Мольфи і мольфари. Думки експертів!

Тема у розділі 'Релігія', створена користувачем PREDRAG, 19 січ 2013.

?

Чи б хотіли отримати знання у спадок від мольфара?

Голосування закрито 19 лют 2013.
  1. Так

20,0%
  2. Ні

80,0%
  1. Levko

Levko Well-Known Member

але

• Подобається Подобається x 1
  2. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

а не цікаво, що бурмочуть? :)

3. Оля

Оля Старожилка форуму

Вони всеодно асоціюють себе з церквою. І церква їх підтримує. А не думаю, що хоч одна церква в Карпатах признається до котрогось мольфара. Бо навіть з Вікіпедії читаємо, що :

"Мольфа́р — в культурі гуцулів так називають наділену надприродними здібностями людину, на зразок ворожія, чарівника або народного мага."

А це з Богом, ні з проявом Божої Сили нічого не має до діла.

4. terRen

terRen Дуже важлива персона

Так вони тихо бурмочуть, - "чтоб никто не догадался!;)

5. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Отут ви мене, як філолога, зацікавили.
    От що нагуглила:

• Подобається Подобається x 3
  6. PREDRAG

PREDRAG Well-Known Member

Пане, Мартіні. Уже почали. "Тіні Незабутих Предків" - чули? От тільки, знімати у нас ще досі не навчилися. Тому, на щось більше, ніж "Штольня" - не розраховуйте, а разом з тим і на якийсь примітивний результат.... Зрештою, це була б чудова тема для окремої розмови.

Ці старці - були йогинами, духовними практиками, жерцями, брамінами, рахманами, волхвами, які додили на основі глибокого розуміння та спілкування з ПРиродою - стану довершеності усіх 9-ти світів - варш. Найвищою з них була - Бгарата-варша. Гуру повністю відключали свій розум та ЕГО, тримаючи постійний зв,язок із Богом. Цей стан називають - самадхі - духовне просвітлення (в інших традиціях - саторі). Людину могли закопати хоч живцем у землю, або законсервувати у бутлі, наповненій водою - вона цього не відчувала і не реагувала ніяк. З приходом християнства таких монахів засудили і відразу пекли на вогнищі, пригадаємо горезвісний трактак "Молот відьм" Якоба Шпренгера, дай Бог пам,яті... У якому він звинувачує усіх відьм( відаюча мати) і відунів в участі із Сатаною та злочинах проти Церкви.. Після цього таких відунів-монахів, аскетів - ставало дедалі менше, частина з них після Нікейського собору розкололася і пішла в Тайгу, в Алтай, на Біловоддя... В Індії, по сьогоднішній день є браміни, які практикують змінені стани свідомості, напр. ПАйлоджи Баба, в ашрамі якого мав змогу перебувати....

7. Іспанка

А "Той, хто пройшов крізь вогонь" забули? Власне ви, як зацікавлена в темі мольфарства людина, мали б його бачити. Головний герой завдяки своїм знанням рятує життя, там є мольфарські нотки в тому фільмі:)

8. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Майже як мalware. )

9. Оля

Оля Старожилка форуму

Дійсно. :) Я аж тепер побачила, що тема ще й має додаток: Думки експертів! І що, ви хотіли знайти експертів на ЛФ? :) Ми тут скоріше всього в більшості маленькі люди, які по-простому віримо в Бога і знаємо, що що не є Божим, те є сатанинським. Середнього нема. І нащо шукати допомоги в якихось мольфарів, як є для цього церква, є люди, які мають дари від Бога?
    А якщо це для вас теревені, то нащо ви створили тему у розділі "релігія"?

• Подобається Подобається x 2
  10. PREDRAG

От, власне, це мене і цікавило.. Походження назви, а не самі мольфари. Дякую.

Фактично, як я й здогадувався: проМОВляти, заМОВляти, МОВляти... Але ця друга частка - фа - збиває мене у інше русло... що все таки тут десь відбулось запозичення, від тих самих волохів чи угрів..

А malfare - це латинське слово, яке під впливом інвізиційних настроїв доби Середньовіччя набрало негативного змісту. Так, само як дехто каже, що - гуцул - це бандит, або опришок - це бандит і т.д.

