Але ж Бог створив ВЕСЬ світ і ВСЕ що є в ньому. Для чого він створив змія, знаючи наперед що той спокусить Єву?... чи то Диявол прибрав подобу змія? - тоді навіщо його створив Бог? ..взагалі в Біблії майже нічого не сказано про те коли виник Диявол як такий. Хоч це тема іншої гілки. А хто ж такий закон "любові" встановив, що за непослух проти Отця - смерть? це що - любов батька до дітей своїх?.. хороша мені любов: поки слухаєтеся - буду любити, а ні - буду на смерть карати. Любов під загрозою смерті - це не любов, а страх покарання. Якщо у мене є дитина і я забороняю її щось брати, то докладно пояснюю -чому, хоча б для її рівня розвитку, для чого цей предмет призначений і чим небезпечний, а ще краще - не тримаю на видноті, щоб не спокушати, якщо бачу (а проникливі батьки це все відчувають, що вже казати про Отця) що вона ще не настільки доросла дитина, щоб втриматися від спокуси (тих же цукерок, які їстиме поки не скінчаться). Бог же вочевидь нічого не пояснив - чому не можна, а просто заборонив і все. Змій тут виступив тим, хто першим "пояснив докладно".. Виходить, "Батько" посприяв тому щоб його "дітей" "просвітили" першими (і облудно) "погані хлопці з вулиці".. і тому тут є частка і його недогляду (тим більше що Йому все відомо і жоден волос не падає з голови без Його відома). То для чого було робити ці експерименти... спочатку створювати таке небезпечне дерево (для чого, для якої мети?), потім пустити до нього новостворених дітей і заборонити їм його чіпати, і дивитися: що буде далі... а потім свого Сина приносити собі ж (чи комусь) у жертву, "виправляючи" ситуацію що пішла незапланованим шляхом (невже його важко було передбачити наперед?).. не можу збагнути: ДЛЯ ЧОГО така складна конструкція.. чому Бог спочатку розлюбив людей (Адама і Єву, вигнавши їх з Раю), потім знову полюбив і пожалів, зберігши Ноя.. чому така якась імпульсивність і непослідовність.. Інколи мені здається що іудейський старозавітний Бог і Новозавітний Бог -це два зовсім різних Бога, настільки різних що не варто їх і пов'язувати.. хоч то теж нелогічно, мусять бути якось пов'язані.
Як я розумыю диявол вселився в змія, або диявол взяв подобу змія. Про нього написано: Як спав ти з небес, о сину зірниці досвітньої, ясная зоре, ти розбився об землю, погромнику людів! 13 Ти ж сказав був у серці своєму: Зійду я на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, 14 підіймуся понад гори хмар, уподібнюсь Всевишньому!15 Та скинений ти до шеолу, до найглибшого гробу! 16 Ті, що на тебе дивитися будуть, приглядатися будуть до тебе, звернути увагу на тебе: Чи то той чоловік, що змушував землю тремтіти, що зневолював царства труситись, 17 що він обертав у пустиню вселенну, а міста її бурив, що в'язнів своїх не пускав він додому?(Іс 14/12) Є ще інше місце де написано про нього. Диявол був осіняючим хе- рувимом, але гордість зявилася в його серці,він захотів зайняти місце як у Бога він почав підбурювати до повстання на небі- і в результаті третина ангелів була скинута на землю. Раніше будучи ангелами, тепер стали бісами. Диявол був на небі до створення Адаму і Єви, і прийшов на землю щоб їх спокусити.(допишу далі пізніше)
Та не складна то конструкція!!! Ви дуже гарну паралель привели зі своєю дитиною! Хотів би продовжити. От Ви пішли зі своєю дитиною в супермаркет, котрий Ви самі ж і заснували. Створили якісь певні закони і правила для цього магазину, а саме, що за кожну річ мусить бути заплачена ціна, а хто вкраде, чи пошкодить яку річ, той мусить бути покараний, або мусить буде відшкодувати вартість речі... І ось Ви як власник цього магазину, ходите по ньому зі своєю дитиною. І раптом, Ваша дитина, взявжи якусь вазу в руки, хоча Ви її застерігали пред тим, що нічого не можна рухати руками, ненароком розбиває цю вазу. Ваші дії: 1. Ви можете вийти через касу без дитини, але в такому разі її заберуть в міліцію, бо дитина не має коштів, щоб відшкодувати розбиту вазу. В цьому випадку, Ви поступите не по любові до своєї дитини, бо кинули її напризволяще. 