Націоналізм

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем paschenkomax, 29 чер 2007.

?

націоналізм це:

1. абсолютне зло, таке саме, як нацизм...

17,5%
  2. абсолютне добро, таке саме, як патріотизм...

37,4%
  3. буває різний, я не визначився...

11,7%
  4. тяжко відповісти на це питання...

2,7%
  5. скоріше я за...

20,2%
  6. скоріше я проти...

10,5%
Статус теми:
Закрита.
  1. zenyk

zenyk Well-Known Member

Відповідь: Націоналізм

так УПА відвоювало Крим задовго до передачі його Хрущовим Україні????
    ....нічо собі....які факти історії відкриваються..... :)

• Подобається Подобається x 1
  2. Danilo

Danilo Well-Known Member

Дійсно, доробало ще те.:D
    Нагадує двох пияк біля ригалівки. Повинно було зробити інший напис: "Ти мене поважаєш? Значить ми с табой уважаємиє люді":D

3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А дірка від "постріла в спину" там є?

4. шахрай

шахрай Well-Known Member

А поряд з пам"ятником хай Симоненко:crazy: чи Вiтренко:feminist: виконають акт самоспалення.Краще разом,на знак протесту проти присвойення воiнам
    ОУН-УПА статусу воюючоi сторони в II Cвiтовiй вiйнi

• Подобається Подобається x 5
  5. Mike

Mike Well-Known Member

Типовий приклад поділу пам`ятників та жертв на "свої" й "чужі", панове, прикро. Ви дещо забули, що то були десятки тисяч мирних людей, і їх було вбито.
    Шукаєте правих, чи "своїх"? Так не було тоді правих, а зараз вже нема "своїх" (звісно, для бажаючих бачити ДЕРЖАВУ).

6. levandivka

І дійсно забули...
    Нагадаєте? Хто, кого, де, коли? (в десятках тисяч, якщо можна)

7. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

напевно, рахунок йшов таки на мільйони... на мільйони закатованих пролетарською владою українців...

8. Mike

Mike Well-Known Member

Левандівко, послухайте, вам ще не набридло зображати святу простоту? :)

Але я повторю. Беремо зі звіту Кульчицького кількість загиблих - 30 676 людей, без військових (8340) буде 22336. Мало? Тоді можете віднести туди ж поляків (Волинь) та жертв внутрішнього терору СБ ОУН(б) і вийде вже від 50 до 100 тис.
    Чи то може вони самі себе? А ОУН(б) та УПА тут ні до чого?

Додано через 3 хвилини
    Перекладіть, будь ласка, рос. слово "паясничать", можна було б і серьйозніше.

9. afterstep

наведіть, будь ласка, для порівняння статистику жертв репресій та зачисток, що їх проводила радянська влада?
    До речі - ви облік жертв ОУН/УПА з якої дати ведете? з 39-го? з 42-го?

10. Mike

Mike Well-Known Member

Гаразд, наведу піздніше, але я наводжу цифри та "чіпляюся" не для змагань, а маючи на увазі, що це жертви обох ідеологій, і навіть іноді не розібрати хто від якої загинув. Це наші, загальні втрати.
    Стосовно ж відліку часу, я гадаю коректно було б його вести від часу з`явлення винуватця, тобто, ідеології. У данному випадку це приблизно один час - початок 20-го століття, перші роки, як для комунізму, так і для націоналізму.

11. afterstep

так і з часів Берестейської унії почати можна?
    Таки якщо говорити про "непорозуміння" УПА з СРСР - напевно, не варта згадувати українсько-польські відносини. Розглядаючи ж їх - може тоді не варто в цю купу валити бої з ЧА?
    --
    Ну, і на додачу. То була війна. З притаманним війні тотальним "побутовим" бандитизмом. В першу світову (і подальшу громадянську) теж багацько народу винищили (не про фронти мова - а про "цивільну" різанину).
    Також - історію пишуть переможці. Причому - "легендарну". Причому - ті переможці вже неодноразово були піймані на брехні.
    Саме тому дані радянської доби про "злочини УПА" - я вважаю в значній мірі "гіперболізованими" - щоб не сказати, в основному брехливими. Ну, десь так само, як і з польськими офіцерами в Білорусії ;)
    --
    Може, таки варто прислухатися не до "більшості", що чула про УПА з офіційних джерел, а до нащадків "потерпілих від УПА", які чомусь мають відмінно від загальноприйнятої точку зору?

12. levandivka

Два твердження. ТАК вважати вірним 1-й? У Коперфілда нарахувалося б ще більше.
    А якщо "розібрати по поличкам" наведені Вами цифри? Вийде, що "не розібрати, хто від якої загинув".

Ні, доки продовжуються (по 10 колу) розповіді про десятки тисяч беззбройних/безпартійних лікарів/доярок - доводиться включатися в цей марафон по замкнутому колу.
    А шо дєлать?...

13. Mike

Mike Well-Known Member

Ні, не можна. Ваше питання свідчить скоріш про бажання "етнічно посваритися", ніж про бажання розібратися в сучасній ситуації, простіть вже.
    На той час не було ані комуністичної, ані націоналістичної ідеології, тобто і жертв їх бути не могло, могли бути жертви зовсім іншого і не треба це плутати.

У даному випадку йдеться не про "непорозуміння" лідерів, а про жертви цього непорозуміння. Ще раз наголошую - жертви зброї, яку взяли у руки дві ідеології. Будемо їх етнічно сортувати, чи спробуємо всеж-таки дібратися до винуватців?

