Літери Г і Ґ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Маков_Цвет, 4 січ 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Відповідь: Літери Г і Ґ

Я думаю, що з часом тверда літера "У" зникне...

її просто замінить м’яка українська "Ю" ...

Будем писати Юкраїна, Юспіх, Юран, Юмань...

Я також думаю, що з часом дурні в Україні зникнуть... :)

• Подобається Подобається x 2
  2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

це жарт?
    якщо так: то я також на це сподіваюся....

3. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ні не жарт, лишіть літеру Ґ будьласка в спокої, тільки задля мене. :)

На жаль ні не сподіваюсь, і на решту людства також...

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Дуже люблю літеру "ґ", переконана, що вона заслуговує на вірш, як і літера "ї". :) Вживаю цю літеру з 5 класу. Вчителі ніколи не мали претензій, коли перевіряли мої роботи. :shy:

• Подобається Подобається x 3
  5. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

А от літера Ѣ,ѣ (ять) зворотний приклад. У її вже не було фонетичного обґрунтування, але однаково, вона проіснувала в деяких слов'янських абетках ще багато років!
    Тим часом, що Ґ має фонетичну відмінність від Г, то й нехай вона буде. А от коли вже різниця поміж ними пропаде, тоді хай Ґ(чи Г) скасовують!

6. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

Це менi нагадує одвiчнi росiйськомовнi тортури iз "е" vs "ё" ;) I порада тут, як i там, одна -- контекст. Зрештою, у європейских мовах також є такi "майже омографи" -- у фр., наприклад, du / dû, в iсп. -- tú / tu, etc. Але ж i там контекст у 99% випадкiв дає змогу вiрного тлумачення.

Додано через 7 хвилин
    "переґеґування" -- це вiд англ. gag? ;) ;) Бо i справдi намагання будь-що втулити "суто українськи" фiшки до своєї мови подеколи виглядають як невдалий gag :)

Додано через 11 хвилин
    То й що? Дуже слушне позначення для багатьох полiтикiв, як на мене.

О-о, так-так. "В етот момєнт мiр стал нємного другiм" (ц) Набор Клiше i Штампiв задля Швидкого Написання Попсових Книжечок :padonak: :crazy:

Додано через 16 хвилин
    Reductio ad absurdum -- рiч прикольна, але нащо? Та й, якщо вже так, погляньте на iспанську мову: вони свого часу пiшли на досить радикальне спрощення орфографiї (не таке, як у Вашому прикладi, але ж...), що не завадило, наприклад, їхнiм поетам i пiсля цього створювати чудовi поезiї. Я не кажу, що цей шлях є єдиним вiрним (ба навiть не стверджуватиму, що вiн типовий для усiх мов), але приклад такий є. :)

• Подобається Подобається x 1
  7. OldMan

OldMan Well-Known Member

Дык в том-то и проблема, что вроде как фонетическое различие есть, но не все его могут постичь. Я, например, не могу.
    Вот взять украинское имя Ганна. Г звучит вроде твёрдо (ну может только мне так слышится) и надо бы писать Ґанна, но пишут Ганна. Для меня загадка. И если б только это. :)

8. -Erebus-

Скажу під секретом, я теж не розумію розрізнень між Г й Ґ, та й тому що в мене російська вимова, то Г я вимовляю тверде, точніше недостатньо м'яке! :rolleyes:

9. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ну, якщо воно для Вас ТАК актуально - невже курсів немає? :)

10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я перепрошую за оффтоп, але хтось мені може пояснити, що в російській мові значить слово дик. В англійській мові це слово не бажано говорити в порядному товаристві. А в російській?

11. -Erebus-

Дык = так. Так - у даному разі частка, що позначає якейсь підсилення мовлення OldMan! :)

12. OldMan

OldMan Well-Known Member

А как в вашей прессе называют Ричарда «Дика» Чейни (англ. Richard «Dick» Cheney)?
    А то в наших массмедиа часто слышно Дик Чейни, Дик Чейни...
    Оскорбить хотят? Обидеть?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)