2. Ви можете пройти через касу з дитиною і показати вигляд, що ніби нічого не сталося. Але в цьому разі ви вчините несправедливо, тому, що самі порушите свої ж закони. 3. Ви можете пройти через касу з дитиною і заплатити ціну за розбиту вазу. В цьому випадку Ви будете і люблячими і справедливими, тому що і дитину свою врятували і не порушили власні закони. Як і в другому, так і в третьому випадках, Ви будете любити свою дитину, чи не так? Так само і Бог, котрий є не тільки досконалою Любов"ю, а ще й досконалою Справедливістю, і Він не міг переступити через Власні закони і простити першій людині її непослух. Він вчинив і по любові і з повною справедливістю- заплатив ціну за непослух свого творіння...
Це написано про диявола: 12 Сину людський, здійми жалобну пісню на тирського царя, та й скажеш йому: Так говорить Господь Бог: Ти печать досконалости, повен мудрости, і корона краси. 13 Ти пробував ув Едені, садку Божому: усякий дорогий камінь на одежі твоїй: карнеоль, топаз і яспіс, хризоліт, согам, і онікс, сапфір, рубін і смарагд, і золото; знаряддя бубнів твоїх та сопілок твоїх були в тебе що дня, коли був ти створений, були вони наготовлені. 14 Ти помазаний Херувим хоронитель, і Я дав тебе на святу гору Божу, ти ходив посеред огнистого каміння. 15 Ти був бездоганний у своїх дорогах від дня твого створення, аж поки не знайшлася на тобі несправедливість. 16 Через велику торгівлю твою твоє нутро переповнилось насиллям, і ти прогрішив. Тому Я зневажив тебе, щоб не був ти на Божій горі, і погубив тебе, хоронителю Херувиме, з середини огнистого каміння. 17 Стало високим твоє серце через красу твою, ти занапастив свою мудрість через свою красу. Кинув Я тебе на землю, дав тебе перед царями, щоб дивились на тебе. 18 Многотою провин своїх, через кривду торгівлі своєї зневажив ти святині свої. І вивів Я огонь з твоєї середини, і він пожер тебе, і Я зробив тебе попелом на землі на очах усіх, хто бачить тебе. 19 Усі, хто знає тебе серед народів, остовпіють над тобою; ти пострахом станеш, і не буде тебе аж навіки!...(Іез 28/12) ---------- Додано в 15:04 ---------- Попередній допис був написаний в 14:55 ---------- Диявол -овяваючий херувим повстав ще до створення Адама і Єви. І він частину ангелів також відвернув від Бога. Бог звичайно ж знав про думки сатани, але Він не хотів зразу знищити його- бо інакше б інша частина анголів,що ще вагалася, не повірила б Богу, і корилася б Йому тільки зі страху. Але Бог не хоче поклоніння зі страху.Він хоче щоб створені Ним істоти любили Його.Тому сатані був дан ще час, щоб він відкрив свій характер, і довів що його правлінняраще ніж Боже. Сатані було дозволено перевірити Адама і Єву. Але ті не залишилися вірними Богу,і відвернулися від Нього. Але Бог ще до створення світу передбачив вихід з Цього положення. Він передбачив, що Ісус Христос прийде в наш світ і викупить людство, яке мало померти. Через праведність Одного стануть праведні інші. ---------- Додано в 15:12 ---------- Попередній допис був написаний в 15:04 ---------- Бог любив Адама і Єву навіть після їх падіння. Він хотів врятувати їх. Але грішні люди самі втікли від Нього. Це Він перший прийшов до них. І зараз Він перший шукає грішників. Не ми Його шукаємо, а Він нас. Ми не знаємо чому, але ми, як грішні люди не можемо витримати Його присутності. В біблії написано, що обличчя Божого ніхто з людей не може бачити-бо помруть. Ми не знаємо точно все про гріх. Але знаємо до чого він приводить. Бог знайшов спосіб нас спасти-і це єдиний вихід для нас -повірити в жертву, що приніс добровільно Ісус Христос, бо полюбив нас. Багато що для нас є невідомим нині, але думаю на всі питання Бог дасть відповідь, якщо не зараз, то після. Є книга Елен Вайт "Велика Боротьба"-там піднято це питання про гріхопадіння. Там і описується початок протестанізму.
