Linux для чайників

Тема у розділі 'Комп'ютери', створена користувачем MARTINI, 4 лют 2013.

1. IgorLvivM

IgorLvivM Well-Known Member

також можу написати багато "кваліфікованого" негативу про Лінукс. Разів 5 ставив. Від 1 дня, до кількох тижнів. От тільки біда тут абсолютно не в Лінуксі насправді, а в тому, що не вистачало нервів та часу призвичаїтись.
    Відалені Мс термінали, принтери, 1С тощо.
    Все це можна побороти. Але потрібен час та натхнення. І у своєму "чайникізмі" звинувачувати Лінукс не збираюсь.
    А в темі про Лінукс я - власне з метою черговий раз за нього взятись. Добре, що зараз у використанні чотири ПК. Три - залишу з МС (ХР; 7; 8.1), а один - треба вибрати дистрибутив.
    Захарило дводенне ламання 8.1. Пішли вони!..

Між іншим, майже оффтоп. Щоб не Гуглити.
    Гугл нічого не планує найближчим часом для ПК робити? Андроїд ніби прижився добре.

• Подобається Подобається x 1
  2. sani

sani Well-Known Member

та є вже Хром ОС, але то не варіант як на мене

3. IgorLvivM

Розумію, що питання риторичне. Тут якраз зараз Гуглю.
    Який дистрибутив вибрати? Залізо - сучасне. Цікавить сумісність з терміналами. Юзабельність наближена до Вінди, щоб терпіння вистачило.
    Якось так.
    Ну і найкращу відповідь знаю: той, на якому працює ваш знайомий - спеціаліст.
    Але таких не маю.

4. sani

sani Well-Known Member

що мається на увазі?

5. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

все правильно, кращої реклами віндовс і антиреклами лінукс годі й придумати.

6. IgorLvivM

Відалені роб.столи Вінди.
    Знаю, що Лінукс це підтримує. важлива - юзабельність та зручність. Підтягування локальних принтерів тощо.
    Там де робота - часу на експерименти та розбори мало.

На разі, список:

• якийсь Убунту (який?)
    • Мінт
    • і є ще такий Зорін.

---------- Додано в 10:44 ---------- Попередній допис був написаний в 10:38 ----------

Так, але харять апетити Мс. Харять їх постійні коливання, зміни тощо.
    І альтернатива таки потрібна. Посадять всіх на Вінду, і "поновлюйся" за 100дол щороку, бо ми вже цю ОС не підтримуємо. Відповідно, нове залізо. Повернутись до 3.11? Та не дуже вона сумісна з тими новими програмульками, форматами.
    Тобто, нас ведуть до постійного "вдосконалення" софта, ПК тощо... А переважній більшості, більше Лексикону чи Нетскейпу навіть не треба.

7. sani

sani Well-Known Member

Мінт то на базі убунти, але без юніті і з кращим інтерфейсом, як на мене. Убунта для мене закінчилась на 10.4 далі там та юніті, то якась жесть...

RDP, тімвьювер підтримує... з принтерами то треба пробувати, в мене мережевий HP 1606 і старенький HP1020 працювали.

зорін не знаю не пробував, якщо є час, надхнення і вільне залізо то можна пробувати :)

8. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

-1. Ось:
    "основанная на ядре Linux"
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Android
    "на базі ядра Linux"
    http://uk.wikipedia.org/wiki/Android
    "Android is an operating system based on the Linux kernel"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)

---------- Додано в 11:03 ---------- Попередній допис був написаний в 10:54 ----------

Зі старими принтерами Лінукс працює: зокрема у сім'ї убунту є опції не за ім'ям принтерів, а за способом передання даних, от із них і треба обрати.

---------- Додано в 11:07 ---------- Попередній допис був написаний в 11:03 ----------

Усе це на базі Убунту.
    П.С. Я особисто зараз користуюсь Лубунту, бо свістульки-красотульки мені не потрібні, швидкість подавай.

9. sani

sani Well-Known Member

аксакал,

по лінуху, так вона з коробки працювати не буде, але і віндовс теж, треба драйвера!
    Якщо б виробники заліза постачали драйверами свої девайси для лінуха так, як вони то роблять для віндовса то на сьогоднішній день, я впевнений на 200% лінуксом би користувалилось більшість користувачів.
    Просто простіше взяти драйвер з диску і встаановити ніж по нетах його шукати чи шукати рішення..

---------- Додано в 11:08 ---------- Попередній допис був написаний в 11:07 ----------

дякую за наводку, треба буде спробувати...

10. аксакал

Особисто у мене жодного разу (крім старого принтера фірми Ксерокс, і то рішення швидко знайшов :) ) проблем із залізом не було, усі варіанти Убунти тягнули потрібне під час встановлення з нету автоматично :)

11. sani

sani Well-Known Member

в мене звуку не було, яскравість не регулювалась, камера в скайпі верх ногами показувала, або не підключалась і тп... так все не згадаєш, так що, якщо чесно то було всяке )) але рішення є )

але наприклад рішення для роботи з фіскальними реєстраторами, і тп для лінукса нема, або якщо є то треба дуже сильно помахатись... там де робота з ком портом і специфічним українописним софтом і приладами )) всякі бухгалтерські програми і тп... то реально простіше поставити віндовс і не парити собі мозги, бо просто нема софту.

