Наскільки Львів польський?

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Agaton, 10 гру 2008.

1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Язык моего сообщения демонстрирует только то, что я по происхождению - русский :)
    Я думал - это уже известно всем на форуме....Чтож - мне - как и всем людям - свойственно ошибаться... :)

• Подобається Подобається x 3
  2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

не знаю, як ви "міряєте" москаль/не москаль - невже лише по мові? а вам не спадало на думку, що у Львові можливе вільне володіння (на рівні рідної) трьома мовами?
    ==
    але - нехай гіпертрофовано, але ж явище описано вірно?
    ==
    чудова ідея!
    адже кожен львів'янин переконаний, що бик - це отой-от сусід :)
    думаю - підтримка громади при правильному формулюванні - забезпечена :)

• Подобається Подобається x 2
  3. zero-023

zero-023 Active Member

Все должно быть в меру. Без фанатизма. Как говорится в семье не без урода. В каждой нации есть свои уроды. Вместо того чтобы привносить хоть какие то моральные ценности в развитие города, делать город в котором ты живешь чище, некоторые граждане понимаю все по своему...
    Загаженные подъезды и лифты, грязные парки, хамство.
    Насчет сателиток, я с автором не согласен. Прогресс идет в перед. Население нуждается в информации. И если ты проживаешь в квартире с камином и колоннами, это вовсе не означает что ты не имеешь права например провести интернет, ну или поставить на подъезд ( браму) замок от домофона... Все нужно делать с головой. И конечно учитывать архитектуру и не нарушать облик фасадов зданий.

• Подобається Подобається x 2
  4. А что это?

• Подобається Подобається x 1
  5. iso

iso Well-Known Member

"нетронуті" меблі може сказати і галичанин. Але "на худий кінець"?. Це вже треба мислити російською

6. zero-023

zero-023 Active Member

О том же меня спрашивал мой кузен, который приехал погостить во Львов с Киева...
    Брама это по- львовски (польски) подъезд ( двери в подъезде).

7. afterstep

по-русски бьі бьіло че-то вроде "воротА" :)
    ==
    це не є полонізм - брама - це українське слово :)
    з Михайла Коцюбинського ("Коні не винні"):
    стосовно
    от тільки не слід вдавати, що львів'яни такі вишукано-українські! русизмами в побуті сиплять - і не зауважують!
    і отой-от "худий кінець" - цікаво, який російський аналог ви мали на увазі?
    ==
    Натомість - пропоную конкурс на кращий русизм. Оголошення, "бігборди" і таке інше - вперед! почитайте львівські бігборди! та кожен другий містить якийсь гандж!
    ==
    дійсно українські оголошення - у Львові велика рідкість :)
    то вам не Київ і не Суми - там вже якщо пишуть українською - то там справді українська :)
    а тут - "це ж рідна мова" - відповідно, при написанні оголошень за граматикою можна і не слідкувати :)
    (тобто на моє переконання - така кількість русизмів зумовлена саме таким ставленням до рідної мови)

8. Чупага

Чупага Well-Known Member

"Брама" просто мовой Матка Бозка Остробрамска з Вiльна.
    А ще Брама то якicь хiндуське перуньство.

9. iso

iso Well-Known Member

Хто б сумнівався. Факти налицо (див.дописи форумлян:haha:)
    Але є речі, які може сказати лише людина, мисляча російською.
    Ви це серйозно? Класика - віц про заяву на виділення путівки в санаторій або "на худой конец-в дом отдыха".;)
    А взято з
    В чому погоджуюся з The_Hunter- індустріалізація Львова і супутна їй масована атака сільського менталітету суттєво вплинула культуру Львова. Але почалося все ще в 40-х, коли населення Львова на понад 90 відсотків оновилося. Менталітет так швидко не міняється. Тим більше що поруч такі ж селяни з таким же менталітетом.
    Друга хвиля була у програшному становищі перед першопрохідцями в боротьбі за місце під сонцем. Тому діяла більш жорстко, наполегливіше… І врешті почала займати ключові позиції в управлінні, науці, торгівлі… Вихідці із села виявилися сильнішими за новоспечених міщан … Добре це чи зле? Як класик казав маєм те що маєм.
    А термін «рагулізм» придумали мабуть самі «рагулі», щоб перевести стрілки від себе…:)))

The_Hunter пише:
    "Як бачимо, українізація Львова у другій половині ХХ ст. є надзвичайно складним і суперечливим періодом в історії міста".
    У першій половині - не менше.:)

Останнє редагування модератором: 16 січ 2009
  10. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

А чому? За гарні очі? Чому ці "ключові позиції" не займали львів"яни?

