Мовне питання Донецкий погляд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КРС, 19 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. zenyk

zenyk Well-Known Member

Відповідь: Мовне питання Донецкий погляд

ні - це визначення патріотизму, і не має жодного відношення до Вашого етнічного походження, про яке Ви постійно наголошуєте....

2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я, пан zenyk, совершенно не пытаюсь так вывернуться, чтобы кому-то (или - многим!) понравиться. Мне, по большому счету, нравлюсь я со своим происхождением и языком - или не нравлюсь - по цимбалах :) Я - не барышня на выдане :D
    Но это совершенно не отменяет моего желания достойно жить в своей стране.И одно из достоинств хорошей жизни - родной язык....

3. zenyk

zenyk Well-Known Member

звичайно, що не "баришня"! а я про Ваші принади Вас і не запитую!
    Я Вас запитую навіть не для того щоб Ви мені сподобались. Я лиш намагаюсь встановити єдине визначення патріотизму і з'ясувати чи включає поняття патріотизм - поняття націоналізм?
    чи, можливо націоналізм є більш ширшим поняттям ніж патріотизм. І тільки тоді ми зможемо порозумітись, коли будемо говорити на одну тему, зрозумілими для нас поняттями.
    А не так як в нас зараз вдалось: Ви спочатку говорите про етнічне поняття українскості, до якої, природньо, Ви не можете належати, в силу свого походження, а п. Степанич говорить про українськість - в патріотичному розумінні, до якої дійсно належить кожен громадянин України незалежно від національності.

З огляду на це - я і зробив висновок, що Ваші національні почуття перевершують, або як мінімум відділяються від патріотичних почуттів.

...але Ви тут же, чомусь, почали говорити вже не про свою національність - росіянин, а про свій патріотизм - любов до країни в якій живете - України...

давайте таки визначимо точніше тему розмови в сенсі мовного питання: патріотизм чи націоналізм?

4. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Опять 25!!!Ну скажіть ,будьласка, коли і хто саме ВАС ЗМУШУВАВ розмовляти українською?!!!Може я якось не з тими людьми спілкуюся?А за роботою я спілкувався з вели-и-икою кількістю народу і на сході, і на заході,і на півдні, і на півночі, і навіть у центрі України.І ніде ніхто нічого подібного.І не тому, що я добре володію мовою, бо у побуті,за звичай, я спілкуюся російською...

• Подобається Подобається x 1
  5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Аналогічно!

6. Дальневосточник

Давайте попробуем....
    Я думаю так - патриотизм - это прежде всего любовь к своей Родине, а уже потом все остальное.Национализм - это любовь к своей нации (происхождение!) - а уже потом - все остальное. зачастую эти понятия не противопостовляются - просто в многонациональной стране понятия не совпадают...

7. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Согласен (хоть меня и не спрашивают;) )! Только вот любовь... уж больно абстрактно...

8. Дальневосточник

Вот именно! А в школах - русский иностранный...Это на Луганщине!!!! А в лекарствах - все на одном языке - и не на русском...А спрвка у нотариуса - на каком??? Это называется - не заставляют? А что тогда? Напомню - ветка "Мовне питання Донецкий погляд" - а здесь русский - основной язык....

9. zenyk

zenyk Well-Known Member

це називається - створюється сприятливе середовище для вивчення державної мови!

10. І.Павлович

Якщо,як Ви дописували,українською не розмовляють,але розуміють, то у чому справа?А Луганщина, не Луганщина - це частина УКРАЇНИ, і російська(як і польська,угорська,чеська і т .і.) є тепер мовою іноземною.Хоча більше, мабуть, підходить російське слово "иностранная"(від "страна").Згідно конвенції, Ви маєте право самостійно створювати учбові заклади з будь-якою мовою навчання (у Києві є єврейська школа з викладанням на івриті чи ідіші,точно не знаю).До речі, Росія, як зацікавлена сторона, має право спонсорувати такі школи.Єдина вимога - обов"язкове вивчення української мови.

11. Дальневосточник

путем уничтожения родного на этой территории языка?
    Я где-то это оспаривал? Конечно - Украина, и не что иное!!!!!Я ведь о другом - о родном на Луганщине языке. И о его дальнейшей жизни здесь. И о Хартии - если мы ее ратифицировали - почему не даем использовать?Может потому, что у нас родной язык части населения искусственно делают иностранным. Зачем? Я внятного ответа не вижу.Скорей всего - в виде мести России - за многовековые обиды. Только ради этой мести готовы унизить миллионы своих сограждан...
    Сумно, брати!

