Думаю, мой учитель украинского языка не одобрил бы ТАКого - а исправил бы на "не варто". Впрочем - тема о гварє, видимо ТАК на ней нужно писать.
Ну, якщо вже пішла така п'янка... Епічне відео! Суржик по-дніпропетровськи http://www.youtube.com/watch?v=rvGbUtf5cnM
- "собака" даже в ругательствах на особые конкретные признаки не указывает (негативное отношение ругателя - это скорее его признак). Это явно из другой серии.
Тітонька СУПЕР!!! Ото у неї вдома порядок. Чисто українська жіночка, - як у мене руки отак, то в носі я бачила твою тюбітєйку!
- вот именно, внимательно. Собака здесь - в ряду обзывательств. Стало быть, в виде обзывательства это слово может быть как женского, так и мужского рода, а в остальных случаях...? Я, конечно, извиняюсь, но именно в этой ветке спрашиваю для того, чтобы услышать ответ от носителей языка, а не от умельцев словари читать (гугля у всех есть). Мне стало интересно, в каком роде слово "собака" обычно употребляют во Львове. Выяснилось вдруг, что вопрос этот или очень сложный, или очень интимный...
Для тих, хто не вміє читати словники, вже було написано Вас не влаштовує така інформація (від носія мови), див.літ
Пан хоче сказати шо українськов мови не існує, нев говорє лиш колгоспники, і Україна - то окраїна Російськов Імперії.
Я - носій. А крім того ви спитали без жодних умов. Чим відповідь не підійшла, крім того, що вона моя? )
- я поблагодарил Вас за ответ, но он оставил вопросы: в каких случаях, кроме обзывательств или (возможно, заимствованных, если одиночных) поговорок, львовяне употребляют слово "собака" в женском роде, раз Вы говорите "допустимо"? В зависимости от пола животного? Или как в голову взбредёт?
для розділення самець-самка вживається пес-сука. Незалежно від статі (собаки), собака в розмовній мові значно частіше жіночого роду. Хоча спеціального правила нема.
Танок на майдані конго Сірко собака мій, Сірко собака мій собака Сірко собака мій, Сірко собака мій пес ---------- Додано в 16:09 ---------- Попередній допис був написаний в 16:06 ---------- Неправда... Скоріше чоловічого. І саме у Львові кажуть "ваш собака", "красивий собака". І стать собаки немає жодного значення... А "кожна собака знає" не більше, аніж калька з російсько...
Скоріше - не дуже переконливо звучить Управитель пана, бита собака, послухав хлопцевої мови, подивився на нього та й промовив на Шевченкове прохання: “Не оддамо ми тебе маляру, бо нам самим таких треба” (С. Васильченко) Троє здержав, один утік: ніяка собака до помочі не стала (Дніпрова Чайка); — В обхід правим флангом! Зайняти з першим і третім батальйонами позицію біля мосту! Щоб ні одна жива собака не вислизнула на Київ! (О. Довженко). Хоча в іншому творі: мов собака, який зірвався з цепу, щиро вірячи, що вже всі люди брати (О. Довженко). _ Харцизе, скажена собако! (М. Кропивницький). де їх, бо боялися її, як скаженої собаки (Панас Мирний). Дуже швидко, нестримно. Немов собака, спущена з припону, Наскочила на землю пітьма чорна (І. Франко); А щодо русизмів, хіба би Мене тут усяка собака знає, адже я місцевий (М. Чабанівський); А йти Стебнями, де кожна собака в очі Юрішкові дивиться,— та пощо ж того всього? (Г. Хоткевич). Колись собака в літературі частіше вживалася жіночого роду. Проте сьогодні і в собак настав патріархат Це з літератури приклади. Звичайно, довести частоту вживання того чи іншого собачого роду у Львові я не в стані. Хіба провести опитування середфорумчан-львівян і результат прийняти за істину
Интересно. - надо отметить, что изо всех Вами приведённых примеров этот единственный, где "собака" именно и тоолько как животное упоминается в женском роде. И ещё раз как животное в точно такой же ситуации - в мужском роде. Все остальные случаи (женского рода) - "собака" употребляется как выражение неуважения или безразличия (обезличивания) к упоминаемым людям. Хотя вот тут - неоднозначно. Вроде бы, собака тут как животное, но сочетание со "скаженої" само по себе могло навязать применение рода, просто по привычке к сочетанию (часто употребляемому в переносном значении).
Та шо ви сперечаєтесь. Дехто хотів підколоти Dzeko, а коли не вдалося, почалися танці. Ще можна запитати, якого роду собака взимку, а якого влітку. Тим часом з'явилося інтерв'ю з "Країни", яке я цитував раніше. Кому цікаво - "Чим відрізняється Західна Україна від Східної? Нічим. Ще б одне покоління - і було б те саме, що в Донецьку"