Хай, але я в цей день святкую інше свято і що? Воно мене ніяк не задіває і знаєте чому? По-перше, в сьогоднішній час я розумію сонце так, як не розуміли язичники 1000 років назад. Для мене сонце - розжарена зірка, місце ядерних реакцій. І мало є таких, які це не знають. Як можна святкувати різдво місця ядерних реакцій? Сьогодні аналогічне, але набагато менше сонце можна зробити на землі - ядерну реакцію. Виявляється, що сонце не бог і воно не живе. Тому покланятися йому - просто смішно. Знаєте, якщо б не християнство, то ми б і далі жили в лісі, як первісні люди. Тільки християнство дало поштовх розвитку науки. Чому? Тому що християнство обезбожнило предмети, які нас оточують. Якщо в язичництві в кожному предметі є свій бог, то ті предмети не можна досліджувати, бо там живе бог. У християнстві всі предмети є творивом Бога, прошу дуже, досліджуй. У Старому Завіті написано, що було створено два світила: одне світить вночі, інше світить вдень і ні слова про місяць і сонце. Чому? Це не просто так. От маєш світило (вказано на його функцію) - досліджуй його. Але якщо б написані були слова місяць і сонце - все!!!!!!!!! Можна покланятися! А так - світило, тож молися лампочці!!! (жарт) Іншими словами: досліджуй світило, вивчай божий витвір!
Усіх називати неуками - цього Вас навчило християнство? "У нас так не прийнято", - Мартіні. Це Ваше - "фе" - уже набридло. Я більше не буду з Вами спілкуватися. Ви знищили цю тему нанівець. Ви - не порядна, не добра людина. Кожен народ, кожна нація, кожна цивілізація - має свій особливий світогляд, свою природню віру, розуміння Бога/Богів/Всесвіту, принципи життя, які зародились в її країні, а не чужій. У Китаї сповідують - конфуціанство, даосизм. Буддизм - так само, як і християнство - інтернаціональньа релігія. http://etor.h1.ru/daoism1-2.htm У Японії - синтоїзм. Християнство - юдейська релігія. але сперечатись з Вами - марна робота. Ви - одинока, не відаюча людина, тяжкий випадок на цьому форумі. Але пам,ятайте: Усі ми - кольори веселки. Веселка - одна. Успіхів!
Я не погоджуюсь, що всі народи сповідують одного і того ж Бога, лише по-різному. Задайте всім можливим одне і те ж запитання: хто є Бог? Християнин скаже: Бог є любов. Жодна релігія цього не вчить, крім християнства. Ні буддист, ні крішнаїд, ні мусульманин цього не скаже, ніхто. У них інший Бог.
Не вигадуйте, "усі - не буває ніде і ніколи" (с) До речі, що ж Ви так проти християнства виступаєте, якщо Ваш ідол Нечай у себе вдома ікони тримав та розп'яття? Я цього і домагаюсь, аби такі, як Ви, не вішали людям на вуха оккультистську лапшу. То Вам якийсь амулет нашептав? Ви хоч би присутніх не смішили. А то вже як для кого. Переважно для тих, хто не може знайти аргументів - так. І для тих, хто за їх браком переходить на обговорення опонента - також.
Двовір'я, двоєвір'я — релігійне явище, яке полягає в співіснуванні християнства та «дохристиянської віри», http://uk.wikipedia.org/wiki/Двовір'я - Олег Гуцуляк: Двовір'я в Україні (терміни та поняття) http://primordial.org.ua/archives/865 - ДВОВІР'Я ЯК ЕТНО-НАЦІОНАЛЬНА ОСОБЛИВІСТЬУКРАЇНСЬКОГО ПРАВОСЛАВ'Я http://etno.uaweb.org/lib/mandycz.html Тоді, навіщо критикуєте мольфарів? Він теж для себе вірить і розуміє як воно є. Зі сторони іноді помітно більше, ніж Ви думаєте. Я вірю в індуїзм. Це те саме язичництво, що і українське, тільки з іншими назвами. Прочитайте книжку "Таємниці розкриває санскрит", або "Таємниці індоаріки України". Індуїзм сформувався завдяки аріям-рахманам, про яких згадують гуцули, маємо ж Рахманський Великдень, які під час великого переселення народів переселились в Індію - П,ятиріччя-Пенджаб і заснували там свою цивілізацію. Кутю не ставили просто так. Кутя - головна, обрядова, ритуальна страва РІЗДВА, яка символізувала завершення і початок нового Кола (року). У ній кожен інгредієнт - має глибокий зміст. 1. Мак - це потойбічний світ, світ Предків. Ним відлякували духів, сіяли навколо стайні та дому, щоб усіляка нечисть не підійшла. Мак - це кордони світу потойбічного і явного. 2. Мед - символ Богів, Народження Сонця. Медові страви та напої завжди називались - божеськими. 3. Пшениця - майбутній рік, достаток, урожайність для господаря. Якби куті не було, Різдво б - втратило сенс. Щодо ялинки. Українець не зрубував ялинки, ніколи. Українець заносив власноруч сплетеного Дідуха до хати. СТавити Ялинку із совковими іграшками - традиція чужоземна (скандинавсько-германська), яка була потім використана Радянським Союзом. Тож, не треба молоти язиком те, чого ти не знаєш.
