наслідки моїх вчинків

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем klzpteqa, 4 лют 2011.

1. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Та до якого сьомого коліна, та це до безкінечності. Адже від батька на сина, ну і по колєйці. Коли то сьоме накінець прийде? ;)

2. Bambook

Bambook Persona non grata

Карму, долю та іншу подібну фігню люди вигадали, аби виправдати власну лінь і безвідповідальність і здурити власне сумління. Причина більшості ваших проблем - ваші дії і дії тих, хто вас оточує. Все інше - казочки.

• Подобається Подобається x 4
  3. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Звичайно, більшість подій, які трапляються з нами, великою мірою спровоковані не кармою, а нашими власними вчинками. (що й дає підстави "люблячим ближнім" радісно гукати при будь-якій нашій невдачі "Сам винен!" або ж "Так йому і треба!"). Але з іншого боку - я ще не бачила ні однієї людини, яка б могла вповні передбачити наслідки свого вчинку. Невинний, дрібний вчинок може спровокувати катастрофічні наслідки, а величезні цілеспрямовані зусилля можуть завершитись пшиком.
    Отож "блаженні ті, котрі відають, що вони чинять" (с)

• Подобається Подобається x 3
  4. Василь

Василь Well-Known Member

Вважаю, що на те, які події відбуватимуться з нами, впливає також той історичний момент, в якому кожному випало жити. Комусь випало пережити війну, комусь - розпад Радянського Союзу, а комусь - приєднання України до Європейського Союзу. Принаймні, суспільна атмосфера в ці історичні періоди є зовсім різною, тому і вчинки наші будуть також суттєво відрізнятись! Але відати, що чиниш, не завадить нікому...

• Подобається Подобається x 1
  5. Bambook

Оскільки це все відносне, не бачу сенсу співвідносити наслідки своїх дій з чимось іншим, крім власного сумління.
    А тому сприймаю ці всі "історичні моменти" - як ще одну відмовку, хоч і більш раціональну, ніж карма і тому подібне.

• Подобається Подобається x 5
  6. Василь

Василь Well-Known Member

Відмовка відмовкою, але, все-таки, історичні відмінності існують реально, хоч, звичайно, це не знімає відповідальности за особистий вибір. Але раніше цей вибір був простішим, бо треба було вибирати лише на чиїй стороні воювати. А тепер варіантів значно більше, тому й вплив особистого сумління значніший.

7. Bambook

Навіть інстинкти самозбереження і продовження роду, які набагато реальніші, не є виправданням крадіжці, вбивству чи зґвалтуванню. А історичний момент - річ набагато більш віртуальна. Епоха кріпацтва і рабства не завадила Сковроді не збрехати, кажучи, що "світ ловив його, але не спіймав". Епоха світових воєн не завадила Махатмі Ганді стати ТИМ САМИМ Махатмою Ганді...

8. Василь

Василь Well-Known Member

Я цього не заперечую, а лише стверджую, що вибір людини залежить від історичних умов, але бути людиною можна при будь-яких історичних умовах!

9. dorino

dorino Well-Known Member

В цілості думки Василю, то читаєте з мого серця!
    Однак, ніколи не підозрював проблеми бути «в єдності з собою», це просто було завжди, бо завжди від найменшої дитини, себе пригадування я розмовляв з Татком, як потім мені незграбно тлумачили з Бозьою. Я не маю прблеми якою мовою розмовляти, бо вільно володію 5 мовами і за 1-2 дні вже думаю тою мовою, де є. Кризи мене мало зворушують, хіба до незгод мого Народу! Формувати щось в собі до Співрозмовника – це Ви мене тут застановили – я якось не мав потреби, щось інакше, а навіщо...себе боятися.
    Моя родина і я переслідувались КГБ – і дуже добре– ми дістали стимул щоб стати Вільними. І так сталось.

---------- Додано в 02:33 ---------- Попередній допис був написаний в 02:13 ----------

Усе врахується– хто, що і при яких обставинах і скільки разів.
    Гарно – не завадить, але задуже мягко! Життя наше, як усе довкола що існує, то тільки в постійній зміні-еволюції! Нічого не стоїть на місци, коли затримується на якусь частку стану, то деградує, йде вниз, розпадається.Скажеш ні?
    Чи був коли на Сповіді, то мав би почути: чи жалуєш?, чи обіцяєш поправитися?
    Дерзай чадо! Розвивайся, йди вперід. Не оглядайся і не турбуйся що ти вже визнав як падіння. Переможець той, що вкінци є переможцем!

---------- Додано в 02:44 ---------- Попередній допис був написаний в 02:33 ----------

Не турбуйся, це було до Спасителя.
    Я зроблю вас вільними, якщо прийдете і будете зі мною, бо я Вільний!
    Може згадаєш читання суботнє:«Істинно, Істинно кажу вам, хто вірує в мене і в Того, хто послав мене, той не вмирає і на суд не приходить, тільки від смерти – переходит в Життя.»

---------- Додано в 02:49 ---------- Попередній допис був написаний в 02:44 ----------

Мих! Тебе напевно не зрозуміють – тобто зрозуміють – кожен на свій бакер!
    А так діпни, після вчорашнього, що є за кредо тожсамості – Мих каже чотко– банки грабувати...

• Подобається Подобається x 2
  10. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Дякую, це я так трохи несерйозно.

Слухайте люди, а може дійсно є щось в тій кармі?;) А? Он я обіцяла кумасі вислати речі які вона в мене забула і возила тего кулька в машині ну добрий півтора тижня, і ніяк не могла до пошти добратись, бо вічно мені щось перешкаджало.:blush:
    Сьогодні поцікавилась одним своїм замовленням а на сайті пише що воно доставлено а я його ніколи не отримувала. Ну я звичайно скаргу написала. Але он писала і думала, що мені також не вислали бо я така сама свиня і людині не вислала. А в них дитина мерзне.
    Нині пішла з роботи швидше, благо сервер поклали спати на довго, і таки зайшла на пошту, потратила там 1.5 години але таки тую пачку кумасі вислала. Приходжу додому дивлюсь на компутер чи що де не чувати з моїм замовленням, а воно каже - вам вже вислано. Отаке-то, але й кумася вже ніби не вагітна.
    Карма і тіліпатІя :))):))

• Подобається Подобається x 4
  11. Василь

Василь Well-Known Member

Видно, що Ви є щасливим винятком, бо якраз формувались в атмосфері українського релігійного романтизму. Політичний романтизм українців вже минув, але релігійний ще поки що має деякий потенціал розгортання. Особливо на цьому форумі...

Еволюції так! Я за еволюцію...

а де твій аватар? :)