а мені здається, що тут все впирається в проблему свободи вибору: або Бог це все передбачив( що людина згрішить) або Бог дав людині свободу вибору(рівноціннісних варіантів як вчинити). Якщо перший випадок, то людина все-одно немає вибору - все наперед визначене, то за що ж її наказувати чи рятувати, якщо ж другий, то яка ж це свобода вибору якщо тільки один вибір правильний. Те саме стосується і диявола( колишнього ангела).
Треба зрозуміти що Адам і Єва до падіння були іншими ніж люди зараз. І згрішити їм було не так легко як зараз нам. Але вони вирішили стати такими як Бог, бути незалежними від Нього. Мати такі ж знання. І вони відкинули Бога. Гріх почав міняти їх. Тепер їм вже легко стало робити погане. (тому я кажу що ми не знаємо точно що таке гріх. Я представляю його як духовну хворобу типу снід) Якби вони жили вічно грішниками і не вмирали, може це було б ще гірше. Адам і Єва мали бути випробовувані щоб отримати вічне життя. Але вони впали в спокусі.
хто винен у їхньому падінні? І чим швидке падіння відрізняється від такого ж швидкого підняття? п.с.Напевне тільки положенням плями на підлозі чи на стелі.
Бог дав людині вибір. Або людина підкоряється Його керівництву, Його мудрості, або вибирає свій шлях. Як зараз багато хто робить. Бог передбачив що людина може впасти-Ми знаємо, що Бог бачить кінець від початку. І знає слова, які скаже людина, ще до того як вона їх скаже. Якщо взяти на прикладі з дитиною- Дитині кажеш не лізти на гірку, бо вона впаде. Але ще до прогулянки переш з собою йод і інші медикаменти. Вони можуть і не пригодитися. Але якщо дитина полізе і впаде, і пораниться, то вони будуть як раз. ---------- Додано в 15:24 ---------- Попередній допис був написаний в 15:23 ---------- Вони самі. Бо вони могли довіритися Богу і бути слухняними. Але вони вирішили стати "Як Боги"
А хто дав їм таку можливість? Хороший господар наперед передбачає що має статися в його господарстві. І якщо щось стається - винен він сам. А інакше він сам цього хотів або не міг нічого змінити.