Цікаве також закінчення "ар" (яр, ярило) - що позначає Сонце. знаючи, що Мольфари - були Сонцепоклонниками, "ар" можна взяти за озброєння....

11. Іспанка

Мені це теж спало на думку в процесі прочитання:)

12. PREDRAG

Я як людина, яка займається 3D - програмуванням відразу зауважив, що фільм - низькопробний. Ті, літачки які вони змоделювали у тривимірній графіці, причому недомальовані, недотекстуровані, очевидно не вкладались в час - можна зробити за 3-4 дні. Тобто, спецефекти у фільм - на рівні аматорства. Друге - фільм не пройшов на Каннський, здається, кінофестиваль. Сюжет - сильний, але у стрічці скомпанований - нездало. Фільм - не дотягує до європейського рівня, не говорячи вже про світового масшабу. хоча, потуги - похвальні!

---------- Додано в 00:59 ---------- Попередній допис був написаний в 00:55 ----------

Для мене Львів- місто інтелектуалів, місто перехрестя культур, місто всебічно розвинутої молоді і старої інтелігенції. Я думав - знайду їх тут, бо на жаль жодних інших форум у всемережжі мені "Гугл" не вибив.

Колись, без допомоги мольфарів не обходилась жодна людина. Досі, знахар на селі - це як неоцінимий скарб, до якого звертаються в останню, найскрутнішу хвилину. Зрештою, це настільки очевидні речі, що я не буду пояснювати.

13. Un.Known

Корчмаря, бляхаря і пивовара також в сонцепоклонники запишіть... )

І перукаря на усяк випадок також. )))

14. Іспанка

о_О а то ви звідки взяли? В мене на селі до фельшерки першим ділом біжать. Ну була колись баба, яка віск зливала і яйця катала і що? От покусав мене пес, мама водила мене, маленьку, до неї, щоб переляк злила. Так я досі собак боюся.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Оля, Оксід - то хлоп!

---------- Додано в 00:28 ---------- Попередній допис був написаний в 00:27 ----------

ви коли останній раз на селі були?

---------- Додано в 00:29 ---------- Попередній допис був написаний в 00:28 ----------

Що ж ви зразу не сказали?

Все, я втікаю!

16. PREDRAG

.. І Вас в придачу!))

Десь баба, десь дідо - світ не може бути таким одноманітним!) Ви з якого села?

Пару місяців тому, у закарпатських Ясінях.

---------- Додано в 01:41 ---------- Попередній допис був написаний в 01:36 ----------

Ось, що Гугл викинув:

Malware (от англ. „malicious software“: malicious — злонамеренный и software — программное обеспечение) ...

17. Un.Known

Мене не тре.

А Вам, бадателю, корисно знати, що "-ар" це не закінчення, а суфікс. Вдосконалюйтесь. )
    Фамозно. )

18. Іспанка

Я дівка львівська:) А частина родини походить з Буського району, с. Йосипівка ( не знаю, чи вам назва щось скаже)

До речі, так. Ну і -ар аж ніяк не прив"язане до яр.
    З чого можна зробити висновок, що суфікс -ар служить для утворення іменників, які стосуються професій.

19. PREDRAG

З радістю. Це можна називати як завгодно, суфіксом чи хоч трефіксом.. для мене останні літери у слові - завжди закінчення. І я на них звертаю увагу. Тому навів цю аналогію до Яр.

20. Оля

Оля Старожилка форуму

І ви надіялися, що у Львові ця розвинена молодь, стара інтелігенція має бути обізнана з мольфарством? :) А з якою ціллю? Я,хоч і не належу вже до львівської молоді, ні до старої інтелігенції, от вперше почула про мольфарів на передачі "Холостяк", коли дівки в Карпатах були і їм там щось мольфарка ( карпатська відьма) ворожила. :)

Вибачаюся. :)

Було таке. Люди зверталися до травників, знахарів, ворожок, бо було мало лікарів. Я і далі ціную знаннями травників, але якщо вони не пов"язані ні з якими ворожіннями, заговорами, приворотами. Просто займаютьмя фітотерапією.

Якщо це знахар пов"язаний з темними силами духовного світу, то толку від такого "лікування" ніякого. Бо хвороба повернеться ще в гіршому стані.

а де твій аватар? :)