Націоналізм vs патріотизм

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем VasMT, 30 тра 2012.

?

Просто віддайте свій голос

1. Патріотизм

8 голосів
    32,0%
  2. Націоналізм

3 голосів
    12,0%
  3. Патріотизм і націоналізм - синоніми

14 голосів
    56,0%
  1. Василь

Василь Well-Known Member

1) Причина в тім, що це ім'я собі присвоїли московці.
    2) Права українців рівні, а у російських громадян України права ті ж самі, що і в українців. Як українці мають право бути українцями, так і росіяни мають право буди росіянами в Україні. Ніхто їх не примушує асимілюватись.

• Подобається Подобається x 1
  2. LANA

LANA Well-Known Member

1) и русины так обиделись, что отказались от родного имени? Вот только московци ничего не присваивали - они сохранили родное им.
    2) Это обнадеживает. Я думаю, что вы поддержите нас в праве на родной нам язык и не будете требовать отказаться от него.

3. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

І вірно і ні. Так, ми служили. І в Присязі, яку давали, було чітко сказано, що ми клянемось
    Відповідно ми давали клятву і свойому, українському народові. І, відповідно, клялись захищати і свою Українську Батьківщину. Патріотизм тут умісний. Суперечностей тут нема. Але, разом із тим ми зобов"язані були захищати і весь СРСР, як державу. Так разом із нами, цю державу повинні були захищати і всі інші нації та народи... А от націоналізм, виходячи із цього, навряд...
    А Ви, Миху, любите свою державу? Служите їй? Впевнений, що ні. Тобто Ви не патріот. Але напевно націоналіст. Висновок - націоналізм і патріотизм - різні речі. Так?
    УПА не мало своєї держави. Відповідно - не патріоти.(?)
    Про УПА я вже неодноразово говорив - це озброєний інструмент ОУН. І йшли в УПа не тільки через любов до Батьківщини. Йшли ,аби переховатись від влади, аби не йти на фронт, аби бути поближче до свого хутора, обдурені, силою мобілізовані тощо...
    Геройство-не геройство то питання третє... А от непокора владі - так, не бажання жити за законами держави - так, уникнути покарання за вчинені злочини - так...
    Якби УПА воювало з Вермахтом - питання би не виникло у жодного. А так... :dntknw:

4. Василь

Василь Well-Known Member

1) Справа не тільки в імені, а й в державі. Київська Русь розпалась, і русини втратили свою державу. Московія - це не Київська Русь, а зовсім інша держава.
    2) У кожного своя рідна мова. Відмовлятись від рідної мови нікому не треба.

• Подобається Подобається x 2
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тобто?

Якби я жив у 41 році і прийшли німці в моє село і я вирішив піти служити до них, давши клятву служити Вермахту і народу України, я би був патріотом?

А чому ні? Смію зауважити, що до 22 червня 41 року фашистська Німеччина була близьким другом і соратником СССР, то ми після Нюрбергу стали мудрі, а до того "фашизм" не було "ругатєльноє слово".

Фашизм став поганим лише тим, що випередив совєтів, які планували по всьому світі "підняти пролетаріат" і будувати комунізм.

Звідки у вас така впевненість?

Що таке націоналізм і чим він відрізняється від патріотизму?

Націоналізм - це той, хто любить людей такої національності, як він сам. Я люблю українців, то є зле?
    Чим зле, що поляк любить поляка, німець - німця, москаль - москаля?

Патріотизм трохи інше поняття. Патріотизм - це любов до своєї Батьківщини, до всіх, хто проживає на території України.

Що цікаво. Неможливо бути патріотом, не будучи в душі націоналістом. То є нон-сенс. Бо як можна любити Україну, не люблячи українців, що в ній живуть? Так само неможливо бути націоналістом, не будучи патріотом.

Є ще поняття нацизм, не тре плутати з націоналізмом. Нацизм - це коли свою націю ставлять вище інших.

