Язык моего сообщения демонстрирует только то, что я по происхождению - русский Я думал - это уже известно всем на форуме....Чтож - мне - как и всем людям - свойственно ошибаться...
не знаю, як ви "міряєте" москаль/не москаль - невже лише по мові? а вам не спадало на думку, що у Львові можливе вільне володіння (на рівні рідної) трьома мовами? == але - нехай гіпертрофовано, але ж явище описано вірно? == чудова ідея! адже кожен львів'янин переконаний, що бик - це отой-от сусід думаю - підтримка громади при правильному формулюванні - забезпечена
Все должно быть в меру. Без фанатизма. Как говорится в семье не без урода. В каждой нации есть свои уроды. Вместо того чтобы привносить хоть какие то моральные ценности в развитие города, делать город в котором ты живешь чище, некоторые граждане понимаю все по своему... Загаженные подъезды и лифты, грязные парки, хамство. Насчет сателиток, я с автором не согласен. Прогресс идет в перед. Население нуждается в информации. И если ты проживаешь в квартире с камином и колоннами, это вовсе не означает что ты не имеешь права например провести интернет, ну или поставить на подъезд ( браму) замок от домофона... Все нужно делать с головой. И конечно учитывать архитектуру и не нарушать облик фасадов зданий.
О том же меня спрашивал мой кузен, который приехал погостить во Львов с Киева... Брама это по- львовски (польски) подъезд ( двери в подъезде).
по-русски бьі бьіло че-то вроде "воротА" == це не є полонізм - брама - це українське слово з Михайла Коцюбинського ("Коні не винні"): стосовно от тільки не слід вдавати, що львів'яни такі вишукано-українські! русизмами в побуті сиплять - і не зауважують! і отой-от "худий кінець" - цікаво, який російський аналог ви мали на увазі? == Натомість - пропоную конкурс на кращий русизм. Оголошення, "бігборди" і таке інше - вперед! почитайте львівські бігборди! та кожен другий містить якийсь гандж! == дійсно українські оголошення - у Львові велика рідкість то вам не Київ і не Суми - там вже якщо пишуть українською - то там справді українська а тут - "це ж рідна мова" - відповідно, при написанні оголошень за граматикою можна і не слідкувати (тобто на моє переконання - така кількість русизмів зумовлена саме таким ставленням до рідної мови)
Хто б сумнівався. Факти налицо (див.дописи форумлян) Але є речі, які може сказати лише людина, мисляча російською. Ви це серйозно? Класика - віц про заяву на виділення путівки в санаторій або "на худой конец-в дом отдыха". А взято з В чому погоджуюся з The_Hunter- індустріалізація Львова і супутна їй масована атака сільського менталітету суттєво вплинула культуру Львова. Але почалося все ще в 40-х, коли населення Львова на понад 90 відсотків оновилося. Менталітет так швидко не міняється. Тим більше що поруч такі ж селяни з таким же менталітетом. Друга хвиля була у програшному становищі перед першопрохідцями в боротьбі за місце під сонцем. Тому діяла більш жорстко, наполегливіше… І врешті почала займати ключові позиції в управлінні, науці, торгівлі… Вихідці із села виявилися сильнішими за новоспечених міщан … Добре це чи зле? Як класик казав маєм те що маєм. А термін «рагулізм» придумали мабуть самі «рагулі», щоб перевести стрілки від себе… The_Hunter пише: "Як бачимо, українізація Львова у другій половині ХХ ст. є надзвичайно складним і суперечливим періодом в історії міста". У першій половині - не менше.
заперечую 1) не на 100 відсотків 2) тоді притік був (переважно) не з львівських сіл == все почалося у 1972 - коли в селах видали паспорти до 1972 - Львів був маленьким містечком (наприклад, по Зеленій - Липовою алеєю/закінчувався Дністровською) І саме на початку 70-х почалася забудова "нового Львова" - до цього часу так називають район по Снопківській вгору. А приєднання сихова - то взагалі десь на початку 80-х відбулося == і якщо попервах не прийнято було з 8 поверху гуртожитку викидати сміття "биз вікно" (може, то тому, що не було таких високих гуртожитків?!) = то зараз це норма (маю на увазі так звані "сімейні гуртожитки, один з "яскравих" прикладів - гуртожиток ЛТТУ на Виговського, напроти ринку "Південний") == ну і так далі ой?! в науці?! в науку рагулізм проник значно пізніше - коли набралася достатня маса відповідного прошарку перший "зламався" медінститут - тобто почалося з медицини наступна жертва - педагогічні вузи та гуманітарні спеціальності до гуманітаріїв, до речі - можна віднести і юристів == а вже тоді - і наука зокрема, колись в універ на фізику/математику за хабарі не поступали - це було безглуздо. Там все вирішували знання, і "купити" заліки/екзамени/диплом - було нереально важко Може, й були поодинокі випадки - але "систематичного" хабарництва просто не існувало == А що маємо нині? а хто вам то попсував - зайди-москалі? == тільки не сплітайте докупи два взаємонезалежні поняття - рагулі та вихідці з села
а якщо не видирати в якості цитати перше побачене слово - а прочитати троха далі? а також - твори відомих українських письменників - читати не пробували?
