Львівська еліта: провінційність із претензією на всеукраїнський масштаб

Тема у розділі 'Львівська газета', створена користувачем gazeta, 1 січ 1970.

1. Mariya

Mariya Well-Known Member

Відповідь: Львівська еліта: провінційність із претензією на всеукраїнський масштаб

ЗНУЩАТИСЯ, -аюся, -аєшся, недок., з кого – чого, над ким – чим і рідше без додатка

• Подобається Подобається x 1
  2. Internati

Internati миється в бані

Відповідь: Львівська еліта: провінційність із претензією на всеукраїнський масштаб

Звернімось до першоджерел літературного слова:

3. Mariya

Mariya Well-Known Member

Ще один приклад з Інету

По-моєму, можна вживати обидва варіанти.

Якщо хтось знайде ще помилки в моїх повідомленнях (граматичні, ортографічні, стилістичні і т.п.), буду дуже вдячна за всі зауваження.

4. Internati

Internati миється в бані

True-ghost, навіщо ви прискіпуєтесь до Mariya?

Адже на цьому форумі є багато людей, котрі дозволяють собі перли подібні до "пів року", "освітчений" (у значенні well educated), "бородьба", "бруденшафт" і т.д. От саме їм варто у першу чергу роз"яснити правила вживання солов"їної.

5. Mariya

Mariya Well-Known Member

Оліного поста я не підтримала, бо вважаю, що вона зарізко відповіла, в дискусію не встрявала, зауваження мої стосувались не стосунків українців і поляків.

Такого віршика знали і знають всі бабці, це не є таємницею, його мені розповідала і моя бабця, і одна пані в USA, котра ще за Польщі працювала дентистом у Львові, і ще деякі однокласники, яким його розказували їхні бабці, певно також ворожнечу розпалювали. Як і таємницею не є те, що Україна і Польща мають довгу і складну історію взаємозв'язків. Багато людей постраждало від такої політики, в тому числі і наша сім'я, яку вивезли під час операції "Вісла". Але я не вважаю, що в тому винні всі поляки, така була політика. Міжнаціональної ворожнечі не розпалювала, не розпалюю і не збираюсь розпалювати, чого і вам бажаю. Не видавайте, бдлк, бажане за дійсне.

Як викладач я працюю з дітьми різних національностей і рас. Поділяю їх всіх на тих, хто знають математику добре, і на тих, кому потрібно приділяти додаткову увагу, бо рівень знанеь в них гірший, а не за національністю. І не переживайте, Україну я представляю гідно за кордоном.

Щодо "похідної вищого ступеня", то я взагалі не знаю звідки він взявся і я такий термін взагалі вперше чую. У всіх мовах похідна має певний порядок, не степінь і не ступінь. Думаю, якби ви пояснили де саме такий термін вживають, то такого непорозуміння б не було.

І, взагалі, ратуйте за чистоту української мови і живіть в мирі зі всіма сусідами.

Мир вам. Кінець дискусії.

6. Полковник

Полковник миється в бані

Ну, и дела, значится не только москали во всём виноваты?
    Чесговоря, немного радывает...:):):)

7. Mike

Mike Well-Known Member

Опять суржик :)
    Вот интересная (на мой взгляд, естесственно) ссылка - http://www.proza.com.ua/events/surzhik__jazyk_natsii_ili_svinop_4a62.shtml

Дещо звідти:

Любко Дереш
    (писатель)

«Я не обязан разоблачать или, наоборот, поддерживать суржик. Собственно, что я могу сделать, чтобы он был или его не было? Я стараюсь говорить на чистом украинском языке, так как мне приятнее достигать некоей идеальности. Каждый сам решает, что ему делать с суржиком. С ним нельзя бороться извне, вед так? Бороться в данном случае можно лишь с самим собой…»

Светлана Матвиенко
    (критик, главный редактор газеты «КОМЕНТАР»)

У меня сложное отношение к суржику.
    С одной стороны, я понимаю, что суржик – это живой язык. Я позитивно отношусь к любому живому явлению. На суржике разговаривают, а значит, он делает возможной некую коммуникацию. Всё-таки это язык.
    С другой стороны, суржик блокирует передачу сообщений нормальным литературным украинским языком, который обладает всеми средствами для выражения любых мыслей и эмоций.
    ...То, что предлагает нам официальное правописание – это братская могила. За ним стоит множество ученых, которые, на самом деле, между собой не согласовали окончательно все эти правила. Спор продолжается.

