Львівська Ґвара

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Капітан, 29 січ 2007.

1. nieni

nieni Member

Відповідь: Львівська Ґвара

Так-то воно так,але мені завжди здавалося,що "шпальти" стосуються газетної площі.Адже спробуйте сказати "на шпальтах книги"...:eek:

• Подобається Подобається x 1
  2. Stanley

Stanley Від Сяну по Кавказ!

"На кшталт" це аж ніяк не з польської. Скоріше за все це слово має німецьке походження від Gestalt- образ. Можливо такош з ідиш- лексика має багато спільних слів з німецькою, а євреїв які говорили мовою ідиш в Україні раніше жило досить багато.

3. Stanley

А цікаво, як Ви визначаєте які слова в літературній мові є а яких нема? Наведені вами слова є нормальними українськими словами, те що ви іх незнаєте неозначає що вони не існують. Ваш словниковий запас не є еталоном української мови. І взагалі жоден словник н є нормативно-правовим документом за яким можна балоб визначити "законність" вживання будь якого слова. Мова- живий організм, який постійно розвиваєтся і те що їй потрібне приживаєтся, чуже відмирає.А слова "кшталт", "на шпальтах"...це навіть не неологізми, а цілком нормальні українські слова.

• Подобається Подобається x 4
  4. Полковник

Полковник миється в бані

Ясно!
    Но, как оценивать грамотность детей в школе?
    Как ставить оценки за сочинения?
    Вы ему "2", а он говорит, что это "Ваш словниковий запас не є еталоном української мови."!
    Ну, и, УПС.....

5. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Це і для модераторів проблема: ви йому 2(на 30 діб), а він - "забанілі нізащо!.."

6. marco

marco Member

"Кшталт" і "шпальта" це теж "нормальні" польські слова, хоч вони справді з німецької.

7. Войцек

Войцек Well-Known Member

До речі, що "кшталт", що "шпальта" - ці слова є в словнику української, може у словниках за часів совєтів їх не було, але ж багато їнших українських слів також не було - то не показник. А зараз вже є.

8. Stanley

Не знаю чи були ці слова в совєцких словниках, але в УССРівській пресі та художній літературі тих часів вони вживались, це точно.

9. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

те саме стосується і слова “друк”, “друкувати”....
    оскільки книгодрукування прийшло з німеччини (через польщу) до нас....

10. Ульяна

Ульяна New Member

:radist: дуже рада, що знайшла людину, яка читала цю книгу!!!я її шукаю-шукаю, не можу знайти...у Києві живу. Тут такого не продають(Тільки дивляться здивовано і перепитують. Підкажи будь-ласка, де купити можна у Львові?

11. Romko

Romko Дуже важлива персона

А Федорів?

12. Forest

Forest Moderator

а Федорів то приблуда. Ще за 120 (!) років до візиту приїзду Федорова у львові діяла друкарня Степана Драпалюка (за іншими документами Драпана), але він зі зрозумілих причин не увійшов в історію. Дивно, що майже ніхто не намагається встановити істину і принаймні виправити табличку на памятнику...

P.S. Вибачте за офтоп, не стримався :)

13. zup120

zup120 New Member

Та невже це погано??? мені дуже довподоби... тим більш вони нам брати!!

14. Rusalka

Rusalka New Member

Я в Санкт-Петербурзі чула гірше: злидень пісюкастий... Причому, люди справді були переконані що ми так говоримо!

15. Forest

Forest Moderator

відразу уявив crazy frog

16. Фуууууу! Но всё равно жесть!:lol:

17. Я, конечно, извиняюсь, но получается, что жопа и пи............ - одно и тоже? Нехорошо...

18. Максим

Максим Well-Known Member

Вас ввело в оману не цілком коректне пояснення від попереднього дописувача. Звичайно, що слово "дупа" не означає те саме, що статевий орган. Проте, стійке словосполучення "дати дупу" вживається для означення ситуації, коли жінка запропонувала або погодилася на статеву близькість.

19. Solomon

Solomon Well-Known Member

Йой кобіти й фацети! Ліпше приїздіть до Львова, трохи поспацеруємо по центру, посмакуємо кавальчиком пляцка і філіжанкою кави(пардон для когось може бути чай.. :)))а потім... а потім буде видно. Нашо вам ті , перепрошую дупи, пітьки, путьки і т.д. Най ту інтернетну і теоретичну анатомію кров нагла зальє і шляк трафить... Краще тим займатися на практиці а ше краще купіть собі файні мешти і не морочте собі макітру. :))

20. Я ничего не имею против диалектов... но можно с переводом?

а де твій аватар? :)