Бог є милосердий і довготерпеливий. Але в Нього є ще така риса характеру як справедливість. Бог ніколи не буде миритися з гріхом. Він ніколи не покине грішника, що шукає Його. Але Він ніколи не виправдає гріховних вчинків. Закон Божий ми не можемо самі, без Божої допомоги виконати. Тому Бог посилає в серця Своїх дітей-Духа Святого, що перетворює людину і дає здатність людині не грішити. І нам зараховується праведність Христа по вірі в Нього. Здалека Господь з'явився мені та й промовив: Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю!(Єрем 31/3) Я вас покохав, говорить Господь, а ви кажете: Як Ти нас покохав? Чи ж не брат Ісав Якову? каже Господь, а Я Якова був покохав, 3 а Ісава зненавидів, і зробив його гори спустошенням, а спадок його для шакалів пустині.(Малах 1/2) Бо так промовляє Господь Саваот: Для слави послав Він мене до народів, що вас грабували, бо хто вас доторкується, той доторкується до зірця Його ока (Зах 2/8) Тому то чекайте Мене, промовляє Господь, на той день, коли встану, як свідок, бо право Моє позбирати народи, згромадити царства, щоб вилити на них Свою лють, увесь жар Свого гніву, бо огнем Моїх заздрощів(Ревності) буде поглинута ціла земля!(Соф 3/8) 2 Палкий Бог, і мстивий Господь, Господь мстивий та лютий, Господь мстивий до тих, хто Його ненавидить, і пам'ятає про кривду Своїх ворогів.3 Господь довготерпеливий і великої потуги, та очистити винного Він не очистить.(Наум 1/2) Бог любить людей, але як Христос каже-що суд в тому, що люди більш полюбили тьму( гріх) ніж світ(Бога), бо вчинки їх були злі.
Шановна Фрезія! Ви навіть не уявляєте, наскільки глибоко Ви заглибилися в своїх дослідженнях. На жаль, дуже незначна частина людей здатна так глибоко проаналізувати ці питання. І подібних питань є сотні і тисячі. Правдивої відповіді на ці питання та міркування Вам ніхто не дасть, бо Більшість лише повторює завчені фрази, часто не до кінця розуміючи їхнього змісту. Багато стародавньої літератури з таємними знаннями зберігається під сімома замками як в спецархівах спецслужб світу, так і в архівах Ватикану і недоступні не те що звичайним людям, але і непосвяченим фахівцям. Чим більше ви знатимете правди - тим складніше вами буде керувати. Ось так то.
Я думаю що Бог думав не тыльки про Адама і Єву, а про мільйони анголів. Якщо б вони побачили що сатана був би зразу знищений, то не довіряли б Богу.Бо сатана кинув виклик, що він нічим не гірший, і може так само керувати. Але він хотів зайняти місце Боже, але не хотів мати Його характер. Він був противником Божого закону, і не захотів далі підкорятися Богу. Але прийшов Христос і він показав справжній характер Бога. І тут же всі побачили і справжній характер сатани, що підбурював людей до вбивства Сина Божого. Думки сатани-вбити, знищити. Син Божий прийшов, щоб ми мали життя, побачили інший світ без гріха і сльоз, і скорботи.
Так, розколи почалися ще поміж першими християнами, і не припиняються досі.. наскільки церква, ордени єзуїтів та інші ордени, була причетна до інтриг, до влади світської в минулому - не викликає сумнівів, але і зараз є деякі свідчення (ті ж книги колишніх розвідників, навіть ділячи достовірність їх даних навпіл) про те, що, до слова, замахи здійснюються лише на тих пап, котрі не погоджуються покривати "сильних світу сього" і надавати їм підтримку.. ..але які б монографії та підручники не видавали, скажімо, вчені, описуючи складними формулами відкриті ними закони природи.. закони-ж бо діятимуть, як їх не назви, чи не так? Тому скільки б у мене не було питань, я особисто завжди тримаюся того на що відгукується серце: Бог - це Любов. Може це також і жертви, і пророки, і апокаліптичні їх видіння, і янголи, і покарання, і чудесні зцілення, і дива, і мироточивість, і священний ієрусалимський вогонь, і живі мощі, і бабусині старі ікони чи магазинні нові, і релігійні відправи.. і та благодать (яка для мене є найбільшою навіть не у "визнаних" святих лаврських