Андрей Окара
    (журналист)
    «Суржик – это язык для духовно бедных»

Олесь Доний
    (писатель, главный редактор журнала «Молода Україна»)

«Лучше суржик, чем русский»
    «Пусть живет суржик!»
    «Мы будем писать так, как говорим, и пусть другие говорят так, как мы пишем»
    «Все языки – суржики!»

Александр Ирванец
    (писатель)

«Суржик – природное явление. Судить его – это то же самое, что судить солнце за то, что оно светит, а ветер, за то, что он дует»
    «Суржик – это не мост от русского языка к украинскому, а отдельное явление»
    ...«На суржике писали летописи…»

Николай Княжицкий
    (тележурналист)

«Суржик можно винить лишь по пункту «Загрязнение воздуха»»
    «Разве это не суржик, когда на Галичине молодой парень идет „з файною кобітою до склепу”»
    «Суржик потому и разделяет страну, что он разный. Один есть на Востоке, другой на Западе»
    «Я не спорю о разнице польско-украинского и русско-украинского суржика. Я говорю лишь о том, что есть и тот и другой»
    «Суржик – это первый признак комплекса провинциальности»

Наталья Позняк
    (поэтесса, переводчик)

«Язык – это энергетический и космический код, который есть у каждой земли и народа, и который объединяет нас с нашим прошлым и будущим»
    «Люди начинают говорить на суржике, когда у них появляется комплекс неполноценности»
    «Человек, который себя уважает, никогда не откажется от своего родного языка»

Виталий Радчук
    (глава «Общества украинского языка» Киевского национального университета имени Тараса Шевченко)
    «Этимология доказывает, что суржик был всегда»

Богдан Жолдак
    (писатель)
    «Английский язык – это суржик из десяти языков»

Юрий Покальчук
    (писатель)
    «Суржик – это урод, который породила 350-и летняя власть Российской Империи»
    «Суржик – это национальное предательство. Язык – это тоже Родина»
    «Суржик – это результат русской оккупации»

Андрей Кокотюха
    (писатель, журналист)
    ...«Почему польский язык + украинский язык – это результат общности, а русский + украинский – результат оккупации?»

:)
    Цікаво, нє? :)
    Практично всі думки, як стріли у колчані :)

Про свою думку можу трошки, моє ставлення до суржику як явища змінилося після одного фільму - першого радянського з сексом :). Там мова була про долю тих, хто живе за лісополосою, яку ми бачимо з вікна купе коли з інтелектуального міста прямуємо на природу, в село, на свіже повітря... Це дійсно складне питання, і не мурлу-політикам про нього висловлюватися.
    А ось що в "них":
    В других странах Европы ситуация не лучше.
    При посещении такой европейской страны, как Дания, иностранец может не волноваться по поводу языкового барьера. Главное – знать английский, на котором свободно изъясняются практически все датчане. То же касается и прессы, телевидения, вывесок, образования. Вроде бы интеграция с глобализацией, да только все больше датчан не в восторге от этого. Родной для 5 миллионов человек, датский язык лет через 20-30 может вообще исчезнуть, безжалостно вытесненный английским. Такие же проблемы в других странах Европы, включая Германию.
    ...Нервничают и немцы, с удивлением обнаружив, что в стране кроме собственно немецкого, используется англо-немецкий мутант под названием "Дэнглиш".

http://pk.kiev.ua/world/2007/06/14/090502.html

8. Mike

Mike Well-Known Member

Якщо одразу домовимося, що тільки правду, то можна діскутувати :)

