Доброго дня, підскажіть, будь ласка, який курс НБУ вважається поточним у неділю: той, що був дійсним протягом п"ятниці, чи той, що порахувався в п"ятницю в 18:00? Коротко про мою ситуацію: виплачую зараз періодичні внески одній організації в гривнях по курсу НБУ на час оплати. Оплатив в неділю згідно курсу, який знайшов на сайті НБУ, але мені порахували оплату по понеділковому курсу, заявивши, що в неділю курс є рівний тому, що встановився в п"ятницю вечері, тобто тому, що буде активним на сайті НБУ у понеділок. В новинах на сайті НБУ вказано, що з кінця березня порахований в п"ятницю ввечері курс стає дійсним тільки після вихідних (другий абзац): - установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діятиме протягом наступних вихідних або святкових днів; - установлений в останній робочий день тижня або в передсвятковий день, починатиме діяти в перший робочий день наступного тижня чи в перший післясвятковий робочий день;Але їхні бухгалтери моє зауваження не взяли до уваги, заявивши, що їхній обрахунок правильний, вони так рахують всім клієнтам і мені робити виключень не будуть. Підскажіть, будь ласка, чи інформація, яку я знайшов вже не актуальна? Може я не правий? В такому випадку не хочу продовжувати з ними сперечатись.
в будь-якому випадку понеділковий курс не може впдивати на недільний. Це нон-сенс. Курс НБУ встановлює НБУ і діє він від встановдення курсу - до нового встановлення курсу. Відповідно, завжди є дійсний той курс, який останній раз встановив НБУ. Якщо НБУ встановив у пятницю, він діє всі вихідні, якщо в понеділок НБУ нічого не встановлював - курс дійсний пятничний.
Ну тут видно має місце просто маніпуляція фразами "установлений на останній робочий день тижня" і "установлений в останній робочий день тижня". З того, що я начитався, я зрозумів, що кожного вечора установлюється новий курс згідно результатів якихось міжбанківських торгів протягом дня. Але дійсним він стає лише з наступного робочого дня. Тобто, якщо протягом п"ятниці курс був 20грн, але в п"ятницю ввечері він перерахувався до 25грн, то протягом вихідних курс буде все ще 20грн, а 25 він стане лише з понеділка коли нацбанк відновлює роботу. Поправте мене, якщо це не правильно і в неділю я маю платити вже по 25
Отже наступне: курс валют НБУ встановлюється один раз на день о 18 год. вечора. У вашому випадку: курс у пятницю, встановлений до понеділка 18 год. Все.
Але ж згідно офіціного повідомлення з 31.05.2015 "- установлений в останній робочий день тижня або в передсвятковий день, починатиме діяти в перший робочий день наступного тижня чи в перший післясвятковий робочий день;" Курс, встановлений в п"ятницю в 18.00 має бути дійсним з понеділка ранку до понеділка 18.00, а не в суботу і неділю.
Ви читали посилання і дві цитати, які я скидував? У разі, коли офіційний курс встановлено на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, він діє протягом наступних вихідних чи святкових днів. В четвер в 18.00 встановлюється новий курс на п"ятницю (напр. 20грн). Він діє протягом всієї п"ятниці. В п"ятницю в 18.00 встановлюється курс (напр. 25грн) на наступний робочий день, тобто понеділок. А протягом суботи і неділі все ще дійсним вважається курс, який був протягом п"ятниці. Це легко перевірити якщо пошукати курс НБУ для неділі на будь-якому сайті - вам видасть повідомлення, що останній встановлений курс був в п"ятницю і покаже вам курс п"ятниці.
Я думаю, що тут ви праві, а не директор банку. Щойно знову телефонував йому і зрозумів, що він плаває в цьому.
Ну що тоді говорити вже про менеджерів і бухгалтерів, з якими я спорив, якщо навіть директор банку не знає толком як правильно курс рахується?
Доречі, таку систему виставляння курсу могла придумати лише блондинка, не знаходите? В четвер вирішують на понеділок, а в пятницю - на вівторок. Дурдом.
Ви все таки не уважно читали цитати... В середу в кінці дня рахують курс на четвер, в четвер на п'ятницю, в п'ятницю на понеділок бо у вихідні вони не працюють. Відповідно на вихідні переноситься курс, який діяв протягом дня в п'ятницю. Курс на вівторок встановлюється в понеділок.