Звісно, користуватися доводиться тіма даними, що є, а документальних свідчень більше всього лишилося радянських.
    А що відомо? Вказівка Федорчука 10-му (архівно-обліковому) відділу КДБ зібрати дані про втрати радянської сторони у 44-53 роках і самі дані, що цитував Кульчицький, відомі втрати націоналістичного підпілля, відомі дані , що у період перебудови збиралися на громадських засадах у західних областях. Відомі також і свідчення підпілля, але те треба сотрувати та рахувати, документи ж вищіх проводів лишилися частвово, багато було вивезено чи знищено.

Що за нащадків ми маєте на увазі не маю здогадки.
    Стосовно себе можу додати,що не відносив би себе до типової більшості у вищенаведеному вами розумінні :)
    Сама ж метода, що ви пропонуєте має тільки один недолік, той же самий що і у "прорадянській більшості" - ідеологічно-міфологічна засліпленість населення, тому інтерес є тільки до фактичного матеріалу, якщо дійсно є бажання йти до об`єктивності.

14. Romko

Romko Дуже важлива персона

Який бо Ви нездогадливий!Львівщина,Тернопільщина,Волинь,Карпати - 80% місцевих - оці самі нащадки,наголошую:місцевих.

15. afterstep

гм... чому ж відразу - ідеології?
    Може, звичайний бандиттизм "визволителів" у 39-41 роках, і значне погіршення загального рівня життя - а не якісь абстрактні ідеології - той бунт викликали?
    Стосовно ж Берестейської унії- ну давайте прокрутимо від 40-х троха назад....
    - у 40-х ще не зовсім була забута україно-польська різанина в першу світову - погоджуєтеся?
    - поляки були не надто "шанованою" нацією в австрійській імперії - погоджуєтеся?
    - тобто у 1848 році - у Львові точилися фактично українсько-польські бої - погоджуєтеся?
    ==
    Але звичайно можна "за вуха" притягнути ідеологію, що "нізвідки" виникла у 40-х та відразу й вилилася в УНА та в УПА

16. Mike

Mike Well-Known Member

Мені зараз саме так і здається, бунт викликали самі визволителі (без лапок, тому що приєднання до великої України, як тоді називали, було актом визволення) у 39-41-му своїми методами, які мало відрізнялися від методів, якими вони діяли на інших теренах. Фактично то була диктатура пролетаріату без купюр.
    Але навіть якщо б хтось тоді додумався діяти більш цивілізовано, це зменшило б жертви, але не змінило б суті.
    "Погіршення загального рівня життя" не є аргументом (не буду вдаватися чому), суттєвішим є різка зміна укладу життя (колхози).
    Це з боку радянської влади.
    А з боку ОУН 39-41 роки дали великий шанс очолити спротив, чим і скористалася гілка Бандери. І ідеологія тут є дуже до чого, бо подальші дії, приблизно з 43-го, направлялися вже так само ідеологічно, як і в лавах тієї ж ЧА. Достатньо згадати регулярні політзаняття (були політвиховники при відділах УПА), т.з. революційні видання "Інформатор", "Пропагандист" і т.д., програми вишколу оперативного складу СБ і т.і., де ідеології приділялося достатньо часу і уваги (багато місця займе, але можу викласти ті програми).

Я не хочу це обговорювати тільки з однієї причини - зараз для нас воно не є актуально, а зведення все до етнічного навіть шкідливе.

Ідеологія очолила рух спротиву, все що коїлося було санкціоноване проводом з вертикальною підпорядкованістю, і саме з ідеологічних причин (візьміть хоч Волинь). Ніяк я не второпаю, як цього можна не бачити? це все одно, що казати, що то сам народ зорганізовав ГУЛАГи і там сидів, а ЦК та ідеологія тут ні до чого.

17. Salata

Salata Well-Known Member

+1 хорошее сравнение.

По-моему, проблема в вере. Кто не верит - не свой, неправильный, ненормальный. Верить - значит не спрашивать. (Как когда-то: не ходит в церковь - плохой человек)

18. levandivka

-1 порівняння саме виказує помилку.
    Не ідеологія винна у створенні ГУЛАГу, а купка зволочей, що захопили владу і тримали за горло всю країну. І в ЦК ідеології було зовсім мало.

19. Salata

Salata Well-Known Member

Допустим, я тоже так думаю. Если опустить "сволочей", это были люди, рвущиеся к власти, неразборчивые. И власть они захватили насильственно, поэтому, чтобы удержать ее, постоянно использовали террор и поиски врагов (отвлекает) (Заметьте, я так думаю, но не утверждаю, что это так ;))

Теперь самое интересное: допустим, это так, и сама идеология коммунизма нипричем. Вполне возможно, ведь она, может, и нежизнеспособна, но сама по себе совершенно не кровожадна. Можете ли Вы сказать то же самое о национализме? Как по-Вашему выглядит программа националистов, избегающих физических жертв? Украина для украинцев? Остальных - куда?

20. Полковник

Полковник миється в бані

Думаю, всё выглядет не так радикально.
    Не украинцы могут оставаться на территории Украины, но занимать достойные их национальной гидности рабочие места, способствующие дальнейшему процветанию коренной нации.
    Просто не привыкли.....пока.:cowboy:

• Подобається Подобається x 3
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)