печерах, а у трапезній церковці Михайлівського Золотоверхого в Києві - непоказній, під дерев'яною "черепицею" -але яка вона там прозора і легка..) може, але що точно, то це те що Бог - це Любов. Нехай іскорки її тільки пролітають крізь людське життя.. у вигляді минущого пориву, співпереживання чи милосердя в кращому сенсі, поруху душевного як то кажуть.. у материнській турботі (але не егоїстичній! бо вона теж різна буває.. навіть на ту дрібку, коли трусишся і бережеш дитину від застуди тому що з жахом думаєш що черговий лікарняний на роботі просто не дадуть вже - а отже думаєш більше про себе і свої проблеми.. ), у коханні, у щирій допомозі батькам, рідним, сусідам.. саме з надлишку любові (а не з інших міркувань), у глибокому розумінні інших і співпереживанні їхнім почуттям в їхній ситуації - а значить, і їх прощенні... Хай цього небагато - але ж воно є. І от всі ті іскорки - то і є Любов (для мене). Значить, там і є Бог, за "результатами", за "законом природи" так би мовити - а не лише за законом із книг, чи виведених формул.. Хоч я ніяким чином не посягаю на авторитет Святого Писання. Але ну так вже багато різних релігійних течій опираються на нього.. і всі саме в ньому (чи у посланнях, у самій наявності Петра і його учнів, його церкви) знаходять підтвердження своїм різним баченням канонам своїх релігій і обрядів.. що стабільним по-суті залишаються оті дві найголовніші заповіді: Люби Господа Бога твого всім серцем і Люби ближнього свого як самого себе (перепрошую за неточні формулювання з пам'яті). За них і триматися залишається.
Я Вас прошу... Про що Ви говорите? Яка література? Які таємні знання? А Слово Боже для чого нам дане??? А Дух Святий для чого був посланий на землю...??? Хіба не для того щоб зрозуміти нам Його волю? Просто, Господь відкривається тільки тим хто відкриває Йому двері свого серця і тим хто хоче зрозуміти Його волю...!!!
А ви хіба про таке не чули? Дивно. Хочу наперед сказати, що я аж ніяк не відкидаю цінності Біблії, але... Ії все таки писали люди. І перекладали люди. І якщо уважно вивчати Біблію, вникати, старатися зрозуміти самому, а не слухати і безапеляційно вприймати ті тлумачення, які дають священники, пастори чи старійшини зборів, то виявите багато суперечностей. Бо людям властиво помилятися: і їм, і вам, і мені. Помилки тих, хто писали, тих хто перекладали плюс тих що тлумачать (до речі багато понять різні церкви тлумачать по різному). Простий приклад протиріччя, що спав на думку: заповідь "Не убий", тобто взагалі не убий, безапеляційно не убий-і все! А в книзі Законів пише коли і за яку провину повинен бути убитий. Ви безперечно знаєте, що раніше Біблія містила набагато більше книг, ніж тепер. Але тими ж людьми багато з них свого часу було відкинуто, як неканонічні. Якщо Біблія це Слово Боже, то хіба людям дозволено вважати це Слово канонічним чи ні? Колись в розмові зі свідками Єгови я піднімав подібні питання, на що вони відповіли, що Бог допустив поширення Біблії серед людей, значить там все правильно. Але Бог допустив "Майн кампф" Гітлера, і праці Леніна і інші людиноненависницькі книги. То що, їх також вважати канонічними і сприймати як керівництво до дії? А безліч інших релігій, як іслам, іудаїзм, крішнаїзм, буддизм - невже вони всі такі хибні, безнадійні і ведуть до погибелі? Хіба не один-єдиний Бог створив Всесвіт, яким би іменем Його не називали. На цю тему можна говорити і дискусувати довго і нудно. Але, хочу наголосити, потрібно дискусувати і обговорювати тоді і з тими, хто дійсно шукає істини, а не повторює почуте тлумачення кимось цитат. Потрібно шукати істину, шукати дорогу до Бога. "Не ходіть дорогою широкою, якою всі ходять і яка веде до погибелі. Шукайте ту вузьку дорогу, яка веде до спасіння" - пам'ятаєте фразу (може не дослівно, але зміст її приблизно такий), не відкидайте знань і минулих, добіблійних епох, шукайте Бога і тоді: Дійсно, відкриється тим, хто хоче зрозуміти Його волю.
