Націоналізм vs патріотизм

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем VasMT, 30 тра 2012.

?

Просто віддайте свій голос

1. Патріотизм

8 голосів
    32,0%
  2. Націоналізм

3 голосів
    12,0%
  3. Патріотизм і націоналізм - синоніми

14 голосів
    56,0%
  1. Василь

Василь Well-Known Member

Я не знаю конкретних прикладів росіян, які утожсамлюють себе з українською нацією, тому ілюстрації зробити не зможу...

2. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Що не завадило Вам висловити припущення, що "... окремі росіяни за етнічним походження можуть утожсамити себе з українською нацією, також як і окремі етнічні українці - з російською. Отже до української нації належать лише ті українці чи неукраїнці за етнічним походженням, які добровільно утожсамлюють себе саме з українською нацією.".
    Давайте поки що без прикладів та ототожнень. Пофілософствуємо :)

3. Василь

Василь Well-Known Member

Я свою позицію вже висловив: нація - спільнота добровільности, а держава - влада примусу. Що тут філософствувати? Нація - не держава, держава - не нація ітд, ітп...

4. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Морочит голову просто. Тему створив аби заплутати, а не розібратисі.

5. VasMT

Тай питання стоїть інакше: націоналізм vs патріотизм...
    Теж не клеїться... Я і моя дружина належимо до нації А. Мої діти добровільно отримують принадежність до цієї нації? Зновуж таки я і моя дружина належимо до держави А, але наша дитина народилась на території держави В і має право на її громадянство, на рівні з громадянством держави А. Отримання громадянства в цьому випадку обсолютно добровільне.

• Подобається Подобається x 1
  6. Василь

Василь Well-Known Member

Громадянство добровільне, але виконання законів є наслідком примусу. Ми змушені дотримуватись законів, з якими не погоджуємось. А от змусити когось вважати себе українцем неможливо...

7. VasMT

Та із цим ніхто не сперечається... Мова про інше. Про патріотизм та націоналізм.
    Ось для прикладу теперішня наша Україна. Можна бути в ній зараз і патріотом і націоналістом одночасно?

8. Василь

Василь Well-Known Member

Можна. І що з того? Можна й не бути. Якщо український націоналіст є агентом ФСБ, наприклад...

9. VasMT

:))) Або BND, приємниці RSHA...

10. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Шо це, м...ть його, за маячня? Є приналежність до культурного середовища, воно й визначєє націю. Україна сі знаходит у впливі "русского мира", і нам потрібно йому протистоєти. Американському чи російському культурному середовищу ніхто не загрожує, в них немає потреби в націоналізмі.

11. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

А я бы прикрыл вообще подобные темы. Ладно, когда самцы перед своими курами выеживаются, так там мозгов нет. А тут даже если редкая самка залетит, так и то на блевотный рефлекс провоцирует.
    Идите, господа, подальше. Я не с вами. Мутные вы. Многие скользкие. И я дурак, иногда читаю.

---------- Додано в 18:46 ---------- Попередній допис був написаний в 18:45 ----------

Есть, господин Знаток.

12. Василь

Василь Well-Known Member

Тема про націоналізм є важливою, але сформульована вона дуже вузько. Для голосування зручно, а для обговорення не підходить. Можу додати ще запитання. Чи можуть всі українці стати націоналістами? Чи приведе націоналізм до демократії, чи до її деформації? Чи приведе націоналізм Україну до ЄС, чи, навпаки, до ізоляції? Зводити все до відношення націоналізму та патріотизму, на мою думку, є дуже вузькою перспективою.

13. VasMT

Спеціально для цього є гілка із відповідною назвою - Націоналізм. А ця гілка створена для спроб розрізнити чи об"єднати ці два поняття.

14. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Нет, господин Знаток

15. Василь

Василь Well-Known Member

В цьому розділі такої гілки я не зустрічав. Об'єднати націоналізм з патріотизмом - це не об'єднати два поняття. Якщо говорити про об'єднання партій, то партії патріотів в Україні немає. Я вважаю, що всі українці є патріотами, а от націоналісти є лише окремою партією. Скоріше за все націоналізм буде розколювати українців, а не об'єднувати. Всі українці не стануть націоналістами. Але специфіка ситуації в Україні є такою, що націоналізм є складовою частиною опозиції. А що буде, як регіонали програють вибори, гадати не буду. Знаю, що націоналістична романтика пройде і будуть конфлікти, в епіцентрі яких можуть виявитись якраз націоналісти. Взагалі, зростання націоналістичних настроїв в Європі є симптомом кризи та втрати перспективи. Тобто буде загострення конфліктів, але розпаду України не буде. Відтак, ні об'єднання, ні розкол, а період напруженої боротьби українців проти свавілля влади.

• Подобається Подобається x 2
  16. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Шось дуже якась опосередковано-млява точка зору. Україна всю свою історію боролася з Російов, і продовжить боротися.

17. Василь

Василь Well-Known Member

Як це боротись з Росією? Воювати? Ні. Альтернативою війни є торгівля. Але називати торгівлю боротьбою, то занадто...

18. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Так, дуже просто, ви шо, вчора сі народили? Починаючи з руйнування Січі і закінчуючи останніми законопроектами Януковича - якщо почєти перераховувати, то голова піде кругом.

19. Василь

Василь Well-Known Member

Цікаво! Ви законопроекти Януковича називаєте Росією? Це боротьба з владою, а не з Росією!

Останнє редагування: 1 чер 2012
    • Подобається Подобається x 3
  20. Saszko

Saszko Well-Known Member

В Америці не дали б. Посміхнулися б привітно.

а де твій аватар? :)