Дякую, VasMT! Так Гаррік тепер для мене просто клас! Шкода тільки, що ржавий метал, позлітку від цукерків та деякі металеві корки показує, як золото, але я вже почав відчувати внутрішнім голосом, що там є. Шкода тепер підходить зима, а роботи не початий край... Можливо, тому що що метрів 200 від місця знахідки з часів Австрії.
Сьогодні викопав кусок гусениці від німецького тигра біля 10 кг., частина весла від козацької Чайки - 15 кг., саперний щуп, залишки від татаро-монгольської шаблі.
Вималювалась картина: По полю Тигр бурлачить Чайку, а тут із-за рогу татари :- Аллла!!! І на мінне поле... А тут сапери монгольські... По ходу це останки динозавра колективізації ДТ-54
Можливо, бо ту велику фігню я ледве викопав приблизно з 0,5 метра глибини, на долині де крім сінокосу ніхто нічого не робив.
Шановні відвідувачі форуму! Вже кілька чоловік запитували мене про частину весла від козацької "Чайки", яку я знайшов. Доводжу до відома всіх інших, хто ще не запитував. Це не частина від весла козацької "Чайки", а самий звичайний плуг від трактора-кабелепрокладчика вагою біля 17 кг. і довжиною біля метра. Не думав, що мій жарт настільки серйозно сприймуть.
VasMT, при роботі з глибинною насадкою в Гарреті, як орієнтуватись стосовно місцезнаходження металу? Коли звучить сигнал, метал знаходиться напроти задньої, чи пережньої котушки?
Задня катушка знаходиться над предметом при максимальному сигналі. Схемка не точна, але дає уяву про шлях магнітних потоків і пояснює чому пищить саме там...
Дякую! Нарешті візьмусь за глибинну насадку, а то ніяк не міг визначитись з орієнтирами при копані. Коли проводив глибинною насадкою над металом, що лежав на поверхні землі, то сигнал звучав при наближенні передньої катушки і сила сигналу теж збільшувалась при наближенні до її центру, але найбільший сигнал дійсно йшов напроти задньої. Деколи мозги компастує мінералізація грунту. Я відрегульовував оптимальну висоту щоб не пищало, але постійо тримати насадку на однаковій відстані від землі теж не завжди виходить. думаю з понеділка пора включатись в роботу.
Поексперементуйте "Порогом" і "Чутливістю". Дуже чутливий ставити не варто. При 6,5 -7,0 прекрасно бачить б/ч реактивного снаряда (розмірами з пляшку від пива) на глибині майже метер. Я теж визначав передньою катушкою. Так зручніше і привичніше. При сумнівах контролював задньою. Але коли ідеш по прямій, то спочатку пищить передня. Починаєш копати і далі уточнюєш передньою. А коли передня "пропускає", а задня фіксує, то все одно починаєш шукати джерело сигналу, бавлячись "Порогом" і "Чутливістю". Повторюсь - Виставте налаштування: Верхній індикатор 6,5-7, нижній - 4,0. Ну і поексперементуйте. Не повинен він реагувати на грунт при висоті від нуля до пів-метра. Не на Хрещатик він розрахований .
До вчорашнього дня не міг зрозуміти в чому причина, що глибина сканування глибинною насадкою нічим не відрізняється від 12-ти дюймової катушки. Виходили одні і ті ж показники. Крім того неодноразове підтвердження даної інформації читав на декількох форумах, де критикували глибинну насадку Гаррета 2500. Вся біда в тому, що задню катушку я постійно чіпляв низом вверх. Коли піміняв положення ситуація кардинально помінялась. Тепер металічну браму глибинна насадка бачить майже з 4-ох метрів, замість 1-го. Так що не глибинна насадка винна і не ті хто її придумав, а той хто нею користується. На жаль змушений припинити своє нове хоббі. З приходом команди Януковича за будь-які міропреємства з металошукачем по території України тягне за собою кримінальну відповідальність. Є навіть спеціальний відділ в СБУ, який займається відповідним питанням. Хіба, що комусь потрібно допомогти знайти те, що загубив. Країни парадоксів: металошукачі офіційно продають, але працювати з ними офіційно забороняють.
Закон України "Про охорону археологічної спадщини". Стаття 10 "Право на проведення наукових досліджень археологічної спадщини" стара редакція: "Проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт на території пам’ятки, охоронюваній археологічній території, у зонах охорони, в історичних ареалах населених місць, а також дослідження решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою, здійснюється за дозволом, виданим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини". нова редакція: "Проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних та підводних робіт для пошуку об'єктів археологічної спадщини або пов'язаних з ними рухомих предметів* за відсутності передбаченого законом дозволу, зокрема на використання металошукачів, детекторів неоднорідності ґрунту чи будь-якого іншого пошукового обладнання або відповідної технології, є незаконним". * будь-де, а не лише на території офіційних пам"яток, як було досі http://community.livejournal.com/saveoldkyiv/635380.html VasMT, як не жаль, але це правда. Я розмовляв з людиною, яка працює в СБУ і має пряме відношення до тих питань. Думаю краще не випробовувати долю. Якщо хтось щось загубив і просить знайти, то допомогти звичайно можна, але шукати антикваріат або щось з часів ВВ війни ризик невартує того. З кожним роком життя все більше набирає сірого відтінку...
Та за таку вартість Гаріка і шукати ключі? Прочитаю закон пізніше (внук мультиків хоче), розберусь... Сам подекуди підробляю вухами
А як інакше шукати? Головне біля себе не мати лопати і нічого з антикваріату. Знайшов, помітив місце, а потім прийшов і викопав. Хай докаже, що я шукаю. Якщо я загубив свою обручку, віддихаючи на природі, то хіба не маю законного права на те, щоб її пошукати?
Я розумію значимість шкоди при вандалістських розкопках в місцях історичного значення, місцях проведення бойових дій та на іншій тому подібній території. Коли ж людина ходить з металошукачем по полю, чи по лісі, де можливо випадково загублена цінність просто гниє, чи ржавіє, то що в тому кримінального? Невже не краще офіційно, на державному рівні приймати ці знахідки з виплатою відповідних відсотків? Виходить сам не гам і другому не дам або просто "жаба дусить, що хтось щось знайшов, а він ні. То лімузини собі купувати і їздити хрен знає куди і для чого можна, а купити кілька металошукачів для "бідних археологів" ніяк не виходить. Хай далі все гниє та ржавіє в землі, але проте "жаба" нікого не задусить. Якщо ж наші археологи такі великі патріоти своєї професії, то хай скинуться і на 50-ть чоловік куплять 1 нормальний металошукач. Це всього-навсього десь біля двісті гривень з брата. Але ж не зроблять вони цього, бо яка їм вигода з того. Тільки й того, що можуть робитись потерпілими від чорних археологів. От якби кожного археолога включити в долю, то все було б гут. Все, як в українців: сам не гам і другому не дам.
Все. Сьогодні здав в комісійний Гаррет 2500 разом з глибинною насадкою і рештою прибамбасами. Надоїло ходити по території, оглядаючись навкруги. На жаль менталітет наших людей ще далекий від бажаного: ще нічого не занйшов, а всіх "жаба дусить". Здав і якось легше на душі стало.