наприклад, інформаційні війни( в політиці) і психотехніки( в рекламі і не тільки). п.с. якщо цікаво гляньте на koob.ru (інф.війни і нлп).
а що Ви робите, пишучи таке: Біблія - це унікальний твір в історії всього людства! Писалася впродовж 15століть Написана понад 40авторами, від царів і філософів, до простих рибалок і пастухів, проте є надзвичайно цілісною книгою. Написана 3-ма мовами Найбільша книга-бестселер і близько не стоїть із Писанням щодо її обігу. Жодній книзі в історії людства не вдалося навіть наблизитися до Біблії за чисельністю перекладів(більше 2 200мов!) Це єдина книга з такою великою кількістю пророцтв, багато з яких уже виконалися і продовжують виконуватися з неймовірною точністю! Іслам не може похвалитися жодним пророцтвом про прихід Магомета... Пророцтва вказують на унікальний , божественний авторитет Біблії...!! Задумайтесь над цим- хіба це не диво і не чудо, і не показує, що її автором є Сам Господь??? А Ви говорите про якісь суперечності, помилки і неточнсті... Але не про Біблію мова в цій гілці... 100% усі хибні! 100% усі безнадійні і ведуть до погибелі!!!!! Один- Єдиний Бог створив Всесвіт. Але Він сказав у Своєму Слові, що саме Він є Істина. А Ім"я цієї істини є досить конкретне і чітко визначене - ІСУС ХРИСТОС! От власне, Хрстос і є тією вузькою дорогою, котру мало хто знахолить, а широкою дорогою увесь світ ходить... Про які добіблійні епохи Ви говорите? Про епохи, коли ще не була створена перша людина? Чи які? П.С. п. Locke, вибачайте за різкі відповіді на Ваші дописи- просто, обурює, коли починаєте говорити- "я аж ніяк не відкидаю цінності Біблії, але..." і пішло-поїхало- самі заперечення Її цінності. А вкінці ще й цитуєте Слово і кажете якою дорогою потрібно ходити. Якщо уже там так багато суперечностей і помилок, то тоді для чого цитуєте Його?
п. Levko, я аж ніяк не ображаюся на ваші відповіді і вони мені не здаються надто різкими тому, що ми тут зовсім не сваримося і не намагаємося образити один одного, а просто стараємся кожен по своєму дійти до спільної мети - пізнати ту істину. Наприклад я неодноразово за багато років змінював свою думку на ті самі речі, почитавши ту чи іншу літературу, поспілкувавшись з тими чи іншими людьми. Не докорінно змінював, але всеж.... Людина, яка самовпевнена в собі і в своїх поглядах і не хоче ні знати, ні чути нічого іншого, бо вважає себе розумнішою і вищою за інших - страждає на гріх, який зветься гординя. Я беззаперечно приймаю основні тези Біблії: не убий, не вкради, люби ближнього і т.д., бо це не тільки біблійні істини, але й загальнолюдські, яких повинна дотримуватися кожна людина, навіть ярі атеїсти. А от в деяких окремих фактах є дійсно протиріччя. Я вже вам приводив щойно найперший приклад, що прийшов на думку: але ви зовсім чи то не звернули уваги, чи то проігнорували. А може не маєте відповіді на нього. Таких прикладів зауважив десятки, якщо не сотні. Зараз не маю часу, але якщо хочете, то на протязі тижня-двох (якщо буде час) наведу таблицю порівнянь. Якщо в Біблії все так однозначно, то чому її трактують по різному католики, протестанти та інші конфесії церкви чи секти (називайте як хочете)? А їх на Україні 82 різновидності. Хто з них правильний? Православна чи католицька церква називає відступниками наприклад свідків Єгови чи Адвентистів, і навпаки. І коли я для того, щоби розібратися де тут правда підготував ряд питань, які задавав і тим і іншим. І почув на них діаметрально протилежні відповіді. І ті, і інші на основі