Прикладом нацизму були німці, в ссср був скритий нацизм, який базувався не за нац. ознакою, а за ідеологічною. Построєніє т.з нового совєтского чєловєка, який вважався розумніший; свідоміший; моторніший; ніколи не здаваємийся ворогу; накривающий тілом амбразуру з кулеметом, що дає можливість йти в атаку; всєгда готовому - куда партія пошльот, всєгда готовому органам видати рідного тата (діагноз павліка морозова), релігія - опіум для народа, строім свєтлоє будущеє і т.д. і тому подібне...
    Та й ви самі знаєте, не сумніваюсь, що каже кодекс будівника комунізму читали....

Ні, VasMT, УПА мало свою державу у серці, а от ви про державу Україна, тризуб, жовтоблакитний прапор дізналися з в 91-м з газет.

Смію зауважити. В 1939 році наївні галичани стрічали Красну Армію з квітами, а в 41 році всі галичани знали, що то за чорт приїхав в Галичину, тому й ніхто служити не хтів.

Хоча ... не знаю... може б ви і йшли б служити в армію країни, яка відступаючи замордувала б скажімо вашого родича. Я б не йшов.

А закони були прості. Не хотів в колгосп - в Сибір, нарвав колосків - ростріл на місці, землю забрали, худобу забрали, замість Бога - Сталін.

Якби Вермахт робив такі ж безчинства, як енкаведе, тоді б воювали, а так...

А так... я вам розповідав про Кузнєцова. Ніхто не дивився, що він був німецьким офіцером. Вбив місцевого чоловіка, за два дні прийшли бандерівці - вбили нім. офіцера. Ніхто не знав, що він російський розвідник і ніхто не панькався що він нім. офіцер. Дуже показово, доречі.

Останнє редагування: 2 чер 2012
  6. VasMT

З Ваших відгуків про її, держави, інститути... Президента, Верховну раду, органів контролю, самоврядування тощо...
    Власне ми це і збираємось вияснити...
    Всіх? Садового, до прикладу, чи там Михальчишина Ви любите? :mocking:
    А що доброго в тому, що поляк вбивав поляка, німець - німця, українець - українця...? Це до чого віднесемо - до патріотизму чи націоналізму?

А Ви всіх любите, хто проживає на території України? І Садового? І Михальчишина?
    А націоналізм? Загляньте на гілку з жартами про бандерівців... Або послухайте особливо активних захисників. От і буде Вам зверхність...
    Ще в 1977 році мені потрапила в руки Велика Історія України, видана у Львові в 35-му році. Смію вважати, що і про Україну, і про її символи я дізнався багато раніше Вас...
    Миху, не узагальнюйте...
    Відповідно, жоден Ваш родич не мав відношення ні до УПА, ні до ОУН, ні до репресій, чинимих НКВС та радянською владою? Щож... Міф, про всенародність УПА розвінчано... :)))

Не буду заперечувати... Такі були закони... А зараз заборонили палити на зупинках. Гриби-ягоди збирати тільки в межах відведених норм. Пропонуєте йти до лісу?

---------- Додано в 20:18 ---------- Попередній допис був написаний в 20:15 ----------

Тобто є хороший окупант - з ним націоналісти співпрацюють, а є поганий окупант - з тим вони сопротівляются. Подвійна мораль...
    Не показово... Скоріше виключення, яке підтверджує правило...

7. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Добре, лиш не кажіть нікому, бо зачнут прапор Ідрицьков дивізії на хату чіпати.:)))

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

націоналізм - це любов до своєї нації, а не до Петра зокрема.

---------- Додано в 20:14 ---------- Попередній допис був написаний в 20:12 ----------

читаєм пункт 1.

---------- Додано в 20:14 ---------- Попередній допис був написаний в 20:14 ----------

не зрозумів риторики запитання?

А якщо один з них зрадник?

---------- Додано в 20:17 ---------- Попередній допис був написаний в 20:14 ----------

Мої пращури по маминій лінії не жили в ссср довший час, а по батьковій - операція Вісла.

---------- Додано в 20:19 ---------- Попередній допис був написаний в 20:17 ----------

і що? за це розстріл? Сибір?

---------- Додано в 20:20 ---------- Попередній допис був написаний в 20:19 ----------

Окупант є окупант.

Але ви дійсно праві. Окупанти є різні.

9. kitana

kitana Banned

Москаль - це національність?

10. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Дякую, проблювовсі.