Солідне посилання, неперевірена стаття з Віки. (В мене там також, до речі, їх є декілька). Ще одна дурниця. От в мене на Різдво куті нема і сенсу воно не втрачає, бо не в куті щастя. Бо в Біблії нема слова "толеранція".
Зміст веселки для мене, це розкладання білого коліру - все. Все інше - це намагання своєю фантазією наділити веселці якигось магічних властивостей та аналогій. ---------- Додано в 00:32 ---------- Попередній допис був написаний в 00:27 ---------- це для вас, бо для вас А для мене - це просто пшениця з медом і маком. Доречі, я ще туди родзинки кидаю, для смаку, а ви? ---------- Додано в 00:34 ---------- Попередній допис був написаний в 00:32 ---------- Згоден, але ви мене бачите збоку тільки те, що бачите очима. А що є у серці ви не бачите.
Не хаміть. Ну і що, що чужоземна? Яка мені різниця від того? Все одно ялинка - не християнський звичай.
Наведіть приклади, де і чому я не розуміюся. Буду вдячний. ---------- Додано в 01:00 ---------- Попередній допис був написаний в 00:39 ---------- Кидайте, що завгодно, хоч козявки. Ясно. Християнство обезбожнило світ. Дурниці. Авжеш, Старий Завіт писали українці... Християнство це якраз забороняє. Воно наклало табу на духовний розвиток. Обмеженість деяких користувачів про це свідчить.
Та з самого початку почали цитувати дурниці. Порівняння мольфарів з чорними і білими магами - абсолютно недоречне. Маги - то казкові персонажі, як і винятково позитивні та винятково негативні люди. Мольфари - не маги і не боги. Вони звичайні люди, просто трохи краще відчувають природу й інших людей. І в середині в них точно така постійна боротьба і зла точиться, як і в кожної людини. Ну а далі - то взагалі не тема про мольфарів, а суцільний довколарелігійний офтоп.
Наведіть цитати, мені цікаво. Бо так, не зрозуміло про що ви. Враження, що самі і заплутались. Не було жодного порівняння. Маг - і є мольфаром, тільки це інша назва, запозичена, чужоземна, нетрадиційна. Все одно як його називати, головне - що Ви у нього вкладаєте. А вкладаємо переважно те, що бачимо у собі. Кожна людина - має дві сторони, і білу, і темну, ін і янь, день і ніч, сонцестояння і затемнення. Це факт, від якого не відвернутися. Тому і вчинки людей - бувають різні. Бувають різні мольфари. Ви ж не будете доводити, що це не так. Очевидні речі... Ніхто не стверджує, що вони - Боги, але їх порівнювали з Богами.. Наведені приклади. Теж будете заперечувати? Погоджуюсь. На мою думку, треба нагородити порушників відмісуванням балів. Моя тема звучить: Мольфи і Мольфари, а не "християнство". Якщо Ви Адмін - перенесіть усі повідомлення, які не стосуються теми "Мольфари" у іншу гілку - і нехай там собі сперечаються. У середині них - душа, спокій, гармонія, Природа. Інакше, про них би не говорили як про особливих людей...
Дурниці. українці? гм.. от по язичництву нічого оригінального не стрічав... все якіусть отсєбятіну кожен говорив. будете їсти? ---------- Додано в 01:16 ---------- Попередній допис був написаний в 01:13 ---------- правда, як вмирають.... то в них в сердині торнадо. Торнадо - теж природа, нє?
якесь у вас неправильне враження Там же цілком зрозуміло, що я про цитату з Громовиці, про білих і чорних магів. Дурня. Я ж казав, що ви нічого насправді про мольфарів не знаєте. Мольфар - не маг. Мольфар - вчитель. І мольфа - не паличка-виручалочка, а лише засіб для навчання. А всі ці переписи з Громовиці - лише байка, міф, вигадка, яка з добрих намірів творилася, але насправді лише спотворила образ справжніх мольфарів, поставивши їх в свідомості загалу в один ряд з ельфами і феями. І знову повне нерозуміння суті мольфарства.