11. afterstep

заперечую :)
    1) не на 100 відсотків
    2) тоді притік був (переважно) не з львівських сіл :)
    ==
    все почалося у 1972 - коли в селах видали паспорти
    до 1972 - Львів був маленьким містечком (наприклад, по Зеленій - Липовою алеєю/закінчувався Дністровською)
    І саме на початку 70-х почалася забудова "нового Львова" - до цього часу так називають район по Снопківській вгору.
    А приєднання сихова - то взагалі десь на початку 80-х відбулося :)
    ==
    і якщо попервах не прийнято було з 8 поверху гуртожитку викидати сміття "биз вікно" (може, то тому, що не було таких високих гуртожитків?!) = то зараз це норма :)
    (маю на увазі так звані "сімейні гуртожитки, один з "яскравих" прикладів - гуртожиток ЛТТУ на Виговського, напроти ринку "Південний")
    ==
    ну і так далі :)

ой?! в науці?!
    в науку рагулізм проник значно пізніше - коли набралася достатня маса відповідного прошарку :)
    перший "зламався" медінститут - тобто почалося з медицини
    наступна жертва - педагогічні вузи та гуманітарні спеціальності
    до гуманітаріїв, до речі - можна віднести і юристів
    ==
    а вже тоді - і наука зокрема, колись в універ на фізику/математику за хабарі не поступали - це було безглуздо. Там все вирішували знання, і "купити" заліки/екзамени/диплом - було нереально важко Може, й були поодинокі випадки - але "систематичного" хабарництва просто не існувало :)
    ==
    А що маємо нині?
    а хто вам то попсував - зайди-москалі?
    ==
    тільки не сплітайте докупи два взаємонезалежні поняття - рагулі та вихідці з села :)

• Подобається Подобається x 5
  12. zero-023

zero-023 Active Member

??? Сумніваюсь!

13. afterstep

а якщо не видирати в якості цитати перше побачене слово - а прочитати троха далі?
    а також - твори відомих українських письменників - читати не пробували?

14. The_Hunter

The_Hunter Member

По-перше, я дійсно корінний львівянин)))Давайте не будемо вдаватися до дедуктивних методів Шерлока Холмса і визначати наше коріння за мовою. Я вільно володію російською, польською і англійською мовами, і з задоволенням ними спілкуюся. Є гарна приказка - скількома мовами ти володієш, стільки разів ти є людиною...
    По-друге, давайте будемо коректними...я проти того щоб називати росіян москалями та кацапами, азіатів - чурками, євреїв - жидами і т.д. Нам же неприємно, коли нас йменують хохлами чи салоїдами.
    А по-третє, ми відхиляємося від теми. Приємно, що мій допис викликав таку дискусію. Приємно також, що окрім львів`ян, питання "рагулізму" цікавить і представників з інших регіонів. Але я підкреслюю - це явище не є просто міграцією селян у мегаполіси...міграція - це лише загальне тло, на якому вкорінюється рагулізм, одна з його складових. Проте є й інші фактори, насамперед особливості місцевої ментальності, звичаїв та світогляду, суто львівська, галицька специфіка. Це треба відчути, на інтуїтивному рівні))) Тому шановним киянам, харків`янам, донеччанам, одеситам непросто осягнути "феномен" рагулізму на чисто раціональному рівні)))

• Подобається Подобається x 8
  15. zero-023

zero-023 Active Member

українські письменники не вживали слова запозиченні з інших мов? Сумніваюсь!
    Хазяйство... це напевно також укр. слово... Нє, не русизм...

