Мовне питання Донецкий погляд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КРС, 19 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Bogun

Bogun Well-Known Member

Відповідь: Мовне питання Донецкий погляд

Просто республіки входять до речі 21. За старою звичкою про Крим пишу. Ось стаття http://ru.wikipedia.org/wiki/Административно-территориальное_деление_России

Але треба згодитися з тезою, що суто калмицьких чи якутських шкіл не існує. В цих школах, крім калмицької мови та літератури, а можливо історії уроки на цій мові не ведуться.

Надайте мені будь-ласка підручник на будь-якій з цих мов, наприклад з хімії, фізики, геометрії, алгебри чи економіки. Чи існують вони... Крім татарської про цю мову окрема розмова.

За цим принципом, в тих школах де викладають російську мову і російську літературу можна вважати російськими :). Тому я це вважаю мовним мінімумом в Росії.

2. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Ну вот Читатель ответил со ссылкой и теперь сразу калмицької мовой та літературой обеспокоились. :)

3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Never say never :)

4. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

ТУТ гілочка про мови... :)

5. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

М..да...однако.... какие пробелы у Вас в знании истории..Народов СССР,а щас РФ...:no:
    ВСЕ предметы в национальных школах..с первого по 10-й класс ведутся исключительно на национальном языке автономной республики!!!
    Даже учебники по русскому языку и литературе..имеют аннотоацию на национальном языке!!!
    Так же..как это было на Украине во времена СССР!
    Учебники искать не буду..расскажу,то что сам видел:
    В 1971 году я поступил в Пермский Политехнический институт.
    Для всех был приемный экзамен письменно по литературе и русскому языку т.н сочинение.А для выпускников национальных школ...был диктант по русскому языку...У нас в группе был один пацан...коми-пермяк по национальности...так он целый год учил русский язык после поступления...и все номано выучил...т.е.в школе ВСЕ предметы были на коми-пермяцком языке!!
    Несколько слов...о калмыцком языке.....обратите внимнеие...что это не в Калмыкие..а в Астраханской области..
    Блин...тут даже...временно забаненый Шрек писал...что в школе они учили..и русский язык и украинский..а все остальные предметы были на
    украинском языке...
    И так было везде!Во всех республиках..во всех автономных республиках!
    П.С.Я не удивлюсь...если учебники (технические :геометрия,химия,физика,и тд.)...для татарских школ Украины..... печатаются в РФ......:no:

6. no_coment

no_coment Well-Known Member

Чудовий пост!
    Але... справа в тім, що знача кількість українських "аборігенів" (корінні мешканці певної території) на сході нашої країни, принайми останніх років 300 (!!), вважають російську - рідної мовою! В чім тоді питання? В тім, що "інша" частина України вважає рідною мовою українську як більш "правильну" і тому має право обмежувати використання іншої "неправильної" ;) ?

Такі "спадкові проблеми" в розвинутих державах вирішуються наданням певних статусів "другим" мовам.

І ще! треба, нарешті, довести до відома громадян, що, на практиці, "друга" мова зобов'язує їх (обидві) знати виключно державних службовців, в той час коли пересічний громадянин, має право користуватися власною рідною мовою без усіляких обмежень!

Власно тому, наразі, дивним виглядає коли один "неук" пише заяву з помилками та словником, в той час коли інший "неук" прагне її прочитати таким же чином (зі словником)!!!
    Політики ніколи б не "піднімали" мовне питання якби воно насправді не хвилювало пересічних громадян у власних регіонах. Якби українську (як незалежність України) сприйняли скрізь однаково (як визволення від тотального російського тиску) то б і питання по статус іншої мови ніколи б і не виникало!

• Подобається Подобається x 1
  7. zenyk

zenyk Well-Known Member

......тобто Ви намагаєтесь сказати, що замість того щоб таки навчити "неуків" краще надати їм право залишатись "неуками" і надалі?.....

....не згідний з Вами....такі принципи дуже скоро зможуть нас відкинути до кам'яного віку!...

Я категорично проти спонукати неукам! Дорогу освідченим людям!

8. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Вероятно..здесь речь идет о людях...которым за 50 ....:cowboy:
    НУ зачем же так..категорично??????:no:
    :y:
    Отлично сказано!Отлично!!!:y:
    Так и было при СССР...не хотел калмык учить русский язык...ну фиг с ним...общеобразовательную школу закончил..так сказать обязаловку и ладушки...иди пасти овечек..по Калмыкии...никто тебя не будет заставлять учить русский язык...а если обратишься в госорганы...тебе по калмыцки..все обьяснят!

9. шахрай

шахрай Well-Known Member

Заключим пари?

10. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Я зрозумів no_coment-а так, що російськомовний пересічний громадянин ("неук" в українській мові) вимушений писати із словником, а інший "неук" (російськомовний чиновник) потім читає її ж зі словником. Якщо я зрозумів правильно, то другого "неука" потрібно гнати з державної служби. А перший не є "неуком"... поки не стане держслужбовцем.;)

• Подобається Подобається x 5
  11. no_coment

• Подобається Подобається x 1
  12. levandivka

Від деяких ОСВІЧЕНИХ людей чув правило 3Д: Дай Дурню Дорогу! :)

13. no_coment

Будемо вважати, що так!

Умови знання державної мови можуть бути застосовані виключно при прийнятті на державну службу (або при вирішенні питання надання громадянства). В нашому випадку всі ті, хто вважає рідною мовою "російську", живуть на цій теріторіїї декілька сот (!!!) років, тому, за перепрошенням, вони НЕ менші українці як і всі решта громадян нашої держави!

А як відомо, "народні депутати" - є саме обраними представниками народу який і є єдиним джерелом влади в Україні. Почуйте та поважайте волю власного народу http://www.narodnapravda.com.ua/politics/4647049979436/!

P.S. "....Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування...." (Ст.5 Конституції України)

14. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ого!!! І деж це плем"я довгожителів живе? Я щось нічого не чув про їх існування. Декілька сот років!

15. no_coment

16. Дальневосточник

Луганщина.

17. levandivka

пішов, глянув:
    Сьома Аппатов? :)

18. no_coment

а Ви антисиміт :ninja: ?

19. zenyk

zenyk Well-Known Member

....нічо собі....книга рекордів Гінеса - відпочиває.....а я думав найстаршій людині світу було трохи більше 100 років....

20. Дальневосточник

Люди, живущие на территории более сотен лет - и люди, живущие более сотни лет - разные понятия... А то по Вашему изумлению можно сделать вывод, что Львовщина заселилась лет 30 назад, а до того там были пустыри и леса :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)