12. Torvaldson

Torvaldson Well-Known Member

Антивирь, скорее всего не нужен. Согласен. Но, обратите внимание, что большинство новичков пытается сидеть под рутом. А ненастроенная система безопасности, при работе под рутом, делает линь более уязвимым к несанкционированному доступу.
    Однако, барышня, искренне восхищён Вами! (виртуально снимаю шляпу!)
    Всё от того, что Линь устанавливает много всего. Т.к. практически все драйвера интегрированны в ядро.
    Правильным вариантом установки будет: почитать мануалы (на линуксфоруме их достаточно), хотя бы раз, но обязательно!
    При самом инстоле выбрать подробную установку (мы же чайники, собирать ядро сами не будем?) И хорошенько подумав, выбрать только те вещи, которыми будем пользоваться. Всё остальное просто не ставим.
    Если честно, то Дебианподобные системы, мне никогда особо не нравились. В следствии чего, не очень хорошо помню их архитектуру и команды. Начинал с Мандрейка, закончил Слеквер.
    Да, кстати, кто-то тут писал про Мандриву. По моим последним данным, репозитории отключены, проект свёрнут. А жаль, красиво и интуитивно понятно там всё было.
    Ну и если понадобятся советы начинающим красноглазикам линуксоидам, вэлкам, как говорится: Чем смогу...

13. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Дякую, але не мусите, я не знавець, лінукс освоювала тільки для того, щоб знати, про що мова йде.

14. аксакал

Є два шляхи: 1. Обрати улюблений варіант Лінукс і шукати пораду в інтернеті на 99.999 відсотків допомагає;
    2. Обрати варіант Лінукс, що пасує до Вашого конкретного заліза.
    Безумовно, можна
    і змиритися з вірями і косяками вінди, що них вистачає на найміцніші нерви.
    ==============
    Microsoft вичавлює людей з Windows XP на 7-ку, 8-ку и т.д., бо має намір припинити антівірусну підтримку ХР у квітні 2014 р. На мій погляд, краще (у сенсі захисту від злобних вірів) перейти на Linux.
    http://novosti-n.mk.ua/ukraine/read/57463.html
    А 7-ка тощо вимагають нового потужного харду. Ось так.

---------- Додано в 09:52 ---------- Попередній допис був написаний в 09:47 ----------

Мак-системи і то краще ніж вінда.

15. randylv

randylv Well-Known Member

Мав після кількох серйозних сварок з віндою, її драйверами, надто надокучливим інтерфейсом, зажерливим апетитом до ресурсів вперте бажання знести все і встановити Ubntu.

Ось цю тему читаю, рука сама лізе на системник, і легенько препрошує мою 7-ку...

Martini, продовжуйте....

---------- Додано в 00:19 ---------- Попередній допис був написаний в 00:15 ----------

ага-ага... а ніби для вінди нормальне щось легко знайти. Сам зараз махаюсь з драйверами до тач-дисплея однієї відомої української фірми. Виявилось що то все пансамнаколінізкитайцемсклепав, підтримки жодної, писали самі.

16. randylv

randylv Well-Known Member

Не бачу тут звязку з вірусами/антивірусами до XP. Виробники антивірусів та й іншого ПЗ все-одно будуть її підтримувати, бо ж поширена...

І про "потужний хард для 7-ки..." теж не погоджусь.

Ось для такого "древнього" після надцяти спроб вже не раз перевірених XP-шок (розумієте про що я)))):

Процессор Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz 4,5 4,5
    Определяется наименьшей оценкой

Память (RAM) 2,00 ГБ 5,2
    Графика ATI Radeon HD 4300/4500 Series 4,7
    Графика для игр 1279 МБ графической памяти доступно 6,2
    Основной жесткий диск Свободно: 77GB (всего: 149GB) 5,7
    Windows 7 Максимальная

Система
    --------------------------------------------------------------------------------

Суммарный объем системной памяти 2,00 ГБ ОЗУ
    Тип системы 32-разрядная операционная система
    Число ядер процессора 2
    64-разрядная поддержка Да

Хранилище
    --------------------------------------------------------------------------------

Суммарный объем жестких дисков 382 ГБ
    Раздел диска (C:) 77 ГБ свободно (149 ГБ всего)
    Раздел диска (D:) 85 ГБ свободно (233 ГБ всего)
    Диск носителя (E:) Компакт-диск/DVD

Графика

Тип видеоадаптера ATI Radeon HD 4300/4500 Series
    Общий размер доступной памяти видеоадаптера 1279 МБ
    Используемая видеопамять 512 МБ
    Используемая системная память 0 МБ
    Общая системная память 767 МБ
    Версия драйвера видеоадаптера 8.970.100.7000
    Разрешение основного монитора 1280x1024
    Версия DirectX DirectX 10
    _____________________________________________________________________________________
    Тільки 7-ка наразі задовільняє і за швидкісю і за вирішенням "власних" потреб з дровами і тп.

---------- Додано в 22:42 ---------- Попередній допис був написаний в 22:30 ----------

Ок! При інсталі я встановив те, що в мене є в наявності. А якщо в подальшому щось "залізне" встановлюється нове? Ну елементарне, наприклад - змінюю веб-камеру, відеокарту без інстал-диску, харда, або взагалі щось типу медіаплеєра і тп: гіперпринцип Microsoft plug-and-play - працює, чи доводиться таки вручну шукати, як це деколи буває в вінді?

І ще питання: "відкат системи" реалізований? і яким чином?

Дякую.

17. devsda

devsda Member

можливо щось вбудоване і є, але краще вручну налаштувати crontab і архівувати за графіком

18. Dimonny

Dimonny Member

Приветствую! Еще нужен совет как все правильно сделать или нет?

19. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

як знести лінукс на ноуті?

20. muravey

muravey Well-Known Member

KARABIN, сделайте флешку с Acronis Disk Director, загрузитесь с нее и удалите разделы с файловой системой ext4, подкачку swap ну и все остальное что он там использует.

а де твій аватар? :)