Тобто, автентичне слов"янське слово ви обзиваєте російским жаргонізмом "косяк", який непотрібно хм... Що зробити? Легітимну... Летигімну.. Тьху... Legis - закон латиною... Звідси - легітимація.... Але українською - є слово "узаконити"... Невже не видно колоди у власному оці, і безсенсовності подібних викидів націонал-якогось-там-ізму?
Ні в Києві, ні в Харькові ніхто нічого поганого не подумає, якщо я буду говорити по-малоросійські. Це шо щось пошле чи що? Хотять з нас витравити все руське, слов"янське, щоб ми говорили якоюсь польсько-німецько-латинською мовою.
Жах. Скільки тепер таких "нормальних людей" у Львові... І їх антиподів з іншої сторони загорожі з колючого дроту, який вони спільно плетуть своїми дурними язиками... ---------- Додано в 19:49 ---------- Попередній допис був написаний в 19:48 ---------- Ще один, але з іншого боку дроту...
Ніхто і не може заставити "казати правильно", мова йде про те, щоб не називати таку мову - літературною українською мовою, а визнати хоча б діалектом (якщо слово "суржик" не дуже подобається).
от тут дозвольте з вами не погодитися. Витоками сучасної літературної української мови вважають полтавський діалект. Як же таке могло статися, що нема в мові слів да, прівєт, канєшно і щас? Чому цих слів нема в творах Котляревського, які написані 200 років тому і за основу автор брав саме полтавський діалект? ---------- Додано в 18:57 ---------- Попередній допис був написаний в 18:51 ---------- це не діалект. Діалекти - це ознака багатства мови. А суржик - це біда мови
Ні, звичайно, хай літературно буде калинова українська мова - мова Шевченка, Котляревського, Коцюбинського. Ок? А якщо ні, то ми східняки будемо москалями.
До чого тут слов'янські слова? Французька мова з латини виникла, а тепер латина мертва мова, так само як і мова слов'янська. Час не стоїть на місці, все змінюється, розвивається. Вас послухати, то в ряси треба перевдягтися і йти горщики ліпити. Можна подумати ви не чули слово "легітимність". Взагалі не радив би нікому в дослідженні сучасних європейських мов лізти глибше 150 років.
Ви самі себе заганяєте в глухий кут. Якщо Котляревський "брав за основу полтавський діалект", то це мало б означати, що "істинно української" мови більш ніде, крім Полтавщини, не вживалося. Не користувався нею в побуті, виходить, і сам Котляревський, якщо він взяв "за основу" і створив, очевидно, щось "штучне", "придумане"! Так!? Це цитати з "Енеїди" Котляревського, з перших же пари сторінок. Чому ж тоді в літературній, державній українській мові не використовується частка "ся"? А слово "негодяй", або "обіщаюсь" - не з російської, випадково? Та з російської. Великий Котляревський використав "суржик"! Ось літературознавці запевняють, що Тобто те, що ви називаєте "ганьбою" і "бідою", чи "суржиком", насправді є НАРОДНОЮ МОВОЮ. Ви хочете переробити народну мову на ЯКУ!? Народ України - багатонаціональний. Мова народу - жива, різноманітна і багата! І не потребує жодного "рафінування". Більше того - вона його не терпітиме. Народна мова, як ріка, що злилася з десятків потічків, і пробиває собі дорогу так, як їй зручніше. А того, хто хоче "відфільтрувати" якийсь струмок з неї... Та це просто смішно виглядає. ---------- Додано в 21:27 ---------- Попередній допис був написаний в 21:19 ---------- ТО ЧОМУ Ж ВИ НЕ ДОДУМАЛИСЬ, ЩО УКРАЇНСЬКА МОВА ТАКОЖ МУСИТЬ ЗМІНЮВАТИСЯ І РОЗВИВАТИСЯ, БО СТАНЕ МЕРТВОЮ!? Але ж так просто допетрати, що величезна Росія поряд, і росіяни будуть їздити в Україну завжди. І якщо громадянин України не відчує гордості за свою Державу, то і держава асимілюється, і мова. Як зробити, щоб громадянин України відчував гордість за Державу? Він відчує її тільки тоді, коли стане частиною влади, відчує, що він також керує державою. Значить - демократія потрібна, самоуправління. Тоді, щоб відрізнятися від громадянина Росії, громадянин України почне гордо розмовляти українською, бо він - громадянин своєї Держави. Він дбатиме про Державу, бо то - його Держава. А зараз, коли він став майже рабом держави Україна, ви хочете примусити розмовляти всіх українською!? Невже не зрозуміло, що державна мова ототожнюється на 100% з рабовласницькою державою. Це більшості росіян - "пофігу". А громадянам України - ні. Вони люблять свободу. Тому 1)Пропонуйте кожному свободу (в тому числі мови!) і демократію. 2)Закличте його мати владу і бути її частиною 3)Дайте кожному можливість бути господарем, а не рабом 4)Спостерігайте, як він почав пишатися Україною. 5)Спостерігайте, як вже потім він братається у "сім"ї вольній, новій", з іншими вільними! Я згадую Майдан. Біля мене якось опинився зовсім невисокий чорнявий чоловічок. Я намагався стати так, щоб йому було видно і чути ораторів, бо сцена була далеко, ми стояли в мільйонному натовпі. Він подякував, ми розговорилися. Він гордо сказав, що він з Криму, кримський татарин, їх приїхало 10 тисяч. Причому ця людина намагалася зі всієї сили вживати українські слова. Бо він гордився своєю участю у захисті демократії в Державі Україна! Він гордився, що є Громадянином. А ви хочете послухати його, і для надійності взяти у нього "аналіз крові" і "виміряти череп", щоб встановити, на скільки процентів він "українець"... Вам ніхто цього не дозволить, бо ви йдете проти України.
