Передусім на газі. Та вже не перший рік. В 90-тих коштувал біля 0,5 зл. за м3, нині десь 2,20... А ще доведеться економити на воді. В нас платиться разом воду+канализацію, при чому стічні води дорожши ніж чиста питна вода (десь 60%/ 40% )–а очищання стічних вод коштує... В нас муніципальні водні підприємства рахують так – скільки береш чисту– стільки віддаеш стічну воду. Це можна ще трохи зекономити, якщо дехто огород поливає – можна другий водний лічильник замонтувати.
а ви цілу окрему гілку про супермаркети прочитайте - багато цікавого і парадоксального дізнаєтеся про ціни
Також стараюся економити на всьому де тільки можна, бо криза таки трохи притиснула. Всі забаганки і розваги вже давно прикрутив. Пересів на трамвай, потепліє буду трохи ходити пішки. Стараюся купувати тільки саме необхідне і там де дешевше. Список можна писати й писати... От хіба зараз не економлю на лікарства, але однаково шукаю де найдешевше
Ну, не порівнюйте в цьому плані Україну і Америку. Мої батьки заробляють разом десь 4.000 грн на місяць, а стипендії у мене зараз немає. Так що витрачати доводиться усе.
при всьому бажанні мені ну ніяк не вдається економити, і при тому ми (наша сім'я) не живе на "широку ногу", я тут сіла рахувати...волося на голові дибки встає...тільки на одні памперси щотижня іде 60 грн...добре, що хоч дитинка цицю їсть, ато ще б на харчі дитячі тратила декілька сотень бакінських
на розвагах, лахах, їжі. їм тепер тільки дома. зрештою економлю як усі. гроші треба витрачати раціонально) але, як писав Тим22, дружину не контролюю
почала економити на їжі - тобто баунті, снікерсів, ітп шоколадок, десертів вже не скуповую одяг - вишуковую якісне і недороге...деколи навіть получається ще на ксероксному студентському матеріалі - ксерокс і прінтер в одному купила.. диски, книжки раніше купляла - зараз все з нету стягую, що можливо... відпочинок і розваги - ну на таке не так вже багато часу та й є якісь свої границі витрат... тому якось особливо себе обмежувати не приходиться..
ні на чому не економлю... просто переосмислюю цінності. так набагото простіше. не "хочу, але не можу дозволити..", а "не треба і не хочу". з лікарів за останні декілька років був лише в стоматолога, попав 300 грн. )). таблеток взагалі не вживаю. на мінімальні-необхідні речі собі заробляю, а все решта... незалежність від грошей, навіть часткова, приносить грандіозне задоволення!.. в рази більше ніж їх витрачання.
Економити... Мабуть, краще таки раціонально витрачати. Без "глупостів" обходитися.Тримати в голові "стоп". Можна також і в гаманці - картку з написом "А воно мені треба?" Я б задоволенням економила на комунальних. Бо та витрата мене нервує страшне. Взагалі, на мою думку саме час більше заробляти. Шукати додаткові можливості. Ще що... Курити таки кину.
Оптимізував витрати на їжу, майже не купую пива, повідключав зайві послуги на мобілі. Найближчим часом придбаю енергозберігаючі лампи.
Рибцю, я і не пробую порівнювати. Просто відповіла на запитання, поставлене автором гілочки. Як я жила у Львові, то і без кризи економила на всьому.
Движение - жизнь ! /особенно в сторону Львова/ И чтобы не совсем офтоп. Пришлось отказаться от некоторых идей по покупке всяких электронных прибамбасов для компа и для машины. И иногда с некоторым беспокойством слежу за сайтом "ЮТов", как там у них дела с ценообразованием на львовские рейсы )
Цікаво, а от на чому економити, якщо і так грошима не розкидався? Особливо коли доходи зменшились вдвоє, а то і більше
Так в том то и дело, что везде разом стало невесело. Например, если до кризиса мне как строителю-проектировщику приходилось чуть ли не отбиваться от предложений дополнительной работы - какой нить проектик сбацать, ибо все хотели что то строить, от гипермаркета до коттеджика - то теперь не просто такую подработку найти. И такая фигня практически у всех отраслей, кроме, наверное, пищепрома - ибо кушать хоцца всегда, невзирая ни на какие кризисы. Ну и трошки философии... Так что остается расчитывать на тов. Б. Обаму, что выведет он американскую экономику из кризиса, нефть подорожает и все будет хорошо. Есть, правда, намного более здравый вариант - модернизация и поддержка собственного реального производства, но что то подсказывает мне, что этим вариантом вряд ли воспользуются...
Не можу собі дозволити ще більше економити. Мені здається, що і так досить економно живу. Тому мушу більше заробляти. але інша вже тема...