Додано через 3 хвилини
    Возможно, из-за слишком большой многозначности в русском языке слова "любовь"...В украинском есть слова - синонимы любов и кохання.При всей видимой тождественности они несут разную смысловую нагрузку.Я бы никогда не написал "Патрiотизм - це кохання до Батькiвщини...."

12. zenyk

zenyk Well-Known Member

Ви трохи з Луганська виїдьте, виїдьте: по районах, по селах - послухайте якою мовою спілкуються люди, а потім будете стверджувати про "територіальну рідність мови"

13. Дальневосточник

Вынужден Вас огорчить - по роду работы я бываю достаточно регулярно в области - в самых разных местах - и естественно общаюсь с людьми. Так что Ваш тезис - не катит.На юге области - как и в центре - украинского языка, к сожалению, не услышать. На севере области - где в основном сельское хозяйство - действительно разговаривают на достаточно причудливой смеси украинского и русского - почему-то называемом некоторыми "суржиком"...Да вот только проживает там едва-ли десятая часть населения....При этом скажу - далеко не все и там говорят на суржике. Так что я знаю, что и как на моей малой родине...
    P.S. я сторонник проведения референдумов территориальными громадами - по применению Хартии на территории проживания громады. Вот будет точный и демократический ответ - и не надо будет никуда ездить.

14. І.Павлович

Я на цих виборах не підтримав ні "помаранчевих", ні "біло-блакитних" з багатьох причин.Але одною з них є те, що спекулюючи на мові ЖОДНА з партій не внесла до передвиборчої програми пункту про втілення в життя нібито ратифікованої Хартії про мови нацменшин.Те, що я писав про школи, там теж є.

15. Ома

Ома Дуже важлива персона

Вы шутите? Как заставить людей в быту говорить на другом языке, если они этого не хотят?
    Вы не задумывались, зачем евреи (о которых у нас целая ветка и никто не может дать ответ, почему они успешнее остальных) возродили свой язык, когда создали государство? Хочешь жить в Израиле - должен знать язык.
    Нет, неправильно ставите вопрос - переехал в Испанию - выучил испанский язык.

16. Дальневосточник

Когда Ваш внук не сможет написать простого предложения по русски - тогда Вы поймете, о чем я?Русский на Луганщине - не ИНОСТРАННЫЙ.
    Божеж мой! Да я никуда не приезжал - я, мои родители, родители моих родителей жили тут.И говорили на русском языке (за исключением бабцi - спасибо zenik'у - он напомнил!). И жили они начиная с Российской империи - и до независимой Украины. И теперь Вы предлагаете - хочешь жить тут - забудь русский????? Чудное предложение....

17. І.Павлович

А чому народні обранці з тої таки Луганщини у більшості своїй замість боротьби за втілення в життя Хартії піднімають на щит однозначно не прийнятне гасло "Второй государственный!"?Може тому, що саме їм,головним боротьбистам, це не потрібно? У вирі мовної боротьби легше рибку піймати...І створення образу страшного галичанина це те ж саме, що з іншої сторони страшного москаля - все рибка,рибка...Хоча "страшний москаль" все ж таки мусується на олімпі рідше...
    На 14:13 : Уважніше читайте мої дописи. Забувати ніхто не вимагає.

18. zenyk

zenyk Well-Known Member

Ви своє суб'єктивне враження порівняйте з цифрами:
    "Розподіл населення Луганської області по найбільш численних національностях"

українці 1472,4 тис.осіб 58,0%
    росіяни 991,8 тис.осіб 39,0 %

http://www.ukrcensus.gov.ua/results/general/nationality/lugansk/

19. Дальневосточник

Приняли. Только секретариат Президента через суд отменил - поскольку "нет закона о применении Хартии в Украине"....
    Я - хоть убей - не пойму - что это такое - Закон о применении...Это снова - тут играем, а тут - нет?

Додано через 1 хвилину
    И что из того? Я 100 раз уже писал - с какого такого переляку решили, что украинец по происхождению не может быть русскоговорящим (т.е. - родной язык - русский!)
    P.S. впрочем, и о "достоверности" переписи я тоже писал...

20. Ома

Ома Дуже важлива персона

Вы невнимательно читаете оппонентов. Вам хотят донести - хочешь жить здесь - выучи украинский. Зачем забывать русский?
    Если в семье будут говорить по русски, то ваши внуки тоже будут говорить по русски.

• Подобається Подобається x 3
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)