Московський Патріархат і канонічність

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем Богданович, 21 сер 2007.

1. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповідь: Московський Патріархат і канонічність

Батько мене вчив: як щось не йде - кинь... :)

2. Bear

Bear Well-Known Member

...або попроси модератора допомогти, якщо останній сам не є порушником...
    =)

3. levandivka

Тепер пізно: зразу тре' було знести 1-й пост до супутнього оффтопу, або в релігію...:cowboy:

4. zet

zet Дуже важлива персона

Любопытная статья на тему православия в Украине. Если отбросить эмоции автора (нас разное с ним расстраивает и радует), то очень понятно все изложено..
    http://www.ej.ru/?a=note&id=7732
    Украинская православная церковь накануне автокефалии
    18 ЯНВАРЯ 2008 г. МАКСИМ ХИЖИЙ

• Подобається Подобається x 2
  5. Bear

Bear Well-Known Member

Сподобались вислови:

6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Чудово, що це написано росіянином:
    "В последние годы существования СССР почти три четверти православных приходов из шести тысяч по стране находились на Украине... Причина заключалась в том, что треть её территории вошла в состав СССР в 1939 году после падения Польши. Западные области советская власть не успела «зачистить» от церкви в той мере, как это удалось в России после 1917-го. Слишком много было реальных врагов в украинских лесах: отряды УПА и Армии Крайовой. Однако главную мину под церковное единство НКВД заложить успело. Пороховой бочкой стал Львовский собор 1946 года, объявивший о воссоединении Украинской греко-католической церкви (УКГЦ), так называемых униатов, с РПЦ."

І ще: "Митрополит Филарет попытался воспользоваться ситуацией распада страны, чтобы провозгласить «церковную независимость» Украины. При этом он получал 3/4 приходов РПЦ, создавая, таким образом, крупнейшую православную юрисдикцию."

• Подобається Подобається x 1
  7. Bear

Bear Well-Known Member

Це написано представником РПЦ. Не думаю, що пересічний росіянин ліберальніше ставиться до незалежності УПЦ від РПЦ чим пересічна православна людина (справжня православна, маю на увазі). Як бачите, у церковних колах зовсім не та ситуація, яку нам, вам і їм преподають політики.

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

9. Богданович

Богданович Well-Known Member

Розтлумачте, будь-ласка

10. premium

premium Well-Known Member

А от я МП вважаю сектою, бо в них в голові лише велич своєї імперії. І якось не цікавить мене думка Московії і Туреччини. Є факт - в 15ст. православна канонічна церква приєдналась до Риму, тобто відбулось об'єднання християн, а хто йде лісом - той секта.

11. premium

Московська духовна окупація

Сьогодні на теренах України панує тоталітарна організація - Російська православна церква (замаскована під блюзнірською назвою "УПЦ"). РПЦ діє на Україні з 1686 року. Характерно, що вже тоді її утворення було нелегітимним. Окупувавши Україну за Бахчисарайською угодою, Москва силоміць приєднала автокефальну Київську митрополію до Московської "патріархії". Константинопольський Патріарх Діонісій схвалив цю узурпацію відповідною угодою, за що отримав від московитів "три сорока соболів і двісті червонців". Неканонічність, а відтак нечинність цього акту згодом неодноразово визнана соборами Вселенської Константинопольської Патріархії, зокрема 1687 р., а Діонісія позбавили престолу за цей вчинок. Проте фактичного відновлення автокефалії не сталося, оскільки митрополія вже повністю контролювалася Москвою, а султанський уряд блокував усі ініціативи Вселенського Патріарха в цьому напрямку. (Див., напр.: Коротка історія Православної Церкви / Укл. О.Кислашко. - К.: ІТЕМ, 1996. - С. 96-100). Відтоді й триває духовна окупація України московітами.

Саме Московська церква була стрижнем поневолення, пограбування і приниження українського народу (втім, так само, як і інших народів, поневолених Росією). Переслідування "інородців" і виправдання деспотизму є традиційними пріоритетами російського "православ’я", яке не має нічого спільного з духовними цінностями українського народу. Тому без звільнення від московської духовної окупації розвиток української нації неможливий.

Нині Російська церква проводить в Україні експансіоністську україноненависницьку політику, що дає підстави вважати цю організацію антидержавною. Вище духовенство Московського патріархату, і зокрема Володимир Сабодан, постійно виявляє ворожість щодо представників інших конфесій, і передусім українського православ’я. Тоді як другою Заповіддю Божою є: "Полюби ближнього свого як самого себе". Таким чином, митрополит РПЦ фактично повертається до тих засад, на яких ця організація була відновлена в часи сталінського терору. Адже відомо, що НКВД реанімувало її для закріплення більшовицької влади та контролю за віруючими, особливо неросіянами. Відтоді Російська церква існує в незмінному вигляді, фактично успадкувавши настанови радянсько-комуністичної політики щодо українців. Підтвердженням вищесказаному може бути окупація Російською церквою Києво-Печерської Лаври, святині українського народу. Недавнє святкування 950-ї річниці Лаври насправді вилилось у демонстрацію московської присутності в Україні.

12. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Московська духовна окупація

Два питання:
    1. На служіннях "МПЦ" що, мирянам політикою голови забивають? Агітують проти України і за Росію?
    2. Як це реально зробити (звільнити, тобто)?

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Взагалі-то Преміум в багатьох твердженнях правий. Нажаль МПЦ завжди, ще від часів Петра-1, була прислужником держави. Чому в СРСР лише МПЦ була дозволена? Бо лише над нею є і був політичний контроль Москви. А через релігію легко керувати народом, якщо ця релігія служить певним структурам. І Преміум правий у тому, що таким чином контролюються маси. Приклади? Та прошу дуже... Згадайте які хвилі МП пускав, коли в Україну мав приїхати Папа Римський. Хоча б здавалося, яка їм різниця, адже в Україну напротязі року прихджають сотні керівників різних релігійних громад. Масква є причиною того, що УГКЦ не має сьогодні патріархат. Скажіть, що це не так!
    Ну і мені, наприклад, не зрозуміло, чому Київська Печерська Лавра належить московському патріархату? Або те ж саме Почаївська Лавра...яке воно має відношення до Москви? Яка в тому накінець потреба? Я особисто, немаю нічого проти православія, бо то є дійсно наші брати, але московський патріархат......

14. Степаныч

Я не "сільон" в цих питаннях. А що, греко-католицької не було? От те, що народом керувати можна - то так. Але не в СРСР. Тому що тоді церква не мала такого впливу на народ. Думаю, більшовики просто боялися другої віри, крім своєї, тому й контролюали церкви, тому й не дай Бог у церкві на Паску побачать. Про хрестини я вже не кажу. З приводу Папи Римського, вважаю, що це боротьба між двома церквами. До речі, з власного досвіду знаю,яка гризня йде між священослужителями різних церков. На усіх рівнях. А з приводу Лаври згідний. Тут щось потрібно вирішувати. Але делікатно.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

ЇЇ знищив МП у 1946році, зібравши лже Синод і проголосували, ніби, що всі хочуть до московського патріархату, усіх священників, хто не перейшов на московію - у Сибір на 10-20 років. Проте жоден (!) єпископ УГКЦ не перейшов до московського патріархату. Так до незалежності УГКЦ діяла в катакомбах.

Додано через 1 хвилину
    100% з Вами згоден.

Додано через 3 хвилини
    Можливо. Але є один нюанс. Боїться найбільше той, хто не відчуває, що за ним правда. А той, хто має правду - нічого боятися.

16. levandivka

Виготовити спеціальний чемодан і спец-потяг? :)

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ми би скинулися... без проблем...

18. levandivka

Митників тре попередити. бо оп'ять в Москву все вивезуть...

19. premium

Відповідь: Московська духовна окупація

1. Не знаю чи на службах, а до і після йде пропаганда атєчєства :moskali: та імперії.
    2. Нажаль це зробити дуже важко і багато часу потрібно. Але у випадку московської агресії, наприклад в Криму, можна зробити дуже просто і швидко.

20. Степаныч

Не можу сказати про всю Україну, не знаю. Але дуже добре знаю ситуацію у своєму місті. Так от, ні на службах, ні після НІХТО із священників МПЦ прихожан ПРОТИ України і за Росію не агітує. Позиція: Бог один, кордони між державами несуттєві з точки зору церкви, оскільки перед Богом рівні всі, у справи державні і тим паче в політику ми не втручаємось. Але! Неприкрито вороже ставлення до Київського патріархату. Це - так. Доводять, що то церква "незаконна", так би мовити, і бути її прихожанином гріх великий.

Що стосується прихожан, так ми мовити справжніх прихожан, а не тих, хто в Церкві буває на Паску та "при нагоді", то вони люди абсолютно аполітичні. У плані "проросійськості" чи "проукраїнськості".

У випадку "московської агресії" "не тратьте куме сили, спускайтеся на дно"(с). Та вірогідність прямої агресії Росії в Криму дорівнює 0. А от можливість того, що почнуть "бузіть" жителі Криму у разі вступу до НАТО і виводу ЧФ і просити допомоги і захисту у Росії дуже велика. А далі накатані схеми: придністров"я, абхазія. І ніякі НАТи тут не допоможуть. І мирова спільнота що зможе сказати після Косово? Та нічого!

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)