біблійних цитат на даний момент доводили мені свою правоту в протилежних поглядах, посилаючись на Біблію, лише на інші цитати. І робили це настільки переконливо і аргументовано, що можуть переконати в протилежному. Правда коли я задавав їм незручні питання, на які вони не мали відповіді - розмова на тому переривалася, давалася якась незрозуміла відповідь, яка як правило заінчувалася словами "Не богохульствуй", або "Незвідані шляхи Господні" і більш ніякої конкретики. А ви кажете, мов все так просто, все так правильно. Як би було все так просто, не було би тої самої інквізиції, не спалювали би на вогнищі за правдиві знання, що Земля кругла і обертається навколо Сонця, не було би хрестових походів і знищення цілих народів. Багато чого не було би... Слово "віра" в будь яких аспектах його вживання означає беззаперечно вірити в те чи інше, не маючи і не вимагаючи доказів. Більш того, пошук чи вимагання будь-яких доказів не вітається і вважається відступництвом від віри. Хто писав чи то біблію, чи то Коран, чи то іншу книгу, як писав, чи правильно писав, чи правдиві факти писав - нам кажуть тільки вірити і не піддавати сумнівам. І так більшість питань віри і релігії в цілому, причому будь-якої. Сумніви - то вже відступництво. Але і наші правителі і депутати теж закликають вірити і їхні істини. І ми часто віримо, а потім гірко пожинаємо плоди такої віри. Я не вважаю своїх поглядів єдиноправильними і не закликаю сприймати їх як керівництво до дії. Бо сам казав вже, що мої погляди теж міняються з часом із отриманням нових знань. Кого влаштовує сприймати "на ура" думку тих чи інших проповідників, не перевантажуючи себе перевіркою отриманих роз'яснень і не напрягаючись самому дійти до істини - якто кажуть "прапор йому в руки". Це його життя, його право і не можна за таке осуджувати. Аналогічно як і тих, хто за своє життя мав не одну змогу зневіритися у багатьох речах і тепер тупо не сприймає почутого, а хоче проаналізувати почуте і прочитане з метою знайти істину.
Пишу мою думку. Ми не правильно розуміємо деякі поняття-добро і зло. Не до кінця правильно. Або судимо про добро і зло з нашої егоістичної точки зору. Візьмемо приклад коли ізраїль поклонився тільцю після того як ім дали 10 заповідей. Вони вчинили зло -бо згрішили проти Бога, коли поклонилися ідолу. Поки Мойсей руйнував тільця на пил і давав пити воду людям в них був час покаятися. Всього ізраїльтян було біля мільйону, до мойсея підішло коліно Левія.(декілька десятків тисяч людей) Вони вбивали інших, бо Мойсей сказав їм вбивати тих, хто відступив від Бога. І вбили лише 3 тисячі. Яка мета цього вбивства? Лише покарання? Думаю ні-щоб зараза гріха ідолопоклонництва не розповсюджувалося по табору. Мета вбивства декількох тисяч людей була спасти сотні тисяч інших. Якби всі почали поклонятися і далі тільцю, то загинули би усі. Вбивство нібито зло, але як мета спасти інших-це добро. Це саме можна сказати про Фінеаса-коли він вбив ізраільтянина з жінкою з іншого народу. Щоб народ залишив блуд і звернувся до Бога. В цих поступках люди не поступали по своїх бажаннях, заради свого інтересу.
Маячня повна. Вбивство це завжди зло !!! Ми є частинка природи, (тварини - не рослини). Вбивство можна оправдати тільки якщо є ПРЯМА загроза життю вам чи дорогої людини, повторюю якщо є ПРЯМА загроза. Не потрібно використовувати СВЯТЕ ПИСЬМО , і використовувати події з нього, бо це не ІСТОРІЯ, а ПОРАДИ як ЖИТИ - КНИГА ЖИТТЯ , а не довідник по тому чи можна вбивати чи ні.