Служіння Богу неможливе без світу, воно втрачає сенс. По-моєму, варто якраз жити людським, а не робити вигляд що ми тут помилково опинилися і нам помилково дано тіло і розум для того щоб змінювати світ. Одним тільки духом живуть у світі духів, а в житті ми тут для того і є, щоб жити земним життям, переплавляючи його через свій дух і випробовуючи його в різних ситуаціях (а не уникаючи людського). Хоча я розумію, Ви трошки інше мали на увазі, але слово "людське" тоді треба було б замінити на "тваринне". А ще я думаю, що Бог все-таки не вимагає жертв.. йому страждання не потрібні! Йому потрібне наше щастя і радість - він же добрий милосердний Бог, хоч і справедливий. Йому потрібна тільки наша щира ненасильницька безкорислива любов - і до нього і до всіх. І я вірю що любов до всього (і до земних благ, бо вони є частиною буття, до життя, до тієї роботи яку виконуєш, я вже не кажу про любов до людей) теж є "служінням", якщо відрізняється від зажерливості чи хворобливої пристрасті до чогось. Якщо ж любити чи робити щось через сам принцип, не тому що так підказує серце чи це направду щире почуття, а спеціально для того щоб служити Богу, намагаючись цією "любов'ю" (яка ж то любов, коли то імітація заради принципу?) "заслужити" собі спасіння... це взагалі поняття любові дискредитує, фальш якась вийде. Так само і дії під страхом (майбутнього) наказання не є щирим виявом любові, набирання балів на змаганнях по служінню вийде якщо механічно "служити". Напевне саме тоді виходять такі дисонанси, коли людина відвідує всі служби божі у церкві, але видно що вона до людей радше агресивна аніж ставиться з любов"ю.. номінально вона служить Богу, але не любить людей і "ставить Боже вище людського".
по-іншому: борячись зі злом знищуєш і добро. Тобто не буде зла - не буде і добра. п.с. А Адам знав різницю між добром і злом? відмовитися від їжі, бо хтось помирає з голоду, відмовитися від повітря, бо воно комусь потрібніше і померти - це служіння Богу? Ми кожної секунди йдемо на компроміси між совістю і розумом.
Читав цікаву теорію: якщо людина робить щось і вірить в те, що чинить недобре, то для неї це буде гріхом, а інша чинить це саме але не вважає теє за гріх, то це не буде гріхом проти Бога, ну і проти самої людини також. Теорія походить із Біблії, правда там йдеться про їжу і питво, але хто його знає... ---------- Додано в 14:54 ---------- Попередній допис був написаний в 14:51 ---------- Згодом зрозумів... А спочатку? Мабуть також, але єдиним злом напевно був той заборонений плід, якого не можна було споживати.
Трошки не так. Борячись з інакшістю шляху до добра - знищуєш добро разом із іншим шляхом (про різні релігійні погляди йшлося). А загалом, мабуть, на Землі суцільне абстрактне добро неможливе. Хоча б тому що принцип піраміди поїдання і конкуренції, виживання і домінування генетично здоровіших і сильніших, на якому засноване біологічне життя.. якось не узгоджується з ідеальним добром як ідеальним ненасиллям. Все в земному житті так чи інакше - насилля і боротьба... і так, справді, кожну мить триває вибір між здоровим глуздом і самозбереженням і совістю.
Все залежить рівно від того як ми сприймаємо випробування які посилає нам Господь. Всі учні Христа (за вийнятком Івана) померли мученицькою смертю і вони раділи з того, тому що це для них були не страждання "Бо для мене життя – то Христос, а смерть – то надбання". Стосовно компромісів зі світом Павло дав дуже гарну картину: "Бо, залишаючись вільним од усіх, я всім віддав себе в рабство, щоб надбати більше. Для юдеїв я був, як юдей, щоб надбати юдеїв; для підзаконних був, як підзаконний, щоб надбати підзаконних; Для тих, кому Закон чужий, я став, як такий, котрому Закон чужий, - хоч не був чужим для Закону перед Богом, але підзаконний Христові, - щоб надбати тих, кому Закон чужий; Для немічних був, як немічний, щоб надбати немічних. Для всіх я став усім, щоб урятувати бодай деяких. Це саме чиню й для Євангелії, - щоб співучасником її бути." 1 Кор 9:19-23 Ми (відкуплені кров'ю Христа) у цьому світі, щоб служити Богу, а служити Богу це любити Бога (Усім серцем своїм, Усією душею своєю...) і виконувати його заповіді, а також (чи краще сказати а з цього випливає) виконувати ту місію, яку Він на нас покладе із радістю і смиренням (з 5 талантів надбати ще 5). І не важливо, чи чекають нас страждання з точки зору людини "Наш Бог сильний врятувати нас з печі вогняної, але навіть якщо він цього не зробить ми не поклонимось тобі царю" (Сидрах, Месах, Авденаго) (цитував із голови, можливе викривлення... для більшої точності перечитайте Даниїла ). Головне тільки те, як Бог бачить нас і як ми проходим випробування які Він нам посилає
згідний, вина змушує людину переживати і духовний неспокій і фізичний. там є цікава фраза про плід. згідний, правда у ваших словах добро також зникає, оскільки появляються різні рівноправні шляхи, а значить незрозуміло який з них є правильним.