По-перше, я дійсно корінний львівянин)))Давайте не будемо вдаватися до дедуктивних методів Шерлока Холмса і визначати наше коріння за мовою. Я вільно володію російською, польською і англійською мовами, і з задоволенням ними спілкуюся. Є гарна приказка - скількома мовами ти володієш, стільки разів ти є людиною... По-друге, давайте будемо коректними...я проти того щоб називати росіян москалями та кацапами, азіатів - чурками, євреїв - жидами і т.д. Нам же неприємно, коли нас йменують хохлами чи салоїдами. А по-третє, ми відхиляємося від теми. Приємно, що мій допис викликав таку дискусію. Приємно також, що окрім львів`ян, питання "рагулізму" цікавить і представників з інших регіонів. Але я підкреслюю - це явище не є просто міграцією селян у мегаполіси...міграція - це лише загальне тло, на якому вкорінюється рагулізм, одна з його складових. Проте є й інші фактори, насамперед особливості місцевої ментальності, звичаїв та світогляду, суто львівська, галицька специфіка. Це треба відчути, на інтуїтивному рівні))) Тому шановним киянам, харків`янам, донеччанам, одеситам непросто осягнути "феномен" рагулізму на чисто раціональному рівні)))
українські письменники не вживали слова запозиченні з інших мов? Сумніваюсь! Хазяйство... це напевно також укр. слово... Нє, не русизм...
«заперечую » Ре!!! 1) не на 100 відсотків На 90 – точно. Враховуючи довоєнний скалд Львова поляки і євреї 80%, знищення останніх і Віслу, воєнну і повоєнну ротацію решти мешканців. За даними приблизно 50-го українську мову вважало мовою спілкування понад 50% (це в найгірший час) – проти 8% 31 року. Чи не українізація? «2) тоді притік був (переважно) не з львівських сіл » За даними, напр..Субтельного, притік зі сходу становив около 40 тис. А решта, а це не менше, хто ж був? «все почалося у 1972 - коли в селах видали паспорти » Відміна заборони була здається в 1974, але видавати паспорти почали в хрущовську відлигу. Крім того тамчасові довідки, які з часом перероблялися в паспорти, рішення сільських влад, інше… «до 1972 - Львів був маленьким містечком (наприклад, по Зеленій - Липовою алеєю/закінчувався Дністровською)» За даними на 70 р., як не милюся, булор 500 тис. Це не таке вже мале місто. «І саме на початку 70-х почалася забудова "нового Львова" - до цього часу так називають район по Снопківській вгору.» Новий Львів був збудований до 1939. А вже по війні йшло доповнення хрущовками і іншими. "биз вікно" Без вікно. До речі, дуже цікава форма. «ой?! в науці?! в науку рагулізм проник значно пізніше - коли набралася достатня маса відповідного прошарку …» А де я казав про рагулізм? Я казав про селян першої і другої хвилі. І аж ніяк не ототожнював з «рагулями» Серед них безліч достойних людей і так само негідників. Я лиш зазначив, що менталітет тяготів до сільського. Але де ж іншому одразу узятися? «А що маємо нині? а хто вам то попсував - зайди-москалі?» Більше ті хто їх прислав «тільки не сплітайте докупи два взаємонезалежні поняття - рагулі та вихідці з села » Це я якраз хотів підкреслити, що The_Hunter цим грішить Міняю фах А може на основі форумного епістолярію (якщо можна сюди застосувати) Довелося потіснитися Гальо, Модератори, де Ваше вирішальне слово? Після роздумів Редиска - плохой человек...
по пунктам - по кожному - не погоджуюся, але загалом (тенденція) - сподобалася зокрема певно, таки неточні дані - або рік не 1970, а 1974, або не 500 тисяч ой? може - менше? і може таки не з довколишніх сіл? у даному випадку - не стільки переписка, скільки "розмовна мова". З відповідною "транскрипцією" розмовного звучання крім того - "без вікно" - ніколи не зустрічав - буду вдячний за посилання після 1991-го? адже про саме цей період - з 1991-го (коли Вакарчук розпочав свою славетну боротьбу зі "сміттям в університеті") по сьогоднішній день - коли навіть на фізфаку стали брати хабарі - саме про цей період мова це ваше сприйняття його дописів таке - хоч я й не збираюся відстоювати "побуквенно" дописи "мисливця"
саме розмовна: без паркан, без двері...(може десь звучить і биз) Саме так і пише. 35 тис. парт.функціонерів, військових (далі перечислення подібних категорій) і 3.5 тис. спеціалістів. А решта, логічно, переважали галичани.(Я так думаю ) До речі, полінився шукати, коли на ЗУ діялазаборона на видачу паспортів селянам? Увечері допишу (іноді і працювати треба)
а я от наприклад, знаю що до Львова "висилали" зі Східнянщини "політичних" - ну, наприклад, відро картоплі назбирав - спершу троха тюрми, а тоді до Львова... За правління Сталіна.Хрущова - селянам паспорти не видавали. щоб не вешталися по країні
Наприклад, "харашо". Мабуть що українське, бо я знаю, з дитинства. Але тільки у значенні "ворота зАмку/фортеці". З під"їздом не асоціюється. Нє. Шоб Львів не "рагулізували"!