Linux для чайників

Тема у розділі 'Комп'ютери', створена користувачем MARTINI, 4 лют 2013.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я б ставивив КДЕ, бо воно якось зрозуміліше, Гном - якась туга оболочка.

2. ovod

ovod Well-Known Member

там можна вибрати знизу......а кнопки в мандріві нормально розміщені....це ще один момент чому мені не підійшла убунта...

в мандріві в налаштуваннях системи є імпорт шрифтів з вінди, якщо вона є))))

не факт....в мене під гномом вайфай раз не хотів йти....перейшов на кде....

є таке....кде більше тяне ніж xp.....в гномі швидкодіє на моєму 4 річному ноуті приблизно як в xp....

вони і у вінді жеруть нахабно))))

3. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Нове запитання

Де можна подивитися і змінити перелік програм, які запускаються разом зі стартом системи?

Наприклад месенджер, торент клієнт, скайп - всі ці програмулі запускаються разом з комп"ютером. В жодній із них я не знайшов опції, де б це можна було вимкнути. Логічно припустити, що в системі десь має бути аналог "Автозагрузки" як у віндовс? Де він?

4. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Кнопка Dush на клавіатурі - пишеш в рядку Початкові програми, з’являється іконка, клацаєш на неї...

5. Asmodeus

Asmodeus Well-Known Member

Мда, прочитав цю тему тільки що..... після 3 років освоюваня Linux пройшо шлях від убунти і навіть до гєнту дійшов до висновку, що краще і стабільнішого ніж Linux Mint (а особливо з KDE) - нічого нема, не даремно цей дистрибутив останні пару років в топі на distrowatch.com
    В мене ноут з 256 мб відеокартою і KDE просто літають, система з відкритим браузером ї"сть аж 750 мб зі всіма графічними няшними наворотами, а тим більше плани розвитку цієї графічної оболонки втішають, не те що з Gnome 2 і його теперішнім прийомником Gnome 3.....
    Аналог фотошоп - Gimp, Lightroom - Darktable і не так вони і відстають від платних аналогів....

• Подобається Подобається x 3
  6. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Продовжуємо досліджувати перепони, що виникають на шляху у чайника :)

В пошуках ідеального месенджера я зайшов в тупик. Перепробував декілька, всі якісь незручні чи функціонально чи візуально. В результаті зупинився на штатному, який йде "з коробки" в КДЕ. Він так і називається "Список контактів у КДЕ". До квіпа не дотягує, але загалом терпимо. Додав три протоколи - ICQ, Jabber i Facebook, звикаю.

В роботі виникла одна незручність, яку я не можу побороти. При кліку на посилання із переписки воно відкривається у штатному браузері, який називається Rekonq. При цьому браузером за замовчуванням у мене встановлено Firefox і я хотів би, щоб лінки з аськи відкривадися в ньому. Після того як я встановив дефолтним браузером ФФ і це не допомогло, я вирішив просто видалити той Rekonq.

В результаті тепер щоразу коли клікаю на посилання в месенджері, отримую отаке

Як це виправити?

---------- Додано в 14:04 ---------- Попередній допис був написаний в 13:30 ----------

Сам спитав, сам і знайшов

системні параметри - типові програми - переглядач інтернету, там і встановлюємо потрібний браузер

виходить, що опція в самому ФФ ролі не грає, треба це встановлювати саме в налаштуваннях системи

далі буде...

• Подобається Подобається x 4
  7. jFobos

jFobos J-Fobos

У мене питання по дистрибутиву slackware з оболонкою КДЕ. Порадьте зручний графічний менеджер пакетів (не путайте лише з gui обгортками для стандартного).

8. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Офтоп:
    У 2001 була небезпека наїзду на нашу фірму з приводу неліцензованого софта. Шеф наказав усім, крім головного бухгалтера, поставити ASP Linux.
    Мій комп, який "літав" під Виндою-98, почав завантажуватися десь 4-5 хвилин. Ресурсів вистачало тільки на Telnet-сесію і читання у браузері. "Офіс" (якісь сині пластилінові мурашки) взагалі не працював.
    Зробив я таємне мультизавантаження з різних фізичних вінчестерів. Працював під виндою (з робочим столом "під Лінукс"), а на випадок шухеру міг пред"явити чисто Лінукс.
    Справа розрулилася через хабар "комітетчикам" (два компи з мультимедійними наворотами) і ми спокійно повернулися до звичних версій Винди (кожний до своєї).

• Подобається Подобається x 1
  9. Asmodeus

ліпи Synaptic і буде тобі щастя, він так само і на КДЕ добре працює )

---------- Додано в 16:25 ---------- Попередній допис був написаний в 16:24 ----------

А це все тому, що не вистачило знань як правильно встановлювати і користуватись вільним програмним забезпеченням =)

10. sani

sani Well-Known Member

теж з голої убунти перейшов на Linux Mint. Убунтівська ЮНІТІ глючна і тормознута якась... убунта як така для мене на 10 версії закінчилась, після якої в новіші версії вони почалу тулити ту юніті... нафіга???

11. Asmodeus

Для того щоб створити одну графічну оболонку для різних пристроїв - планшетів. ноутбуків, стаціонарних ПК, смарт ТВ і телефонів, це було передбачувано :)
    Хоча убунту на телефон і планшет - цікава перспектива, яка дуже швидко розвивається.... а цікава тим, що ця операційка НЕ використовує Java машину (а це значна перевага в швидкодії і у використанні ресурсів батареї) на відміну від андроїда, з яким досі Oracle судиться ))

12. Lestat

Lestat New Member

Знайомство з Linux варто було починати з LinuxMint, або Mandriva.

---------- Додано в 01:46 ---------- Попередній допис був написаний в 01:34 ----------

вимого в убунти з юніті майже такі як і в windows. на слабенькі компютери варто ставити легші дистриб'ютиви, такі як Slax чи Pappy, знову ж і Mint не потребує багато ресурсів. Старенькі комп. бігають як за "молодості".

13. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Лінукс впевнено захопив ринок смартфонів :)
    "Android бьет все рекорды. 81% смартфонов в мире работает на ОС от Google. По данным агентства International Data Corporation, подавляющее большинство смартфонов, проданных в третьем квартале, работает на OC Android."
    http://svit24.net/technology/67-technology/94141-android-bet-vse-rekord

---------- Додано в 09:56 ---------- Попередній допис був написаний в 09:45 ----------

Коли я відчув, що пора переходити з Убунти 10.4 на щось новіше, спробував інтефейс юніті з версії 12.10. Боже, суцільний тормоз і глюки!
    Спробував декілька варіантів (Мінт у тому числі) і зупинився на Lubuntu 13.04. Інтерфейс рівня вінди-95, все аж літає!

---------- Додано в 10:10 ---------- Попередній допис був написаний в 09:56 ----------

:gamer: :)
    Нагадало оперету "Літюча миша" - найкрасівішою здалася власна жінка.
    АЛЕ. Я би не хабар давав, а запросив допомоги досвідченого лінуксоїда: набагато краще вкладення грошей!

14. Zeze

Zeze Well-Known Member

Ви хоть вікіпедію почитайте англійську чи російську на рахунок лінукса і Андроїда, і не пишіть більше такого. :)

Так поставте 95 вінду, буде ще більше літати :)))

Взагалі любим людям, бажаючим спробувати лінукс на свому десктопі замість вінди пропоную почитати цю недавню статтю на хабрі, де пояснюється чому лінукс і десктоп поняття несумісні, а лише річ, яка переростається. Як прищі там у підлітків :) http://habrahabr.ru/post/202056/

---------- Додано в 21:44 ---------- Попередній допис був написаний в 21:42 ----------

Як самсунговський тачвіз :)

