Магія у церкві

Тема у розділі 'Релігія', створена користувачем Liliyah Romanova, 6 лют 2007.

1. Forpost

Forpost Стоїк

Відповідь: Магія у церкві

А я то думаю звідки вітер віє!

2. Viktoria Jichova

Viktoria Jichova Well-Known Member

Дуже суттєво, що ця стаття "СВЯТОЕ РАСПИТИЕ
    Ученые доказали: вся вода на Крещение становится це
    "
    надрукована у "Московский Комсомолец" (от 05.02.2007).:D

3. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Тема взагалі-то розпочиналася як "магія в церкві".
    Тема магії і різних "систем вірувань" , я б так сказала, дуже цікава, а ще цікавіше - знайти їх точки перетину. Свого часу я намагалася у всіх прочитаних "доктринах" (а їх ой як багато різних!) знайти спільні моменти, сподіваючись що саме ці спільні моменти у всіх без винятку системах і є найбільш близькими до істини. Так, скажімо, я не могла збагнути чому в Біблії той хто грішив але покаявся в останню хвилину життя і той хто благочестиво його прожив - рівноцінні. "Агні йога" при всій її неприйнятності для мене (на сьогодні) твердить, що потойбічний світ не двошаровий, а багатошаровий і кожна душа в потойбіччі притягується саме на той рівень, якому відповідає на момент смерті тіла. З точки зору християнства - повна єресь, але зате мені стало очевидно, чому не важливий земний шлях людини і кількість заподіяного зла, але лише так би мовити рівень світлості її душі на момент смерті. А світлість її остаточна і залежить або від попереднього довгого шляху в праведності або якого неймовірно-рідкісного моментального переродження-потрясіння (покаяння). Це так, для прикладу.. якщо всерйоз сприймати хоч щось із тієї літератури. :)

Щодо безпосередньо теми "магія в церкві" .
    В бабусі на Поділлі в жіночих розмовах (чоловіки до такого не додумалися б.. м-да, таки усі жінки.. :) )можна почути фразу "ой, вона така.. вона їм/її ставила свічку на сльози" чи "на смерть", я не розпитувала подробиці (воно мені треба), але достеменно йшлося про церкву, про те, що магія робиться просто в приміщенні церкви... Цікаво от що: чи випадки справдження таких магічних "побажань" через магічний ритуал із свічкою у церкві в реальному житті є просто випадковим збігом обставин (ну там, помер хтось наглою смертю - ішов через поле після свята п'яний, впав і замерз на смерть, було таке) чи є такою ж реальністю як оті вроки дітям? Якщо так, то як пояснити те, що ота магія діє, соррі, навіть у церкві???

4. Ivan

Ivan Well-Known Member

Найпростіше розбиратися у цьому питанні невіруючому: для нас церковний обряд є ритуалом, прямо спорідненим з ритуалами магічними. Якщо зневажити психологічними моментами і зосередитися виключно на "онтології" :)) ), то побачимо, що метою будь-якої магії є залучення надприродних сил для вирішення конкретних, цілком "тутешніх" питань. А моляться ж люди для чого? ;) :D :D :D

5. Viktoria Jichova

Фрезіє, не знаю, але не можу погодитися з тим, що для християнства є важливим лише "рівень світлості душi у передсмертнім стані", і що все праведне життя є рівносильне тому моменту, коли тяжкий грішник розкається. Не так це, гадаю. Бо тоді це питання торкається лише людей, котрі знають, коли вони помруть і свідомо "покаяться". І не врахований тут випадок несподіваної смерті. Не те Біблія говорить. Треба жити так, ніби ти знаєш, що тебе вже завтра не буде на цьому світі, тобто, щонайшвидше навернутися до істини і жити праведно, спокутувати свої колишні злодіяння. В іншому випадку би нам тут квітла "вседозволенність".

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Вікторіє,

власне, що і мені була незрозумілою та цитата, яку спробую відшукати в Біблії і навести тут.
    Там йшлося про покаяння грішників. Згадайте - Варрава був на хресті, але покаявся і моментально дивом якимось "прозрів" - і обіцяно було йому самим Христом що буде в раю.
    Тільки ж це не просто словесне "покаяння", це стрибок в сенсі духовного переродження, який трапляється ІМХО вкрай рідко, нам більш звичний шлях поступового переродження грішника на праведника.

7. Viktoria Jichova

Фрезіє, я теж думала над цим питанням. Але це стосується початків, джерел християнства як такого. Бо Варрава - це спеціальний "випадок". Він повірив у Христа ще до його Воскресіння. Тому йому було все прощено. І це є, я гадаю, найсуттєвіше.:)

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Вікторіє,
    зробимо так: я відшукаю оту цитату про неважливість часу правдивого покаяння (я гадаю, що мається на увазі те що Ліля зве "наверненням"), а тоді поміркуємо над нею на якій спеціяльній гілочці. ;)

9. Viktoria Jichova

Добре, я згідна.:) Лише мене застерігає одне, що Біблія впродовж 2 тисячоліть зазнала багатьох редакцій та тлумачень. І догматично тривати конкретно на одній фразі, не думаю що це..як би то сказати.. відповідає правді. Бо у Біблії самій ми знайдемо стільки парадоксальних тверджень, що тлумачити все однозначно, як на мене, втрачається контекст та зміст того, що має насправді промовляти до людської душі, вчити людину.

10. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Миху, я вам кажу, що саме такі "конвеєри" часто спричиняють не те, що людина частіше ходить до церкви, а навпаки, потім ще 5 років навіть не приступить.
    Миху, то міф, який не має в основі нічого правдивого. Ви багато знаєте таких, що їм "конвеєр" допоміг? Я знаю більше таких, що навпаки, зашкодив.
    Нащо церкві стільки людей? Нащо всім бути християнами? Що за манія? І все через гроші, чи не так?

11. Ivan

Ivan Well-Known Member

Оп-па! То християни лиш ті, що в церкві? Сама ж собі й протирічиш і на Михову сторону пристаєш :D :D :D

12. Liliyah Romanova

Чіпляєгся до слів, бо більше нема чого сказати? ;)

13. Ivan

Ivan Well-Known Member

див. допис 44

14. Liliyah Romanova

Ну, не зовсім.
    Час правдивого покаяння - це сповідь з усього життя, як на мене.
    Навернення - це метаморфоза. :):):)

15. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

добре-добре, не поставив кому... я мав на увазі:
    ті (хто ходять до церкви) ворожать...
    але й про те, що в церкві люди намагаються ворожити — теж факт...
    а "свічку на тебе поставлю" — вираз звідки?...

16. Thror

Thror Well-Known Member

Щодо вроків та подібного.
    Тут хтось згадував про вуду. Це практично одного поля ягоди. Суть у тому, що найвразливішими людьми є ті хто найбільше у це вірить.
    Достатньо якоїсь незначної зовнішньої ознаки загрози і їхня підсвідомість бере на себе роботу по відтворенню усіх страхів які сиділи у людині.

Людина яка притримується матеріалістичних поглядів, або навпаки є реально віруючою від подібних проблем є захіщена. Хоча корені цього захисту є і практично однаковими.

17. Viktoria Jichova

Ну, я б не сказала, що якраз людина матеріалістичного погляду є захищена від того всього. Відомо багато випадків, коли така людина, вперше зіштовхнувшись з цією проблемою, після чого ж не те, що повірила, що існують такі речі, а просто фанатично повірила та страшенно почала боятися усіляких вроків та ін. Тут потрібна інша, духовна оборона.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я Вам більше скажу, є такі, що ходять до церкви і пють, палять, крадуть, чинять перелюб, воржать і т.д.
    Але вони ходять до церкви, значить хочуть бути кращими. Гірше, коли людина не курить, не п"є, не краде, але не відчуває потребу прийти до Бога і покаятися, бо нема грішних. Жахливо, коли людина думає, що в неї все ОК, а насправді роботи над душею - не початий край. Навіть якщо людина грішна, але вже йде дорогою виправлення і покаяння, - це набагато краще, ніж людина в грісі, а думає, що все гаразд і нікуди не йде.

А цей вираз я чув, але не знаю звідки він. Я не звертаю увагу на такі дрібниці, а їх багато, на жаль.

19. Viktoria Jichova

Миху, я не надто згідна з Вами, що ті люди, котрі ходять до церкви і заодно надалі грішать, що вони сумлінні у своїх намаганнях покращитися. Вони там ходять більш задля того, як на мене, щоб відзначитися, для "галочки" так сказати. Для свого власного душевного алібізму, для відмазки.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тут я не згідний Ліля і от чому. Ви судите з своєї точки зору. І це нормально. Є люди, які не моментально навертаються до Бога, їм треба час осмислення. Якщо людина щотижня ходить до сповіді, то для неї "конвейєр" - це мука і можливо неподобство, а для людини, яка раз у рік ходить до сповіді, то для неї це подія. І можливо цій людині ще довго треба ходити раз в рік до сповіді, але все таки, треба терпляче ставитися до цих людей і радіти, що людина стала на праведний шлях. Бо хто знає кому Господь більше простить, чи тОму, хто 5 разів у рік йде до сповіді, чи тому, хто раз. Тому терпляче ставмося до тих, хто раз на рік ходить до сповіді. А хочете бути досконалими, то радійте за ближніх.;)

Ви запитуєте, чи я багатьох знаю, кому поміг "конвейєр". Знаю лише одного, бо я сам колись так ходив і дуже радий, що хоч раз на рік, і жалію, що тільки раз на рік. Але добре що хоч так, гірше, коли б зовсім не ходив.

-------------------------------------------------------------------------------
    Не так, Ліля. :) У Біблії сказано по-моєму, що на прикінці віків кожному буде можливість ознайомитися з Божим Словом, яке по-суті несе християнство. Церква намагається спасти людей - це її основне покликання. А тому відгороджуватись від когось було б нерозважливо. Знову таки є різні люди і що мені дуже подобається, то це що церква, до якої ми ходимо:) , нікого силою не тягне.
    Хочеш приходи, не хочеш - твої проблеми, але двері завжди відкриті. Що до грошей. Мене питання гроші і церква не цікавить. Хочеш - даєш пожертву, а не хочеш - ні. Все, що я роблю є перед Божими очима і тільки Він може оцінити мої дії. Мене зовсім не цікавить побут священника і церковні гроші.
    І навіть коли священник щось робить не зовсім так, як на мій погляд було б правильно, я розумію, що все одно він старається і все одно він людина, мені б важко було б бути на його місці, бо це велика відповідальність. А чому так багато людей? Знали б Ви яка боротьба йде за кожну душу! Почитайте щоденник Фаустини Ковальської, через яку був створений відомий образ "Боже милосердя", там де від Ісуса виходять голубий і червоний промені.

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)