Та мені взагалі якось до фені російська влада розстрілювала українців, чи російська оппозиція, немає там братів ніяких, поїдьте - подивлітьсє.

11. OldMan

OldMan Well-Known Member

Вытекает ли из этого, что равно невозможно заставить кого-либо, считающего себя украинцем, не считать себя украинцем?

---------- Додано в 02:50 ---------- Попередній допис був написаний в 02:46 ----------

Украинцы по самоопределению или украинцы по Вашему определению?

---------- Додано в 03:00 ---------- Попередній допис був написаний в 02:50 ----------

Тут как-то недоходчиво. Держава это государство.
    Какому существующему государству служили бендеровцы?

---------- Додано в 03:14 ---------- Попередній допис був написаний в 03:00 ----------

Как-то категорично.
    Я, например, не могу (и не хочу) любить всех-всех украинцев. Я не патриот?
    Например Вы не любите Анну Герман (Табачника, Чечетова etc), Вы не патриот?
    Т.е. уехавшие из Украины очень правильные украинцы не могут быть националистами?
    Или же вполне можно быть патриотом, сознательно покинув любимую родину?

---------- Додано в 03:17 ---------- Попередній допис був написаний в 03:14 ----------

Что пили? Как много? Чем закусывали?

12. Василь

Василь Well-Known Member

Про які розстріли йдеться?

---------- Додано в 09:24 ---------- Попередній допис був написаний в 09:20 ----------

Національне самовизначення є особистою справою людини.

13. VasMT

Але ж Петро є невід"ємною складовою цієї нації... Тобто любов повинна розповсюджуватись і на нього. Якщо звичайно ця "любов" чисто декларативна.
    А хто з них? Якщо припустимо зрадив, пішовши в услужіння до ворога, то це одне. А коли зрадив такого самого злочинця, яким був сам, та викривши злочинні плани чи вже скоєні злочини першого - то це інше...
    Миху, за це вже говорено-переговорено... Не про це мова... Не про "большевізм"
    Скоріше не окупанти різні, а таки подвійна мораль...
    Під час СССРу щось не було чути щомісячних страйків та мітингів, не зважаючи на кривавість режиму. Натомість за часів незалежності ці акції вже стали буденним явищем... Невже рідна влада незалежної країни гірша за криваву большевіцку? Парадокс...

14. Василь

Василь Well-Known Member

За моїм визначенням, українцем є той, хто сам себе визначає таким.

15. VasMT

Тобто походження не має значення? Як у Маяковського...?
    "Да будь я хоть негром преклонных годов,
    И то б, без унынья и лени,
    Я русский бы выучил только за то,
    Что им разговаривал Ленин!"

16. Василь

Василь Well-Known Member

Прочитайте європейську хартію про захист національних меншин! Там написано.

17. Rusyn

Rusyn Well-Known Member

Це близькі, але не тотожні поняття, які слід розрізняти.

Націоналісти прихватизували терміни "патріот", "патріотизм".

Мовляв лише вон и, націцоналісти, є справжніми патріотами своєї землі.

Патріот - це людина котра щиро вболіває за благополуччя та процвітання свого краю, про підняття авторитету своєї своєї країни, про відродження культури, традицій, мови і теде.
    Поняття патріот не обмежується лише ультра правими націоналістами, які як правило діяють не в інтересах всього народу, лиш окремо взятої частини людей, тай їх благі діла вельми сумнівні.

• Подобається Подобається x 2
  18. VasMT

Дякую... І Ви потрудіться... Бо я її вже і вздовж і поперек перечитав...

19. Василь

Василь Well-Known Member

Я помилився, не хартія, а конвенція:

20. Rusyn

Rusyn Well-Known Member

в росії, так.

За кордоногм вони повинні вчити мову того етносу серед якого проживають.

В Німеччині чи Англії, вони на своєму общепонятном не розмовляють.

Відповідна політика повинна бути і в Україні, особи які не володіють державною мовою не мають брати участі в громадсько-політичному житті суспільства.

---------- Додано в 12:11 ---------- Попередній допис був написаний в 11:09 ----------

Саме так:
    Євген Наконечний
    УКРАДЕНЕ ІМ'Я
    чому русини стали українцями
    http://exlibris.org.ua/nakonechny/

а де твій аватар? :)