Мовні оффтопи

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Dzeko, 13 жов 2010.

1. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Так у вас державний муж Формулу-1 вдома сі дивит? Тоді нема питань.

Насправді просто можна взяти і Франка, і Шевченка - і там через кожні 2 слова такі суперечливі слова. Може москалі їх в нас стибзили, які все решту, не знаю, треба розбиратися. Але яка різниця, якщо їм чисто українські аналоги вже є давно.

2. Rozenkranz

Rozenkranz Well-Known Member

какие интересные у людей проблемы :)

• Подобається Подобається x 2
  3. zherech

zherech Well-Known Member

И виноваты как всегда москали:)

• Подобається Подобається x 1
  4. morze

morze Well-Known Member

Ой москаля вмить видно навіть по клавіатурі! Завжди було проблемою для російськомовних буква А!!! навіть печатні машинки минулого століття завжди робили опечатку!

5. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Dzeko, пригадую у мого сусіда років так 25 тому була платівка з весільними піснями, і була там така "Мала я мужа пияка". Слово цілком має право на життя.

---------- Додано в 23:17 ---------- Попередній допис був написаний в 23:12 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=SpbS7uoX3pY

6. kitana

kitana Banned

От один західноукраїнець був в Одесі, і в кафе попросив "філіжанку кави".
    Офіціант спочатку соображал... потім перепитав "Вам чашку кофе?"

Так той зробив висновок, що одесити українську мову не розуміють.

Але я, наприклад, цього слова - філіжанка - ніде не чула окрім західної України.
    у поляків - filiżanka
    у хорватів - fildžan
    А взагалі, то слово турецьке. filcan (філджан).

Що цікаво, його ще Котляревський використовував, тож до львівській говірки нібито і не віднесеш, але в центральній і східній Україні його не часто мовлять.
    Чи я не права?

7. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

"Філіжанка кави" а не "кружка помиїв"

8. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Одесское вообще супер: вам свежее или разогреть?

9. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Для мене це русизм просто і все. Як і всі решту, що я описав. Навіщо 2 комплекта визначень?
    Колись державний муж (князь) сидів на престолі, а в нього була дружина - військо бородатих дядьків. Трохи змінилися і часи, і мова прогресує з часом.

10. Sirko

Sirko Well-Known Member

Мова змінюється, безперечно, але це не підстава відсікати все застаріле, а тим паче відрікатися від нього, ніби воно вже не наше, а чиєсь чуже.

А чому ні, воно їсти не просить. Ну й наостанок: муж

11. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Та фігня це все. Беру перший ліпший вірш Франка і виділяю такі суперечливі слова:

Гримить

Гримить! Благодатна пора наступає,
    Природу розкішная дрож пронимає,
    Жде спрагла земля плодотворної зливи,
    І вітер над нею гуляє бурхливий,
    І з заходу темная хмара летить -
    Гримить!
    Гримить! Тайна дрож пронимає народи,-
    Мабуть, благодатная хвиля надходить...
    Мільйони чекають щасливої зміни,
    Ті хмари - плідної будущини тіни,
    Що людськість, мов красна весна, обновить...
    Гримить!

Оце яєкщо замінити невиділені слова на російські - то вийде вірш російською мовою. При чому "плодотворної" і "плідної" - одне й те саме, раз неправильно, раз правильно. Цю фразеологію часів формування імперій треба залишити в минулому. Або говорити на мові Києвської Русі, тоді буде все логічно і правильно.

12. Dzintars

Dzintars Well-Known Member

А Ви не думаєте, що тоді, коли писав Франко, українська мова виглядала інакше, ніж у наш час?

• Подобається Подобається x 3
  13. Rozenkranz

Rozenkranz Well-Known Member

В том то и дело, но вектор "розвитка" выбрали на полное отличие от русского. Заменив на польский, либо околопольский суржик.
    Русский язык аналогично за 100 лет изменился, убрав эту модернизацию хотя бы за такой промежуток времени в обоих языках они ещё более схожи, что уж там говорить о более давних временах.

14. tropico

tropico Well-Known Member

Феєричний брєд.

15. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

Та який же то суржик? Ви що? Це ж справжнісенька українська мова. Нічого ви не тямите у ковбасних обрізках )))

16. Sirko

Sirko Well-Known Member

Всі наведені слова, крім пронимати, досі є в словниках. Я не те щоб сліпий фанат словників, але з питанням, є слово чи нема, краще вже звертатися до словників, ніж орієнтуватися на кожне індивідуальне "а мені здається, що..." Ніхто з нас не володіє українською повною мірою, словниковий запас кожного індивідуальний. Якщо в мовленні окремої людини нема якогось слова, це не означає, що його не може бути в принципі.

• Подобається Подобається x 2
  17. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Думаю, хіба я не те саме пишу? Ви не читаєте що я пишу?

18. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

А вам не набридли , нормуль?

19. Templar

Templar Дуже важлива персона

Ні, не надоїли, ібо не заходжу в політичні теми.

20. iso

iso Well-Known Member

А критерії "чисто українських аналогів" можна? Бо:
    усі названі Вами слова вживаються в українській мові, в т.ч словнику нет. Якісь рідше, якісь частіше. А щодо МУЖ - куди вже "українськіше?" :) Як і дружина...

а де твій аватар? :)