Мова як засіб... шантажу

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Вергунка, 18 гру 2006.

1. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Відповідь: Язык как средство... шантажа

Ай-яй-яй Мартини...зачем же писать о том,чего не знаете...и не видели собственными глазами...и не слышали собственными ушами?А?:cool:
    Спросили бы у людей по старше...одни бы стали врать..и расказывать страшные сказки про кэгэбэшников под дверями,с диктофонами...:D :D
    Как не хватало учебников на украинском языке...как по великому блату...доставали их в Киеве....как учителей не хватало...потому что ,якобы не выпускали их ВУЗы...ну и многого чего на придумывали бы...по жахливей...:o
    Другие бы правду рассказали...все как было...:cool:

2. Вергунка

Вергунка Well-Known Member

3. Валентина

Валентина New Member

О киевских беспорядках хотелось бы поточнее....
    А что касается того, что мы живем сейчас, отрицать не буду :) Вот только, Уважаемый, до сих пор предпочитаю "причмоукивания паразитирующих", чем явные дефекты речи игнорирующих логопеда

4. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Вергунка, ну ви смішні :) Для чого в українському селі в 10 км від райцентру школа з російською мовою викладання? :) Звідки там росіяни візьмуться?

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Мої батьки на початку 70-х закінчували ун-т ім. Шевченка в Києві, так от деякі викладачі ( в основному - принципово, як "приховані націоналісти") викладали українською, але більшість предметів викладалася російською. Коли я (з певним піднесенням та сподіваннями) прийшла на 1-й курс Київського політехнічного у 1992 році, то із сили-силенної предметів за весь термін навчання українською викладалася лише Історія України (і то, знаходилися активні "невдоволені", від чого у викладача просто щелепа відпадала -ну ви що, яка ще російська при вивченні історії України..) і соціологія. В решті випадків викладачі першими запитували студентів (рахуючись з проголошенням державності, деякі з певним острахом - мало що, а ну як репресії почніться за мовною ознакою, хто його зна чого чекати.. ну а деякі просто з острахом перед переходом на незвичну українську термінологію): якою мовою бажаєте проводити викладання? Хто за українську? - піднімають руки в основному мешканці гуртожитків і "останні з могікан" типу мене :), - ну ок, читаємо російською.
    Ось так кияни з російськомовних шкіл "задавили" тоді своєю більшістю. Я вже писала десь - я теж вчилася в російській школі , і для мене термінологія математична, наприклад, чи граматична, є ще й тепер досить складною, бо все що я знаю з освіти, вчилося російською.
    Так що Мартіні правий. На рівні держави все починається з дитсадка та школи. Де більше було російських шкіл аніж українських (а це майже всі великі міста окрім найбільш західних)- там і ситуація з українською мовою гірша. Не у всіх же така розвинена стійкість до впливу середовища є, щоб продовжувати думати українською, в сім'ї розмовляти, у той час як вчитися і пізніш працювати - російською.. Так що державність української - це реанімація для важкохворого, без неї не виживе, напевно. ІМХО.

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А, ні!! Був іще один, третій, предмет українською - "інженерна графіка", Сліденко було призвіще викладача. Класний дядько - теж принципово українською розмовляв, не питаючись чи там хто згоден.. :)
    І то - на перших курсах. Далі - глухо. Винятково російська.
    Зараз ситуація змінюється. Маю точну інформацію від самих студентів. :)

7. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Я ВУЗ закінчував ще в СРСР. Випускників розподіляли по усьому Союзі. Уявіть, якби у кожній республіці навчали своєю мовою? У мене був випадок, коли вже після розпаду СРСР прийшла жінка на прийом і принесла свою амбулаторну картку, написану грузинською. Як то кажуть, кому зробили гірше?
    А от з тезою, що державна українська, - це реанімація для мови, погоджуюсь. Але впевнений, що мовне питання не головне. Кожний розмовляє тією мовою, якою зручно. Головне, щоб розуміли один одного.

8. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

"У Донецьку, Луганську й у Криму існує проблема викладання українською мовою", - зазначив Ніколаєнко, пояснивши, що освіти ведеться не винятково державною мовою, але також і російською.
    При цьому міністр впевнений, що ситуація значно змінилася за останні роки, і кількість предметів, що викладаються українською, збільшилася:
    "Якщо в Луганську ще пару років тому тільки 11% предметів читалися українською мовою, то вже в 2006 році цей показник досяг 44-45%. І ми будемо застосовувати всі адекватні, морально-етичні міри, щоб поліпшити цю ситуацію". http://ua.korrespondent.net/main/64898/

9. zet

zet Дуже важлива персона

Правильно, а теперь выпускников будут распределять по всей Украине. Вот и попадет наш воинствующий крымчанин во Львов....

10. Степаныч

А сейчас тоже РАСПРЕДЕЛЯЮТ? Впрочем, это не проблема. Проблема в том, что даже если украиноязычный житель Востока или Крыма "попадет" во Львов - у него тоже будут языковые проблемы. А если в Галычыну...:eek:

11. zet

zet Дуже важлива персона

А когда распределяли в Грузию, то языковых проблем не возникало вовсе? Сомневаюсь я, однако... Была я в Грузии. И тогда без знания языка, хотя бы на бытовом уровне, там было неуютно, хотя и люди хорошие. Вы просто пользуетесь двояким подходом. Знать русский язык всем без исключения - это хорошо, но знать украинский, при подобных же обстоятельствах, - это уже и не нужно, и плохо...

12. Відповідь: Язык как средство... шантажа

- что-то не замечал у Степаныча подобных мнений... :) Вы неправильно выразились? :)

13. zet

zet Дуже важлива персона

Я со словами Степаныча, вот этими
    согласна.
    Просто считаю, что понимать друг друга сможем только все зная и один общий язык, не забывая собственный. И в Украине логично, чтобы это все-таки был украинский язык.

14. Степаныч

:) Дык и я об том же! Чтобы комфортно чувствовать себя в Украине, нужно знать как минимум украинский и русский, ИМХО. Мне абсолютно непонятно неприятие русского на ЗУ. Но с этим неприятием нужно считаться. Но нужно считаться и с русскоязычными. Бе компромиссов ничего хоррошего не будет.:sad:

15. Донецкий

Донецкий Well-Known Member

Только что услышал от одной женщины, что в школе её ребенку задали выучить стихотворение: "Хмарки небесні, вічні побіжники..." и т.д. Ничего не напоминает? Ведь это Лермонтов, "тучки небесные, вечные странники". Я сначала даже не поверил, что такое может быть! Подобные переводы есть и на Пушкина, и на Крылова, и на многих других великих русских поэтов, и учить наших детей заставляют ТОЛЬКО(!) такие, с позволения сказать, "виршЫ". Та же женщина попыталась мне только что воспроизвести стих "У Лукоморья дуб зеленый" на украинском языке, который до этого тоже заставляли учить её ребенка в школе, так я даже не знал, смеяться мне или плакать...
    Какие там проблемы у украинского языка на Востоке Украины?! Тут вообще нужно "караул!" кричать, когда Лермонтова заставляют учить на мове. А можно и не "караул", а что-нибудь пожестче, но эти слова уже будут не для опубликования на форуме.

16. Степаныч

Идиоты при власти - беда для страны.:cool:

17. Донецкий

Самое печальное, что их намного больше, чем только те, кто при власти. Как иначе можно расценить проведение акции "Не будь байдужЫм", акции против русскоязычного кинопроката и т.д.
    Нет, я, конечно, понимаю, что кинопрокат только на русском языке тоже неприемлем - кто хочет на украинском, тому нужно крутить на украинском. Но чтобы отрицать право существования русскоязычного проката на Украине как такового - тут уже кроме как "идиотизмом" происходящее не объяснить.

18. zet

zet Дуже важлива персона

Не иначе, как просто вредительсво и все. У нас в школе сначала тоже были такие странные учебники, а затем поменяли на новые. В новых русские произведений были на русском уже, а другие - на украинском..

19. Донецкий

Это вредительство называется "насильственная украинизация".

20. zet

zet Дуже важлива персона

А что у нас с вами по разным схемам ее производят, что ли? Или вы нуждаетесь в максимальной порции лекарства? Все равно неясно... Учебники-то должны быть одинаковыми...

а де твій аватар? :)