Гм.. хіба може бути тільки один правильний шлях до одного і того ж результату? Згадую як мій батько зривав яблука на зиму.. ті яблука, які потрібно довго зберігати, мають бути без "синяків", не побиті - по псуватимуться. Спочатку батько лазив по яблуням як тарзан і зривав яблука руками. А для тонких гілок, до яких не міг дотягнутися з дерева, придумав типу великого сачка з підручних матеріалів і збивав яблука, стоячи на землі.. Для кожного конкретного випадку може бути свій найоптимальніший шлях, для саме цих вихідних умов.. в інших умовах він може не працювати або бути невиправдано ускладненим.. Якщо спосіб досягнення не суперечить правилам (тобто, якомога ближчий в основних моментах до заповідей) - то добра, як результату, можна досягти кількома способами. (але це вже трохи оффтоп )
Доведіть, буде цікаво. Хоча я вже давно зрозуміла, що Біблія написана так туманно, що за її допомогою можна довести практично все, що завгодно. А що, вже не можна критикувати християнство? Хвилинку, людина написала, що вона не підтримує язичників. Це обов'язково означає, що вона не може критикувати Біблію чи задавати запитання?
Дуже розповсюджене зараз у світі твердження... Нажаль, воно хибне і, я би сказав, навіть диявольське..., хоча здається на перший погляд таке безневинне і гуманне...
Я ж і написала - знаю, що це неправильно. ..але не можу повірити у те що японці, індуси, китайці, корейці, араби, негритянські племена - сповідують "диявольські вчення"... адже у них теж були свої Вчителі, які витягали їх з їх темряви і вивищували їх душі над тваринним, спрямовували до більшої духовності ніж у них була до того.. - тільки іншими словами і в інших традиціях, більш звичних для них. Але це тема іншої гілки.
Та ви що. Тобто якщо я вірю в Бога, роблю добро, але не відстьогую гроші попам, я поклоняюся дияволу? Та це спільна риса багатьох релігій - казати: "Лише ми правильні, а всі інші - дияволопоклонники, грішники і т. п."
Так у них були, як Ви кажете, "свої Вчителі, які витягали їх з їх темряви і вивищували їх душі над тваринним, спрямовували до більшої духовності ніж у них була до того...", але то все були тільки псевдо вчителі, псевдо духовнсть, псевдо спасіння, а насправді просто поклоніння темним духам... Ніхто з їхніх т.зв. "вчителів" так і не зміг розірвати, чи звільнити людину від пут гріха, від гріховної природи, котра як стіна відділяла бідну грішну людину від свого Святого Творця... Тільки Ісус Христос власною жертвою зруйнував ту прокляту стіну між людиною і Богом! Він став своєрідним мостом через пекельну прірву, по якому кожен може перейти, наблизитися до Господа і мати вічне життя...
Доведіть. Уявіть собі, інші теж так кажуть: А взагалі, я не збираюся сперечатися з релігійними фанатиками, це як об стінку горохом, бо:
ну з цим ро3ібралися. Залишається останнє і найголовніше питання: Як дізнатися хто є хто? Який саме Бог пишеться з великої літери, або вірніше сказати - чий саме це бог? Як розрізнити Бога і божка?
Бог один. А якщо ви вірите у всяких божків - ви язичник. Тобто Христос - не Бог? Він же не створював світ.
Чому Христос не Бог? З чого Ви взяли, що Він не створював світ? Написано, що Ісус є Слово Боже і що через Нього світ повстав: Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово.Iван.1:1 Воно в світі було, і світ через Нього повстав, але світ не пізнав Його.Iван.1:10 Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця.Iван.1:14
1. І ви думаете всі дороги ведуть до того самого Бога? 2. Він існував ще до свого земного пришестя... (з його слів)