не встидався.
Йоксель тут столько людей живших при советах, и все украинский знают. Блин советы даже русификацию не смогли нормально провести
Шановний Степанич.І я не застав репресій, але бачив, як люди сім"ями повертались із Сибіру.Мені розказував батько, тай прочитати можна тепер багато про це. Невже ви не читали про розстріл греко-католицьких священників у Львові, котрі не захотіли перейти на службу до російської православної церкви?Покійна теща-була з Чернігівщини, а це ніяк не Західна Україна.Так от вона розказувала. що коли Чернігівщину окупували німці. то вони розпочали випускати україномовну газету.В тій газеті були статті і фото про масові розстріли НКВДшниками людей у застінках НКВД.Вони не встингали евакуювати "ворогів народу" ПЕРЕД ЕВАКУАЦІЄЮ І РОЗСТРІЛЮВАЛИ ТИСЯЧІ АРЕШТОВАНИХ в підозрі на зраду.Казала що люди не вірили. але коли почали в 90 про це говорити то вона згадала. Тут я вам повірю, просто так сталося, що в Вашій місцевості її провели ще до Вашого народження.А я пам"ятаю, бо в нас трохи припізнилися. Між іншим, де Ви закінчували медінститут? Якщо на Україні, то на якій мові було навчання?От Вам і відповідь на Ваше запитання про русифікацію. І тут я з Вами погоджуся.Основне питання нашого часу-коли будуть зміни? Прочитайте легенду про Мойсея. Скільки він водив по пустелі свій народ? Повірте, ми всі, абсолютно всі на цьому форумі, і всі поза цим форумом включаючи самих високих політиків-ми продукти специфічного суспільства (генномодифікованого) яке називалось СРСР.Ніколи вже НІХТО З НАС не стане ДЕМОКРАТАМИ, як би ми цього не хотіли і як би ми вголос не кричали що ми демократи.Кажуть скільки не кричи халва, в роті солодко не буде.Просто наше суспільство поділене на русофобів і русофілів.І тільки так і не інакше.Ці ж -філи тоже були -фобами, тільки на декілька десятиліть раніше. Потім частину -фобів вислали в "места не столь отдалйонні", частину "чуть-чуть" заморили голодом, а тих що залишились зробили -філами. З чого я це взяв, та хоч з нашого форуму.Почитайте дописи одних, потім реакцію на ці дописи других-все стане ясно-що демократією тут і не пахне.Так само і в суспільстві.В ньому зовсім немає терпимості одне до одного.Око за око,зуб за зуб. І не інакше.Це так як в Армії: наді мною знущались-значить я буду знущатись.Але Божі заповіді кажуть зовсім інакше.Так само між нашими політиками. Демократія-влада народу.Президента обирав народ,прем"єра теж обирав народ, як депутата, як керівника політичної сили, за яку між іншим проголосувала більшість областей України. Як може собі позволити чиновник, якого не обирав ніхто називати прем"єра зрадником, звинувачувати його у всіх гріхах. не боячись за брехню бути покараним. Тепер скажіть мені це демократія? Чи не так колись в "Правді" друкували критичні статті на ворогів народу. В кого вчимося? Можна по різному відноситися до особистості Ю.Тимошенко. Але не можна зневажливо говорити про Прем"єр-міністра УКраїни. Тому що це посада, в парламентсько-президентській Україні навіть важливіша за Президента(згідно Конституції).І ці люди кажуть, що вони патріоти України і люблять Україну? Так можуть робити тільки вороги незалежної української держави.Вибачайте і я з СРСР родом. Я думаю, що в Україні вже зможуть наступити кардинальні зміни і реформи, коли до влади прийдуть молоді, прагматичні політики типу Яценюка(і молодші),котрі навчилися заробляти(не красти) гроші в ринкових умовах.Можливо це буде трохи космополітичне суспільство,напевне нікуди ми від того не дінемося, але тільки тоді реформи не будуть пробуксовувати. Потрібно щоб від влади відійшли всі люди з совковую ідеологією(як -фоби, так -філи).А інакше ми нормальну державу не побудуємо.
Степаныч это просто не воспринимает. Потому что о том, что еще мой отец в Днепропетровске начинал учиться в медицинском на украинском, а заканчивал ВУЗ уже на русском, я уже писала и не раз. Причем, это тогда сопровождалось увольнением части преподавателей, никто не панькался и не уговаривал. Перешли за полгода буквально.
Та нема питання! Только не надо тогда дудеть "демократическая", "демократы"... Нео-сталинисты. И через пол года - все преподают только на украинском... )
Речь шла только об утверждении, что руссификации не было.... Таки БУЛО.... А теперь "маємо, те що маємо.."..
Хотелось бы уточнить.... до "русификации"... Днепроперовский мединститут,был республиканского значения или союзного? Вы же понимаете,что ставки преподователей в ВУЗах союзного значения были выше и соответственно специалистов готовили для всего союза, а не для отдельно взятой республике! Неужели этого не понятно? "Ну а где на всех зубов найти?" (с) В.С.Высоцкий
От як раз у мене проблем не було і немає! Проблеми як раз у Ромка і його однодумців. Були раніше, є зараз. Раніше - через "русифікацію", зараз - через недостатню українізацію.
Вчився в 70-х в Львівському медичному. Переважна більшість викладачів українці в основному з ЗУ. Природньо, читати лекцію по-українськи набагато легше. Але... перед початком лекції лектор мусив запитати - на якій мові вам читати? Вся аудиторія кричала - по-українськи, по-українськи. Далі після паузи один-два голоси - "на рускам". Автори голосів "рускаязичниє" львівяни. Лектор мусив читати лекцію по-російськи.
Такі я десь в іншій Україні жив. Де не вчили ураїнську у всіх шкілах на рівні з російською, де, коли я вчився в Державному Університеті (союзного до речі закладу) в 1988 році хімію нам викладав професор Голуб не українською (едина трійка у дипломі здебільш з того, що я просто не розумів, що він читае. що з підручників - знав, а ось того, що він давав на лекціях - ні), така відома особистість на весь біофак як Юрко Григорич Вервес теж, мабудь по-чалдонськи вчив. Я ще можу назвати кілька викладачів, які читали українською. І навіть не питали студентів, якою мовою читати. Так що не треба узагальнювати.