Повністю погоджуюсь. Чим менший вплив церкви на суспільство-тим краще. Тут про канонічність чи неканонічність УПЦ мова,а мені цікаво: Ватикан визнав канонічність лютеранської церкви?
А ми особу судимо чи вчинки? Я вже сказала, що критикувати невластиві вчинки треба, особливо патріярха, бо наступний ще гірше зловживати буде, побачить, що цьому все смерть затерла... Це ви до чого? Ідеться ж про тих, у кого ідентичне богослов'я, у кого ідентична традиція. У чому канонічність лютеранської мала би полягати? Вони ж самі Ватикан не визнають.
Я це до того що в світі існує безліч церков які відкололися в різний час від католицької і існують собі без канонічності вже тривалий час і нічого.
Вони не без канонічності, а без переємства. Але тим не переймається ні Католицька Церква, ні ті, хто відкололися. Православна ж досі не забуває анатемами хрестити.
Похвальное желание изъясняться по-русски! Аффтар, пеши исчо! (с) udaff.com Обсуждать всерьез частные беседы, касающиеся вещей, входящих в компетенцию Поместного собора - и делать из этих бесед какие-то выводы.... А что до "официальных лиц" - то чудно сказано у Булгакова: P.S. порадовал пассаж о "про-украинскости"...Следуя этим путем надо ожидать, что "официальные лица" вселенского патриархата должны быть настроены про-турецки... У меня есть глубокое убеждение, что попытки подчинить Православную церковь идеям тягнибоковцев похожи на "собор 1946 года" - с "переподчинением" Греко-Католической церкви. И результат будет тот-же.
Ну й холєра з ними -най висловлюють свої анатеми(фігня то все),якщо хочуть мати свою власну церкву нічого на всіх озиратися.
Офіційні представники на офіційній зустрічі... Але то таке. Ну, ви навіть не пробуєте мовою співрозмовника. Ніяк. А проукраїнське це тягнибок? Для вас існує лише Москва і хворий націоналізм? Здорового нічого нема? Схоже, що ні. Із ваших слів один висновок можна зробити, вам на українське начхати, бо то тільки тягнибоки. О, саме тому Українська греко-католицька мала би сама собі проголосити Патріярхат і не питатися в Риму, який сильно боїться, аби раптом російська МП від шоку штанці не замастила... Екуменісти вони, ха-ха...
Официальная позиция УПЦ МП известна. Все остальное - это "официальное" - именно так, в кавычках - мнение частных лиц. Не надо выдавать желаемое кое-кем - за действительное. Как быстро диалог пришел к уровню "сам-дурак"... Я бы просил не переходить на личности - моя скромная персона не имеет отношения к сути диспута. Я не приемлю национализм, поскольку гипертрофировано выпячивать то, чего ты сам не достиг, к чему не меешь никакого отношения - по меньшей мере несерьезно. Давайте гордиться тем, что родились в понедельник. С этой точки зрения тягнибоковцы - националисты в самой скверной своей форме - пещерной. Связывать Церковь и нацонализм - безнравственно. Церковь озабочена Душой человека, а Душа - она не подвластна национальному или рассовому...
Йой! Ви не знаєте популярної у нас застільної пісні? "Хто родився в понеділок - вставай, наливай (2 рази) Пий до дна, пий до дна, ми наллємо ще вина Многая, многая літа! Хто родився у вівторок - вставай, наливай..." ТАК от, гордитися - не шкодить! Якщо кой-кому оно виглядає "випячіванієм" - хто ж винен?
Я не просто так написал о понедельнике - я сам в понедельник утром родился... А популярная застольная песня у нас немного другая: А кто родился в декабре, Вставай, вставай, вставай! Чарочку хмельную Выпивай, выпивай, выпивай! Но вот как только я начну всем рассказывать, что самые лучшие, совестливые, благородные и умные люди - это родившиеся в понедельник в декабре (как я) - то пора везти меня в приемный покой к Степанычу...
Ну, бачте. Вам можна, а мені ні? І де ж націоналізм у словах "проукраїнський"? Покажіть, бо я шліпа й не вижу. Так не йдеться про відділення, а про те, аби рішення приймати, не лижучи попередньо ду...и московським церковним чиновникам. Чи ви вважаєте то за велику честь?
Я позволил себе написать что-то по-украински в карикатурно-уничижительном виде? Или требовал от кого-то отвечать мне по-русски? В самом указании того, что Церковь про-национальна. Мне даже страшно представить, что будет написано - если я попрошу обосновать выделенное мной утверждение....Лучше не буду. Искать христианскую любовь среди злобы - не мой удел.
А, ну так. А те, що МП робить із православ'я національну релігію - це що? Мабуть, глибоке прагнення навернути якомога більше людей. Якби тамті до наших не пхалися з політикою... А в церквах це є нераз... У них же вона проросійська. Кому треба така "церква" в Україні? А, то може вона матиме свого Патріярха? Ну раз аж ТАКА незалежна...
Для держави канонічність ніякого значення немає. Но он и не непризнается никем кроме Росии и Молдовы В америке и Европе приходы есть
Я сам не слышал ничего политического в церкви. А слухи о политизованности УПЦ МП исходят от людей, к которым у меня доверия нет. Я никогда не буду судить об украинской жизни исходя из сообщений орт или ртр - с чего бы я стал верить раскольникам или прямо противостоящим Православию Греко-Католикам? Никогда не говорю - никогда. Единственно - ТАКой шаг мне будет непонятен...Хоть Стругацкие и писали, что "разум есть способность живого существа совершать нецелесообразные или неестественные поступки" - мне бы хотелось верить в разумность иерархов Украинской церкви. И если произойдет разделение РПЦ и УПЦ - то это должно быть естественным шагом, а не по инициативе политиканов...
А я чула від людей, яким я цілковито довіряю. Цікаво яким чином "противостоящим"? Прозелітизм згадаєте? Ну, чому. Є Константинопольський, є Московський... Чом би й Київському не бути? Ой, пригадалося "примирення" з зарубежною Церквою. Там розколів не сталося при тому?
Позволю себе еще несколько цитат из о. А.Кураева о каноническом праве УПЦ - о самостоятельности УПЦ о Греко-Католиках Для себя я думаю, что как только Ющенко сменит прагматичный политик (ЮВТ) - мы позабудем о некоторых мертворожденных его проектах.
Наприклад? Сподіваюся, що немає. Я знайома з очевидцями цього "собору". Недаремно він відомий як виключно "псевдособор", де до рішення змушували силою та залякуванням. Нема про що говорити навіть. http://www.ichistory.org/ukrsite/sobor/index.html http://www.ichistory.org/ukrsite/sobor/documents.html http://old.ugcc.org.ua/ukr/library/psevdosobor/audio/