Для початку, прочитайте Велесову Книгу. Ви узагалі цікавилися світоглядом давніх українців? Вивчали його? Абсурдним є вже те, що не ознайомившись добре із предметом бесіди, досконало не вивчивши об,єкт розмови, вперто доводите правоту своїх суджень, звинувачуєте когось, не помічаючи очевидних речей. Чому? СКазано - не майте богів інших від мене. Тобто, якщо я релігієзнавець, хочу ознайомитися із Богами моїх Предків, або з Богами інших релігій, а можливо обрати для себе іншу, ніж християнство релігію - гріх, за це буду палати в пеклі, відчувати на собі тортури. Це не "брєд"?? Або, табу на будь-яку іншу літературу, окрім Біблії. Тут і відповідь, чому деякі християни такі тупі. Книга - джерело знань, морська глибина, мудрість поколінь. Той, хто не читає - той не відає. Якби не читали - дійсно перетворилися б у мавпу і жили на болотах. І є вже деякі першопрохідці, тільки вони пішли ще далі - почали умертвляти свої дітородні, дані Богом, органи, вважаючи, що це - спокуси Сатани...
Влізу я трохи зі своїми 5 копійками і процитую форумлянку, якій "пощастило" побувати у мольфара Нечая. і відгук другої
Кажіть собі на здоров,я. Ви свою думку серйозними аргументами так і не підкреслили. Мольфар - не Проповідник-Учитель, не Гуру, який має власну школу, а практик-обрядодій, який живе самоотньо в Карпатах, носій Традиції, який нікому нічого не доводить, не вчить, не пояснює, не нав,язує свого, а служить Богу/Богам, оздоровлює рід людський - фізично та духовно. Прочитайте хоча би повість М.Коцюбинського "Тіні Забутих Предків", опис мольфара Юри. Це дасть Вам хоч якісь відомості про мольфарів. Не маючи відомостей, людина у простих речах плаває і з нею важко вести розмову. Дякую за ці улесливі слова. Громовиця, насправді, знає трохи більше за Вас, але її батько - Титан Думки, якого я сильно поважаю, і який спілкувався з мольфарами більше, ніж Ви і я - разом узяті, тож своїй дитині певні знання прищепив. Я не грунтуюся на Громовиці, для мене існують і інші люди та власний досвід. Почитайте Шухевича - "Гуцульщина", прочитайте усі праці Антіна Оніщука, Головацького, Вагилевича, Шашкевича... Етнографів є багато, ПОрада - не оцінюйте все з примітивної точки зору.
Бачив ці дописи ще тоді, як вони тільки з,явилися, і був не приємно вражений. Вони стосуються не усіх мольфарів, а тільки однієї Людини - знахаря Михайла Нечая з с. Верхній Ясенів, який дозволив собі висловитись, буцім-то християнська церква -злочинці в рясах. За це його було віддано нищівній "анафемі", а в інтернеті з,явилась масивна купа дописів, обвинувачень і бруду. Його помилкою було те, що він в одному інтерв,ю десь ляпнув, що є сексологом, що може будь-яку жінку до себе привернути, знається на жіночій психології, і похизувався, що має ще достатьньо сексуальної сили. Я почав перевіряти цю інформацію. Виявилося, що в реальності цей дідусь - і мухи не образить, а навіть якби і хотів когось обійняти чи поцілувати - елементарно б не вистачило сил, йому - 80-ть!! Ще пізніше довідався, що ніхто з дописувачів не був наспавді у Нечая, це - підставні тушки. ---------- Додано в 02:27 ---------- Попередній допис був написаний в 02:21 ---------- ---------- Додано в 02:39 ---------- Попередній допис був написаний в 02:27 ---------- А давайте надалі спробуємо будувати розмову без звинувачень. Для християн це важко чи ні? Хай кожен каже, що думає, але без взаємних образ і переходів на особистості. Моя позиція: мольфарство - гуцульська Традиція, одна з небагатьох, яка в наш час ще збереглась і фактично відмирає в Українській Культурі. Тому її потрібно рятувати - зберігати, відроджувати. А як зберегти, якщо немає носіїв? Цікавитися самому, поглинати знання про своїх Предків самостійно, і можливо хтось обере цей Шлях, сенс якого полягає - плекати Правду, жити у злагді з Природою, перебувати у світлі і благості, виконувати своє Боже призначення на землі. Якщо Вам це не потрібно - це Ваша позиція, яку не варто нав,язувати, адже не язичництво, а саме не вміння елментарно вислухати думку опонента, спілкуватися з ним - ознака дикунства. Кожен - вирішує за себе, чи йому це потрібно, чи ні, але не за інших. Проблема у тому, що Християнство переконує нас, українців, що наша УКраїнська Традиція - це зло, чортівня, бісовщина. Тоді, християнство - це ворог української Традиції, ворог українців, окупант. Цей форум - зайве підтвердження цьому.
Почність з себе. Облиште озера з рибами, чиєсь безпліддя, обмеженість, клоунів ітд. Ви трохи сплутали місце свого проповідування. Це не ЖЖ, це форум, де сказавши А, почуєте Б. Звикайте.