Мовне питання Донецкий погляд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КРС, 19 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Мовне питання Донецкий погляд

:D

У-у-у... як усе запущено!:8: От і результат виховання молоді у сучасній Україні бачимо.

2. Ома

Ома Дуже важлива персона

Якщо б усі цікавилися історією інших міст, і ніхто б не ліз із своїми коментарями де і які пам'ятники ставити та ін. А то просто "страна савєтов".

3. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

напевно таки це ваше уявлення про сучасний Донбас. Бо є у мене знайомий - з Донбасу - повоєнні роки народження.... Стверджує, що українська у нього рідна від народження....
    --
    Може, ви щось пропустили? може - Донбас - це не тільки Донецьк, а й прилеглі села? Може, не тільки росіяни освоювали тоді ті території?
    --
    Цікаво спостерігати культуру побуту на стику трьох кордонів - російського, українського та білоруського...
    Український (то східняншина) - хороші "глухі" паркани, помальовані з візерунком (то не різьба - просто візерунок), іноді - не однотонно мальовані, а з якимись розписами. Дерева в садку з акуратними кронами, побілені (ну, той метр від землі - вапном - причому побілка явно цьогорічна)
    Хатки - зграбні, побілені, з гарними фіранками, у кого є "ставні" (свідомо по російськи - щоб російське "інтуїтивне розуміння" української не перекрутило зміст) - так теж і помальовані, і рівні (не перекошені)
    Білорусія - все те саме, тільки паркан зазвичай - штахетний, але рівний. Садок - теж доглянутий/в порядку. Подвір'я (через штахетник видно) - чисте і акуратне. Будинки зграбні, теж свіжобілені ;) - ну зовсім така собі майже ідилія з підручника "рідний край"
    Росія - де-не-де видно залишки парканів. По деяких хатах видно, що їх колись білили... в садочках - бєрьози....
    ==
    Але - це враження з тих місць, де кордони поруч... може, воно так співпало...
    Але завжди згадую - саме так виглядав би Радянський Союз, якщо б Горбачов по хорошій радянській традиції правив до смерті ;)

4. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Правильно говорит - в послевоенные годы массово приезжали на Донбасс молодые люди с Западной Украины - разве это Вам не известно? Они оказавшись в русскоязычной среде - и теперь их дети и внуки в большинстве своем тоже - русскоговорящие - на форуме уже выступали в их защиту... А села...Да вот - рядом с Луганском - Славяносербск, город основаный сербами, бежавшими от турок....О немцах и англичанах - не буду, уже писал...
    О заборах - тоже не все так однозначно - скажем в Краматорске - штакетники...Я приехал в 78-ом году туда на практику - и немало был удивлен этому :) Как и тому, что в протекавшей через НКМЗ и металлургический завод речушке Торец водятся раки...и в больших количествах...И благодаря штакетникам - нам удавалось добыть немного укропа - для варки раков... :)

5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Що є то є. Дійсно, росіяни якісь ... ну... безшабашні, чи що. І російські села теж дуже відрізняються від українських у цьому плані. Про Білорусію не знаю - не бував.

6. Ома

Ома Дуже важлива персона

Так, у селах розмовляють українською, але подивіться скільки у Донбасі сільського населення у процентному співвідношенні. Одне місто практично переходить в інше.

7. afterstep

урбанізація. Співвідношення довоєнне/повоєнне міське/сільське населення - сильно змінилося.
    Таке враження, що всі ті повоєнні роки розмножувалося тільки російське населення в містах...

8. Ома

Ома Дуже важлива персона

Ви жили при Союзі?
    Перефразуючи те, що було сказано на гілці про рогулів "вони (ті, хто приїхали до міста) прийняли міську культуру".

9. afterstep

рагулі - то ті, що приїхавши до міста, покинули сільську культуру і так і не прийняли міську.
    стосовно "жив при союзі" - хіба ж то життя?

10. Ома

Ома Дуже важлива персона

Тоді Вам би було зрозуміло, чому так сталося,що "Таке враження, що всі ті повоєнні роки розмножувалося тільки російське населення в містах... "

11. Дальневосточник

Я недавно гостил у сестры - на Троещине...Так в ее доме большинство жителей говорят на галицийском диалекте (объяснения сестры этому диковинному украинскому) - скажем, меня совершенно поставила в тупик фраза одной женщины - подружке в лифте - "ми поїли зупу...." Спросить - что поели? - совершенно неудобно....Но вот чего я не заметил - так это стремления "руссифицироваться" (в этой ветке неоднократно вспоминали именно Киев в контексте -"говорите по русски")... Людей, говорящих по украински на улицах, в кафе и магазинах - просто очень много.Для людей, живущих в украиноговорящей среде это может и не так заметно...