Останнє редагування: 15 січ 2009
  16. iso

iso Well-Known Member

«заперечую »
    Ре!!!
    1) не на 100 відсотків
    На 90 – точно. Враховуючи довоєнний скалд Львова поляки і євреї 80%, знищення останніх і Віслу, воєнну і повоєнну ротацію решти мешканців.
    За даними приблизно 50-го українську мову вважало мовою спілкування понад 50% (це в найгірший час) – проти 8% 31 року. Чи не українізація?
    «2) тоді притік був (переважно) не з львівських сіл »
    За даними, напр..Субтельного, притік зі сходу становив около 40 тис. А решта, а це не менше, хто ж був?
    «все почалося у 1972 - коли в селах видали паспорти »
    Відміна заборони була здається в 1974, але видавати паспорти почали в хрущовську відлигу. Крім того тамчасові довідки, які з часом перероблялися в паспорти, рішення сільських влад, інше…

«до 1972 - Львів був маленьким містечком (наприклад, по Зеленій - Липовою алеєю/закінчувався Дністровською)»
    За даними на 70 р., як не милюся, булор 500 тис. Це не таке вже мале місто.
    «І саме на початку 70-х почалася забудова "нового Львова" - до цього часу так називають район по Снопківській вгору.»
    Новий Львів був збудований до 1939. А вже по війні йшло доповнення хрущовками і іншими.

"биз вікно"
    Без вікно. До речі, дуже цікава форма.

«ой?! в науці?! в науку рагулізм проник значно пізніше - коли набралася достатня маса відповідного прошарку …»
    А де я казав про рагулізм? Я казав про селян першої і другої хвилі. І аж ніяк не ототожнював з «рагулями»
    Серед них безліч достойних людей і так само негідників. Я лиш зазначив, що менталітет тяготів до сільського. Але де ж іншому одразу узятися?
    «А що маємо нині?
    а хто вам то попсував - зайди-москалі?»
    Більше ті хто їх прислав

«тільки не сплітайте докупи два взаємонезалежні поняття - рагулі та вихідці з села »
    Це я якраз хотів підкреслити, що The_Hunter цим грішить

Міняю фах:ireful1:

А може на основі форумного епістолярію ;) (якщо можна сюди застосувати)

Довелося потіснитися:)

Гальо, Модератори, де Ваше вирішальне слово?
    Після роздумів
    Редиска - плохой человек...:good:

17. afterstep

по пунктам - по кожному - не погоджуюся, але загалом (тенденція) - сподобалася :)
    зокрема
    певно, таки неточні дані - або рік не 1970, а 1974, або не 500 тисяч :)
    ой? може - менше?
    і може таки не з довколишніх сіл?
    у даному випадку - не стільки переписка, скільки "розмовна мова". З відповідною "транскрипцією" розмовного звучання :)
    крім того - "без вікно" - ніколи не зустрічав - буду вдячний за посилання :)
    після 1991-го?
    адже про саме цей період - з 1991-го (коли Вакарчук розпочав свою славетну боротьбу зі "сміттям в університеті") по сьогоднішній день - коли навіть на фізфаку стали брати хабарі - саме про цей період мова :)
    це ваше сприйняття його дописів таке - хоч я й не збираюся відстоювати "побуквенно" дописи "мисливця"

18. iso

iso Well-Known Member

саме розмовна: без паркан, без двері...(може десь звучить і биз)
    Саме так і пише. 35 тис. парт.функціонерів, військових (далі перечислення подібних категорій) і 3.5 тис. спеціалістів.
    А решта, логічно, переважали галичани.(Я так думаю:) )
    До речі, полінився шукати, коли на ЗУ діялазаборона на видачу паспортів селянам?
    Увечері допишу (іноді і працювати треба:sad:)

19. afterstep

а я от наприклад, знаю що до Львова "висилали" зі Східнянщини "політичних" - ну, наприклад, відро картоплі назбирав - спершу троха тюрми, а тоді до Львова...
    За правління Сталіна.Хрущова - селянам паспорти не видавали. щоб не вешталися по країні :)

20. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Наприклад, "харашо".

Мабуть що українське, бо я знаю, з дитинства.:) Але тільки у значенні "ворота зАмку/фортеці". З під"їздом не асоціюється.

Нє. Шоб Львів не "рагулізували"!;)

а де твій аватар? :)