Ментальність галичан

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем Dzeko, 18 жов 2010.

1. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Аж ніяк це неможливо навмисно зробити. В буферній зоні, роль якої дісталась Центру України, змішуються культури. Інша справа - культурний обмін, який відбувається навіть між континентами.
    Хльопці включають телявізора на селі, а там Патапа показують - "У нас на районе не званять, а звонять...", а інтеренету в них нема, новини вони не дивляться - конєшно воно прівлєкатєльно все так, дівчьонки, все таке, поїхали в район за комбікормом - і давай вишивати по модньому.

2. Максим

Максим Well-Known Member

Кріт - тільки українською співзвучний. Та й то - якщо скажемо "кертиня", то співзвучність втрачено. А російською - взагалі "крот". :pardon:

Якщо Брацлавчанин так хотів користуватися лише слов'янськими словами, то мав радше сказати "кровля", а не "криша". Я ж йому і навів ці приклади для того, щоб показати, що навіть слова, які він вважає істинно слов'янськими, можуть виявитися запозиченими.

Навряд - в них це слово означає купу каміння, тобто саме схованку.

3. OldMan

OldMan Well-Known Member

Типа этого:
    Спасибо, буду знать.

• Подобається Подобається x 1
  4. Lady Vesna

Lady Vesna Батярка

Стоп,ви дійсно вважаєте,що коли заговорите літературною українською мовою на львівській вулиці,то на вас будуть дивитися,як на ненормального?о_ООтже,у вас неправильне уявлення про ситуацію...З львівської ґвари у дійсно широкому вжитку збереглися хіба що кілька слів:"файно"(добре,чудово),"мешти"(туфлі,взуття),"шматка"(ганчірка),"варят"(дурень,дивак).

Пане OldMan,приклад суржику-це те,як ви написали назву свого рідного міста...А ґвара-мовне явище,до того ж унікальне.

Останнє редагування: 22 жов 2010
    • Подобається Подобається x 2
  5. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

OldMan, ви з 2006-го року на львівському форумі і не знаєте досі що таке "звар'ювати". Не дивно що в Донецьку поліглоти без регіональної мови не виживуть.

6. OldMan

OldMan Well-Known Member

Откуда Вы, Dimex?

7. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Кріт-крот, кіт-кот, брід-брод - це характерно для української.

Македонська мова - КРТ
    Польська мова KRET
    Сербська мова КРТИЦА
    Словацька мова КРТЕК
    Хорватська мова КRTICA
    Чеська мова KRTEK
    Білоруська мова КРОТ

Проглядається крити, рити, к рытому. Рити отвір, прикрити, рот, отворить

Можливо, і Критріт - звідси... Крити і криша - це явно не скандинавське. Відомо, що предки жили або в печерах, або в землянках - виритих ямах, накритих кришою. Префікс на в слові накрити - означає щось покладене згори. А префікс к - "наближене, підсунуте" до чогось. Тут чітко видно спосіб будівництва укриття древніх людей - вирити яму, зробити кришу, підсунути її к ритому і прикрити яму зверху

---------- Додано в 18:18 ---------- Попередній допис був написаний в 18:15 ----------

Не дякуйте, бо це нещиро. Ви підібрали ряд цитат, щоб не подякувати, а "уязвіть".

• Подобається Подобається x 3
  8. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

А хто така батярка? В нас в місті на Брацлавщині будуть таращитись, якщо літературною в побуті користуєшся. Може тому, що місто дуже русифіковане (це не Вінниця).

9. OldMan

OldMan Well-Known Member

Видите ли, я давно на форуме, с начала 2005 года. Тогда почти все писали название моего родного города именно так Данєцк, а мы были данєцкіє.
    Вот я и подумал, что так будет понятнее откуда я, не дай Бог ошиблись бы.
    Да, я в курсе, что всё, что нравится галичанам - это всё уникальное, ну а то, что им не нравится - это всё ганэбное.

10. Lady Vesna

Lady Vesna Батярка

Батярка-авантюристка,шибайголова.
    Мені не подобається,коли в хаті безпорядок.Але ж безпорядок-це так чудо-о-ово!

11. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

В мій широкий рот
    Вліз сліпенкий крот.
    Він рішив зробити
    Хатку там, щоб жити.:)

12. OldMan

OldMan Well-Known Member

Да, именно так. Чтоб уразити (допекти, уколоти, шпигнути, дозолити, шпорнути). Спасибо тоже входит в это удовольствие.
    Спасибо что поняли.

13. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

З тих пір "Данєцк" став Донецьком чи "Донецком", але ви - так і залишилися "данєцкім". І намагаєтеся повернути лише "Данєцк".

14. OldMan

OldMan Well-Known Member

Некоторые вещи сложно забыть. Как бы этого не хотелось бы.
    А некоторые вещи и не нужно забывать. Как бы этого не хотелось бы.

15. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Тоді вже Юзівка буде логічніше. Донетчани дуже невдячні засновнику свого міста, американському магнату, адже якби не його комбінат, то могли б досі зайці цим степом бігати.

16. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Звичайно, що всі слов"янські мови мають давнє спільне коріння, але потім всі вони розвивалися кожна в свою сторону, запозичуючи щось з сусідніх мов.

І мають розвиватися далі, "відшліфовувати" літературні зразки. Такі зразки повинні бути еталоном для порівняння і збереження мови.

Історично склалося, що в Росії культивується російська, а в Польщі - польська. Очевидно, в Україні має бути українська. І саме українська літературна мова повинна бути обов"язковою для всіх єдиною державною мовою. Всі інші мови, а також діалекти української мови повинні вільно використовуватись в побуті, так само, як вони й використовувалися. Але не офіційно.

Якщо в Росії державна мова російська, і в Україні російська буде державною, то це означатиме, що Україна, як держава, зникне. Найскоріше, вона залишиться в рамках формальних кордонів, але самовиявлення громадян держави буде знівельоване до самовиявлення російських громадян. Отже, громадянське демократичне суспільство громадян України - українців, росіян, татар, поляків, білорусів, євреїв - буде неможливе, бо воно відсутнє в Росії.

Приклади Швейцарії, де 4 державних мови тощо - невдалі, тому що Швейцарія - авторитетна демократична держава, яка забезпечила своїм громадянам достойне життя, не маючи жодних ресурсів, крім інтелектуальних. Її асиміляція ВЖЕ - неможлива.

А Україні асиміляція, на жаль, загрожує, бо в Росії не прийняті стандарти "поведінки", характерні для демократичних держав, які не тільки поважають одна одну, а й допомагають одна одній розвивати самоуправління. В Росії самоуправління відсутнє - там керує "вертикаль влади".

Може, їм так і треба. Але тут - однозначно "ні!".

17. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Може в випадку жителів східніх і центральних областей навмисним його не можна назвати, бо їм бідакам ще з часів Катьки ІІ казали що вони малороси i що української мови не існує... але коли сиржиком користають представники Західно-Українських земель, то це вже власний вибір і без "пантів" тут не обійшлось.

18. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Дайте чітку відповідь на питання - чому ви називаєте "суржиком" побутову українську мову (діалект) східних областей, де є домішок російських слів, і не називаєте "суржиком" побутову українську мову західних областей (діалект), в якій також дуже багато "інших" слів - з польської, німецької мов?

Був і залишаюсь на цій позиції.

19. Dimex

Dimex Well-Known Member

Мені більш зрозуміло "Даунєцк". Будь ласка оновлений профіль в студію.

20. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

а он уже там, Вам паскудить? а вы у себя??? Вы тут что-то решаете? Вы как и я впрочем, можем до боли орать что мол "у нас" Вы москалей гоните, я рогулей чмырить (пардон за термин чмырить) но на самом деле интернациональные жидо-масонские парни (Евреи тут не причем) уже все поделили, и решили кому - куда и как, дергая за ниточки в виде языка,Крыма, бандеровцев проклятых, части стада перемещаются по воле кукловодов, грызутся по их воле и т.д. а Вы все еще думаете от вас что-то зависит? как и от меня ? не в этой стране ....

---------- Додано в 20:21 ---------- Попередній допис був написаний в 20:19 ----------

Вы глубже копните .... :)

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)