12. afterstep

я ж не заперечую - мені й без того зрозуміло, і роль Щербицького я теж ніколи не применшував ;)

Додано через 3 хвилини
    і забули вказати, що громадська думка киян про Троєщину - ... скажімо, нижче плінтуса ;)
    "Краще Бровари, ніж Троєщина" - так?
    і щоб аж стільки галичан в Києві, щоб аж на цілий район - ну, тут ви троха теє ;) ну, видали бажане за дійсне, чи як?

13. Ома

Ома Дуже важлива персона

На мой взгляд, особой "языковой проблемы" просто нет.

14. Дальневосточник

Узнать за несколько дней мнение горожан о районе их города...Я - не фонд "общественное мнение" :)
    "....Так в ее доме большинство жителей...." читайте повнимательнее :)
    И - скажите - шож это за такое блюдо - "зупа" ?

15. afterstep

та ну - перестаньте ;) тут більше сотні сторінок присв'ячено проблемам "насільствєннай украінізациі" - причому в основному, якщо вірити профілям користувачів - це проблема Одеси та південного сходу України ;)
    ==
    Дійсно - у Львові такої проблеми немає ;) - але оскільки форум львівський - панове з вказаних місць прийшли нам очі відкрити, просвітити - мовляв, не просто така проблема є - а потягне на цілу братовбивчу війну "СХІД/ЗАХІД РАЗОМ, в одній могилі" ;)
    Ви не полінуйтеся відповідні гілки пролистати ;)

Додано через 1 хвилину
    "Борщ без курки - то є зупа,
    хлоп без вусів - то є дупа"
    Якщо точно перекладати на російську - мало би бути "щи", але оскільки я їв і те, і те - то зупа - таки повноцінний суп, але без м'ясива.

• Подобається Подобається x 1
  16. Дальневосточник

Мне - не весело...Я помню, что одним из поводов конфликта в Приднестровье был язык....Лучше - обсуждать и приходить к общему мнению, чем воевать. Я надеюсь, что немногочисленные представители Востока Украины все же заронили в Вас мысль, что не все так гладко с языками в Украине...Переиначивая название программы BBC - "глядя из Луганска"....
    Спасибо! Теперь буду знать!

17. zenyk

zenyk Well-Known Member

Ви ж казали - що бабця українською розмовляла?....

Додано через 6 хвилин

по вашому: "пєрвоє"! :D :D :D

Додано через 9 хвилин
    а капусняк тоді як перекласти?

18. Дальневосточник

За вопрос про "бабцю" +10 :)
    Хай царствує!
    Скажите, пан zenyk, а во Львове по украински - только украинцы говорят?
    Или сформулирую немного иначе - если говоришь по украински = украинец? А если по русски = .....? :)

Додано через 1 хвилину
    по нашему - постный борщ. :)
    Бабушка моя делала такой - язык проглотишь.... :)

19. afterstep

і до чого то привело - не нагадаєте? - то я вам повім ;)
    Були проти молдавського? - так тепер самостійно молодь вивчає - бо в Придністров'ї перспектив (крім спитися) - нуль... Вчать і стараються поступати в Кишинів....
    А інша частина - особливо якщо є українська родина - вчать українську та англійську - і стараються влаштуватися на Україні...
    --
    І вже ніхто не вимагає "єдінава магучєва"....
    Хоча в побуті - навіть в "новітніх посьолках" - ніхто нікому не бив пику ні за молдавську, ні за українську, ні за російську...
    А після конфлікту - особливо старші - дивувалися: "і що то за дурь з генералом Лєбєдєвим на нас найшла?"
    Але то - враження з "глубінки" - Тірасполь - то зовсім інше - то "сталіца сільського типу"
    http://www.rg.ru/2007/05/24/pridnestrovie.html
    Додано через 2 хвилини
    хоч і не до мене запитання...
    У Львові переважна більшість говорить як їм ситуативно зручно... Українці - російською, росіяни - вишуканою "рафінованою" українською, з поляками - стараються польською - навіть якщо ламаною....
    ==
    Ви навряд чи зрозумієте "мовне питання по-львівськи" ;)
    Тобто всі ці дискусії на форумі для львів'ян, що не в курсі цих "кілометрів" суперечки - видадуться просто бздурою ;)

• Подобається Подобається x 1
  20. Ома

Ома Дуже важлива персона

Полностью поддерживаю, так оно и есть.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)