Давайте так, що зараз вам заважає (в мовному сенсі)? райком? прем`єр? тобто, зверху ніхто нічого буцімто, не пуляє, так? Одначе, у крамниці, у кіоску, в ефірі є російська мова. Що це, бізнес? Кремль чи 5-та колона?
    Я маю свою відповідь на це. Це - наслідки централізованої влади, бо ви не можете самі дати раду своїй місцевості (в нас те ж саме, доречі). Це загально. А простіше, якщо ніхто нікого ні до чого не примушує, а навпаки питає як йому було б зручніше - то й рай був би ще на цьому світі, чи ні? :) Окрема моя думка, що ніяка додаткова мова не страшна, якщо не слухати політиків :)

Та вже почали :)
    Як завжди бездарно, тому безнадійно і ганебно.
    Ось дивіться, в Харкові весь міський транспорт "каже" на українській мові, а 99% пасажирів - на російській. Звикли до цього. Ніхто не звертає уваги на магнітофон. А він каже безграмотною українською (в стиле "проходя по мосту, с меня слетела шляпа").
    А чому не можна було двома мовами, як то було в Києві, у Мінську?
    Проте, тут нікого винуватити, сам повинен з`явитися куди слід, і спитати з кого слід - чому мої права порушуються?

Не чув, на жаль...

9. Полковник

Полковник миється в бані

ИМХО разница ЕСТЬ!
    Должны быть НОРМЫ языка (Мовы)!
    Как тогда прикажете сочинения, изложения и диктанты ПРОВЕРЯТЬ?

10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Так то воно так... Але це не гілка для офтопів, а тема "Львівської інтелігенції". І росіяни читають, і поляки, і діяспоряни.
    Моя хата за 500 км, тому "тіпа" не моє котяче діло. Але іноді хочеться ввімкнути пожежні водомети. Справді.

11. Полковник

Полковник миється в бані

Их можно включить, когда ОНИ есть!
    У Вас ОНИ есть?
    Исправны?
    Когда проверяли?
    Акты о проверке есть?
    :moskali:

12. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Є вогнегасники ОУ2 - ОУ5. І балончики "Терен-4М" ("ментівські". "Беруть" вівчарок і наркоманів).

13. Полковник

Полковник миється в бані

Почему английская? Почему не УКРАИНСКАЯ?
    Почему Вы прямо ЭТОТ вопрос зарвавшемуся датчанину не задали?
    Не понятно.
    Я возмущён!

14. OldMan

OldMan Well-Known Member

Понял Вас, по не соглашусь. Слова-паразиты это слова-паразиты. А суржик это всё же когда происходит замещение слов одного языка словами из другого. В речи основной массы жителей Закрпатья нет слов-паразитов (я надеюсь :) ), но замещений полно. Так же как и в речи галичан, буковинцев, да и в речи жителей любого региона Украины. Нмд суржик=диалект.
    Так давно уже. :)

15. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

-1!
    Це вже, вибачайте на слові, незнання. Ваша думка не основана на знанні мови.

Почитайте хоча б Вікіпедію.
    Є ще й інші цікаві сторінки.

16. OldMan

OldMan Well-Known Member

Лилия, так нечестно. :) Вы ведь прекранно знаете, что я не филолог и не лингвист. И вот так, наотмашь. :)) За мысли.
    Однако в определении суржика я был неплох:

СУРЖИК, -у, ч. 1. Суміш зерна пшениці й жита, жита й ячменю, ячменю й вівса і т. ін.; борошно з такої суміші. 2. перен., розм. Елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без додержання норм літературної мови; нечиста мова.

И хотя там же:
    ДІАЛЕКТ, -у, ч. Місцевий різновид мови; говірка

Вроде как Вы и правы, но убедите меня, что на Донбассе не місцевий різновид мови. :)
    Логических противоречий не вижу. А в остальных не разбираюсь. :)

http://www.slovnyk.net/?swrd=%F1%F3%F0%E6%E8%EA
    Где ж ещё недоукраинцу припасть к кладезю?

17. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

А я як непрофесіонал погоджуюся з OldMan-ом! Взагалі, люди розмовляють так, як вони звикли, як їм зручніше. Ну то й що?

18. Mike

Mike Well-Known Member

Якщо дозволите, я теж прокоментую.

Светлана Матвиенко
    (критик, главный редактор газеты «КОМЕНТАР»)
    ...То, что предлагает нам официальное правописание – это братская могила. За ним стоит множество ученых, которые, на самом деле, между собой не согласовали окончательно все эти правила. Спор продолжается.

- Так воно і є. "Чистої" мови нема, не було і не буде ніколи. Є тільки наші уявлення про неї.

Андрей Окара
    (журналист)
    «Суржик – это язык для духовно бедных»

- повна дурня (вибачте). Нерозуміння різниці між духовністю та освіченостю.

Олесь Доний
    (писатель, главный редактор журнала «Молода Україна»)
    «Лучше суржик, чем русский»
    «Пусть живет суржик!»
    «Мы будем писать так, как говорим, и пусть другие говорят так, как мы пишем»
    «Все языки – суржики!»

- за виключенням ненависті до російського цілком прийнятне.

Александр Ирванец
    (писатель)
    «Суржик – природное явление. Судить его – это то же самое, что судить солнце за то, что оно светит, а ветер, за то, что он дует»
    «Суржик – это не мост от русского языка к украинскому, а отдельное явление»
    ...«На суржике писали летописи…»

- мабуть так.

Николай Княжицкий
    (тележурналист)
    «Суржик можно винить лишь по пункту «Загрязнение воздуха»»
    «Я не спорю о разнице польско-украинского и русско-украинского суржика. Я говорю лишь о том, что есть и тот и другой»
    «Суржик – это первый признак комплекса провинциальности»

- воно так, але стосовно "провинциальности" можна зауважити, що це може стосуватися лише т. м. сталих держав, тобто держав, де еліта знаходиться у центрі, у столиці, і росте там як дерево з коріння провінційного. Про сучасну Україну цього сказати аж ніяк не можна, це до речі, біда наша.

Наталья Позняк
    (поэтесса, переводчик)
    «Язык – это энергетический и космический код, который есть у каждой земли и народа, и который объединяет нас с нашим прошлым и будущим»
    «Люди начинают говорить на суржике, когда у них появляется комплекс неполноценности»
    «Человек, который себя уважает, никогда не откажется от своего родного языка»

- в городі бузина... :)
    Комплекс дійсно з`явиться, але тільки в того, хто з чистого українського чи російського спробує перейти на суржик. Для того, хто народився з ним - це рідна мова, від якої звільнитися, себе не поважати? :)

Богдан Жолдак
    (писатель)
    «Английский язык – это суржик из десяти языков»

- що чудово доказує життєздатність:)

Юрий Покальчук
    (писатель)
    «Суржик – это урод, который породила 350-и летняя власть Российской Империи»
    «Суржик – это национальное предательство. Язык – это тоже Родина»
    «Суржик – это результат русской оккупации»

- якщо людина не має ніякої уяви про націю, не відчуває зв`язку з людьми - вона не має права бути письменником. Хай йде у політики - ті добре знають який сусід якого окупував, і як на цьому можна добре жити :)

Андрей Кокотюха
    (писатель, журналист)
    ...«Почему польский язык + украинский язык – это результат общности, а русский + украинский – результат оккупации?»

- Здається, ні вчені, ні просто нормальні люди такого і не кажуть :)
    Інша справа - політичні уподобання, але то пройде, бо не може бути щоб ми не зрозуміли, що їх нам підкинуто.

• Подобається Подобається x 2
  19. OldMan

OldMan Well-Known Member

А разве не бывает рафинированных негодяев с великолепным образованием?

20. OldMan

OldMan Well-Known Member

А разве не бывает среди элиты рафинированных негодяев с великолепным образованием?
    :)

а де твій аватар? :)