15. sani

sani Well-Known Member

там походу в чувака ваще нічьо не встало... зезе то походу ваш собрат в нього також все глючить і не встає! ;)

16. Zeze

Zeze Well-Known Member

да даа, по темі нічого як завжди. Іменую тебе форумним айті-клоуном. :)

17. sani

sani Well-Known Member

---------- Додано в 18:05 ---------- Попередній допис був написаний в 17:35 ----------

ще будь ласка: http://ru.wikipedia.org/wiki/Android

18. Zeze

Zeze Well-Known Member

Ну що ви можете сказати по сущєству? Там в пості більше 500 коментарів, де чітко і ясно всі пишуть що лінукс ніяк не готовий для середньостатистичного користувача. І це люди які працюють з цими системами по 15 років, які чітко приводять списки конкретних речей, які десктопному лінуксу непідсилу. Там в коментарях конструктивна критика з фактами, а не тролінгом (як ви) людини, яка лінукс бачила лише на картинках.

19. IgorLvivM

IgorLvivM Well-Known Member

Автор - чайник! Більше жовчі від власної тупості, ніж конструктиву та логічних дій.
    Не рівняйтесь на таких.
    До Лінукса стаття жодного відношення також не має. Швидше це:
    І не встане.
    Чувак пише про свої проблеми. Блог, так би мовити.

Мізер, але я б спершу задався питанням, як коректно буде відеокарта минулого сторіччя ATI Rage працювати з тими його смартами, HDMI і т.п. Про те, що ці карти (того періоду) дуже умовно підтримували два виходи - я навіть не згадую. І Віндовс чи Лінукс тут ні до чого.

Боюсь. що навіть, два Айфони, Айпад, Макбук і чим там ще нахваляється автор, ні розуму, ні досвіду йому не додадуть.
    Одним словом, не читайте всіляких бздур в інтернеті, і не переносьте чужу хвору голову на лінукс.
    ЗІ. Я користувач Вінди. В Юніксах - чайник.

20. sani

sani Well-Known Member

я на лінуксі ще з 2009 року як мінімум, і в мене ще не було жодного девайсу який би в лінуксі в мене не запрацював так як я того хочу! (сорі брешу, був однин брухт, в якого стара делінківська wi-fi карточка не за працювала, але і то через брак часу на налаштування)

Я он тим своїм родичам яким поналаштовував лінукс - і жодного дзвінка типу: "а як?", "чого?", "а тут щось запустилось", "там заглючило" і тп... все працює стабільно просто!
    Зате ті родичі які звикли до віндовс то просто жах: "а тут вилізло", "а тут заглючило", "а там якийсь вірус", "там білий екран", "там синій екран" і тп...

Порада, якщо у вас мама, тато, сестра і тп що купляють в переше компутер, поставте їм лінукс, хай звикають до нього, ніж до глючного віндовса! Тим більше віндовс вже не тот...

Щодо себе роки 3 сидів на лінуксі, система працювала і через 3 роки як в той день що поставив, без перегрузок перевстановлень і тп! основне відключити автоматичне оновлення після налаштувань! (доречі у віндовсі теж раджу ту хрень відключити!)

Тепер же для роботи (специфічні залізо для яких драйвера тільки під віндовс, як то для ФР чи лед екрани і тп, для яких драйверів під лінукс нема) то мушу бути на віндовс, яка то хрень! Але щиро вірю що ще чуть чуть і розробники подібних девайсів і програм напишуть і під лінукс, бо все до того йде!

Доречі для особо одарьонного зезе який читає хабр.. Ти почитай там про Приват банк, як вони всю свою систему і користувачів перевели на лінух!
    Читай потрібні, і корисні статті, а не жовту пресу! Бо ти, любитель "чітких фактів" ті факти береш з фейхових джерел! Які копіпастять, щось типу того як Вірастюк розігнав гей парад у Львові і тп..

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)