Навіщо так багато іншомовних слів?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Corbie, 6 гру 2006.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відповідь: Навіщо так багато іншомовних слів?

WWW (World-wide Web) = ППП (Повсюди Протягнуте Павутиння).

2. Монархист

Монархист Well-Known Member

Всегда думал что красивая это: гарная, а тут узнал что нет, по-украински красивая это: файна. (нет украинского шрифта) :)

3. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Монархист , хоч там і євреї вашу Одесу маму насильно українізують, але щось результату зовсім не видно :)

укр - рус

гарна, красива - красивая
    файна, хороша - хорошая

4. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

:)
    Лицензионная "Прагма" переводит "файна" как "прекрасная", без вариантов. :) Не правильно?

5. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

прекрасная - прекрасна

6. Славік

Славік New Member

Оце мені здається що існує якийсь підрозділ при Газпромі який тільки тим і займається, що лазить по українських чатах, і грузить сюди свої старі анекдоти метрами, це що "єффект культурного присутствия"? Нема чого сказати - економте електроенергію.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Навідміну від багатьох мов, українська мова має свої місяці: січень, лютий й т.д. навіть росіяни місяців своїми словами не називають. Поляки й білоруси теж по-моєму мають свої назви місяців.

8. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Завжди думав, що "файна", - це з діалекту.:confused:

9. Mattilainen

Мих,
    Вы бы уточнили, что хотели сказать «в отличие от многих славянских языков», а то можно подумать, что японцы тоже своими словами месяцы не называют. Или китайцы там. Или индусы. :)
    Вот у англичан, немцев, французов и др. многих европейских народов, действительно, названия месяцев заимствованы. Откуда? Из латыни, кажется. Календарь-то юлианский. А вот у финнов все названия месяцев свои, финские. :)

10. Mattilainen

В принципе, да, диалектное. :) Но уже давно как является частью литературного украинского.

Ладно, знатоки-лингвисты, носители языка. :) Конец спору положу, зацитировав официальное издание Украинско-Русского Словаря (АН Украины, Институт Языковедения им. А.А. Потебни, Киев).

11. княжна Дарья

княжна Дарья Well-Known Member

ЧЕРНОБЫЛЕЦ!!! Я давно так не хохотала!!! В понедельник своим на работе покажу!! Ну это Задорнову или еще кому-то из юмористов надо показать. А может ты и сам прочитаешь по ТV?

12. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відносно слова "менеджер" "па нашим панятіям":
    Мій друг, який займається бізнесом з 89 року, завжди обурювався, коли хтось вживає просто слово "менеджер" as is. І завжди вимагає уточнення - "Менеджер чого ? Двірник - це менеджер тротуару !"

Фактично це слово (якщо вживається само по собі) стало синонімом слова "продавець" або просто "співробітник".

Директор іншої фірми, який любив різні "рольові ігри", приблизно так просував секретарку:
    секретар
    секретар-референт
    референт директора
    референт директора з фінансових питань... :)

Вилетіли разом. І з ними "менеджер з продаж", він же за сумісницітвом "менеджер проекту" (на прізвисько "шофер проекту"), підвищений до начальника абонвідділу з 2-х осіб. :)

Оскільки дружина того директора була фіктивно оформлена системним адміністратором (спромоглася намутити одну-єдину програмку під DOS), то справжній кваліфікований сисадмін проходив по штату як "системний аналітик".

В них кожні 3 місяці змінювалися "титули", "політика компанії", гасла, "місії" і т.п.
    Прибиральниця - "менеджер з гігієни", кухарка - "інженер-технолог".
    Телефонуєш, кличеш когось за ім"ям і пошепки питаєш "ти сьогодні хто ?" :)

13. княжна Дарья

княжна Дарья Well-Known Member

Ребята я на той недели чуть голову себе не сломала переводом с украинского технического текста и надписей к чертежам!! Объясните мне ПОЧЕМУ Камера "схова" ? Сховати-это спрятать-разве не так? Почему не камера сберегання?Я все никак не могла понять для чего здесь какая-то потаенная камера? Оказалось все более прозаично-камера хранения!

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я не казав:«в отличие от многих славянских языков», просто декабрь(рос.) и December(англ.), Dezember(німецька), Decembre(франц.) , а по-українськи - Грудень. От у мене питання: у рос. мові немає так само своєї назви, тож користуються латинню, нє?

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

От я теж проти "схову". Має бути камера зберігання, безперечно.
    Так само замість ігрові автомати чомусь пишуть гральні автомати.

16. Mattilainen

Угу. Тоже латынью пользуются. Бедняги. :D

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та не те, що грудень, у них жодного з 12 місяців своїх нема, нє?

18. Степаныч

:) А это от цели зависит. Хочет человек чё-нить спрятать - "камера схову". А если сохранить - "камера зберігання"!:)

19. Степаныч

Як на мене, це залежить від дефініцій. Якщо "автомати для ігор", то "ігрові автомати"; якщо "автомати, на яких граються", то "гральні автомати".

20. Полковник

Полковник миється в бані

Хм? а я всегда думал, что менеджер, это человек, которому делегируются определенные полномочия, и он должен их реализовывать, как нанятый управленец.:cool: Дурак я, наверное:confused:

а де твій аватар? :)