Мовне питання Донецкий погляд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем КРС, 19 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Мовне питання Донецкий погляд

а чому "ренат"?..
    якщо "ринат"?....
    чи це якийсь інших ахметов?...

2. Городецький

Городецький Well-Known Member

Введення російської, як другої державної/офіційної/регіональної зведе нанівець всі кволі намагання зберегти українську, принаймні на Сході. Якщо зможете довести зворотнє - буду вдячний.

• Подобається Подобається x 2
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Вот, кстати, Донецкий взгляд на языки:
    в самом центре города отремонтировали почтовое отделение - только что ходил обедать - увдел после снятия лесов...Красиво, богато...
    Особенно понравились огромные синие буквы на фасаде - слева ПОШТА, справа - POST.... Ну я понимаю - госучреждение, госязык, права, наконец, украиномовных в Луганске...НО POST!!!!В городе, где подавляющее большинство людей говорит по русски - вывеска на госучреждении - на английском....Вот это и есть государственная политика - а совсем не то, что нам говорят государственные мужи.
    "... по делам их узнаете их..."

4. Дальневосточник

Давайте отбросим эту интеллигентщину - пишите уже открыто:
    -заставить восточные области Украины и Крым перейти на украинский язык, используя для этого весь наличный аппарат государственного принуждения.

5. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Не змусити, а дати зрозуміти: не знатимеш на певному рівні державної мови - ніколи не отримаєш певної посади.
    І тільки.
    Ось заходить іноді на наш форум Ukrainietis з Литви.
    Державну мову знає як рідну (навіть здивувався, коли його перепитали, чи це необхідно) і не почувається "утиснутим".
    А українською пише набагато краще деяких присутніх тут резидентів.

• Подобається Подобається x 1
  6. Дядя Ваня

Дядя Ваня Well-Known Member

Да, это "прикол"! В городе говорят по-русски, а вывески... на двух других языках. Нет, не подумайте что я против. Можно безусловно написать по-английски для дальних иностранцев, по-украински НУЖНО написать, но и по-русски ведь тоже НУЖНО!

7. Дальневосточник

Мы с Вами пишем про одно и тоже - чиновники ДОЛЖНЫ знать.
    Но все это не относится никак к обычному гражданину - это с ним чиновник ОБЯЗАН общаться на удобном для гражданина языке -скажем в Крыму с крымскими татарам на крымско-татарском. Не умеешь\не желаешь - должность не получишь!
    Я - двумя руками ЗА!

8. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Повторю.

LOGOS
    Электроника для СССР
    Вызовы из Израиля.
    Говорим по-русски и на идиш.​

9. Дядя Ваня

Я согласен с Вами, г-н Дальневосточник! Если мы ужесточим языковые требования к чиновникам, то может быть к власти будут прорываться люди более интеллектуальные? Украинский и русский должны знать обязательно, а также региональные языки национальных меньшинств (венгерский в Закарпатье или крымско-татарский в Крыму), если таковые имеются во вверенном регионе ответственности.

10. Городецький

Ну, то Ви так гадаєте. Моя думка - введення другою російської пустить на марне всі потуги зберегти жалюгідні крихти української культури на Сході і призведе до остаточної зрусифікації україномовних!!!

І ще, давайте все ж таки лишимося в рамках інтелігентності, для зручності спілкування, принаймні!

11. Дядя Ваня

Г-н Городецкий, а скажите пожалуйста, если человек сейчас во время почти тотального русскоязычия Востока Украины и живя на Востоке все равно остается украиноязычным, чем ему государственный статус русского языка помешает и далее оставаться украиноязычным?

12. Дальневосточник

Примите извинения за резкость в суждениях.
    Но в Луганске есть полностью украинские школы, есть и ВУЗы с украинским преподаванием (Педагогический и Аграрный университеты).
    Да, самы крупный ВУЗ - Восточноукраинский Национальный имени Даля (а он подписывался в своем орфографическом словаре русского языка казак Луганский (sik!) ) - русскоязычный. Но и там идет преподавание некоторых предметов на Украинском, и там есть студенты, побеждающие на Всеукраинских конкурсах студенческих научных работ - в частности по специальности журналистика (на украинском, естественно, языке)...
    Так что я даже и не знаю - что такое хилые ростки Украинской культуры...

13. Городецький

Тотального - то занадто голосно сказано. Тих хто володіє українською - небагато, але до 40% міського населення вживають покруч обох мов - суржик (у мене в області). Російськомовними їх назвати важко, але вони не україномовні. Попри це вони є носіями українського слова, їм просто не вистачає культури мовлення і нормального мовного середовища.

Введення російської другою просто знищить зародки мовного середовища! Саме це і стане завадою українству.

Знаєте як мило чути в транспорті коли дітки-школярі виправляють батьків в мові, навіть вчать їх, а батьки роблять це із задоволенням. Ці діти - наш скарб, вони щасливі люди, вони не матимуть мовного порогу, а отже ніколи не лаятимуться на форумах про те якою мовою говорити. Друга російська - поверне цих дітей до совка, до нехтування мовою (мовами!), до звільнень від вивчання української .... Навіть думати не хочу!

• Подобається Подобається x 4
  14. Danilo

Danilo Well-Known Member

Шановний. Це не є так! А як тоді його діти котрі не будуть вчити мову, читати літературу, періодику, історію (правдиву),:) будуть мати рівні права та можливості бути обраними скажімо у ВР, або отримати посаду чиновника? Це Ви трохи заздалегідь брешете, око замилюєте, тому що маєте надію на відкат до імперії, це пройде.:D Треба жорсткіше, тобто штафувати як у Прибалтиці, екзаменувати всюди і всіх, тоді всі процеси не будуть виглядати такими повільними як зараз.

15. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ага - ще додам, що російськомовність агресивна ;) навіть у Львові ;) "Говорите на человєчєском язикє" - яка чудова банальна ілюстрація!

16. Danilo

Danilo Well-Known Member

А це вже риса характеру- ментальність орди.:)
    Доречи цікаво булоб коли у Росії заволали татари про другу державну, а потім мордвини, а потім...:)
    Веслом по "башкє", нє?

17. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Дивна річ!
    Ніби й "одно и тоже ", а тези закидаєте провокаційні: "-заставить восточные области Украины и Крым перейти на украинский ".
    Можна ж було формулювати "примусити вивчити". :rolleyes:
    У Вас, неодмінно, - "примусити перейти".
    Випадкова ТАКа неточність? :rolleyes:

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Коли я працював в Львові, в мене було дві медсестри - одна по національності полька, друга росіянка, точніше зросійщена східна українка - дуже агресивна шовіністка. Тільки ми почнем розмовляти по польськи, вона завжди нам - раґаварівайтє на чєловєчєскам язікє! Я відразу переходив на англійський. Вона тоді до мене - а єто на каком язікє ві разґаваріваєтє? Я завжди спокійно відповідав - як на якому? На чєлавєчєскам...

19. Городецький

Дякую Вам, чудовий приклад. Тож чи варто це все знищити?

Хоча ці студенти сьогодні і залишають українську всередині аудиторій, вони все одно мають українське мовне середовище, мовну і культурну практику, а отже позбуваються ганебного для кожної освіченої людини явища - мовного порогу.

20. Дядя Ваня

ЧЕМ оно уничтожит языковую среду? ЧЕМ конкретно?

Вот Вы говорите г-ну Дальневосточнику:

Кто вообще говорил об уничтожении чего-либо? С какой стати оно уничтожится? Неужели нельзя все это оставить?

Извините, г-н Городецкий, но ни вижу никакой логики в Ваших словах.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)