На суржику це буде так: Бабушка моя роднінька! Кидайте дєніжкі срєбнєнькі, А як я буду хозяйнічать, Буду вас вспоминать. ---------- Додано в 22:22 ---------- Попередній допис був написаний в 21:34 ---------- Все я вирішив, я не українець. Я малорос, це мій вибір.
дідіо, все у вашому пості правильно тільки якщо ось це до мене то я не розумію яким саме своїм висловом я дав підстави вважати, що я йду проти України, проти кримських татар, що я збираюся заміряти чийсь череп чи аналізувати кров. Більше вам скажу з власного досвіду, часом буває, що кримські татари, євреї, узбеки і навіть росіяни - більші українці за деяких малоросів.
Вони не українці. Вони громадяни України. Григорій Сковорода: Всякому городу нрав і права, Всяка імієт свой ум голова, Всякому серцю своя єсть любов, Всякому горлу свой єсть вкус каков. А мні одна только в світі дума, А мні одно только не йдет с ума. Петр для чинов угли панскії трет, Федька купец при аршині все лжет. Тот строїт дом свой на новий манір, Тот все в процентах: пожалуй, повір! А мні одна только в світі дума, А мні одно только не йдет с ума. Тот непрестанно стягаєт грунта, Сей іностранни заводит скота. Ті форміруют на ловлю собак, Сих шумить дом од гостей, как кабак, А мні одна только в світі дума, А мні одно только не йдет с ума. Строіт на свой тон юриста права, С диспут студента тріщить голова, Тих безпокоїт Венерин амур, Всякому голову мучит свой дур. А мні одна только в світі дума, Как би умерти мні не без ума. Тот панегірик сплітаєт со лжей, Лікар в подряд ставит мертвих людей, Сей образи жирових чтет тузов, Степка біжит, как на свадьбу, в позов. Смерте страшна! замашная косо! Ти не щадиш і царських волосов, Ти не глядиш, гді мужик, а гді цар — Все жереш так, как солому пожар. Кто ж на єя плюєт острую сталь? Тот, чия совість, как чистий хрусталь. 1760-і рр.
Якщо оцінювати за справами для країни - є серед таких громадян патріоти більші за тих, хто тільки базікає про любов до України чи бореться за чистоту мови.
Українці - ЧАСТИНА народу України. ІНШІ - також народ України. Чи повинен циган, що живе в Бєларусі, казати про себе, що він білорус? Він циган, повноправний громадянин Республіки Бєларусь. Не є частиною народу України тільки формальні громадяни України, які насправді є її ворогами. Серед таких є українці, росіяни, тощо.
Характерна риса галичан - непослідовна і нерішуча ненависть до всього російського з відтінком параної. Дуже цікаве явище, коли галичани картають негаличан за вживання слів, які вони вважають русизмами (русизм - це негалицьке слово, хто ще не знає), але самі люблять виражатись полонізмами. Це в них, мабуть, звучить по-панськи, а ті, шо за Збручем, вони такого не знають, невігласи зі своїм суржиком. А це правда, що в Галичині чашка - це суржик?
А скільки ще напишете... Гр-кхе-кхе... То за що ви їх любите? Чи можете обгрунтувати? Може, ваш тато, мама, чи бабуся з дідусем були російськомовними? Чи чому? Я також люблю русизми. Але не самі по собі. Я часто з сатиричною метою застосовую тут транскрибовані російські мовні "штампи". Вірніше, не російські, а російсько-радянські. Бо так писали колись бетонні радянські газети. Ну то чому ви любите русизми в данний тєкущій момєнт? ---------- Додано в 00:34 ---------- Попередній допис був написаний в 00:30 ---------- Не всіх галичан. Це не суто "галицька" проблема. Наприклад, значна частина росіян ненавидять Україну, а до німців, батьки і діди яких пройшли по трупах до Москви, а після війни ще й, граючись, виграли у СССР економічні перегони - у більшості росіян тепле відношення. Це просто наслідки пропаганди. Як в Галичині, так і в Росії. Тільки пропаганди протилежного змісту. А паранойя - це взагалі медичний термін. Ви лікар, що діагноз виставили?
Насправді стільки суперечок про те, яка українська мова правильна, спричиняє тільки одне - вона ще формується. От якось пальцем в небо, бо я тут бачу повно галичан лояльних абсолютно до всіх і всього. І починати паралельно прискіпуватись до кожного слова, наскільки правильно воно вимовлене -це дуже нудна аргументація, і діалог буксує, серед повністю україномовної аудиторії не виникає таких суперечок. А вказати на помилку російськомовному - зразу почнеться "О, що ви мені розказуєте, ви самі слово неправильно сказали". І що? Так людина говорить на своїй (українській) мові кожен день і кожну хвилину, а толку знати правила і говорити тільки по великим святам?